Wyruszyłam dzisiaj po zeszyty i przybory szkolne dla moich chłopaków. Zaczynamy klasę drugą szkoły podstawowej i klasę pierwszą gimnazjum. Nie o tym jednak miałam pisać. Przechodząc obok budki z goframi.......... Ten zapach...... Wróciłam do domu i pierwszą rzecz jaką zrobiłam to gofry. Ku uciesze nie tylko mojej, ale i rodzinki. Przepis prosty, gofry chrupiące i smaczne. Składniki: 1,5 szklanki(...)zależy od wielkości jajek, mąki) dodać odrobinę mąki. Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy i najlepiej w takiej o dużej mocy. Śmietanę ubić wraz z cukrem pudrem. I podawać z goframi . Posypać owocami. gofry domowe
O kuchni z uczuciemmnie ten przepis na gofry to smak dzieciństwa. Pamiętam jak jako dzieci robiliśmy je z przepisów załączonych do gofrownicy, która wypiekała je w kształcie serduszek. Uwielbialiśmy te gofry! Tak też przekopałam mamusine przepastne zeszyty z przepisami i znalazłam mocno pożółkłą i zużytą kartkę z przepisami na te najlepsze gofry, zwane tam holenderskimi. Doskonałe z owocami, bitą śmietaną, nutellą, konfiturą(...)czymkolwiek Wam się wymarzy. Polecam! Masło można zamienić na olej np. rzepakowy z Barw zdrowia Scroll down for recipe in English Najlepsze gofry (12-14 gofrów, w zależności od gofrownicy) Składniki: 450 g mąki 0,5 l mleka 75 g cukru pudru 1 szczypta soli 100 g masła (rozpuszczonego i schłodzonego) 2 jajka 15 g proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie
karmelowyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jakiś czas temu otrzymałam silikonową formę do pieczenia gofrów od firmy Tupperware . Forma przeznaczona jest do pieczenia gofrów w piekarniku. Jest alternatywą dla osób, które nie chcą kupować gofrownicy, bo np. nie mają miejsca na jej przechowywanie. W przeciwieństwie do tradycyjnej gofrownicy, silikonowa forma jest lekka(...)zajmuje bardzo mało miejsca. Przetestowałam formę i muszę przyznać, że gofry wyszły dobre, lekkie i chrupiące. Po upieczeniu, formę można szybko przemyć i schować do szafki. Ja zrobiłam owsiane gofry z przepisu Pieguska , które bardzo mi smakowały. Nie zawierają w swoim składzie mąki tylko płatki owsiane. Polecam. Post Owsiane gofry z piekarnika pojawił
Marta GotujeKupiłam sobie całkiem niedawno w sieci Lidl gofrownicę. Od razu z zapałem wzięłam się za robienie gofrów. Przepis wzięłam z tej strony. . Polecam te gofry przede wszystkim tym, którzy ograniczają spożycie cukru. Akurat te gofry nie mają go wcale :-) Z podanego przepisu wychodzi ok. 8 gofrów. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)żółtka , proszek do pieczenia , mleko, sól, olej i wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Białka ubić w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Gofrownicę nagrzać, piec gofry ok. 3 minut na złotawy kolor. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem lub dodać jakieś inne dodatki według uznania, niekoniecznie słodkie
Na słodko lub wytrawnieLeniwe niedzielne popołudnie… Nagle wspaniała myśl… Zrobimy gofry… Robimy je zdecydowanie za rzadko i najwyższy czas to zmienić. Przecież gofry są mega smaczne, szybkie, proste, idealne na śniadanie lub podwieczorek, na zimno, na ciepło, z przeróżnymi dodatkami, jak kto woli, jak kto lubi… Dla każdego coś pysznego. Nasze gofry umiliły nam niedzielne południe. Pełniły rolę deseru(...)równie smaczne posłużyły nam za śniadanie. Zaletą i frajdą naszego gofrowania była ich ciekawa forma… Myszka Miki… Dla dzieci doskonała… Wyobrażacie sobie radość mojego syna?! Zdecydowanie gofry umilą nam niejedno urodzinowe dziecięce przyjęcie. Polecam bardzo. Składniki na ciasto: 375 g mąki 7 g suchych drożdży 50 g cukru kryształu 375 ml letniego mleka 4 jajka
