gofry jak z - 1202 przepisów (strona:10/81)

Gofry z bitą śmietaną i owocami 156

Dzisiejsza propozycja deseru mnie osobiście kojarzy się bardzo mocno z Bałtykiem. Pamiętam, że jako dziecko, będąc nad morzem najbardziej lubiłem chodzić na gofra. Gdzie indziej to nigdy nie było to samo. Postanowiłem odświeżyć swoje wspomnienia i przygotować sobie samodzielnie gofry z moimi ulubionymi dodatkami. Wyszły rewelacyjnie.  Do gofrów użyłem: 200 gram mąki pszennej - typ 450, 1,5 łyżeczki proszku(...)łyżeczki mielonego cynamonu, 2 jajek, 100 gram roztopionego masła, 300 ml mleka, 400 ml śmietany 30%, 250 gram truskawek, 250 gram jagód, 3 łyżeczek cukru pudru, soli. Przygotowanie gofrów zacząłem od przygotowania ciasta. Jest to banalnie proste i przypomina trochę przygotowanie ciasta na naleśniki. Di miski dodałem 200 gram mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowania cukru wanilinowego

Wyprawy kulinarne
Gofry, lekkie i chrupiące 237

oprócz zakurzonych, żeliwnych garnków na strychu, mam również nieużywaną gofrownicę. Ma grubo ponad dwadzieścia wiosen, wielką moc 1200 W i „dezametowskie” pochodzenie. Jakim cudem ja jej nigdy do gofrów nie użyłam? Ba, nawet ich nie piekłam! Już wiem co straciłam..... Tym razem Wraz z blogerkami z  „Wypiekania na śniadanie” piekłyśmy gofry. Już kolejny raz muszę podziękować, za podanie super(...)tematu! To były moje pierwsze gofry i na pewno nie ostatnie. Korzystałam ze znalezionego w necie przepisu, z drobnymi zmianami, bo mleko zastąpiłam kefirem i wodą gazowaną. Powiem nieskromnie, że wyszły obłędne, lekkie i chrupiące. Na chwilę powrócił smak dzieciństwa, pysznych gofrów z budki J Właściwie to je upiekłam na podwieczorek, ale były tak pyszne i chrupiące, że musiałam dorobić

Mia Cucina Sofieta
Po prostu gofry! 166

Gofry kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami. W mnie w mieście na rynku w kamienicy były najlepsze gofry z najlepszym dżemem. Myśląc o gofrach przypomina mi się moja babcia i wakacje jak byłam mała. Proste i zwyczajne rzeczy są zawsze najlepsze, nie ma co kombinować, dlatego dzisiaj przepis na gofry.  Składniki 2 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki(...)mleko, całość ubijamy mikserem. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i ostrożnie łyżką dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką (nie mikserem!) Gofrownicę najlepiej jest trochę posmarować masłem aby gofry nam nie przywarły. Ciasto nakładamy na dobrze nagrzaną gofrownicę i pieczemy około 7 - 10 minut, trzeba samemu sprawdzić kiedy gofry będą dobre, ale u mnie mniej więcej tyle czasu zajęło

Delusional Trine
Gofry drożdżowe 148

Moja gofrownica kupiona okazyjnie za 29 zł jako towar powystawowy, upiekła nam najlepsze gofry na świecie! Dopóki nie spróbowałam gofrów drożdżowych, nie sądziłam, że mogą one być aż tak pyszne! Przepisy, z których robiłam gofry na proszku do pieczenia schowam teraz głęboko do szuflady. Ten przepis Małgosimi jest dla mnie idealny. Nie tylko ze względu na smak gofrów (ciasto drożdżowe(...)wyrastające w chłodzie bardzo szlachetnieje), ale również przez tą wygodę, jaką daje podzielenie pracy na dwa etapy. Wieczorem mieszam składniki, wkładam miskę do lodówki, a rano piekę gofry. To wspaniałe niedzielne śniadanie. Dom pachnie ciastem drożdżowym z wanilią, co w połączeniu ze świeżo parzoną poranną kawą sprawia, że największe nawet śpiochy wyskakują z łóżek i z piskiem opon parkują

Posadzone i zjedzone
Gofry bezglutenowe (z mąki z ciecierzycy) z owocami i twarogiem 115

Przepyszne, idealnie chrupiące gofry z mąki z ciecierzycy z dodatkiem świeżych owoców - malin i czereśni, dżemu z czarnej porzeczki i twarogu. Najlepszy przepis na chrupiące gofry bezglutenowe! Składniki: 170 gram mąki z ciecierzycy 40 gram mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (osobno białka i żółtka) 50 ml oleju 100 ml mleka 3-4 łyżki cukru szczypta soli(...)dodatki: twaróg wymieszany z  jogurtem naturalnym i miodem, dżem porzeczkowy, świeże maliny i czereśnie Zaczynam od rozgrzania gofrownicy, gdyż potrzebuje ona kilkunastu minut na to, by gofry w niej upieczone były chrupiące. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka mieszam z mlekiem i olejem. Do miski przesiewam mąki i proszek do pieczenia. Składniki mokre mieszam z suchymi

