galaretka - 14130 przepisów (strona:598/942)

Pszczółki na łące- ciasto szpinakowo brzoskwiniowe 141

mąki tortowej Niecałe ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem brzoskwiniowy: 1 duża puszka brzoskwiń 2 duże serki homogenizowane śmietankowe (ewentualnie waniliowe) 2 galaretki brzoskwiniowe Dodatkowo: 1 duża puszka brzoskwiń (w sezonie jak najbardziej mogą być świeże owoce!) Kilka kostek mlecznej czekolady Kilkanaście płatków migdałów (na skrzydełka) Sposób przygotowania Biszkopt kakaowy: Kakao zalewamy wrzącą(...)rondla z grubym dnem. Dolewamy ½ szklanki syropu z brzoskwiń i miksujemy wszystko na gładką masę. Gotujemy na małym ogniu, a gdy zacznie wrzeć wyłączamy palnik i wsypujemy obie galaretki w proszku. Mieszamy do rozpuszczenia i pozostawiamy do przestudzenia. Następnie miksujemy z serkami homogenizowanymi. Przełożenie: Biszkopt kakaowy- połowa tężejącego kremu- biszkopt szpinakowy- reszta kremu- pokruszony (np. za pomocą rozdrabniacza) biszkopt szpinakowy

Kuchnia w czekoladzie
Torcik limonkowo-miętowy na zimno / Lime-mint cake cold 144

otarta z 2 limonek sok z 1,5 limonki spora garstka listków mięty 1 łyżeczka herbaty matcha Spód 10-12 szt. okrągłych biszkoptów 5 łyżek mleka Wierzch 1 zielona galaretka (u mnie gruszkowa) owoce, listki mięty (u mnie winogron bezpestkowy, pitahaya, limonka, mięta) Uwaga: Jeśli użyjesz tak jak ja tortownicy o średnicy 20 cm. musisz mieć taką z wysokimi brzegami(...)pianę z białek i całość wymieszaj łyżką (zrób to szybko, masa dość szybko będzie gęstnieć). Przelej masę na biszkopty, wyrównaj. Na wierzchu ułóż owoce, listki mięty. Zalej tężejącą już galaretką (rozpuszczoną w 450 ml. wrzątku) i wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin. Ingredients: (strainer with a diameter of 20 cm.) 3 eggs 200 grams of sugar powder

Delicious Place
Wielkanocna propozycja na słono 836

Dzień dobry kochani :) Widzę że propozycja Wielkanocnych wypieków cieszy się dużym zainteresowaniem, postanowiłam przygotować dla Was propozycję na słono.Sałatki, jajka,galaretki itd.. Mam nadzieję że również znajdziecie coś pysznego w wersji wytrawnej:) Zapraszam :) Jajka nadziewane pieczarkami   Jajka nadziewane pasztetem z ciecierzycy   Pieczarki nadziewane mięsem mielonym zapiekane w piekarniku   Warstwowa sałatka z makaronem ryżowym   Rolada(...)szpinakowa z łososiem   Szparagi w szynce   Galaretka drobiowa   Sałatka nicejska   Sałatka chińska   Pasztet   Rolada z mięsa mielonego Po więcej przepisów na sałatki, mięsa czy przekąski zapraszam do etykiet pod spodem postów

Sama słodycz i szczypta chili
BRZOSKWINIOWA PSZCZÓŁKA 186

mleko – 500 ml *miód wielokwiatowy – 2 łyżki *kostka Kasia – 200 g *cukier puder – 2 łyżki MASA BRZOSKWINIOWA: *brzoskwinie w puszcze – 1 op *galaretka brzoskwiniowa – 2 op *woda – 500 ml DODATKOWO: *morele w syropie *czekolada mleczna *płatki migdałów SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier, wlewamy po 1 żółtku, ucieramy(...)gładką masę. Do utartej Kasi dodajemy łyżka po łyżce zimny ( to ważne ! ) budyń, ucieramy. Całość wylewamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki. MASA BRZOSKWINIOWA: Brzoskwinie odsączamy, miksujemy na gładką masę. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy z brzoskwiniami ( takie ciepłe ), odstawiamy do tężenia. Lekko tężejącą masę wylewamy na schodzony krem. Zostawiamy na kilka godzin w lodowce. DEKORACJA: Morele odsączone z syropu dekorujemy

