GOFRY – Ufunduj go dziecku ! ( przeczytaj ) Gofry ! ( zdjęcie od Berniki – Mojkulinarnypamietnik.pl -Bernika dzięki ) Pomyśl cały rok czekasz na ten moment, aż nadejdą wakacje .. wybierasz wyjazd nad morze z całą rodziną. ( czas jakiś później ) Jesteście na promenadzie nadmorskiej i jedna osoba idzie z gofrem, druga .. oj ja też muszę go zjeść i już nie myślisz(...)pieniądze dla dzieci ze swojej miejscowości biednej Szprotawy. Zebrali już tyle, że dzieci mogą już pojechać .. ale większość z nich nie dostanie od Rodziców ani złotówki na zakup gofra, pamiątki czy czegokolwiek innego. My możemy wpłacić na konto fundacji 4 zł i to już będzie gofr z polewą .. jak dołożysz jeszcze kilka złotych dajmy
Kuchnia na wzgórzuGofry. Klasyka, chociaż w moim przypadku trudno było znaleźć odpowiedni przepis, który pozwoliłby na otrzymanie odpowiedniego efektu końcowego. W dużej mierze ma na to wpływ gofrownica i jej moc, więc dla tych słabszych urządzeń trudniej wybrać takie ciasto, na którym można upiec chrupiące gofry. Kiedyś natknęłam się na gofry z serkiem ricotta i postanowiłam wypróbować, bo sam serek bardzo lubię(...)Przepis okazał się idealny dla gofrownicy, nic nie przywiera, a same gofry są chrupiące z delikatnym środkiem. Po wielu przepisach, które kończyły się u mnie "gruntownym remontem" gofrownicy i mnóstwem nerwów, jest to zdecydowanie faworyt :D Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się kupić porządną, mocną gofrownicę (teraz już wiem, jaką :D), ale póki co polecam ten przepis. Nie przestraszcie
FitKotproteinowe gofry z dżemem figowym i domowym masłem orzechowym~ Niedziela, jedyny leniwy dzień tygodnia, wiec...pieczemy gofry! :) Daaawno ich nie jadłam...W trakcie robienia zdjęcia jeszcze jeden mały goferek siedział w gofrownicy (wiec z ponizszego przepisu otrzymacie 2 i 1/2 gofra ;)) i został zjedzony z masłem orzechowym :) PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki (u mnie gryczana) ~miarka (22g) wegańskiej odżywki białkowej(...)wymieszać. Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dolać jeszcze odrobinę mleka sojowego. Porządnie rozgrzewamy gofrownicę, spryskujemy ją delikatnie olejem i wykładamy ciasto na gofry. Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy, ja swoje gofry piekłam ok. 6-7 minut na najwyższej mocy. Po wyjęciu gofrów z gofrownicy pozostawiamy je na chwilkę na kratce aby odparowały
breakfast of dreamsPowracam dyniowymi goframi po krótkiej przerwie spowodowanej złośliwością rzeczy martwych. A do gofrów mój ulubiony dżem - wiśniowo-czekoladowy. Jako dziecko nienawidziłam deszczu. Teraz wydaję mi się, że wolę go bardziej niż słońce. Gofry pełnoziarniste dyniowe na jogurcie Przepis: własny / 5-6 gofrów - 2-3 porcje / składniki: 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam Lubella) 80 g puree(...)dyni 80 g gęstego jogurtu jajko szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej i soli czubata łyżeczka cukru waniliowego olej do gofrownicy jak zrobić? Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Piec gofry w dobrze nagrzanej i wysmarowanej olejem gofrownicy (około 3 minuty jednego gofra). Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z cukrem czy dżemem
tost z dżememposzukiwaniu zdrowej żywności trafiłam na ten przepis, gofry paleo migdałowe. Bardzo pyszne gofry z dodatkiem jagód, oczywiście podane syropem klonowym. Paleo to styl życia, gdzie wyklucza się międzyinnymi jedzenie produktów zbożowych i mlecznych, więc w tym przepisie na gofry nie znajdziecie ani mąki, cukru i mleka. Użyłam tutaj migdałowego masła, a zamiast mąki dodałam mąkę kokosową. Polecam, idealne na śniadanie(...)deser! Gofry paleo migdałowe Składniki: 180 ml migdałowego masła 2 łyżki kokosowego oleju, rozpuszczonego 1 mały banan, zgnieciony widelcem 1 łyżka kokosowej mąki ½ łyżeczki oczyszczonej sody szczypta soli 3 łyżki mleka pochodzenia roślinnego, u mnie kokosowe 100 g jagód, u mnie zamrożone do środku borówka i syrop klonowy do podania W osobnej misce wymieszaj suche i mokre składniki. Na koniec
