gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:112/261)

Kapusta z grzybami i pieczarkami 161

maja go dosyć po świętach SKŁADNIKI 2 kg kapusty kiszonej szklanka suszonych grzybów 1/2 kg pieczarek 2 marchewki liść laurowy jedna cebula sól, pieprz do smak pół szklanki oleju lnianego toczonego na zimno WYKONANIE Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 1 godzinę. Osączamy i kroimy w paski .Wywar zostawiamy do kapusty. Kapustę mocno odciskamy. Jeżeli jest zbyt kwaśna

W kuchennym oknie Ewy
Zupa krem ze szczawiu (szczawiowa) 179

Składniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 mała cebulakilogram szczawiumąka pszenna - 2 łyżkiśmietanka kremówka około pół szklanki (albo śmietana 12/18 %) 1 łyżka masłapieprzkilka jajek - ilość wg upodobań. Gotujemy w wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru

Bon Appetit Małgorzaty
Jak przygotować ciasto na pierogi? 302

Lepienie pierogów to dla mnie relaks, mogę siedzieć w kuchni i lepić, aż skończy się farsz lub ciasto. Przyjemne zajęcie, zwłaszcza, że do ciasta używam oliwę

Moja smaczna kuchnia
KURKOWA 232

się za dość - jak to mówią! :-)Składniki:- porcja rosołowa lub 4 skrzydełka - 0,4 kg kurek- 2 marchewki- 1 pietruszka- kawałek selera- 2 cebule średnie- ziele angielskie- liść laurowy- pieprz, sól- 3 łyżki masła- śmietana- natka pietruszki- koperek świeżyWykonanie:Gotujemy wywar z kości i włoszczyzny, aż do miękkości składników wraz z  zielem angielskim  i liśćmi

Walijskie Pichcenie
ZUPA Z MŁODEJ FASOLKI SZPARAGOWEJ Z KLOPSIKAMI 188

bulionu drobiowego (ja miałam ugotowany wcześniej i zamrożony) dodajemy  umyte i pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler. Z fasolki obcinamy końce, kroimy na kawałki i również dorzucamy do całości. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy uformowane z metki małe kuleczki -  klopsiki. Gotujemy kolejne 20 minut. Doprawiamy

Walijskie Pichcenie
RISOTTO Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI 240

dobrego risotto jest odpowiedni gatunek ryżu, przeznaczonego typowo do tej potrawy. Ja używam ryżu Arborio firmy Kupiec. Bardzo dobry ryż o owalnych, bardziej zaokrąglonych ziarenkach. W czasie gotowania wydziela dużo skrobi, przez co staje się kleisty, zachowując jednocześnie swoja soczystość i wilgotność.Składniki:400g ryżu Arborio 1 duża cebula2 marchewki1 pietruszka2 łodygi selera naciowego200g pieczarekpuszka tuńczyka(...)oliwekok 1l buliony (warzywnego lub drobiowego)Wykonanie:Rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy, aż zaczyna robić się szklista. Następnie wrzucamy starte na oczkach warzywa: marchewkę i pietruszkę i pokrojony w kostkę seler naciowy. Podsmażamy ciągle mieszając. Do podsmażonych warzyw wsypujemy ryż.Mieszamy całość i podsmażamy do momentu aż ryż zacznie robić się szklisty

Walijskie Pichcenie
PIKANTNY SOS BOLOGNESE 215

bazylii (chociaż wg oryginalnej włoskiej receptury bolognese nie zawiera ani czosnku, ani oregano ... ani bazylii).  Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy  go jeszcze z apetytem na kolację :) Składniki: 250g mielonej wieprzowiny 250g mielonej wołowiny 50g wędzonego boczku 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 papryczka chili ząbek czosnku słodka papryka bazylia oregano sól pieprz 2 puszki

Walijskie Pichcenie
Ogórkowy duet 229

Cucumber duo Składniki. 1 ogórek wężowy 3 ogórki kiszone 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka liść laurowy  ziele angielski pieprz  sól 1 l wywaru mięsnego natka pietruszki 1 łyżka masła Wykonanie. Warzywa pokroić drobno i gotować w wywarze mięsnym. Ogórki kiszone i świeży zetrzeć na tarce, przesmażyć na maśle i pod koniec gotowania dodać do warzyw. Jeżeli mamy

