prawie nigdy nie ugotowałem zupy i nie wiem jak to się robi! Nie gotowałem zup, ponieważ nie jestem fanem zup... Link do filmu z przepisem 192 - Przepis na BULION warzywny –Baza do ZUP i SOSÓW -Jak zrobić DOMOWY bulion warzywny? Składniki: 2 marchewki pęczek natki pietruszki lub korzeń pietruszki kawałek pora (ok. 15cm) lub zielone liście 3 gałązki(...)musimy podpiekać, bo liście dadzą nam ładny kolor). Następnie wlewamy wodę, stawiamy na kuchnię i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszamy moc do minimum i gotujemy na wolnym ogniu minimum 1 godzinę do półtorej (wywar ma sobie delikatnie pyrkać tak jak podczas gotowania rosołu). Po skończeniu gotowania zostawiamy wywar jeszcze w garnku na 10-15 minut
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesmakują. Jest to po prostu pyszny pomysł na niedzielny obiad którego nie będziemy musieli robić na czterech palnikach ;) Składniki na obiad dla dwóch osób: 2 nogi z kurczaka 2 marchewki 6 pieczarek 1/2 główki cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 korzenia pietruszki 1 liść laurowy przyprawy do natarcia nóg (papryka słodka, czosnek suszony, sól, pieprz) 1 łyżeczka warzyw suszonych(...)pieczarki się przesmażą dorzucamy marchewkę pokrojoną w grubsze plasterki, chwilkę przesmażamy. 3. Następnie do rondelka/garnka lub (jeśli macie głęboką patelnię to w niej możecie przygotować całe danie) wlewamy 1 szkl wody wrzucamy liść laurowy, dodajemy suszone warzywa i zagotowujemy. Drugą szklankę wody wlewamy na patelnię, mieszamy i przelewamy całość do garnka/rondelka i na małym ogniu gotujemy około 1-2 godzin
Gotowanie...to proste !świeżo upieczony chleb i cóż pasztet został srogo nadjedzony!. Jest pyszny, ale polecam odstawić go jednak do ostudzenia. Składniki do dużą keksówkę lub dwie małe: 5 dużych marchewek 40 dag czerwonej soczewicy 3 cebule 4-5 ząbków czosnku 2 jaja garść słonecznika 5 dag orzeszków piniowych 4-5 łyżek otrębów żytnich lub pszennych 5-6 suszonych(...)soli gruboziarnistej Po przyprawy i dodatki zajrzyjcie na www.Skworcu.com.pl 1. Soczewicę gotować z podanymi przyprawami przez 20-25 minut, aż się dobrze rozgotuje. Odcedzić i wyjąć przyprawy. 2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebule i czosnek. Na tarce zetrzeć marchewki i dodać do cebuli, dusić razem, aż marchew zmięknie, na końcu lekko podsmażyć. Dodać
Apetyczna babeczkaSkładniki: 1 kg wołowiny 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy 2 duże marchewki 1 pietruszka seler por 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz, ziele angielskie liść laurowy 0,5 łyżeczki papryki chili 125 g masła oliwa Zasmażka 2 łyżki mąki Wykonanie: Mięso z cebulą kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na maśle, które dzielimy na 3 części z odrobiną(...)wodą. Warzywa kroimy w paski podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w plasterki, które również podsmażamy na maśle. Wszystkie składniki przekładamy do większego rondla zalewamy 3 l wody dodajemy przyprawy gotujemy na wolnym ogniu ok 45 minut. Mąkę smażymy na suchej patelni na brązowy kolor dodajemy 2 łyżki wywaru z gulaszu mieszamy aby nie było grudek. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy
kgwjanczewoSmak zupy wzbogacają aromatyczne przyprawy, proponuję dodać wędzoną paprykę i curry. Kolby w dłoń i gotujemy! Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego i......pięknej jesieni:) Składniki: 250 g boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno pokrojona 1/2 czerwonej papryki, drobno pokrojonej 1 marchewka, pokrojona w małą kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 kolby kukurydzy 2 ziemniaki, pokrojone(...)mieszamy i wszystko razem smażymy jeszcze 2 minuty. Zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą lub gorącym bulionem, dodajemy usmażony boczek, kolby kukurydzy, liście laurowe i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy kolby kukurydzy, zupę zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku. Podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem
