gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:126/261)

Zimne nóżki - galareta wieprzowo drobiowa 174

zbędnych kubeczków, miseczek itp...  Zimne nóżki - galareta wieprzowo drobiowa Składniki : 1 tylnia golonka około 1 kg 4 nózki wieprzowe 500 g piersi z kurczaka 2-3 średnie marchewki 1-2 pietruszka 1/2 pęczka natki pietruszki 1-2 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego  sól i pieprz do smaku przyprawa w płynie do smaku Przygotowanie : Do dużego garnka(...)doprawiamy pieprzem. Całość gotujemy przez kolejne 2-3 godziny do wygotowania żelatyny – mięso ma się rozpadać.  Przecedzamy wywar który odstawiamy doprawiając do smaku by by dość słony (ja nie dodaję żelatynę jednak jeżeli ją dodajemy to w tym miejscu to czynimy - mieszamy do całkowitego rozpuszczenia). Mięso obieramy i siekamy dość drobno wraz z marchewką. Pozostała pietruszkę drobno siekamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chińska surówka z kapusty 1951

średnie marchewki 3 - 4 ząbki czosnku  1/2 szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu ryżowego, jabłkowego lub spirytusowego 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli  1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie: Kapustę umyć, oczyścić i drobno poszatkować. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pozostałe składniki wlać do rondelka i gotować do rozpuszczenia

Kuchcik gotuje
W Innych Garnkach Gotować Nie Chcę! 176

przyjaciółmi rozpoczynają się w kuchni. Nie muszę się wstydzić, że wyciągam przypalone garnki, czy takie na których danie będzie się przypalać. Fantastyczna sprawa Kochani, jakie to świetne uczucie gotować kaszę lub ryż na sypko, między czasie grillować mięsko na patelni grillowej. Kaszę wstawić do piekarnika na kilka minut, podczas grillowania ofiarować gościom możliwość poznania aromatów, zapachów wydobywających się z marynaty(...)cebulę pokrojoną w kostkę. Poniżej już widać, że dorzuciłam mrożone mini marchewki, które sobie dusiłam razem z porem i cebulą pod przykryciem. A na koniec dorzuciłam namoczoną wcześniej czarną fasolę, zesmażony boczek i kiełbasę, wszystko zalałam bulionem, dodałam świeże zioła i przyprawy i gotowałam na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny. Naczynia tej linii bardzo długo utrzymują ciepło. SERDECZNIE

Blondynka Gotuje
Łopatka w warzywach z sosem chrzanowym ( sztuka mięsa ) 113

końcu obiad dla prawdziwych mężczyzn...powiedział mój mięsożerny mąż wchodząc po pracy do kuchni... - tak, tak...przytaknęłam - ale po mojemu - czyli nie smażone mięsko, ale gotowane... - jak to gotowane...? bez smalczyki i tłuszczyku?!? - a tak to - w warzywach z sosem chrzanowym... - no dobrze - spróbuję.. .....i tak weszła łopatka do stałego repertuaru obiadowego Powiem, że odgrzewana na drugi dzień też(...)ziaren gorczycy Marchewki i pietruszki obieramy  i wraz z porem przekrawamy na 3 części. Cebulę z łupiną przekrawamy na pół, ząbki czosnku nie obieramy tylko delikatnie nagniatamy płaską stroną ostrza noża. Na dno garnka wykładamy połowę warzyw, na nie kładziemy mięso, zasypujemy pozostałymi warzywami. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Zalewmy wodą do równości. Gotujemy do miękkości

kawawszklance
Wileński placek ziemniaczany z kiszoną kapustą 165

1 kg ziemniaków ugotowanych 3 pełne łyżki mąki 1 jajko 1 łyżeczka majeranku szczypta pieprzu sól nadzienie; 1 kg kapusty kiszonej 1 cebula 1 marchewka szczypta

Gotowanie jest łatwe
Pierożki z podrobami drobiowymi i kaszą jaglaną 114

ciasto 450 g mąki 300ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie; 600 g serc i żołądków drobiowych 3/4 szkl kaszy jaglanej 1 marchewka 1