Mango Papaja
Gofry czekoladowe z migdałami 314

Przy okazji wpisu o naleśnikach czekoladowych wspomniałam o tym, że ciasto myślę wykorzystać też na gofry. Tak też się stało. Trochę obawiałam się czy gofry wyjdą chrupiące. Biorąc pod uwagę, że moja gofrownica ma słabą moc, a my lubimy chrupiące gofry starałam się, by ciasto było gęste, ale przy okazji smaczne. Udało się. Pomysł z dodaniem zmielonych migdałów spodobał się(...)Stasiowi, więc tym bardziej jestem dumna. Gofry są proste, smaczne i nie przesadnie słodkie. Z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną i owocami – do koloru do wyboru. Składniki na około 10 stuk : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 450 1/2 szklanki kakaa 3 łyżki cukru z wanilią szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu ok. 60 g zmielonych migdałów 2 jajka

Niebieski kubek z kawa
Cynamonowe gofry 186

Uwielbiam gofry, a te robione wraz z moją pociechą smakują zawsze najlepiej. Ostatnio przygotowałyśmy ich pyszną i aromatyczną wersję. Zapach cynamonu unosił się kusząco po całej kuchni... Gofry wyszły idealne i bardzo szybko znikły ciesząc swoim smakiem moją pociechę, mnie i resztę rodziny. Spróbujcie, bo warto. Zapraszam Was na cynamonowe gofry. Składniki: (na około 8-9 gofrów) 2 szklanki mąki(...)czym dodajemy mąkę, miksując aż do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, i chwilę miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto na gofry powinno mieć gęstą konsystencję. Przed pieczeniem gofrów ważne jest, aby dobrze rozgrzać gofrownicę. Smarujemy ją odrobiną oleju np. pędzelkiem. Następnie wlewamy ciasto. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną, cukier

Słodkie okruszki
Gofry z bitą śmietaną i owocami 258

Dziś zapraszam Was na gofry z bita śmietaną i owocami. Do zrobienia tych gofrów zainspirowała mnie sąsiadka;-),   więc zaprosiłam sąsiadów i powstały pyszne, puszyste i chrupiące gofry. ;-) Przepis znalazłam na blogu „Moje Wypieki” . Jestem nim zachwycona. Pierwszy raz widziałam tak puszyste ciasto na gofry. Mogłabym je jeść codziennie. W moim wykonaniu gofry były z bitą śmietaną i owocami ( truskawki(...)borówki i kiwi). Wyśmienicie smakują również z cukrem pudrem. To już zależy kto co lubi.;-) Powiem Wam jeszcze, że takie gofry kojarzą mi się z wakacjami, urlopem i morzem;-) A Wam z czym kojarzą się gofry?? Zapraszam do spróbowania. ;-) Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica

Passion of Cooking
Gofry drożdżowe 151

Przepisów na gofry przejrzałam co najmniej tuzin.  We wszystkich swoich książkach i na ulubionych blogach.  Będę więc testować te najciekawsze, aby w myśl sentencji  - "ćwiczenia czyni mistrza" zrobić gofra doskonałego -  oczywiście doskonałego subiektywnie, a oceniać będzie jak zawsze rodzina.  Wiem jedno belgijskie gofry są najlepsze. W Belgii można zejść gofry słodkie podawanie tylko(...)cukrem perłowym, lub takie prawie bez cukru, ale z dodatkami jak najbardziej słodkimi- od  nutelli przez bitą śmietaną i dżem. Dzisiejsze gofry są z tych nie słodkich, więc można serwować je z czym tylko macie ochotę.  Mięsiste i chrupiące. W naszym domu wystarczył cukier puder. Przepis na 15 gofrów 270 ml wody gazowanej 315 ml ciepłego mleka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bezglutenowe orzechowe gofry z tropikalną owocową sałatką ( Gluten & White sugar free) 201

Czuć już wiosnę, choć do świeżych sezonowych owoców jeszcze sporo czasu... Dzisiaj proponuję odchudzone gofry w doborowym towarzystwie. Same gofry wykonane są z mielonych na drobną mączkę podprażonych orzechów włoskich, mące gryczanej oraz ryżowej. Ciasto nie zawiera więc glutenu, a smak gofrów jest taki,że z pewnością do nich będziecie wracać. Przeważnie są kojarzone z dużą ilością bitej śmietany oraz(...)Zamiast bitej śmietany góra łakoci pod postacią owoców, które spokojnie kupicie w każdym markecie. Mały orzeźwiający dodatek mięty i voila ... Przepis wymyśliłam w dwie minuty przeglądając moje wpisy bezglutenowe. Gofry są chrupkie i idealnie miękkie wręcz puszyste i bez grama białego cukru, W połączeniu z tropikalną sałatką eksplozja endorfin gwarantowana...  Prócz orzechów włoskich w przepisie znajdziecie również suszoną żurawinę

vaniliowoczekoladowa
Jak zrobić idealne wegańskie gofry i do tego bez glutenu? 162