Ostra na Słodko
łatwe ciasto marchewkowe... 156

rzepakowy 1/2 szklanki, kakao 3 łyżki, mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, dżem jabłkowo-śliwkowy 300 gram, śmietana zimna 30% 330 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier, wlać mleko, olej i rózgą trzepaczką dokładnie roztrzepać. Marchew obraną w rozdrabniaczu dokładnie rozdrobnić(...)grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 - 55 minut do suchego patyczka, dobrze je wystudzić w formie, zimne przekroić na dwie części. Zimną śmietanę ubić na sztywno z galaretką mikserem, jedną część ciasta posmarować grubo dżemem, nakryć drugim ciastem lekko dociskając dwie części do siebie. Ciasto posmarować ubitą śmietaną, posypać posypką czekoladową, marchewką, schować do lodówki - ciasto ucierane marchewkowe

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z jabłkami i galaretką brzoskwiniową 234

Kolejną propozycją na świąteczne ciasto jest pięknie pomarańczowe ciasto z jabłkami i galaretką brzoskwiniową. Od razu zrobiło się tu tak wiosennie i radośnie, prawda? Czytaj więcej

Ana Mari's world
Ciasto z jabłkami i galaretką brzoskwiniową 234

Kolejną propozycją na świąteczne ciasto jest pięknie pomarańczowe ciasto z jabłkami i galaretką brzoskwiniową. Od razu zrobiło się tu tak wiosennie i radośnie, prawda? Czytaj więcej

Ana Mari's world
Mazurek pomarańczowy 149

łyżka śmietany 50g cukru pudru Szczypta soli Krem budyniowy: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki miodu Szczypta soli 2 czerwone pomarańcze 100g masła Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa Opcjonalnie draże pomarańczowe do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę rozcieramy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto(...)kaszę przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy miód, masło oraz obrane pomarańcze. Miksujemy na gładki krem i ciepły wylewamy na przestudzony spód. Chłodzimy kilka godzin, a następnie zalewamy tężejącą pomarańczową galaretką rozpuszczoną w 350ml wody. Dekorujemy według upodobania- ja użyłam w tym celu potłuczonych draży.\ Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

Kuchnia w czekoladzie
Owocowa Chatka Baby Jagi 749

czarnej. Składniki: Masa serowa: 750g białego sera półtłustego (trzykrotnie zmielonego) 250g masła extra 150g cukru pudru 1 łyżka aromatu waniliowego Mus owocowy: 350g mieszanki owocowej Hortex 100ml wody 1 galaretka truskawkowa Polewa: 100g białej czekolady 200g śmietany 30% 50g miodu 10g żelatyny namoczonej w 80ml wody 2 łyżka masła Dodatkowo: 42 sztuki twardych herbatników 100g mieszanki owocowej Hortex Wykonanie(...)owocowy: Owoce odmrozić, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretkę i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia. 2. Masa serowa: Masło z cukrem utrzeć na puch, następnie dodawać stopniowo zmielony ser i cały czas ucierać aż masa serowa będzie gładka, na samym końcu dodać aromat waniliowy i całość dokładnie wymieszać. 3. Składanie ciasta: Herbatniki ułożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym 136

szklanka mąki pszennej (5/6 szklanki, tj. 115 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia mus jabłkowy 600 g musu jabłkowego (przepis na mus - TUTAJ ) 1 galaretka cytrynowa szczypta cynamonu do dekoracji cukier puder Na samym początku przygotować masę jabłkową : mus przelać do garnka i zagotować. Garnek zdjąć z ognia i wsypać do niego proszek z galaretki