Gotowanie jest łatwe
Marchewkowe rogaliki 139

Bardzo fajne w smaku rogaliki, dużo daje też rodzaj dżemu jakim nadzialiśmy nasze wypieki, ja wybrałam tym razem śliwkową nutellę, bo miałam na nią wielką ochotę

charlotte gotuje
Suróweczka z nutą czosnku 216

Bardzo prosta i pyszna suróweczka do obiadku. Tylko trzy warzywka i jogurt. Mojej rodzince bardzo smakuje więc polecam spróbować. składniki: 1 średnia główka sałaty lodowej 2

Monia miesza i gotuje
Domowy pasztet 135

średnia marchewka 4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku pół kostki smalcu Przygotowanie: Mięso umyć i w całości włożyć do garnka.Dodać obranego selera marchew i cebulę.Dorzucić  ziele, listek laurowy i goździki.Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. Do garnka dorzucić oczyszczoną wątróbkę

Gosia gotuje
Krupnik na żeberkach 204

też rodzaje kasz wykorzystywanych do przygotowania krupniku. Najczęściej jest to kasza jęczmienna - łamana, perłowa lub pęczak, ale bywa używana też kasza jaglana - z łuskanego ziarna prosa. Mój krupnik gotuję na żeberkach cielęcych lub - w wersji oszczędnej - na wieprzowych. Zaletą tego mięsa jest to, że po ugotowaniu jest bardzo delikatne i nie bywa twarde. Używana przeze mnie kasza to kasza jęczmienna(...)żeberek cielęcych lub wieprzowych - 3 marchewki - 3 ziemniaki - 2 pietruszki (korzeń) - 1 biała część pora - kilka suszonych grzybów leśnych - 6 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej - 2 listki laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - pieprz czarny mielony - sól - posiekana natka pietruszki lub koperek do dekoracji (w zależności od preferencji smakowych) Przygotowanie: Umyte i pokrojone w kostkę mięso gotujemy, aż będzie miękkie (potrwa

W SMAK
Kurkowa z kaniami 95

pieprz papryka wędzona kurkuma natka pietruszki masło klarowane Warzywa obieram, por drobno kroję, pietruszkę, seler, marchewkę ziemniaki kroję w kostkę. Na maśle przesmażam cebulę, dodaję umyte kurki, pokrojone grzyby sowy. Całość przesmażam chwilę. Wykładam na talerz. Do garnka przekładam warzywa, dodaję sól, i gotuję warzywa do miękkości. Dokładam grzyby, doprawiam pierzem, kurkumą, papryką wędzoną. Zupę podaję z natką pietruszki

wesoła kuchnia
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych 143

bulionie warzywnym, znam też osoby, które przygotowują ją na wędzonce. Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka - 50-60 dag świeżych grzybów ( u mnie podgrzybki, kozaki, kilka maślaków i gołąbków ) - 2 marchewki - 1 pietruszka korzeń - kawałek selera - 3-4 średnie ziemniaki - 1 cebula - 1 większy ząbek czosnku - gałązka lubczyku - natka pietruszki - 0,5 łyżeczki majeranku - 70 ml śmietanki 30% - sól, pieprz(...)zimną wodą, dodaje ok. pół łyżki soli i doprowadzam do wrzenia. Warzywa obieram ze skórki. Marchewkę, pietruszkę i seler kroję w słupki, ziemniaki w większą kostkę, cebulę i czosnek zostawiam w całości. Warzywa wraz z lubczykiem, ale bez ziemniaków dodaję do wywaru i gotuję na wolnym ogniu. Grzyby dokładnie oczyszczam, płuczę, kroję w większe kawałki. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła

Kuchnia z widokiem na ogród
Flaczki z boczniaków 220

kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego , listek laurowy Jak zrobić flaczki z boczniaków? Marchewki, pietruszkę, seler - zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na 1/2 łyżce masła. Dodać 1 l wody, pozostałe warzywa oraz listek, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gotować 7-10 minut. W tym czasie pokroić boczniaki w paski, podsmażyć na pozostałym maśle

