Składniki: Mus jabłkowy: 2 kg jabłek do szarlotki np. papierówka, antonówka 2 opakowania galaretki pomarańczowej 4 łyżki cukru kryształ Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształ 2-3 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: 2 opakowania biszkoptów okrągłych posypka waflowa kakaowa Przygotowanie: Mus jabłkowy - jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych(...)rozsmażyć wraz z cukrem. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy. jabłka najlepiej rozsmażyć dzień wcześniej .W dzień wykonania deseru jabłka należy przełożyć do rondelka i podgrzać. Dodać 2 opakowania galaretki pomarańczowej w proszku i mieszać, aż się rozpuści. Całość odstawić do lekkiego przestygnięcia. Masa budyniowa waniliowa - ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej
Ciastka - domowe słodkościzagotowania!). Zdejmij z ognia i przełóż do gorącego soku napęczniałą żelatynę. Odstaw na minutę a następnie mieszaj, aż żelatyna całkiem się rozpuści w soku. Odstaw i czekaj, aż "galaretka" zacznie tężeć. Mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką z limonki. Do mascarpone wlewaj po trochę tężejącej galaretki buraczanej i zmiksuj całość. Do nasączenia 1/2 szkl soku
Delicious Placesuper, aleeee – mają sporo środków konserwujących i wymagają, żeby ich użyć dużo. Czasem jest to kilogram cukru na kilogram owoców. Jeśli używacie, to zamieńcie 500 g cukru na galaretkę owocową. Chyba, że lubicie mega słodkie. Agar -agar. Głównym składnikiem jest cukier galaktoza, który jest nieprzyswajalny dla człowieka, ale bez obaw. Agar można spokojnie jeść, jest uznany za bezpieczny dodatek(...)namaczam w zimnej wodzie, żeby napęczniała. Pektyny – kocham! Pektyny to poli- i oligosacharydy, z których zbudowana jest ściana komórkowa wielu roślin. Pektyny mają naturalną zdolność do tworzenia żeli i galaretek w środowisku kwaśnym, stąd zawsze dla pewności do dżemów dodaję sok z całej cytryny. Jeśli wybierzecie żelowanie za pomocą pektyn, to opakowanie 100 g wystarcza na 4 kg owoców. Wybierajcie
ladykitchenciasto jest też bardzo orzeźwiające no i co najważniejsze pyszne. Polecam roladę śmietanową z owocami. SKŁADNIKI: cienki biszkopt 250g borówek amerykańskich 250g malin 2 śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa WYKONANIE: upieczony biszkopt zwijamy w pergamin, odstawiamy do wystygnięcia(można użyć gotowego-co znacznie przyspieszy przygotowanie rolady), galaretkę rozpuszczamy w szklance przegotowanej, gorącej wody, zostawiamy do momentu ścinania się, wówczas
Kuchnia Beatyparę kropel esencji waniliowej Masa: 250 g mascarpone 100 ml śmietany 30-36 % 2-3 łyżki cukru pudru około 200 g malin Polewa: 80 ml wrzącej wody 1/2 opakowania galaretki malinowej lub truskawkowej 3 łyżki jogurtu greckiego 25 g masła Biszkopt 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy(...)było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia. Polewa 4. We wrzątku rozpuszczamy masło razem z połową opakowania galaretki i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Kiedy "polewa" jest zimna dodajemy jogurt grecki i mieszamy całość, czekając aż polewa zacznie lekko tężeć. Masa 5. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy
Gotowanie...to proste !temp. 180*C Po wystudzeniu posmarować ciasto powidłami Śmietanę ubić z cukrem pudrem ( ilość cukru wg uznania), rozsmarować na powidłach, poukładać owoce ( ja pokroiłam, ze świeżych zdjąć skórkę) Galaretkę rozpuścić wg przepisu, gdy już będzie tężeć- polać nią owoce ułożone na śmietanie. Dodatkowo: owoce brzoskwini z puszki, a jeszcze lepiej świeże, brzoskwiniowa galaretka, powidła śliwkowe, śmietana tortowa
Proste Potrawywysokości około 20 cm – dzięki temu nie opadnie Masa: 250 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru owoce- u mnie czarne jagody 2 galaretki owoce leśne Do miski wlewamy śmietankę 36% miksujemy, dodajemy mascarpone i cukier puder. Miksujemy krótko. Dodajemy kilka owoców – malin i chwilkę miksujemy, żeby masa nabrała fajnego koloru(...)spożywczą okrywamy także brzegi. Wkładamy spód biszkoptu. Na pierwszą warstwę biszkoptu nakładamy masę wciskamy w masę owoce. Układamy 2 warstwę biszkoptu i na wierzch owoce. Wylewamy na owoce tężejącą galaretkę. Chłodzimy w lodówce. Najlepiej smakuje po kilku godzinach – jeśli jesteście w stanie się oprzeć Artykuł Torcik z czarnymi malinami i mascarpone pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plosiągnięcia ,przez mięso temperatury wewnątrz wędliny 65-70 C . Następnie , wyjmujemy gorący szynkowar , otwieramy pokrywę ,żeby soki mogły się ponownie wchłonąć ( oczywiście tylko , ich część -reszta zostanie galaretką ) . Stawiamy do ostygnięcia . Przestudzony szynkowar , wkładamy do lodówki na noc i dopiero drugiego dnia , wyjmujemy z niego mięso . Oczyszczamy z nadmiaru galaretki , kroimy i możemy podawać Smakowita wędlina na kanapki , tosty