Smakowity Blog Kulinarnyliści bazylii 1 łyżka oliwy 50g masła 2 liście laurowe kilka gałązek tymianku trochę białego wytrawnego wina sól morska i świeżo mielony czarny pieprz dodatki: 200g ziemniaków, surówka z marchewki i jabłka Włączyć piekarnik, żeby się nagrzał do temperatury 190 stopni. Przygotować ziołowe szpilki – połamać gałązki rozmarynu na mniejsze fragmenty i każdy ściśle owinąć liściem bazylii. Rybę umyć, osuszyć(...)ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku. Najpierw obrałam 200g ziemniaków i pokroiłam w kostkę, gotowałam około 10 minut soląc pod koniec gotowania, odcedziłam i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Spryskałam delikatnie łyżeczką oliwy i piekłam w piekarniku do zrumienienia (ok. 20 minut). Dodatkiem warzywnym była surówka wykonana z dużej marchewki i jabłka, które starłam na drobnych oczkach i wymieszałam. 1 porcja takiego dania
Dietologzimie. W zimie mam nadzieję, że jak dorzucę te warzywa do wody w której będę gotować zupę, to przypomnę sobie ten dzień w lipcu kiedy suszyłam warzywa. Ja dodałam do tej mieszanki wszystko co dodaję do wywaru. Suszone warzywa do zupy 6 marchewek 4 pietruszki 1 por ( biała część ) 2 cebule pęczek liści lubczyku
Kuchnia na wzgórzudziś, ryż ma właściwości korkujące, dlatego ze sporego arsenału zbóż (obok jest jeszcze kasza jaglana i jęczmienna, najlepsze do krupniku) wybrałam właśnie ryż. Jest to jeden ze sposobów gotowania krupniku, bo jak to mówią, co dom to inny krupnik. Ten konkretny przekazała mi mama, jak większość klasycznych, domowych przepisów zresztą. Ponoć będąc rocznym maluchem pochłaniałam całe miski razem z moją(...)Krupnik 3 skrzydełka kurczaka 1 wątróbka indycza 5 szklanek wody 1 szklanka ryżu marchewka pietruszka kawałek selera kawałek jasnej części pora pół pęczka natki z pietruszki kilka ziaren pieprzu, 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe Kurczaka i wątróbkę dokładnie umyć, wrzucić do wody, razem z przyprawami, gotować przez 10 minut. Po tym czasie dorzucić obrane warzywa (poza natką i porem
Przepysznik - BLW i nie tylkodynia. Był makaron, teraz czas na zupę. Delikatny, łagodny i bardzo syty krem z dyni. Polecam wszystkim :) KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM Składniki: - 1 mała dynia - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera (korzeń) - 1 cebula - puszka mleka kokosowego - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - 5 ziaren czarnego pieprzu - sól - gałka muszkatołowa - oliwa z oliwek Dynię obrać(...)angielskie oraz pieprz. Dusić przez około pół godziny - aż warzywa będą miękkie, po czym zdjąć zupę z ognia i zmiksować blenderem. Pod koniec dodać mleko kokosowe oraz gałkę muszkatołową. Gotować jeszcze kilka minut do uzyskania gęstej zupy. Doprawić solą do smaku. Podawać z prażonymi pestkami dyni. Smacznego
Zgrabne GotowanieUwielbiam drobiowe żołądki!Moja mam robi z ich pyszny gulasz, ja gulasz robię bardzo rzadko... ponieważ, niestety muszę go potem jeść sama :( Najczęściej na żołądkach
Walijskie Pichceniekrótko, nigdy chyba mi sie nie znudzą. Składniki: 4 skrzydełka 0,4 kg kurek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 duże ziemniaki ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól 3 łyżki masła śmietana koperek świeży Wykonanie: Gotujemy wywar drobiowy z włoszczyzną, aż do miękkości składników wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, solą i pieprzem
