Ryżówka z pulpetami z "Książki Kucharskiej Przyjaciółki". Składniki: marchewka; pietruszka; seler; por; koperek; 300 g mielonej cielęciny lub indyka; kajzerka; sól, pieprz; jajko; 1/2 szklanki ryżu. Zupa: Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Gotujemy w 1,5 l. wody i doprawiamy do smaku. Ryż po opłukaniu wsypujemy do gotującego się wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy koperek. Przygotowanie pulpetów
Miksturownikoliwę i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i seler, chwilę smażymy. Dodajemy odcedzoną soczewicę, wino, warzywko i zioła. Zalewamy zimną wodą, tak aby lekko przykryła soczewicę. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut. W połowie gotowania dodajemy przecier pomidorowy. W razie potrzeby uzupełniamy wyparowany
Mia Cucina Sofietarewelacyjna w smaku I zachęcam do spróbowania :) Zaczynamy Składniki: 6 udek kurczaka 1 cebula 3 marchewki 3 łodyżki selera 1 pietruszka 4 ząbki czosnku sól, pieprz 250 ml bulionu kurczakowego 500 ml śmietany 50 gr masła 3 łyżki śmietany olej Wykonanie: Gotujemy udka. Ugotowane odkładamy do ostudzenia . Rosół z udek odkładmy na bok. Póżniej obieramy mięso , kroimy
Smaki Edytyogórków kiszonych lub 6 średnich 2 średnie marchewki 4-5 ziemniaków pokrojone w kostkę kawałek selera 1 mała pietruszka 1 łyżka masła 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 50 ml śmietanki 30 % lub 18 % 1 łyżka natki pietruszki lub koperku Instrukcje Mięso zalewamy wodą około 2 l., dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Warzywa ścieramy na tarce (duże oczka
To co lubię - gotuję i polecamGotuję dużo zup [ już nie raz o tym pisałam] i poszukuję nowych pomysłów na zupki..no i znalazłam..w sumie nie pamiętam jaka to była zupka,ale w oko wpadły mi te klopsiki z makaronem , wyglądające jak ośmiorniczki.Super pomysł.polecam. bulion kilka ziemniaków marchewka, pietruszka listek, ziele sól,pieprz 25 dkg mięsa mielonego makaron spaghetti [ kilka nitek(...)warzywa. Mięso wymieszać z jajkiem , doprawić.Makaron spaghetti połamać na 3 części.Z mięsa formować małe kulki , do mięsa wkładać pocięty makaron.Ilość makaronu czyli "nóg ośmiornicy "dowolna.Do gotującej się zupy wrzucić kulki mięsa z makaronem i gotować razem jeszcze kilka minut.Dodać koperek , doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniesuper! SKŁADNIKI 14-15 rurek cannelloni Farsz 500 g mięsa mielonego wieprzowego (można też użyć wieprzowo – wołowego) 1 szt. średniej cebuli 1 szt. czerwonej papryki 1 szt. średniej marchewki 1 szt. średniego jabłka (najlepiej szara reneta) 1 puszka pomidorów 1 bakłażan 3 ząbki czosnku bazylia zioła prowansalskie 10 dag sera żółtego 1 kulka mozzarelli sól pieprz 2 łyżki oleju(...)oleju, by makaron się nie sklejał. Wkładać do gotującej wody po kilka rurek, na ok. 3 min. Wyjąć, ostudzić. Farsz: Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać mięso, doprawić pieprzem i solą. Smażyć ok. 5 min. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce, na drobnych
zabawa smakiemżółtego sera pęczek zielonej pietruszki sałaty: lodowa, rzymska, rucola, z ogródka;) duża marchewka tuńczyk w sosie własnym lub w oleju małe grzanki ( chleb można pokroić w kawałeczki i podsmażyć go na maśle czosnkowym lub z ziołami) oliwa z oliwek, pieprz, sól Przygotowanie krok po kroku: 1. Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, wg czasu podanego na opakowaniu (można wlać(...)dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. 6. Sałatka: a) sałaty płuczemy i odkładamy na papierowy ręcznik lub sitko, aby kropelki wody mogły z niej spokojnie spłynąć, b) marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, c) tuńczyka kruszymy na drobne kawałeczki, d) powyższe składniki mieszamy. Posypujemy grzankami. e) Mieszamy. Doprawiamy wg uznania. Buon appetito! fot. Aga Prus
Kuchnia smakówcheddar) sól i pieprz natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki i marchewki pokroić w grubą kostkę, a pora w plasterki. Podsmażyć w dużym rondlu na łyżce oliwy około 5 minut z dodatkiem szczypty soli i pieprzu oraz chili i kurkumy . Dodać piwo, bulion oraz pastę paprykową i gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną - około 15 minut. W garnku rozpuścić masło