Made By Mom And SonPyszne, chrupiące, lekko słodkie - gofry idealne! Długo testowałam różne przepisy na gofry, a ten który dziś podaję jest jednym z moich ulubionych. Nie ważne czy solo, czy posypane cukrem pudrem czy z różnymi ciekawymi dodatkami zawsze smakują doskonale i znikają w zastraszającym tempie:) SKŁADNIKIgofry1 i 1/2 szklanki mąki1 szklanka mleka1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej1/3 szklanka oleju1 łyżeczka proszku(...)dodaję do niego cukier a następnie wrzucam pokrojone truskawki. Podsmażam około 4 minut - czas od czasu delikatnie mieszając. Pod koniec dodaję ocet balsamiczny, szczyptę pieprzu i połowę bazylii.Na upieczonych gofrach rozsmarowuję masę którą dekoruję truskawkami i powstałym sosem. Całość posypuję siekana bazylią
Magiczna kuchnia Dariispokojnie leżąc sobie w wygodnym łóżku niż w pośpiechu przekąsić tłustego pączka ;)Dziś mam dla Was pomysł na takie właśnie śniadanie ( albo też przekąskę w ciągu dnia! )Chrupiące mini gofry z kremowym serkiem i świeżymi warzywami – zdrowo i smacznie! Gofry w takiej postaci świetnie sprawdzą się nie tylko jako śniadanie czy przekąska, ale są też fajną alternatywą dla niezdrowych(...)pieczenia. Miksując na wolnych obrotach dolewamy wodę gazowaną. Dodajemy jogurt, cebulę, czosnek, drobno posiekane zioła i sól. Dokładnie mieszamy. Gofrownicę delikatnie natłuszczamy i rozgrzewamy na maksymalną moc (najlepsze gofry uzyskamy w gofrownicy o mocy 1700W). Wylewamy masę porcjami i pieczemy na złoto po kilka minut. Lekko przestudzone gofry dekorujemy serkiem wyciśniętym z rękawa cukierniczego i świeżymi warzywami. Polewamy odrobiną kremu
Ostra na Słodkogofry z jajkiem z masłem, miodem i pieprzemGofry na maślance,są chyba jednymi z tych najlepszych.Nie wiem co ja tu robię. Czasami mam wątpliwości. Czasami chce odejść. Ostatnio chyba za często. Składniki:50g przesianej mąki jajko40-50ml maślanki łyżka rozpuszczonego masła1/2 łyżeczki proszku do pieczeniasól, pieprz,ew. ja dałam jeszcze trochę oregano + jajko,miód, masło i pieprz do podaniaJajko(...)miksujemy z maślanką, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Doprawiamy i dodajemy masło. Smażymy gofry zostawiając miejsce na jajko.* Podpiekamy gofry z 2-4min(zależy od gofrownicy) po czym wbijamy jajko i pieczemy, aż się zetnie. Podajemy z masłem, miodem i pieprzem. *ja wlałam trochę za dużo ciasta i potem musiałam, go trochę oderwać by zmieściło się
More food, love and dreamsogóle pomysł miał być na wegańskie, bezglutenowe babeczki do koszyczka.. jednak poczas przygotowania ciasta zorientowałam się, że jedyne co z tego wyjdzie to poważny zakalec. Zatem spróbowałam z goframi. I udały się. Na bazie puree z marchewki, masła orzechowego, mixu mąk bezglutenowych i wody. Ze szczyptą soli i cukru. Proste i smaczne. Przepis stuprocentowo autorski. Składniki(...)gofrów): 1 marchew ugotowana na parze i zblendowana na puree 1 łyżka masła orzechowego 2/3 szklanki mixu mąk bezglutenowych szczypta soli szczypta cukru 2-3 łyżki ciepłej wody Wszystkie składniki mieszam do uzyskania gładkiej, jednolitej masy o konsystencji śmietany. Nagrzewam maszynę do pieczenia gofrów i nakładam pierwszą porcję. Piekę około 3-4 minuty, studzę upieczone
