pyszny deser bez pieczenia, który z pewnością was oczaruje. Składniki paczka wafli opakowanie herbatników 2 łyżki kakao 200 g masła 1 szkl. cukru 2-3 banany w miarę proste galaretka Przygotowanie Z paczki wafli zostawić 2 sztuki. Namoczyć 3 ściereczki w ciepłej wodzie, aby były wilgotne. Przełożyć wafle ściereczkami, aby „zmokły”. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Herbatniki(...)wafle pokruszyć (ja zmieliłam, ponieważ uważam, że masa jest lepsza – gładsza). Masło rozpuścić w rondelku. Dodać zmielone wafle i herbatniki. Kakao i galaretkę. Wymieszać. Gotową masę podzielić na dwie części i nałożyć na wafle tak do 2/3 wysokości. Położyć obranego banana. Jak jeden braknie to dociąć. Gotowego wafla zwinąć w roladę. Zwinąć w folię aluminiową aż do wystygnięcia
Wasze Przepisyłyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan - fixu 1/2 kubka jogurtu greckego - 200 gram 1/2 opakowania mini biszkopcików - około 60 gram 1/2 słoiczka konfitury truskawkowo - rabarbarowej - 200 gram 2 łyżki galaretki truskawkowej Wykonanie: Ciasto: Mleko zagęszczone wyciskamy z tubki do miski, wbijamy jajko i energicznie łączymy ubijając trzepaczką. Do spienionej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sól(...)wyciągamy i studzimy zupełnie. Przed wykonaniem masy śmietanowej proponuję przygotować Żelkę z konfitury: Pół słoiczka konfitury ( u mnie rabarbarowo - truskawkowa zakupiona w Aldi ) wkładamy do rondelka, wsypujemy łyżkę galaretki truskawkowej i podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia galaretki. Chłodzimy - ja przyspieszam z reguły ten proces w zamrażarce. Wracamy do wykonywania masy śmietanowo - jogurtowej. Masa śmietanowa: Do miski wlewamy mocno schłodzoną
Kronika Piekarnikapełne łyżki żelatyny 250 g margaryny Mus czekoladowy: 330 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka żelatyny Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku malinowym ok. 700 ml gorącej wody opakowanie biszkoptów okrągłych Przygotowanie: 2 opakowania galaretki malinowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Masa serowa(...)wyrównać wierzch i delikatnie wyłożyć cały mus czekoladowy i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na ok 20 - 30 minut. Na koniec po stężeniu musu czekoladowego delikatnie wylać tężejącą galaretkę malinową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Ciastka - domowe słodkościziemniaczanej 250 g masła 3 łyżki cukru pudru biszkopty podłużne 1-2 paczki 1 szklanka zagotowanego mleka do maczania biszkoptów 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe PRZYGOTOWANIE : Mleko wlewamy do garnka, trochę odlewamy do szklanki. W szklance mieszamy z budyniami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Gotujemy gęsty budyń. Przekładamy go na talerze i studzimy(...)Galaretki mieszamy w 3 i 1/2 szklance wrzątku i studzimy. Truskawki oczyszczamy i kroimy na talarki. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrami. Następnie dodajemy po trochu zimny budyń. Biszkopty maczamy w zagotowanym i ostudzonym mleku, wykładamy je na dno formy o wymiarach 25/30 cm. Na to rozkładamy część masy, ponownie biszkopty i masa, na to truskawki
Kulinarne Fantazje Marioliskładniki: 500 g sera białego, zmielonego 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500 ml gorącej wody ok. 40 g cukru dodatkowo: biszkopty na spód sernika bita śmietana do dekoracji truskawki do dekoracji wykonanie : Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy na mus, zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do wystudzenia. Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(...)układamy biszkopty. Do sera dodajemy zimny mus truskawkowy i miksujemy. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy na wolnych obrotach. Gotową masę wkładamy na chwilę do lodówki aby lekko stężała. Lekko tężejąca przekładamy na biszkopty. Całość wstawiamy do lodówki aby masa całkowicie stężała. Dowolnie dekorujemy np. bitą śmietaną i truskawkami