codojedzeniazabieganym tygodniu najczęściej zadowalam się smoothie lub owsianką, skądinąd bardzo smaczną i pożywną, o tyle weekendowe śniadania rządzą się swoimi prawami. Leniwe babeczki..chleby… bułeczki… a dziś gofry; już od jakiegoś czasu uporczywie chodziły mi po głowie. Podjęłam kilka eksperymentalnych prób, które spoczęły na niczym; a chyba najgorszą klapą okazały się gofry marchewkowe, w zamierzeniu zdrowe (tak, miałam dobre intencje(...)których ciasto mogłabym określić jako najbardziej beznadziejne, jakie kiedykolwiek zrobiłam i prędzej oderwałabym gofrownicę od kontaktu niż gofry od gorfownicy. No cóż, tak to już jest, trzeba przywyknąć do faktu, że niektóre kulinarne eksperymenty okupione są niepowodzeniem. Choć dla mnie osobiście to kwestia trudna do przełknięcia i ambicjonalna, bo nie znoszę marnować jedzenia, to jednak uczy, których błędów w przyszłości
Roślinna - blog wegańskiChoć kojarzą się głównie z sezonem letnim, kiedy to jak grzyby po deszczu, na każdym rogu wyrastają budki z goframi (zwłaszcza nad morzem) to zapewniam, że o każdej porze roku smakują wyśmienicie i możecie przygotować je w zaciszu własnego domu (i to równie pyszne). Co ważne, są proste i szybkie w przygotowaniu, ze składników, które zawsze mamy pod ręką(...)jedynym warunkiem do ich domowej produkcji jest posiadanie gofrownicy. Gofry najlepiej robić tuż przed konsumpcją, bo wtedy są najsmaczniejsze: ciepłe, chrupiące i nieziemsko pachnące wanilią :) A co do dodatków to ogranicza Was tylko wyobraźnia. Ja przygotowałam gofry klasyczne, czyli z bitą śmietaną i frużeliną (użyłam gotowej – truskawkowej), ale będą równie pyszne ze świeżymi owocami, serkiem mascarpone, dżemem, kolorowymi posypkami
MyCookBook.plGofry! Dzisiaj przypominam Wam przepis na gofry, bo po publikacji zdjęć na Instagramie z goframi pytaliście o recepturę. Jest na blogu i to właśnie z niej korzystam najczęściej. Jestem maniakiem gafrów i uwielbiam w niedzielne poranki zjeść gofra z dużą ilością owoców letnich, które wyciągam z zamrażalki, posypką z płatków migdałowych czy orzechów. Przypomina mi się od razu lato❤ Przepis(...)gofry znajdziecie: PRZEPIS NA DOMOWE GOFRY
SMYKWKUCHNITemat akcji "Wypiekanie na śniadanie" w ostatni weekend zachęcił mnie do odgrzebania gofrownicy. Jest bardzo stara, ale całkiem dobrze działajaca. Wypieka się całą rozetkę gofrów od razu. Rodzina nasza jest podzielona co do preferencji - słodko czy wytrawnie? Ja nie lubię bardzo słodkich dań, więc moje gofry postanowiłam wypiec dość neutralne. Takie neutralne można jeść z pikantnymi dodatkami(...)słodko. Co kto lubi :) Gofry orzechowe około 2 szklanek mąki pszennej 1 łyżka cukru 2 jajka szczypta soli 100 g masła (stopionego i przestudzonego) 1 szklanka mleka 2 łyżki mleka w proszku 30 g drożdży (świeże) Dodatki: twarożek wiejski, kiełki rzodkiewki, sól i pieprz, dżem śliwkowy, cynamon Do miski wlej letnie mleko, dodaj cukier i 3 łyżki mąki
Gotuj Sam!Zielone gofry, chrupiące pomimo tego, że nie mają w sobie glutenu. Słodkie, chociaż wyglądają na wytrawne. Zielone dzięki dodatkowi młodego jęczmienia do ciasta. Z odrobiną cukru pudru smakują wybornie. W ogóle są przepyszne :) Składniki (na 2 - 3 porcje): 1 szklanka mixu mąk bezglutenowych (użyłam Shar ale może być wymieszana skrobia kukurydziana z mąką ryżową pół na pół) 2 łyżki młodego(...)sody 1 czubata łyżka odżywki białkowej waniliowej lub skrobii kukurydzianej 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli 1 jajko cukier puder do podania Włączam maszynę do pieczenia gofrów, powinna nagrzewać się minimum 10 minut przed nałożeniem pierwszej porcji ciasta. Dobrze rozgrzana gofrownica to klucz do sukcesu, by osiągnąć chrupiące gofry. Mieszam w misce mąkę, młody jęczmień, odżywkę, cukier