Ugotować
Rolada karpatkowa 124

pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 0,5 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 0,5 litra mleka budyń waniliowy na 3/4 litra mleka 1 galaretka pomarańczowa 1 kostka margaryny Ciasto karpatkowe :Szklankę wody zagotować z margaryną i szczyptą soli, wsypać szklankę mąki i energicznie wymieszać by nie było grudek a ciasto ładnie odchodziło od brzegów(...)Czekoladowe ciasto możemy naponczować herbatą owocową lub ewentualnie wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Masa :Na mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru  ugotować budyń. Do gorącego wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Do wystudzonego budyniu dodać margarynę i ucierać na gładko.  Jedną karpatkę odwrócić by wierzch z falami był na dole, posmarować jedno ciasto czekoladowe 1/4 kremu, położyć

Moje domowe kucharzenie
Galaretka z nóżek w jaju 121

Galaretki z nóżek w innej odsłonie.  Będą ozdobą wielkanocnego stołu.  Składniki: 1 golonka wieprzowa 1 nóżka wieprzowa 2 udka z kurczaka 5 marchewek 1 pietruszka 1/4 selera 1/2 pora 4 ziela angielskie 4 listki laurowe pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 litry wody Mięso należy oczyścić i zalać wodą. Dodać listki laurowe, ziele(...)godziny. Po tym czasie dodać warzywa i gotować jeszcze 30 minut. Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić przez gazę. Mięso oddzielić od kości, rozdrobnić.  Aby powstały galaretki w wielkanocnym kształcie należy zrobić z jednej strony jaja dziurkę, wylać zawartość do osobnej miseczki. Skorupki dobrze wyparzyć.  Do środka wrzucamy wszystkie rozdrobnione składniki, a następnie zalewamy wywarem. Gdy zastygną obieramy

Słodki Zakątek
Jabłecznik cappuccino 141

dość wysoki, co widać na zdjęciach. Jeśli chcecie, można zmniejszyć proporcje i zrobić np z 4 jaj lub przekroić go na pół. Mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe Jabłka obieramy kroimy w kawałki (jak to ja mówię na "grubszy tryb") wrzucamy do garnka dolewamy kilka łyżek wody i dusimy aż zrobią się miękkie. Zdejmujemy(...)ognia, wsypujemy galaretki  i mieszamy aż się rozpuszczą. Studzimy. Gdy jabłka zaczną tężeć wykładamy je na biszkopt. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36% 110 g kawy cappuccino czekoladowej 4 łyżeczki żelatyny  1/3 szklanki mleka  100 g czekolady Żelatynę zalewamy mlekiem (można wodą, ale ja w masach śmietanowych używam mleka, które świetnie niweluje żelatynowy posmak) i odstawiamy

Cynamonowe szczęście
Pasztet z galaretką wiśniową 117

takie bardziej smarowidło, nie jest pieczony, więc wielkich umiejętności nie potrzeba. Przygotowałem go z części pieczonego kurczaka pozostałego z obiadu. Inspirację znalazłem na tym blogu i dodam, że galaretka wiśniowa dopełnia całości. Kawałek nałożony na kromkę chleba diametralnie odmienia smak kanapki :) Składniki : Pasztet : - upieczone mięso z drobiu ( miałem pojedynczą pierś i niecałe dwa udka ), - 1 duża, podsmażona cebula(...)roztopionego masła, - czosnek granulowany, - majeranek, - rozmaryn, - pieprz czarny, sól, Galaretka wiśniowa : - 1 szklanka wiśni mrożonych, bez pestek, - 1,5 łyżeczki żelatyny, - 1 łyżeczka cukru. Wykonanie : Mięso i cebulę zmiksować w robocie , wlać roztopione masło. Masę doprawić przyprawami według własnego smaku, na dość pikantnie z przewagą majeranku. Jeszcze raz zmiksować, przełożyć do naczynia wyłożonego folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Wiśnie

Przepisy Mikołaja
Biszkopt z masą malinową 107

nagrzanym piekarniku około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwie części. Masa malinowa : - 600 ml kremówki, - 250 ml jogurtu naturalnego, - około 500 g malin, - 2 galaretki malinowe. Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sito. Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody i dodać mus malinowy. Odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać jogurt

Przepisy Mikołaja