Mango PapajaGofry budyniowe to zachcianka mojego Męża, który od czasu powstania naleśników budyniowych (zobacz przepis), najchętniej dodawałby budyń do wszystkiego ;) Czekoladowe gofry budyniowe idealnie smakują z bitą śmietaną i bananami :) Może wypróbujecie je jeszcze dziś? :) Gorąco polecam! :) Gofry budyniowe – Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka mleka 2 jajka szczypta […] The post Gofry budyniowe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojelubi gofrów? no niech się przyzna. Mnie gofry kojarzą się z latem i wyjazdem nad morze, to takie wspomnienie z dzieciństwa. Zawsze były posypane cukrem pudrem a jak zrobiłam pierwszy gryz i dmuchnęłam w gofra to cała buzia była biała, obsypana pudrem. Uwielbiałam je zawsze i dlatego teraz też często zajadam. Tym razem proponuję razowe gofry z przepysznym kremem(...)daktyli i bitą śmietaną. Razowe gofry z bitą śmietaną i kremem z daktyli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieGofry z poniższego przepisu idealnie smakują od razu po upieczeniu, ponieważ są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Takie gofry możecie podać z cukrem pudrem oraz owocami, np. malinami i borówkami. Lubię przygotowywać gofry, ponieważ są to małe wypieki, które samym zapachem już kuszą do jedzenia :) Zachęcam do pieczenia! Składniki: 2 płaskie szklanki mąki pszennej(...)Wszystko ze sobą zmiksować. Na sam koniec dodać ubite białka. Miksować na najniższych obrotach miksera! W międzyczasie rozgrzać gofrownicę. Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta. Smażyć, aż do zarumienia gofrów. Upieczone gofry przełożyć na kratkę, aż do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i ozdobić owocami
UgotowaćGofry idealne dla osób, które nie tolerują glutenu - przygotowane na bazie mąki jaglanej oraz ziemniaczanej. Poniższe gofry idealnie się pieką i świetnie smakują posypane dużą ilością cukru pudru oraz podane z domowym sosem owocowym, np. malinowym. Nie będę ukrywać, że gofry przygotowane na mące jaglanej są nieco inne w smaku, a także bardziej suche, niż te przygotowane na mące(...)wymieszać ze sobą. Rozgrzać gofrownicę (bardzo mocno!). Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta. Po wylaniu ciasta, zamknąć gofrownicę i przytrzymać ją około 10 sekund. Następnie puścić i poczekać, aż gofry zarumienią się. Upieczone gofry przełożyć na kratkę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i polać sosem owocowym. *Do przygotowania domowego sosu owocowego będzie potrzebować, np. maliny. Wystarczy mrożone maliny przesypać
Ugotowaćczyli Gofry Owsiane z Lemon Curd W jesienne wieczory coś słodkiego się szuka... Szukam i ja. Gofry i Lemon Curd, byly dotąd poza moim zasięgiem. Jednak dziś, w końcu, przy odrobinie wysiłku i dobrych chęci, udało się :D Dużo witaminy C :D czas przygotowania: 25 minut ilość: 4-5 sztuk Składniki gofry: 100 g mąki owsianej 50 g mąki(...)wymieszać do otrzymania gęstego, ale lejącego ciasta naleśnikowego. Gofrownicę pędzelkujemy olejem przed każdorazowym nałożeniem cista. Na rozgrzany blat gofrownicy, nalewamy cisto, zamykamy i czekamy 5 min. Gofry wyjdą pyszne i chrupiące. Gotowe gofry możemy posypać cukrem pudrem i ulubionymi owocami, konfiturą lub moim ulubionym lemon curd. Enjoy
Lajtkraft food intoleranceWEGAŃSKIE GOFRY KASZTANOWE /2 bardzo grube gofry / 50 g mąki kasztanowej (Govinda Natur) 20 g płatków owsianych górskich 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g mąki kokosowej 100 g sojowego jogurtu waniliowego 80 ml mocnego naparu z herbaty z trzema rodzajami cynamonu (Pukka) szczypta soli 2 łyżki słodzidła (u mnie Sukrin w formie pudru ) kilka kropli aromatu migdałowego(...)Ponownie zmiksować. Smażyć w dobrze rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy do zarumienienia. (U mnie trwało to dwie minuty). Podawać z ulubionymi dodatkami. Uwaga : Ze względu na dodatek mąki kokosowej, gofry są dość kruche, dlatego należy uważać, aby się nie rozpadły. Piekę je w gofrownicy typu XXL, dlatego są również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry
Poranek na słodko