Takich galaretek (zimnych nóżek) jeszcze nie robiłam. Są bez żelatyny, za to z dwoma rodzajami mięs. Mężowi bardzo smakowały, więc mogę je polecić z całego serducha. Robiłam je w słoiczkach weck, ale może spokojnie zrobić je w miseczkach czy innych pojemniczkach :) Składniki na około 8-10 słoiczków galaretki 2 ćwiartki z kurczaka 2 golonka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego
Gotowanie...to proste !wyciśnięty /około 1,70 kg owoców/ 3 budynie waniliowe bez cukru 3 łyżki cukru trzcinowego pianka: 500 ml śmietany kremówki 36 % 1 puszka mandarynek w syropie 2/3 opakowania galaretki pomarańczowej czekolada gorzka do dekoracji Jajka wyjmuję wcześniej z z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam, i kolejna łyżka(...)mieszam, chwilę gotuję. Gorący krem wylewam na biszkopt i odstawiam do przestygnięcia. Pianka: Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. 1/2 szklankę syropu z mandarynek zagotowuję i rozpuszczam w nim galaretkę. Przestudzoną wlewam do śmietany. Na krem pomarańczowy wylewam połowę śmietany, układam cząstki mandarynek i wylewam resztę śmietany. Kilka mandarynek zostawiam do dekoracji. Wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem
wesoła kuchniaZapraszam na smaczną i prostą w przygotowaniu galaretkę rybną. Można ją podać na kolację z kawałkiem chleba i na uroczystościach. Składniki: pół dużej wędzonej makreli mała puszka kukurydzy (212g) 2 jajka ugotowane na twardo 3 małe marchewki 0,5 l bulionu 3 łyżki żelatyny sól, pieprz Przygotowanie: Marchewkę obieramy i myjemy. Kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Zalewamy(...)żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. W naczynkach układamy po kolei : po pół jajka, kukurydza, ryba, kukurydza, marchewka. Smakujemy bulion i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy składniki galaretki i odstawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce. Przepis na 4 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnemąki 10 dag cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika 1 starta marchewka Masa pomarańczowa: kostka masła 2 kisiele pomarańczowe z cukrem 2 szklanki soku marchewkowego 1 galaretka pomarańczowa Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo 40 dag pierników w czekoladzie 1 suszona starta marchewka Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę(...)pieczenia w 180 stopniach C około 25 minut. Masa pomarańczowa: Masło roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Kiśle rozprowadzamy w soku, dodajemy rozpuszczone masło. Zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody. Mieszamy. Masę marchewkową studzimy, tężejącą wykładamy na wystudzone ciasto i wykładamy pierniczki. Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy
Podróż w kulinariaBardzo zimowy, pachnący Świętami sernik na zimno z cytrusami zatopionymi w przezroczystej galaretce. Sernik na kruchym spodzie, z pyszną, kremową masą serową oraz cudowną galaretką... Taki królewski deser można przygotować jako zimowy poczęstunek, czy nawet jedno z ciast na Boże Narodzenie
AniaGotuje.plmąki 3/4 szk cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki maku (nie mielonego) masa do rolady: 300 g truskawek 200 g konfitury truskawkowej Łowicz 2 galaretki truskawkowe 1 łyżeczka żelatyny kruche ciasto: (forma 20x30cm) 200 g mąki 67 g cukru pudru 5 g proszku do pieczenia 1 jajko 35 g masła 35 ml mleka (ok.1/4 szkl) masa budyniowa(...)rolady: Truskawki (użyłam mrożonych) gotujemy, a kiedy będą miękkie dodajemy konfiturę i całość lekko miksujemy blenderem (tak aby część truskawek zachowała się w kawałkach) Do gorącego musu wsypujemy galaretki wymieszane z żelatyną (sypkie) i mieszamy do rozpuszczenia. Całość studzimy, a kiedy zacznie tężeć nakładamy na biszkopty, które zwijamy w rolady. ciasto kruche: Z mąki,cukru,proszku do pieczenia,jajka
Bon appetit mon amieCiasto: 240g miodu 240g cukru 2 jajka 2 żółtka ½kg mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem pomarańczowy: 5 dużych pomarańczy 1 tabliczka czekolady białej 2 budynie śmietankowe 2 galaretki pomarańczowe 150g masła Dodatkowo: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych 1 pomarańcza do dekoracji Polewa czekoladowa: 100g masła 100g cukru pudru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie(...)dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok. Powinno go być ok 0.9l. Przelewamy do rondelka zostawiając sobie ok 1 szklankę. Gotujemy. W pozostałym napoju rozpuszczamy budyń oraz wsypujemy galaretkę. Mieszamy, a następnie przelewamy do gotującego się soku. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz białą czekoladę. Mieszamy do momentu zgęstnienia kremu. Studzimy. Przełożenie: Blat piernikowy – rozsmarowana połowa powidła- połowa