zadanie-gotowaniemarchewka i pietruszka wystarczą, aby przygotować doskonałą zupę z kalafiora bez wywaru mięsnego. U nas znajdziesz łatwy i sprawdzony przepis, który polecamy nie tylko osobom będącym na diecie wegetariańskiej. Mamy nadzieję, że nasza propozycja posmakuje również fanom zup z wkładką. Zupa kalafiorowa na maśle, to nasza ulubiona wersja tej pysznej zupy. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie wymaga długiego gotowania(...)przyprawy? Czym zagęścić? Przepis Kalafiora dokładnie umyj i podziel na różyczki. Jeśli niektóre różyczki są duże, rozdziel je na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w niewielką kostkę. Podobnie obraną pietruszkę. Marchewkę natomiast w cienkie plasterki. Obrane ziemniaki w średniej wielkości kostkę. W garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę. Podsmaż, cały czas mieszając na średniej mocy palnika przez ok 2 – 3 minuty
Kuchnia Na WypasieGotuje się ją długo, bo prawie 3 godziny, ale naprawdę warto. Wywaru wyjdzie trochę więcej, ale nie jest to problem. Można go następnego dnia zabielić mlekiem kokosowym i przygotować jedną z tajskich zup, np. SUP HED (tajską zupę grzybową). No to do dzieła! :) Składniki na wywar (mi wyszło 8 porcji): 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior(...)łyżki oleju sezamowego 1. Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, imbir kroimy w plasterki. W żaroodpornym naczyniu układamy kurczaka, posypujemy warzywami, doprawiamy solą i polewamy równomiernie olejem sezamowym. Pieczemy 40 minut w 230 stopniach. 2. Kurczaka z warzywami przekładamy do dużego garnka i zalewamy 2,5l wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez godzinę
Tajskie smakiO walorach kiszonej kapusty nie trzeba nikogo przekonywać i pewnie większość z Was ma zapasy przygotowanej kiszonki na całą zimę. Najpopularniejsza sałatka z dodatkiem marchewki i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Na blogu jest sporo przepisów na różne surówki ale ze świeżej kapusty jednak pyszną surówkę do obiadu można zrobić też z kiszonej kapusty. Ja dodaje do
Monia miesza i gotujeKolejna rozgrzewająca zupa. Gotowany łosoś w zupie jest mięciutki, delikatny i soczysty. Razem z warzywami świetnie się komponuje. Łososia uwielbiamy chyba w każdej postaci, a ponieważ zupa z łososiem bardzo nam posmakowała, często ją robić będziemy. Zupa jest zdrowa, wartościowa. W wersji łagodnej powinna zasmakować dzieciom. Dla mniejszych maluchów, zupkę możemy zmiksować (oczywiście wyciągając wcześniej łososia). Resztę gotowej zupy, która(...)czosnkiem będzie nabierać ciemniejszego koloru, zmniejszyć ogień. Następnie dodać chilli, ziemniaki, marchewkę i smażyć kolejne 5 minut na średnim ogniu, często mieszając. W tym czasie zagotować 1.4 litra wody. Wrzątkiem zalać warzywa w garnku, dodać pokrojone pomidory. Włożyć ziele angielskie oraz liść laurowy. Przykryć i gotować na małym ogniu około 12 minut. Łososia umyć, osuszyć i pokroić w sporą kostkę
Moja Delicjapęczki, cukier 1 łyżka, wywar z kurczaka 2,5 litra, marchewka 2 średnie, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku szparagi białe obrać obieraczką i odciąć czubki i twarde końcówki szparagi włożyć do rosołu, wsypać cukier i gotować z 35 minut na niedużym ogniu - ugotowałam też te końcówki(...)przez sito przecieram - jeszcze sporo miąższu można tak uzyskać do zupy dodać przyprawy do smaku /soli nie trzeba bo rosół był już doprawiony/ - wlać mleko, wsypać mąkę, dodać marchewki z rosołu i wszystko blenderem pałką zmiksować następnie cały czas mieszając zagotować i zdjąć z ognia zupa jest kremowa, smakuje ciepła i letnia, można podać z grzankami, kluskami i na talerzu
W Mojej Kuchni Lubięrazem. Rosół jest banalnie prostą zupą, ale niezwykle ważny jest tu czas gotowania, który musi być długi i mały ogień, który sprawia, że przesiąka on smakiem. Gdy mamy dostęp do mięsa prosto od gospodarza, to ten smak jest jeszcze bardziej wyjątkowy Składniki: - korpus, dwa skrzydełka; - 2 marchewki; - cebula; - 1/4 selera; - 2 małe lub jedna duża pietruszka; - świeży lubczyk(...)szumowiny i wrzucamy warzywa. Cebulę obieramy i nacinamy w krzyż, ale nie przekrawamy do końca. Opalamy na gazie, aż będzie spieczona z wierzchu. Dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez około 2,5 godziny. Jeżeli dużo wody nam wyparuje można dolać PRZEGOTOWANEJ wody! (ważne, żeby woda była przegotowana, bo inaczej rosół zrobi się mętny!) Smacznego:) function
dom-agi.pl