galaretka - 14130 przepisów (strona:604/942)

BISZKOPT Z MASĄ JABŁKOWĄ 183

cukru 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka tłuszczu (masła lub margaryny)     Sk ł adniki masy jab łkowej: 1 kg jab łek 1 galaretka cytrynowa 4 łyżeczki cukru   Składniki na poncz: 1 szklanka zimnej przegotowanej wody sok z 2 cytryn 4 łyżeczki cukru   Składniki polewy: 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru(...)obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić, dodać starte jabłka i cukier, wymieszać, patelnię przykryć pokrywką, prażyć na wolnym ogniu. Do uprażonych jabłek dodać suchą galaretkę, wymieszać, smażyć bez przykrycia przez ok. 5 minut. Sposób przygotowania polewy: W 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę.  Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać

Przepisy kulinarne babci Antoniny
całuski kokosowe z konfiturą malinową 208

ciasto: 350 g mąki 230 g masła 70 g cukru pudru 1 żółtko 50 g drobnych wiórków kokosowych szczypta soli dodatkowo: słoiczek konfitury z malin Stovit duża łyżka galaretki malinowej sypkiej 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki wódki lub wrzątku 2-3 łyżki drobnych wiórek kokosowych   Składniki ciasta szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć ją w folię i wstawić(...)dobrze podsypanym maka blacie. Kieliszkiem wycinać krążki i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 7 minut. Wystudzić.  Galaretkę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku i wymieszać z konfiturą. Kiedy zacznie tężeć smarować ciasteczka i sklejać po dwa. Cukier puder ukręcić z wódką i smarować wierzchy ciastek, posypać kokosem. Przechowywać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowa bombka z winną galaretką 153

Piękna, własnoręcznie przygotowana czekoladowa bombka z posypką karmelową będzie miłym zaskoczeniem na świątecznym stole. Smak gorzkiej czekolady idealnie przełamuje śmietanka oraz galaretka zrobiona ze słodkiego wina. Dlaczego lubię przygotowywać świąteczne wypieki/desery? Każdy wyczekuje tych magicznych dni jakimi są Święta Bożego Narodzenia. Czas gdzie wszystko jest magiczne, weselsze, spokojniejsze, przepełnione miłością. O tej szczególnej porze to i desery muszą być wyjątkowe(...)całkowicie nam zastygnie przebijamy balonik i odrywamy go delikatnie ze środka. . Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego. W bombce naprzemiennie układamy beziki, galaretkę i śmietankę. Dekorujemy posypką karmelową

VioletoweKucharzenie
ŚWIĄTECZNE SERNIKI 370

czekoladowo-waniliowy z piernikami, na herbatnikowym spodzie i z polewą czekoladową. Czytaj więcej >> 2) ŚWIĄTECZNY CYNAMONEK Z POMARAŃCZAMI Cynamonek to ciekawa wersja świątecznego sernika - z cynamonek i galaretką z pomarańczy, na kruchym , kakaowym spodzie. Czytaj więcej >> 3) PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANKOWY Delikatny i puszysty sernik o smaku śmietankowym z sera twarogowego. Czytaj więcej >> 4) SERNIK(...)rozpływa się w ustach. Czytaj więcej >> 11) FIOLETOWA PANIENKA Lekki i orzeźwiający deser a'la sernik tylko, że bez sera. Puszysta masa jagodowa na biszkoptach z jagodową galaretką na wierzchu. Czytaj więcej

Kuchnia MagdaLeny
Piernik z kremem czekoladowym 199

Pieczemy ok 10-15 minut w 180 st. C. Krem: szklanka mleka 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 250g mleka w proszku tłustego kostka masła słoik dżemu dowolna galaretka Mieszamy dokładnie mleko, kakao i cukier i gotujemy ok 15 minut aż nieco zgęstnieje (mieszanina ma mieć konsystencję rzadkiego syropu). Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch następnie dodajemy partiami syrop czekoladowy(...)koniec w kilu porcjach mleko w proszku.W międzyczasie podgrzewamy dżem z galaretką, aż rozpuści się żelatyna. Złożenie ciasta - placek/krem/placek/dżem/krem/placek wierzch można dodatkowo polać polewą czekoladową

Cynamonowe szczęście
Dżem dyniowy z pomarańczą 185

samodzielnie smarowidło kanapkowe. Składniki na 6 słoiczków o pojemności 200ml: 1,5kg dyni - waga po obraniu skórka starta z 2 pomarańczy sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 250g cukru 2 galaretki pomarańczowe 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Tipy i porady w temacie dyni [źródło: Wszystko o dyni ] przy zakupie należy uważnie sprawdzić czy jest zdrowa; powinna być jędrna(...)ognia i masę dyniową zmiksować blenderem na gładka papkę.  Z wielką przyjemnością użyłabym tu blendera Braun MQ9 , gdybym była jego szczęśliwą posiadaczką :)   Następnie dodać cukier oraz galaretki pomarańczowe i jeszcze gotować ok. 15-20 minut, cały czas mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia. W międzyczasie przygotować słoiki do wekowania. Należy wybrać niepopękane słoiki bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki

Grunt to przepis!
Rolada malinowa łaciata 163

gotuję aż maliny będą miękkie. Przecieram przez sitko. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, dolewam gorący sok malinowy około 1/2 szklanki i rozpuszczam. Wlewam do reszty soku. Odstawiam aż galaretka malinowa zacznie lekko tężeć. Śmietanę kremówkę ubijam na pół sztywno, dokładam galaretkę malinową i dalej ubijam aż się połączą. Wstawiam do lodówki aż krem będzie gęsty. Biszkopt rozwijam, smaruję kremem

wesoła kuchnia
Tort z czarnej porzeczki 176

dwóch łyżkach zimnej wody, wlewam gorący przecier z porzeczek i rozpuszczam. Kubek z żelatyną można wstawić do miski z gorącą wodą i szybko się rozpuści. Żelatynę dodaję do galaretki i wstawiam do lodówki aż stężeje, można na noc. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Miseczki od dipów małe owijam od spodu folia aluminiową. Smaruję pędzlem spód miseczek czekoladą. Liście róży myję(...)unerwienia. Wstawiam do lodówki na godzinę albo na noc.Zrywam folię aluminiową delikatnie z miseczek, i odrywam listki róży od czekolady. Migdały prażę na suchej patelni. Serek mascarpone, śmietany kremówki , galaretkę porzeczkową, przekładam do miski, i chwile miksuję,aż się połączą i krem będzie gęsty. Biszkopt jasny kroję na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję jedną trzecią kremu, nakładam kolejny

wesoła kuchnia
Wuzetka porzeczkowa 195

proszku do pieczenia 140 g mąki tortowej 3 łyżki kakao krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 300 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki konfitury z czarnej porzeczki 3 łyżki galaretki z czarnej porzeczki polewa: 100 g czekolady gorzkiej 25 g masła 125 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki do posmarowania 1/2 szklanki wina czerwonego Do miski(...)stopni góra dół i piekę 30-35 minut.Jak biszkopt przestygnie kroję go poziomo na dwa blaty. Śmietany schłodzone przelewam do misy, dodaję konfiturę z porzeczki i ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w jak najmniejszej ilości gorącej wody 1/4 szklanki wody około.Studzę i wlewam jeszcze płynną do śmietany i miksuję. Dolny blat biszkoptu nasączam winem, smaruję konfiturą i wykładam krem zostawiając

wesoła kuchnia
Piernik drożdżowy z cytrynowym kremem budyniowym 863

małe jajka 200g mąki ½ szklanki cukru kryształu ½ szklanki miodu ½ szklanki oleju rzepakowego 40g drożdży świeżych ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika Delecta Krem 1 budyń śmietankowy 1 galaretka cytrynowa 1½ szklanki mleka ½ kostki masła 1 łyżka cukru Dodatkowo 1 mały słoik domowej nutelli (mogą być powidła śliwkowe) 1 czekolada mleczna 4 łyżki słodkiej śmietanki Posypka karmelowa Delecta Sposób przygotowania(...)sumie ma być 4). 2. Krem: 1 szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałej ilości rozrabiamy budyń oraz cukier, przelewamy do garnka z gotującym się mlekiem. Do gotowego, gorącego budyniu dodajemy galaretkę cytrynową oraz masło i energicznie mieszamy do połączenia składników, najlepiej za pomocą blendera z końcówką do ubijania. 3. Przełożenie: 1 blat piernika- ½ masy budyniowej- 2 blat piernika- domowa nutella

Kuchnia w czekoladzie
Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną 199

drobno orzechów włoskich 1  szklanka jogurtu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do pierników masa: 2 szklanki startych w łezkę  1 galaretka cytrynowa suszona żurawina  do dekoracji: polewa  czekoladowa deserowa  biała czekolada (50 g) masa marcepanowa kuleczki srebrne i ozdoby cukrowe Jaja zmiksuj z cukrem dodając pod koniec jogurt(...)termoobiegiem do suchego patyczka. (około 35 min). Po wystudzeniu przekrój ciasto  na 2 blaty.  Starte jabłka podlej  niewielką ilością wody. Doprowadź je do zagotowania. Dodaj galaretkę i mieszaj do chwili aż rozpuści się  w soku które puściły jabłka. Dodaj żurawinę. Wymieszaj.  Odstaw  do ostudzenia.  Tężejącą masą jabłkową  przełóż ciasto. Dociśnij ciasto