Rodzinka w kuchni
Zupa kalafiorowa 94

marchewki 2,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego natka pietruszki sól i pieprz ewentualnie dodatkowo 100 ml śmietany 18% do zabielenia   Kalafiora podziel na różyczki. Cebulę i marchewkę pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż je w rondlu na maśle, aż cebula się zeszkli. Następnie wlej bulion i dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę oraz różyczki kalafiora. Całość gotuj aż warzywa będą

Kulinarne S.O.S.
Rozgrzewająca zupa z dyni i soczewicy 137

smaku Sok z cytryny Przygotowanie: Do garnka wlej olej i dodaj pokrojoną dynię, cebulę, marchewkę, pora. Smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wlej wodę tak, aby zakryła warzywa. Po 5 min dodaj opłukaną pod zimną wodą soczewicę. Całość gotuj 10 min. Po tym czasie dodaj passatę, przyprawy i wymieszaj. Gotuj, dopóki wszystkie warzywa zmiękną. Zblenduj całość

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Sałatka Primavera 212

Troszkę wiosny zimą. W sezonie dodajemy świeże zielone szparagi (obrane gotujemy ok. 1o minut w wodzie z solą i kostką cukru .  Składniki mała główka sałaty frisee 3 serca karczochów (ze słoika) 6 jaj przepiórczych 6 pomidorków czereśniowych 1 marchewka zielone szparagi ( ze słoika ) gruszka z octu kiełki słonecznika szczypiorek pęczek rzodkiewki oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz

R'n'G Kitchen
Rosół wołowy 82

użyłam 2 nóżki wołowina ( szponder ) jarzyny: pietruszka korzeń, seler, marchewka, por, przypalona cebula, nać do posypania, czosnek   przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz,   3 łyżeczki sosu sojowego   Przygotowanie: Umyte mięso wkładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu( dzięki temu nasz rosół będzie klarowny i nie będzie miał szumowin). Kiedy się zagotuje dodajemy

Kukuleczki
Sałatka z kalafiorem i ziemniakami 365

jajka ugotowane na twardo 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone lub małosolne 3 duże marchewki pęczek koperku 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu biały pieprz sól Sposób przygotowania: Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Zagotować wodę z łyżką soli. Do wrzątku wrzucić kalafior. Gotować 5 minut. Kalafior nie może być rozgotowany. Musi być chrupiący. Odcedzić i ostudzić. Ziemniaki i marchew ugotować

na moim stole...
Gulasz z warzywami 124

rozgrzanej oliwie. Oprószamy solą i pieprzem ,wlewamy sos sojowy. Następnie dodajemy pokrojone na talarki marchewki ,paprykę (paski) ,cukinię (kostka) ,pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) ,smażymy 5 min z pastą curry. Całość zalewamy gorącą wodą ,wrzucamy ziele i liść laurowy ,gotujemy na wolnym ogniu ok. 50 min. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem ,zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną

R'n'G Kitchen
Makaron z kurczakiem i warzywami 637

smaku, szczypta cukru, świeże listki bazylii, mieszanka przypraw z czosnkiem do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Pierś z kurczaka kroimy w paski i doprawiamy przyprawą z czosnkiem. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, a cukinię, marchewkę i paprykę w słupki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim mięso. Dodajemy marchew

Moniki Smakołyki
Kapuśniak 178

garnka, wlać wody aby była zakryta i podgotować. W drugim garnku ugotować mięso z warzywami (marchewkę kroję w kosteczkę albo ścieram na tarce o dużych oczkach), listkiem laurowym i zielem angielskim.  Jak kapusta podgotuje się, przelać ja do garnka z mięsem i dalej gotować, wsypując kaszę. Ziemniaki pokroić w kosteczkę i lekko podgotować w osobnym garnku i dopiero wtedy

Amatorka kuchenna
Sałatka z kapusty i czerwonej papryki. 131

laurowych 10 ziaren ziela angielskiego  20 ziaren pieprzu czarnego Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,marchewkę trzemy na tarce o średnich oczkach, cebulę kroimy w cienkie plasterki to wszystko mieszamy razem i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą dodajemy sól,cukier,olej,przyprawy i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Paprykę kroimy w cienkie paski i dodajemy pod koniec gotowania. Gdy nasze