Domowy Smak Jedzeniasera białego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 150 ml mleka 4-5 łyżek żelatyny 330 ml śmietanki kremówki 500 g borówki amerykańskiej 2 opakowania galaretki o smaku borówki ok. 700 ml gorącej wody 1 opakowanie biszkoptów okrągłych Przygotowanie: 2 opakowania galaretki borówkowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia(...)wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć całą masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Na koniec po stężeniu masy serowej rozsypać pozostałą borówkę i wylać tężejącą galaretkę borówkową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Ciastka - domowe słodkościstaje się równe (a nie wybrzuszone środkiem, a wklęśnięte i skurczone bokami). Stosuję tę metodę od kilku lat i zawsze się sprawdza. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Masa owocowa: - 3 galaretki na 500g wody każda (u mnie malinowa i owoce leśne) - 500ml schłodzonego mleczka kokosowego (używam z kartonika, płynnego, z dobrym składem- bez zagęstników) - 160g malin (dałam mrożone) - 600g gorącej wody(...)dodatkowo: - owoce do dekoracji Wszystkie 3 galaretki rozpuszczamy łącznie w 600g gorącej wody , odstawiamy do przestudzenia. W misie miksera ubijamy chwilę schłodzone mleczko kokosowe, dodajemy mrożone maliny, ubijamy razem z mleczkiem, masa się schłodzi, a owoce rozpadną. Następnie dodajemy zimne galaretki i całość dokładnie mieszamy. Biszkopt wyjmujemy z tortownicy, wcześniej delikatnie okrawając boki. Przekrawamy na dwa blaty. Jeden
Smaczne Zdroweprostu pycha! Jak jest sezon na truskawki, to obowiązkowo ciasto z galaretką musi być :-) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 30% ok 1/2 szklanki cukru pudru (dałam mniej) 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: świeże(...)truskawki 2 galaretki truskawkowe + 500 ml gorącej wody Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt, białka ubić, dodać partiami cukier, a potem po jednym żółtku. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać olej i wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę, piec w 175-180 at.C przez 25-35 minut do suchego patyczka. Przestudzić. 2. Dobrze
Kuchnia domowa AniSezon na rabarbar się zaczął więc do dzieła : ) Dzisiaj zapraszam Was na puchaty biszkopt z grysikowym kremem , gdzie motywem przewodnim jednak jest lekko kwaskowa masa rabarbarowa połączona z agrestową galaretką. Kompozycja słodkiej masy na bazie kaszy mannej sprawdza się świetnie z rabarbarem- nie jest ani za słodko, ani za kwaśno- a w sam raz : ) Biszkopt to miła odmiana od tradycyjnego(...)Wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Nadzienie rabarbarowe : 500 g rabarbaru 2/3 szklanki cukru ok. ½ szklanki wody 1 galaretka o smaku agrestowym Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podlewamy lekko wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy sypką galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Masa
Domowe ciastadeseru, to polecam przygotować. Do przygotowania deseru będziemy potrzebowali: mango – około 500 gramów przed obraniem kubek 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego szklanka 250 ml mocno gorącej wody 2 galaretki cytrynowe – mogą być innego smaku – polecam użyć nie najtańszych ponieważ te najtańsze po rozpuszczeniu w małej ilości wody smakują jak kwasek cytrynowy. Oraz tortownica lub miska o średnicy około(...)centymetrów i folia spożywcza do wyłożenia foremki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Deser z mango Przygotowanie: Do miseczki wlewam gorącą wodę, dodaję galaretki, dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia. W tym czasie z mango wybieram miąższ i przekładam do drugiej miseczki, i dokładnie rozdrabniam blenderem tak aby powstała jednolita pulpa. Następnie dodaję jogurt i jeszcze przez
Uwaga Babcia Gotujeżółtka - 4 szt białka - 4 szt cukier - 1 szkl mąka pszenna - 1szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka truskawki -50 dag galaretka czerwona - 2 op śmietana 30% - 400 ml śmietan - fix Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo na przemian z pianą z białek dodawać do masy żółtkowej(...)wstawić do nagrzanego piekarnika 180stC na ok 30 minut. Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na pół. Truskawki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki , ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w połowie wody), przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia się galaretki. Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan- fix i posmarować nią ciasto. Ponownie
przepisy- Milkibezpośrednio przed podaniem, by nie zdążyły zwilgotnieć i pozostały chrupiące. Składniki kremu: 300 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 słoiczka dżemu lub konfitury malinowej - 200 gram 2 łyżki malinowej galaretki w proszku ewentualnie śmietan - fix, 1/2 saszetki Wykonanie: Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec możemy dosypać śmietan - fix. Konfiturę podgrzewamy w rondelku, do gorącej wsypujemy(...)galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Przecieramy całość przez sitko, by pozbyć się pesteczek malinowych. Wkładamy do lodówki i studzimy, uważając by galaretka nie stężała zupełnie. Gdy się schłodzi, delikatnie łączymy ją z ubitą śmietanką, dokładnie mieszając łyżką. Pozostaje już wyłącznie nadziewanie: w każdego przeciętego ptysia wkładamy pełną łyżkę masy malinowej i składamy. Obowiązkowo
Kronika Piekarnikałyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru pudru masa twarogowa: 170 g sera twarogowego np. Mój Ulubiony 150 ml śmietany 30 % ewentualnie 1-2 łyżki cukru pudru 1/2 opakowania galaretki np. agrestowej 150 ml wrzątku Biszkopt 1. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywno, pod koniec dosypujemy po trochu cukru pudru aż do wykończenia, miksujemy i tym samym utrwalamy pianę(...)znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia. Masa twarogowa 4. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego ostudzenia, a następnie do lodówki aby zaczęła tężeć. 5. Śmietanę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy po łyżce sera twarogowego i miksujemy
Gotowanie...to proste !tutaj . Cudowne połączenie śmietanowego serniczka owarzanego i doprawionego rumowym aromatem maku stanowią o sukcesie tego ciacha:) Całość w biszkopcie nasączonym ( a jakże) rumem. Wierzch dla przełamania słodyczy pokryłam cytrynową galaretką. Blacha 22 x 25 cm. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } p.western { font-family: "Calibri", serif; font(...)Dodajemy po łyżce ostudzonego sera, maku i kilka kropel olejku rumowego. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodatkowo: ok. 100 ml rumu + 100 ml przegotowanej wody 2 galaretki cytrynowe rozrobione na ok. 700 ml gorącej wody WYKONANIE: biszkopt + ½ nasączenia ½ kremu biszkopt + ½ nasączenia ½ kremu galaretka cytrynowa Najlepsze schłodzone:) Smacznego! p { margin-bottom
Domowe ciastamleko – 100 ml * żelatyna – 6 łyżeczek * pasta waniliowa – do smaku WARSTWA TRUSKAWKOWA: * twaróg 3x mielony – 150 g * truskawki ( mogą być mrożone ) – 300 g * galaretka truskawkowa – 1 op * cukier puder – 3 łyżki * woda- 50 ml * żelatyna – 1,5 łyżeczki * śmietanka UHT Łaciata 36% – 50 g MUS TRUSKAWKOWY: * truskawki ( mogą być mrożone(...)Masy śmietanowe i śmietanowo-serowe z żelatyną sztywnieją bardzo szybko – należy postępować błyskawicznie! WARSTWA TRUSKAWKOWA: Żelatynę zalewamy wodną, mieszamy, dostawiamy. Truskawki miksujemy na puree, dodajemy cukier, podgrzewamy. Wsypujemy galaretkę, dodajemy żelatynę, dokładnie rozpuszczamy. Odstawiamy do mocnego schłodzenia. Łączymy z twarogiem, a następnie zalewamy schłodzoną masę serową. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. MUS TRUSKAWKOWY: Żelatynę zalewamy wodną, mieszamy
Ostra na Słodko