Jakie są idealne gofry? Według mnie idealne gofry są chrupiące i złociste, a że dawno nie robiłam gofrów, to postawiłam sobie wyzwanie w postaci idealnych gofrów bez glutenu i do tego w wersji wegańskiej. Udało się, i to jak! Składniki na 4 gofry: 250 g mąki jaglanej, lub tak jak u mnie dokładnie było to 200 jaglanej(...)Ciasto jest gęste, ale nie lejące. Na rozgrzaną gofrownicę nakładaj ciasto łyżką. Piecz aż się zezłocą, w zależności od gofrorwnicy 3-5 minut. Smacznego! Artykuł Jak zrobić idealne wegańskie gofry i do tego bez glutenu? pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Codzienność. I gofry na weekend. Dyniowe 146

nadszedł piątek. Oj, proszę, bez ekscytacji; jutro idę do pracy na trzecią. Rano . Niemniej, poprzedni weekend miałam wolny, a poranek, gdy C. ciągle słodko drzemał, wykorzystałam na przygotowanie kolejnych gofrów. Sprawa bowiem wygląda tak, że chleb nam się najzwyczajniej w świecie przejadł. Nie mogę już patrzeć na kanapki. I nawet te najbardziej kolorowe i pyszne mnie odrzucają. Wyciągnęłam więc(...)znalazłam już dość dawno u Asi , i bardzo mi się to połączenie dyni z miodem spodobało. Nieco zmieniłam proporcje, dałam też więcej puree - akurat tyle miałam zamrożone w woreczku. Gofry wyszły chrupkie z wierzchu i mięciutkie w środku, o cudownym, intensywnie pomarańczowym kolorze. Są boskie! Z pewnością jeszcze do tego przepisu wrócę. Gofry dyniowo-miodowe Składniki: (na 8 gofrów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gofry pachnące piernikiem 178

dlatego, że obiecałam. Głupio byłoby się na weselu bez tak ważnego elementu pojawić... W poniedziałek jednak zdobyłam się na nie lada wysiłek, i postanowiłam zaskoczyć C. Przygotowałam pierniczkowe gofry z przepisu Niki . Spodobał mi się dodatek bakalii, od których pękają mi kuchenne szuflady (zdecydowanie dałam się ponieść przed Świętami; macie więc może jakieś sprawdzone przepisy na ciasta z bakaliami...? Może(...)zmotywujecie mnie do działania...?). Do tej pory robiłam gofry z jednego, sprawdzonego przepisu, w końcu więc przyszła pora na odmianę. A że ciągle nie mogę się spod pierniczków wygrzebać stwierdziłam, że piernikowe gofry będą jak najbardziej na czasie. Goferki wyszły chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, niezbyt słodkie, więc świetnie smakują z cukrem pudrem lub słodkim dżemem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gofry drożdżowe z ciasta nocnego 346

Pyszne gofry z ciasta nocnego, bardzo wygodna opcja - wieczorem przygotowujemy ciasto, a rano jest ono gotowe do przyrządzenia gofrów. Przyznam, że w weekendy dosyć często je robię wg tego przepisu, ale jakoś do tej pory nie miałam okazji, by się nim z Wami podzielić - gofry zbyt szybko znikają z talerza ;)  Jest to wersja fit przepisu - bez mleka, bez dodatku(...)cukru, na zdrowym oleju kokosowym. Polecam! Składniki (na 8 dużych gofrów): 1,5 szklanki mleka sojowego 15 g świeżych drożdży 1 łyżka syropu klonowego 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 720) 1 szklanka mąki żytniej (u mnie typ 720) 2 jajka 6 łyżek oleju kokosowego szczypta soli Przygotowanie: Mleko delikatnie podgrzać, by było letnie, następnie wymieszać z drożdżami

Domowa Cookierenka Agi
Gofry ziemniaczane / Potato waffles 254

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na wykorzystanie resztek puree ziemniaczanego z dnia poprzedniego, dzięki któremu na pewno urozmaicimy każde danie główne. Bardzo łatwe w wykonaniu gofry ziemniaczane, z dodatkiem mąki i jajek z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie Poniżej przedstawiam wersję o wykonania „od podstaw” więc przygotowując gofry z resztek puree z poprzedniego dnia, wykonanie będzie jeszcze szybsze(...)Zapraszam! Scroll down for English version Gofry ziemniaczane (5-6 porcji) Składniki: 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki 1 łyżka soku z cytryny 2 duże lub 3 małe jajka, roztrzepane 1/2 cebuli, pokrojonej na kawałki niecałe 1/2 szklanki mąki sól i pieprz olej roślinny do natłuszczenia gofrownicy posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: W pojemniku blendera zmiksuj cebulę prawie

karmelowy