Walijskie Pichcenienastępnie czosnek. Dodaj posiekany rozmaryn oraz pieczarki i podsmażaj aż się zarumienią. W tym czasie obierz ziemniaki i marchewkę i pokrój je w kostkę. Kiedy pieczarki nabiorą koloru dodaj warzywa i zalej wrzątkiem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotuj około 15 minut. Bułkę namocz w mleku, zmiksuj i wymieszaj z wołowym mięsem mielonym. Dopraw do smaku. Uformuj
wysmienityPrzepis, lekko zmieniony, z bloga A Virtual Vegan . Składniki: (spokojnie na 4 spore porcje) 2 łyżki oleju lub oliwy 1 średnia cebula, posiekana drobno 1 duża marchewka, starta na tarce o dużych oczkach 4 zabki czosnku, drobniutko posiekane, lub starte na tarce o małych oczkach 2 duże papryki, pokrojone na spore kawałki (najlepiej czerwone, żółte, lub pomarańczowe) 1 czerwona papryczka(...)olej. Smaż cebulę, aż będzie przeźroczysta. Jeśli nie chcesz używać tłuszczu zamień go na wodę. Dodaj marchewkę, czosnek, chilli i paprykę i smaż kilka minut. Wsyp ryż, przyprawy, fasolkę i cukinię. Zagotuj, dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień i przykryj pokrywka. Gotuj do czasu, aż ryż będzie miękki, a cała woda wchłonięta. Jeśli wydaje ci się, że jest już
Lejdi of the housecałości. Jak ktoś tego nie zrobił, to mogą być pieczarki. Składniki: - marchewka - pietruszka - cebula - seler - kapelusze grzybów (patrz wyżej) - ziemniaki (opcjonalnie) - olej Składniki: Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Seler obieramy i kroimy w grube plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Wszystko gotujemy w wodzie z małą ilością oleju, a następnie rozdzielamy bulion od warzyw
Kryzysowa Książka Kucharskacebula będzie szklista dorzucamy kurki. Podsmażamy razem przez ok. 2 minuty i dodajemy pozostałe warzywa: seler, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Mieszamy. Wlewamy ok. 4,5 szklanki wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dodajemy sporą szczyptę soli i zagotowujemy. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie wyławiamy ziele oraz liście laurowe i blendujemy ręcznym blenderem. Dolewamy śmietankę i blendujemy ponownie
Poezja smakułyżki masła • szczypiorek do posypania Wykonanie : • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski. • Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. • Podsmażyć na maśle cebulę, dodać pozostałe warzywa. • Zalać ok. 1,5 litra wody gorącej, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw. • Pod koniec gotowania dodać pokrojone serki pleśniowe, gotować aż się rozpuszczą
To co kochamNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby przez 10 min moczymy w osolonym mleku, dokładnie płuczemy. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i razem z cebulą kroimy w kostkę, smażymy na maśle. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy grzyby, pieprz i gotujemy 2 godziny na małym ogniu. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Po dwóch godzinach wyławiamy grzyby, kroimy
R'n'G Kitchenjednak najbardziej smakuje penne. Składniki 300 g makaronu penne (lub innego) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki 1/2 pora (biała część) cebula pietruszka 4 pomidory 3 ząbki czosnku sól ,pieprz chilli w płatkach (może być w proszku) Przygotowanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (al dente). Marchew ,cebulę i pietruszkę kroimy w drobną kostkę ,por w piórka. Warzywa