Gotuj Sam!
Roladki z nadzieniem w galaretce 226

Pyszna galaretka podana w troszkę innej wersji - w szynce konserwowej. Do przygotowania roladek możemy wykorzystać mięso oraz marchewkę z gotowania wywaru do zupy. Galaretka idealnie sprawdzi się na domowych imprezach lub świętach. 7 plastrów szynki konserwowej 3 jajka 2-3 marchewki 1 łyżka koperku 2 łyżki kukurydzy 0,5 szklanki ugotowanego mięsa wieprzowego 500 ml bulionu 1,5 łyżki żelatyny

VioletoweKucharzenie
TORCIK O SMAKU CUKIERKÓW LODOWYCH ICE 151

gram ) woda 1/2 szkl.  budyń waniliowy 1 op. cukier 2 łyżki masło 125 gram  mleko 2 szkl.  Warstwa różowa: śmietana kremówka 300 ml.  galaretka rubinowa 1 op.  Dodatkowo:  banan 1 szt.  Metoda: Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku oraz cukier. Następnie miksując na wolnych obrotach(...)opakowaniu. Kiedy ostygnie dodać masę cukierkową i dokładnie wymieszać. Masło utrzeć na puszysto. Stopniowo dodawać budyń łyżka za łyżką i miksować na najwyższych obrotach. Warstwa różowa: Śmietanę ubić z galaretką na puszystą masę. Przełożenie: Ostygnięte ciasto przekroić na dwa blaty. Jeżeli jest górka to górkę ściąć i pokruszyć ( przyda się na posypanie wierzchu ). Pierwszy blat zamknąć z powrotem w tortownicy

Kuchnia Paulettes
CIASTO SZPINAKOWE Z TRUSKAWKAMI " LEŚNY MECH" 214

MĄKA TORTOWA 2 , 1/2 SZKL.  SODA OCZYSZCZONA DELECTA 1 ŁYŻECZKA PROSZEK DO PIECZENIA DELECTA 1 ŁYŻECZKA SZPINAK MROŻONY SIEKANY 400 G.  ŚMIETANA KREMÓWKA 36 % 300 ML.  GALARETKA TRUSKAWKOWA DELECTA 1 OP.  WODA 2/3 SZKL.  TRUSKAWKI OK. 300 G. CUKIER PUDER 1 ŁYŻKA  METODA: BIAŁKA ODDZIELIĆ OD ŻÓŁTEK. BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ. DODAĆ STOPNIOWO(...)WYMIARACH 24CM. WYŁOŻONĄ PERGAMINEM. WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 170 STOPNI I PIEC OK. 40 -50 MIN., DO SUCHEGO PATYCZKA.  ŚMIETANĘ UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ Z CUKREM PUDREM. GALARETKĘ ROZPUŚCIĆ W WODZIE ZGODNIE Z ZALECENIAMI NA OPAKOWANIU. GDY OSTYGNIE I ZACZNIE TĘŻEĆ DODAĆ PARTIAMI DO ŚMIETANY. WYMIESZAĆ. WSTAWIĆ DO LODÓWKI NA KILKA MINUT.  Z OSTYGNIĘTEGO CIASTO ŚCIĄĆ GÓRKĘ

Kuchnia Paulettes
DELIKATNA BISZKOPTOWA SZARLOTKA 120

szkl. proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki woda przegotowana zimna 2/3 szkl.  sok z połowy cytryny cukier puder 1 łyżka  marmolada jabłkowa ok. 1 kg  galaretka np. cytrynowa 2 op.  powidła śliwkowe 5 łyżek  cynamon 1/2 łyżeczki śmietana kremówka 150 ml.  mascarpone 250 g.  METODA: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić(...)ponczem przygotowanym z wody, soku cytryny i cukru pudru. Wysmarować powidłami.  W garnku umieścić marmoladę jabłkową. Dodać cynamon i mieszać, gdy masa zacznie pyrkotać dodać galaretki i energicznie mieszać, aż się rozpuszczą. Masę jabłkową przelać na biszkopt. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć ponczem. Śmietanę kremówkę ubić ( nie całkiem na sztywno ) dodać mascarpone i dalej ubijać, aż masa

Kuchnia Paulettes