Kulinarny karnet Christophera
Zupa marchewkowa 175

nadzieję, że będzie Wam smakować...lekka, zdrowa i bardzo rozgrzewająca...pozdrawiam  Składniki na 2 osoby; 3 marchewki 1 ziemniak 1 pietruszka 3 cm korzenia imbiru 2 łyżki oliwy / ja zastosowałam oliwę KURTES...POLECAM/ 2 szklanki wody pieprz, sól Warzywa gotujemy. Wkładamy do blendera, dajemy dwie szklanki gorącej wody i blendujemy. Dodajemy starty imbir, oliwę i doprawiamy do smaku. Można

Anioły w kuchni
Krem marchewkowy z imbirem 217

imbir kroimy w kostkę - wkładamy do garnka. Czosnek podsmażamy chwilę na patelni aż się zarumieni i dodajemy do marchewki. Do garna wkładamy też por, seler i liście laurowe, doprawiamy curry, pieprzem, solą i ostrą papryką. Całość zalewamy 400 ml wody i gotujemy 40 minut na średnim ogniu. 2. Po 40 minutach z zupy wyławiamy liście laurowe, por, seler i pietruszkę

My Culinary Art
Kuchnia malucha - kuskus, chłodnik i koktajl na zaparcia. Zaproszenie na warsztaty. 261

przepisy dla maluszków. Kuskus z warzywami (po 9. M): 1/2 szkl. suchego kuskusu; 1 pojedyncza pierś kurczaka; marchewka; pietruszka; seler - kawałek (może być naciowy); 1 łyżka zielonego groszku (może być mrożony); 1/2 łyżeczki masła. Warzywa myjemy, obieramy, drobno siekamy. Następnie gotujemy na parze lub dusimy. Pierś z kurczaka myjemy i również gotujemy. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby woda była ponad

Miksturownik
Gulasz po góralsku 233

udusić na patelni na smalcu, wsypać paprykę -  wymieszać 3.Przełożyć do rondla, wymieszać z mięsem, dodać pokrojoną marchewkę, zalać szklanką wody i dusić około godziny na wolnym ogniu- często mieszać by nie przypalić, dolewać wody 4. Pół godziny przed końcem gotowania dołożyć koncentrat pomidorowy , pokrojony czosnek- wymieszać 5. Kapustę wypłukać , jeśli kwaśna, albo tylko dobrze odcisnąć, posiekać , dodać

Proste Potrawy
Bigos z młodej kapusty. 171

szybki. Bigos z młodej kapusty SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty pęczek koperki pęczek cebulki ze szczypiorekiem duża marchewka kostak rosołowa psata pomdorowa lub świeże pomidory ok. 4 sztuki ok pół kilograma kiełbasy podwawelskiej WYKONANIE: Kapustę szatkujemy dolewamy ok. półlitra wody. Gotujemy. Wrzucamy kostkę rosołową, startą marchewke i pokrojoną cebulkę. Wsztstko dusimy do miękkości. Kiełbasę kroimy na drobne kawałki,  podsmażamy

W kuchennym oknie Ewy
Spaghetti z sosem a'la bolognese 215

czosnkiem smażyłem aż do jego bardzo delikatnego zarumienienia się, następnie dodałem na patelnię startą na grubej tarce marchewkę. Po upływie około dwóch minut dodałem na patelnię pomidory z puszki - można użyć zarówno pomidorów całych, które i tak się w czasie gotowania rozpadną, jak i krojonych - ja, jak widać, użyłem krojonych. Całość pomieszałem, a następnie dodałem około łyżeczki suszonego tymianku

Wyprawy kulinarne
Kremowa zupa z dyni 285

patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić pokrojoną w kostkę marchew - podsmażyć 5 minut. Po tym czasie dodać do marchewki pokrojoną w kostkę, obraną i wypestkowaną dynię - dusić aż warzywa zmiękną - nie muszą się rozpadać. W garnku zagotować bulion, dodać podsmażone warzywa - gotować. W czasie gotowania dolać wino. Zupę gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną i zaczną się rozpadać. Pod koniec gotowania

kolorowotorcikowo