Przepisy i porady kulinarne
Żurek z grzankami 164

wody dodać skórkę z boczku, włączyć ogień. Cebulę opiec na ogniu, dodać do wody. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i selera obrać , umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wody. Przyprawić li stkami laurowymi, zielem angielskim, szczyptą majeranku, solą i kilkoma ziarenkami pieprzu . Gotować na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do zupy. Kiedy warzywa zmiękną wlać zakwas

Gaździnka warzy
Zrazy-roladki z boczkiem i kapustą kiszoną 224

duże ząbki czosnku , 3 większe liście laurowe , 3 średnie cebule , 3 średnie pietruszki , 4 średnie marchewki , 1 łyżka soli . Warzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wystudzić. Włożyć mięso na 12-48 godzin

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami 229

ząbki czosnku , 3 większe liście laurowe , 3 średnie cebule , 3 średnie pietruszki , 4 średnie marchewki , 1 łyżka soli . Warzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wystudzić. Włożyć mięso

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krupnik 165

Rozgrzewający krupnik na żeberkach wieprzowych.Składniki: 300 g żeberek wieprzowych400 g ziemniaków obranychszklanka kaszy jęczmiennejmarchewkapietruszka cebula2 listki laurowekilka ziaren ziela angielskiegosól, pieprz natka pietruszki, koperekMięso 

prawdziwe jedzenie
BOGRACZ CZYLI PIKANTNA GULASZOWA 249

dusimy przez ok 15 min. W osobnym garnku zagotowujemy bulion wraz z pietruszką i marchewką pokrojoną w plasterki. Lekko uduszone już mięso wraz z papryką przekładamy do naszego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dokładamy przecier pomidorowy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku odrobiną ketchupu pikantnego lub odrobiną

Walijskie Pichcenie
Krem marchewkowo-selerowy 153

czosnku , bez obaw nie będzie nic czuć ale efekt końcowy będzie. -woda Do garnka wkładamy marchewkę i selera pokrojone niedbale w kostkę, czosnek. Dodajemy wody ale tylko tyle ,by zaledwie pokryła nasze jarzyny, ..w razie czego można dolać. Następnie sól,pieprz i koperek.Przykrywamy , gotujemy do miękkości. W Cooking Chef sprawa jest o wiele szybsza i prostsza, bo wkładamy do misy

Z Kuchni Do Kuchni
Gulasz drobiowy 428

patelnię z gorącym olejem z Pestek Winogron firmy Oleofarm Smażymy na złoty kolor, dodajemy marchew i cebulę, mieszamy i smażymy do momentu, aż cebula stanie się szklista ( nie przypalić!) Przekładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy połową szklanki wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 10 min. Dodajemy umyte, pokrojone pieczarki, paprykę, groszek (jeśli mrożony), mieszamy i gotujemy około

Proste Potrawy
Zupa ogórkowa 156

kwaszone  szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować wywar z warzyw

w kuchni i w ogrodzie
Zupa ogórkowa 202

kwaszone  szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować wywar z warzyw

prawdziwe jedzenie
1481.Zupa pomidorowa 375

resztę do tej pysznej i szybkiej zupki.. makaron świderki  Mamma Mia marchewka pietruszka cebula 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego porcje rosołowe, udko lub skrzydełko sól, pieprz listek, ziele śmietana koperek Wodę z kurczakiem  zagotować. Dodać pokrojone warzywa i przyprawy. Gotować około 20 minut.Następnie dodać  koncentrat i c hwilę razem pogotować.W razie potrzeby doprawić, dodać

Moje domowe kucharzenie
Kurczak w aksamitnym sosie orzeszkowym 159

sosie orzeszkowym" Wykonanie: 1. Kurczaka pokroić w dużą kostkę, cebulę i paprykę w paski, a marchewkę w plasterki. Wszystko razem smażyć na patelni przez 5 minut, mieszając co jakiś czas. 2. Fix rozmieszać w zimnej wodzie i dodać do podsmażonych składników. 3. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodać orzeszki i wymieszać. 4. Podawać z ryżem lub makaronem

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania