gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:128/261)

Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym – swojski przepis na obiad 144

kajzerka jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz   Puree: 800 g ziemniaków 200 g marchewki 100 g groszku (mrożony lub z puszki) 100 ml śmietany 30% 2 łyżki masła sól   Beszamel: łyżka masła łyżka mąki szklanka mleka sól, pieprz   Przygotowanie Ziemniaki i marchew gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy

e-PrzepisyKulinarne
ZUPA Z CUKINIĄ I SOCZEWICĄ 99

PRZYGOTOWANIE: W garnku o pojemności 2,5 – 3 l rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Selera, marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieram i kroję w kostkę, wrzucam do garnka. Smażę warzywa 2 minuty, wlewam bulion, dodaję liść i ziele. Zupę zagotowuję, po czym zmniejszam palnik i gotuję do miękkości warzyw. Gdy będą prawie miękkie dodaję do zupy posiekaną w kostkę lub półksiężyce

Zasmakuj Kuchni
Pyzy białe z mięsem 170

odłożyłam do ostudzenia. Jak ostygło przemieliłam w maszynce o średnich oczkach razem z marchewką. Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę i zarumieniłam na stopionej słonince. Dodałam do mięsa razem ze skwarkami i tłuszczem.  Posoliłam, dodałam świeżo zmielonego pieprzu, podlałam 1/4 szklanki wywaru z gotowania i wyrobiłam farsz. Na ciasto: * ziemniaki ok. 1,5 kg * 1 jajko  * mąka ziemniaczana

Pieprzyć z Fantazją
Klopsiki z soczewicy i pieczarek w sosie pomidorowym 157

łyżka oleju sól, pieprz 0,5 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki cayenne (można więcej:)) julienki z marchewki i paseczki szczypiorku Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać posiekany drobno czosnek, oregano. jak czosnek wypuści aromat, wlać pomidory z puszki i wywar, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, cayenne, gotować na małym ogniu ok 10 minut. Całość zblendować. Do kremu włożyć pulpeciki, lekko podgrzać. Podawać

Mój pomysł na
Zupa z boćwiny 117

pożywnie. Więc dzielimy się z Wami przepisem. Składniki: 2 główki boćwiny 4 ziemniaki 2 marchewki 200 g białej fasoli 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 litra bulionu z kaczki ksylitol sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez całą noc, gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyła. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew w słupki

R'n'G Kitchen
Zupa z soczewicy i pieczonej papryki 231

pomocą palnika kuchennego 2. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy marchewkę, pora, seler, korzeń pietruszki, kapustę, rumienimy warzywa, dodajemy opaloną cebulę, czosnek, natkę pietruszki, pieprz, ziele, 1 łyżkę soli i liście laurowe, zalewamy ok 3 litrami zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 40 min 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, papryki układamy w żaroodpornym

Słodki Kompromis
Zupa jarzynowa z buraczkami 181

cienko szatkujemy, cebulkę i szczypior drobno siekamy, pozostałe warzywa obieramy i kroimy - ziemniaki w kostkę marchewkę i buraczki w ćwierćplaserki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą (bulionem) tak, by zakrywała warzywa, dodajemy vegetę, listek i gotujemy do miękkości. Śmietanę wlewamy do kubeczka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy i dolewamy

Czary - gary w kuchni
Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta 357

także wyjmij z patelni. Wlej do tej samej patelni resztę oleju i włóż cebulę, marchewkę, selera, liście laurowe i rozmaryn. Smaż przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj czosnek i chili i smaż przez kolejną minutę. Zwiększ ogień, wlej wino i gotuj przez dwie minuty, aż odparuje alkohol. Ponownie włóż kurczaka z boczkiem do patelni, wlej bulion

karmelowy
Perliczka w winie z wolnowaru 241

grzyby i smażyć  aż brzegi lekko się zbrązowią - 3 do 5 minut. Dodać marchewkę, cebulę, czosnek i sól i chwilę przesmażać mieszając. Do misy wolnowaru włożyć warzywa z grzybami, na nich ułożyć perliczkę. Posypać boczkiem, dodać wino, bulion  i tymianek.  Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin. Doprawić solą i pieprzem, a następnie

Stare Gary
Czerwony barszcz bez buraków z warzywami gotowanymi i grillowanymi 207

Seler obieramy, myjemy i wrzucamy w całości do garnka (po ugotowaniu pozbywamy się go) Marchewkę obieramy, myjemy i obieraczką do warzyw kroimy wzdłuż na cienkie wstążki Warzywa zalewamy 1,5 litrami wody, dodajemy całą zawartość puszki czerwonej fasoli i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną Gdy zupa się gotuje... ... obieramy ziemniaki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kostki rosołowe 210

kroimy na pół Pietruszki obieramy, myjemy i zostawiamy w całości lub kroimy wzdłuż na pół Marchewki obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Jeśli są większe to możemy przekroić wzdłuż na cztery części Cebulę obieramy i nic więcej z nią nie robimy - będzie sie gotowała w całości Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka z wodą Następnie dodajemy przyprawy: sól, lubczyk

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placuszki warzywno-jaglane 231

Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 6 łyżek suchej kaszy jaglanej 1 marchewka 6 niedużych pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cała dymka do przybrania pieprz ziołowy sól mielona czerwona papryka olej rzepakowy 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Gotujemy kaszę w osolonej wodzie, odcedzamy Gdy kasza się gotuje myjemy pieczarki i kroimy w kosteczkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z cukini na zimę. 260

ziele angielskie 250 ml octu  ( 10 % ) sól 3 szklanki wody Sposób wykonania : Marchewkę obrać pokroić w cienkie plasterki i podgotować w osolonej wodzie aż  zmięknie. Cebulę i cukinię  pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie,gdy cukinia zmięknie odcedzić  ( nie gotujmy zbyt długo bo cukinia szybko mięknie,jak przegotujemy zrobi nam się papka! ). Z wody

Przepisy i porady kulinarne
Brazylijska zupa dla teściowej 173

buraki. Wlewamy 4 łyżki octu białego. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę oraz dynię.  Dodajemy. Na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę). W międzyczasie dolewamy wody gorącej (poziom w garnku 4,5 litra). Możemy również dosolić. Łączny czas gotowania: 1 -1,5 godziny

Smaki Brazylii
Zupa orkiszowa 190

Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś

prawdziwe jedzenie