Mango Papajamorzem, podczas których obok bitwy na zbudowanie muru chińskiego z parawanów o świcie wraz z pianiem koguta towarzyszy stanie w kilometrowych kolejkach na deptakach na przemian do budek z goframi i lodami? Myślę, że tak! I podczas stania w jednej lub drugiej kolejce pewnie w brodę sobie pluliście, czemu nie mogą sprzedawać tych dwóch rzeczy na raz — ileż(...)było zaoszczędzonego czasu! Z tego samego założenia wyszło chyba Balduno , kreując gofra, będącego jednocześnie rożkiem do lodów. Takie 2 w 1! I, mimo że o gofrach mam raczej złe zdanie, bo niezmiennie kojarzą mi się właśnie z tymi budkami i sztucznymi sosami we wszystkich kolorach tablicy mendelejewa, to Balduno pokazało, że można stworzyć coś, co nie tylko dobrze smakuje
Food Squarepamięta wyjazdów nad polskie morze i tych pysznych chrupiących gofrów z bitą śmietaną i owocami. Obecnie już nawet nie musimy jechać nad Bałtyk, coraz częściej możemy zaobserwować otwierające się nowe lokale w dużych miastach sprzedające świeże chrupiące gofry. Jednak trzeba przyznać, że żadne z nich nie będą tak dobre jak te domowe, te zrobione przez Madzię :) Składniki: 2 szklanki mąki(...)masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/5 kostki drożczy (20g) 1/4 łyżeczki soli duży kubeczek śmietany (400g) 1 1/2 łyżki cukru pudru dodatki: świeże owoce (banany, maliny, jagody), polewa Przygotowanie gofrów : Do małej miseczki dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki, 1/4 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka i łyżeczkę cukru. Odstawiamy na ok. 15 minut aż drożdże zaczną pracować. W między czasie roztrzepujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Opis: Gofry, słodka przekąska uwielbiana przez wszystkich. Najlepsze gofry są chrupiące i lekkie. Idealne jako deser dla łakomczuchów. Gofry możemy przyrządzać na wiele różnych sposobów. Najlepsze są ze świeżymi owocami z dodatkiem bitej śmietany. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka szczypta soli 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki cukru(...)cukier, sól oraz cukier wanilinowy. Wszystkie składniki mieszamy razem ze sobą. Następnie dodajemy jajka, mleko oraz olej słonecznikowy. Całość miksujemy na gładką masę, do czasu połączenia składników. Rozgrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy przez ok 3-4 minuty, aż się zarumienią. Po upieczeniu najlepiej studzić na metalowej kratce. Gotowe gofry możemy podawać z cukrem pudrem, konfiturą, syropem klonowym lub owocami i bitą
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneGofry z chałki lub jak kto woli tosty francuskie z gofrownicy…w każdym razie pyszne :) Robiłam kiedyś wytrawne tosty z gofrownicy a także pieczone tosty francuskie, ale gofry z chałki? Że też wcześniej nie wpadłam na ten pomysł ;) A znalazłam go na blogu Kuchnia Agaty —>KLIK i od razu chętnie wykorzystałam, ponieważ zarówno gofry jak i słodkie(...)smarowania gofrownicy świeże owoce opcjonalnie lioflizowane truskawki Jajko roztrzepujemy z mlekiem i cynamonem. Chałkę kroimy i namaczamy w masie jajecznej. Blaszki gofrownicy smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego. Pieczemy gofry do zrumienienia (u mnie około 2 minuty każda partia). Podajemy z owocami, możemy także posypać pokruszonymi liofilizowanymi truskawkami. Smacznego :) Artykuł Gofry z chałki |Tosty francuskie z gofrownicy pochodzi z serwisu Mienta
Mienta bloglubi gofrów? Ja uwielbiam. Pamiętam gofry z dzieciństwa, które robiła moja mama. Chyba na maślance były, albo na jogurcie (?). Pamięta, że były chrupiące i takie właśnie lubię najbardziej :) Dlatego starałam się zrobić choć trochę podobne, ale bez glutenu i bez nabiału. I udało się! Są pysznie chrupiące! :) Są to chyba pierwsze gofry, które zrobiłam i od razu porwałam się(...)dość trudną sztukę, wykluczyłam nie tylko gluten i mleko, ale też jajka (akurat nie miałam ich w domu;) Tu dałam mleko sojowe, ale robiłam też gofry na wodzie - i były pycha :) Natomiast w tym przepisie występuje mleko sojowe - można użyć dowolnego innego. Zamiast zwykłej mąki pszennej dałam m.in. mąkę owsianą i cieciorkową - chyba dzięki tej ostatniej gofry są chrupiące
pyszne zdrowości