Kuchnia w czekoladzieprzestygła. Ser miksujemy z kajmakiem do połączenia składników, a potem dodajemy przestudzoną żelatynę. Masą przekładamy ciasto w dwóch poziomach. Dodatkowo: - 1 słoik dżemu lub konfitury truskawkowej Łowicz - 1 galaretka truskawkowa - 1/3 szklanka wody 1. Dżem łączymy z wodą i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suchą galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia i studzimy. Gdy zacznie tężeć wylewamy polewę na wierzch ciasta. Odstawiamy
Apetyczna babeczkaGalaretka, to coś co chyba każdy lubi i warto sobie przygotować takie pyszne przekąski. Skład: mięso gotowane z kurczaka-dokładnie oddzielone od kości, rosół, ugotowane jajka, ugotowana marchewka z groszkiem, żelatyna spożywcza. Kurczaka gotujemy jak na rosół min. przez 60-120 minut, żeby mięso samo odchodziło. Potem z rosołu odławiamy przez sito mięso i warzywa, aby nie zostały jakieś kostki(...)mięso porwane na kawałki. Jak już wszystkie naczynia mamy zapełnione, to wówczas zalewamy całość rosołem z żelatyną. Po wystudzeniu, chowamy wszystko do lodówki na kilka godzin. Jak galaretki porządnie stężeją, wtedy delikatnie wyjmujemy na talerze i serwujemy. Jako przyprawa wystarczy trochę octu lub sok z cytryny. Smacznego
chleba naszegoZapraszam na galaretkę z mięsa i warzyw z rosołu z dodatkiem kukurydzy i zielonego szczypiorku. Polecam Składniki: udko z kurczaka z rosołu 3 średnie marchewki z rosołu 1 średnia pietruszka z rosołu 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 2 łyżki kukurydzy z puszki 1 szkl bulionu 1 płaska łyżka żelatyny 1/4 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Obieramy(...)szklanek. następnie dokładamy mieszankę warzywno -mięsną. Żelatynę wsypujemy do gorącego rosołu i mieszamy do rozpuszczenia. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Chłodnym rosołem zalewamy galaretki i wstawiamy do lodówki do stężenia
słodkie i nie tylko historie kulinarnePychotka Składniki: Biszkopt: 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 3 łyżki cukru Jabłka: 1,5-2kg jabłek lub 1,5 dużego słoika smażonych jabłek 2 galaretki cytrynowe Krem: 0,5 litra mleka 1 budyń waniliowy kostka masła szklanka cukru spirytus Polewa: 0,5 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka wody Sposób przygotowania(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec około 25 min. w temperaturze 180 st. C. Wystudzić. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, usmażyć, odparować , wsypać cukier. Na końcu dodać galaretki. Ostudzić. Ugotować budyń. Cukier rozpuścić w budyniu. Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wszystkie składniki polewy rozpuścić i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Układać: biszkopt (można usunąć skórę
Cukiernia PychotkiMAKOWA z KONFITURĄ Składniki: rolada: 3/4 szk mąki 3/4 szk cukru 2 łyżeczki maku 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 3 krople aromatu pomarańczowego 1 galaretka truskawkowa 2 słoiczki konfitury truskawkowej Łowicz krem: 330 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 200 g serka mascarpone 1 czubata łyżeczka żelatyny 3 łyżeczki skórki pomarańczowej Przygotowanie: rolada: Białka(...)stopniach przez około 13- 15 minut (sprawdzić patyczkiem) Upieczony biszkopt odwracamy pergaminem do góry, przykrywamy ścierką i zwijamy. Zostawiamy do wystygnięcia. Konfiturę podgrzewamy w garnku dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Gdy zacznie tężeć rozprowadzamy na biszkopcie i zwijamy ponownie biszkopt w roladę. Dostawiamy aż zastygnie. krem: Żelatyną rozrabiamy w ciepłej wodzie (ilość taka, aby pokryła żelatynę
Bon appetit mon amieuważać przy wyciąganiu, aby się nie pokruszyło. Ciasto możemy upiec 2 dni wcześniej i przekładać w dniu następnym, aby zdążyło zmięknąć. Jabłka: - 2 kg jabłek - 2 żółte galaretki - 5 łyżek cukru 1. Jabłka obieramy i ścieramy na wióry. W rondlu doprowadzamy je do wrzenia, dodajemy cukier oraz galaretkę, mieszamy ok. 3-4 minut, odstawiamy do przestudzenia
Apetyczna babeczkaszklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka octu, 1 łyżka proszku do pieczenia, Pianka truskawkowa, 400g truskawek świeżych lub mrożonych, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 300ml śmietany 30%, 1 fix do śmietany, 50ml Likieru Strawberry Dalkowski , Dodatkowo: ½ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, różowe kuleczki zbożowe do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając(...)przekrawam na dwa równe blaty. 2. Pianka truskawkowa: Truskawki mrożone odmrażam, ze świeżych usuwam szypułki. Owoce miksuję blenderem na jednolity mus. Mus przelewam do garnka. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem. Dodaję tężejący mus. Miksuję. Na końcu do masy wlewam likier truskawkowy. Miksuję. 3. Na jeden blat biszkoptu
Tradycyjna kuchnia Kasi