R'n'G Kitchenszczypiorek Na dużej patelni rozgrzałam 1 łyżkę masła z olejem kukurydzianym, wrzuciłam ziemniaki, pokrojone w sporą kostkę i marchewkę, pokrojoną w plasterki. Podsmażałam kilka minut, następnie dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut. Warzywa razem z gałązkami tymianku wrzuciłam do gorącego bulionu, gotowałam do miękkości. Pora pokroiłam w talarki i podsmażyłam na tej samej patelni na 1 łyżce masła, oprószyłam solą
Kuchnia PrezydentowejPyszna, ekspresowa zupa kukurydziana. Składniki: 5 dag kaszki kukurydzianej 1,5 szklanki wody 4 szklanki mleka 2 marchewki 1 puszka zielonego groszku Sól, cukier Natka pietruszki Sposób przygotowania: Kaszę rozmieszać z letnią wodą, pozostawić na pół godziny, następnie wlać na gotujące się mleko. Dodać startą marchew posolić, gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Wsypać odsączony groszek, doprawić i posypać
Tradycyjna Kuchniaumyte i obrane ze skóry podudzie z kurczaka. W między czasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę – najpierw marchewkę z pietruszką i wrzucamy do garnka, potem ziemniaki. Na końcu kroimy buraki w kostkę, łodygi w słupki i liście na drobno i gotujemy z resztą warzyw do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem. Gdy zupa jest już gotowa
Kuchenne Wariacjepieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy, sól, 3-4 ziemniaki, Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, cebulę – nie dodaję pora), kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy, sól. Zalać zimną wodą i na wolnym ogniu gotować aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną zupę przecedzić – z mięsa można zrobić pierogi lub gołąbki. Grzyby zostawić do zupy
królestwo garówprzygotowania. Najważniejsze jest to, że szybko i tanio. Składniki : 1 opakowanie spaghetti razowe lub normalne. 1 słoik mieszanki marchewki z groszkiem (Lidl) 1 duża cebula 1 słodka śmietanka 12%, 500 ml bazylia, oregano, pieprz, ostra papryka, oliwki, Zaczynamy od makaronu, który gotujemy al dente. Następnie kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek. Chwilę przesmażamy
vegetanieCałość dodać do gotującego się wywaru z warzyw razem z gałką muszkatołową, imbirem i pastą curry. Przykryć i gotować jeszcze 20 minut, doprawić solą i pieprzem, po czym zdjąć z palnika i nieco przestudzić. Zmiksować razem z ugotowaną wcześniej włoszczyzną (bez marchewki - jedynie białe warzywa: pietruszka, seler, por). Dodać śmietanę i zmiksować ponownie na gładki krem
W SMAKdrobno, przepłukujemy wodą Przekładamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości 1 cm ponad kapustę Posypujemy kminkiem i mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem ok. 10-15 minut Podajemy z pyzami drożdżowymi i gulaszem z polędwicy wieprzowej duszonym z cebulką i marchewką Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commaja go dosyć po świętach SKŁADNIKI 2 kg kapusty kiszonej szklanka suszonych grzybów 1/2 kg pieczarek 2 marchewki liść laurowy jedna cebula sól, pieprz do smak pół szklanki oleju lnianego toczonego na zimno WYKONANIE Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 1 godzinę. Osączamy i kroimy w paski .Wywar zostawiamy do kapusty. Kapustę mocno odciskamy. Jeżeli jest zbyt kwaśna
W kuchennym oknie Ewyziołowego, - olej, - makaron do zupy. Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy. Pieczarki kroimy w plastry o grubości ok 3 mm, marchewkę, pietruszkę i selera cieniej, por w plastry ok 5 mm. Sekretem który odkryłam, dzięki któremu zupa jest pyszna, jest podsmażenie pieczarek przed gotowaniem. Ja na dno garnka wlałam trochę oleju i na nim przesmażyłam pieczarki aż zmiękły i puściły sok (delikatnie