Ogrodnik w podróżyokoło 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Jabłka 1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety) 5 łyżek cukru 1 galaretka cytrynowa Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać cukier i smażyć w rondlu aż odparuje większość soku. Zdjąć jabłka z palnika i wsypać galaretkę cytrynową. Dokładnie wymieszać. Masa śmietanowa
O kuchni z uczuciemroladę z ręczniczkiem zwijamy, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy w takiej formie do wystudzenia. Nadzienie jabłkowe: 600 g jabłek prażonych z brzoskwiniami 200 g musu jabłkowego Jamar 1 opakowanie galaretki cytrynowej Jabłka przekładamy do garnuszka, mieszamy i mocno podgrzewamy. Dodajemy rozpuszczoną galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia a następnie wkładamy do lodówki na około 30 min. Wykonanie: Wystudzoną roladę rozwijamy, usuwamy
Podróż w kulinariamoich ulubionych i robię go już od kilku lat w sezonie truskawkowym. Oczywiście można wykorzystać mrożone truskawki i smakuje tak samo bajecznie. Polecam wypróbować. Mus truskawkowy: 750 g truskawek* galaretka truskawkowa sok z połowy cytryny 1/2 lub 3/4 szklanki cukru (wszystko zależy czy truskawki są kwaśne) 1,5 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić. 500 g truskawek(...)włożyć do garnka zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Mieszając gotować, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i żelatynę, dokładnie wymieszać i zmiksować. Odstawić. Masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 g śmietany 18 % łyżka żelatyny 100 g gorzkiej czekolady szklanka cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Serek mascarpone zmiksować
Anielskie wypiekimasła esencja waniliowa ewent. roztrzepane jajko do posmarowania drożdżowek Nadzienie: gotowy, domowy dżem rabarbarowy <-- Klik lub 300 g obranego i pokrojonego rabarbaru 8-10 łyżek cukru 2 łyżki galaretki truskawkowej (galaretka szybciej zagęści dżem i łatwiej go będzie nam nakładać do drożdżówek) 1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy go do podrośnięcia (wkruszamy drożdże do serwatki dodajemy cukier, mieszamy
Gotowanie...to proste !Składniki na galaretkę kawową: • 1 szklanka mocnej czarnej kawy • 2 łyżeczki żelatyny w proszku • 1 łyżka gorącej wody • 2-3 łyżki cukru pudru • 1 łyżka likieru kawowego(może być brandy) Kawę zaparzyć i dodać cukier oraz brandy, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do kawy i bardzo dokładnie rozpuścić mieszając. Przelać do 4 szklaneczek lub kieliszków do wina. Odstawić(...)momentu gdy białko zrobi się błyszczące i bardzo sztywne. Dzielimy na pół i dodajemy po połowie do musów z białej i gorzkiej czekolady. Na stężałe galaretki delikatnie wykładamy najpierw mus z gorzkiej czekolady i znów na chwilę schładzamy, a następnie mus z białej czekolady. Odstawić do całkowitego stężenia. Przed podaniem chwilkę niech postoi w temperaturze pokojowej. Można posypać wiórkami czekoladowymi
KUCHNIA POLSKAmleka kokosowego 4 łyżki żelatyny 0,5 kuba wody 0,5 kubka wiórków kokosowych 2 łyżki cukru kokosowego oraz: kilka kostek Ptasiego Mleczka w białej czekoladzie od E.Wedel galaretka krystaliczna 250 g malin kubek zaparzonej zielonej herbaty z cytryną przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 160*C, w opcji góra dół, spod tortownicy wykładamy papierem przygotowujemy biszkopt, ucierając masło z odrobiną cukru(...)wystygnięcia, nasączamy zaparzoną zieloną herbatą, układamy maliny żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej, dolewamy do masy kokosowej, mieszamy, wylewamy na spód górę dekorujemy pokrojonymi w kawałeczki kostkami ptasiego mleczka, zalewamy galaretką, wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny
Luźna Kuchniaopakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka żelatyny ½ szklanki cukru pudru Ok 80 ml mleka Ok 80 ml wody Dodatkowo: 0,5 kg truskawek Mały słoiczek powidła śliwkowego 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Wykonanie biszkoptu: Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąki, proszek do pieczenia. Tortownicę od spodu wyłożyć papierem do pieczenia i przelać(...)wymieszać. Składanie ciasta: Na skropiony biszkopt nakładamy wystudzoną masę serową, następnie smakujemy powidłem (ja użyłam powidło śliwkowe STOVIT ). Na wierzch wylewamy ubity krem i układamy truskawki. Zalewamy lekko tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki minimum 3 godziny
Tradycyjna Kuchnia