Co na wege obiad?Składniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 mała cebulakilogram szczawiumąka pszenna - 2 łyżkiśmietanka kremówka około pół szklanki (albo śmietana 12/18 %) 1 łyżka masłapieprzkilka jajek - ilość wg upodobań. Gotujemy w wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru
Bon Appetit MałgorzatyLepienie pierogów to dla mnie relaks, mogę siedzieć w kuchni i lepić, aż skończy się farsz lub ciasto. Przyjemne zajęcie, zwłaszcza, że do ciasta używam oliwę
Moja smaczna kuchniasię za dość - jak to mówią! :-)Składniki:- porcja rosołowa lub 4 skrzydełka - 0,4 kg kurek- 2 marchewki- 1 pietruszka- kawałek selera- 2 cebule średnie- ziele angielskie- liść laurowy- pieprz, sól- 3 łyżki masła- śmietana- natka pietruszki- koperek świeżyWykonanie:Gotujemy wywar z kości i włoszczyzny, aż do miękkości składników wraz z zielem angielskim i liśćmi
Walijskie Pichceniebulionu drobiowego (ja miałam ugotowany wcześniej i zamrożony) dodajemy umyte i pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler. Z fasolki obcinamy końce, kroimy na kawałki i również dorzucamy do całości. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy uformowane z metki małe kuleczki - klopsiki. Gotujemy kolejne 20 minut. Doprawiamy
Walijskie Pichceniedobrego risotto jest odpowiedni gatunek ryżu, przeznaczonego typowo do tej potrawy. Ja używam ryżu Arborio firmy Kupiec. Bardzo dobry ryż o owalnych, bardziej zaokrąglonych ziarenkach. W czasie gotowania wydziela dużo skrobi, przez co staje się kleisty, zachowując jednocześnie swoja soczystość i wilgotność.Składniki:400g ryżu Arborio 1 duża cebula2 marchewki1 pietruszka2 łodygi selera naciowego200g pieczarekpuszka tuńczyka(...)oliwekok 1l buliony (warzywnego lub drobiowego)Wykonanie:Rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy, aż zaczyna robić się szklista. Następnie wrzucamy starte na oczkach warzywa: marchewkę i pietruszkę i pokrojony w kostkę seler naciowy. Podsmażamy ciągle mieszając. Do podsmażonych warzyw wsypujemy ryż.Mieszamy całość i podsmażamy do momentu aż ryż zacznie robić się szklisty
Walijskie Pichceniebazylii (chociaż wg oryginalnej włoskiej receptury bolognese nie zawiera ani czosnku, ani oregano ... ani bazylii). Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy go jeszcze z apetytem na kolację :) Składniki: 250g mielonej wieprzowiny 250g mielonej wołowiny 50g wędzonego boczku 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 papryczka chili ząbek czosnku słodka papryka bazylia oregano sól pieprz 2 puszki
Walijskie PichcenieCucumber duo Składniki. 1 ogórek wężowy 3 ogórki kiszone 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka liść laurowy ziele angielski pieprz sól 1 l wywaru mięsnego natka pietruszki 1 łyżka masła Wykonanie. Warzywa pokroić drobno i gotować w wywarze mięsnym. Ogórki kiszone i świeży zetrzeć na tarce, przesmażyć na maśle i pod koniec gotowania dodać do warzyw. Jeżeli mamy
Kulinarny karnet Christopheranadzieję, że będzie Wam smakować...lekka, zdrowa i bardzo rozgrzewająca...pozdrawiam Składniki na 2 osoby; 3 marchewki 1 ziemniak 1 pietruszka 3 cm korzenia imbiru 2 łyżki oliwy / ja zastosowałam oliwę KURTES...POLECAM/ 2 szklanki wody pieprz, sól Warzywa gotujemy. Wkładamy do blendera, dajemy dwie szklanki gorącej wody i blendujemy. Dodajemy starty imbir, oliwę i doprawiamy do smaku. Można
Anioły w kuchniimbir kroimy w kostkę - wkładamy do garnka. Czosnek podsmażamy chwilę na patelni aż się zarumieni i dodajemy do marchewki. Do garna wkładamy też por, seler i liście laurowe, doprawiamy curry, pieprzem, solą i ostrą papryką. Całość zalewamy 400 ml wody i gotujemy 40 minut na średnim ogniu. 2. Po 40 minutach z zupy wyławiamy liście laurowe, por, seler i pietruszkę
My Culinary Art