galaretka - 14130 przepisów (strona:441/942)

Domowa mielonka w słoiku 621

Domowa mielonka w słoiku Przepis na pyszną domową konserwę w słoikach z galaretką na kanapki oraz na obiad. Mięso mielone w przyprawach można przygotować także jako domową kiełbasę w słoikach. Można także mięso z przyprawami umieścić w jelitach i zrobić białą kiełbasę. Taka domowa konserwa, albo jak kto woli domowa mielonka to idealna wędlina na kanapki oraz na szybki obiad(...)Weki dla kierowcy lub obiad w słoiku ? Domowa mielonka w słoiku idealnie nadaje się w podróż lub w plener. Jak zrobić domową mielonkę w słoiku z galaretką? Zapraszam na ciąg dalszy. Domowa mielonka ze słoika Domowa mielonka w słoiku to nic więcej jak mięso mielone gotowane w słoiku. Brzmi prosto, prawda? I taki też jest przepis na domową mielonkę

Dieta moja pasja
Sernik na zimno z białą czekoladą i galaretką malinową 75

sernik jest tak banalnie prosty a obłędny w smaku. Robi się go błyskawicznie. Do galaretki możemy użyć sezonowych owoców lub całkowicie zmienić jej smak. Dla mnie typowo letnie ciasto.  Tortownica 24 cm: Spód: 250 g kakaowych herbatników pełnoziarnistych 130 g masła Masa sernikowa: 1 kg twarogu z wiaderka 6 łyżek cukru pudru 150 g białej czekolady 250 g śmietany(...)ciepłej wody 4 łyżki żelatyny Wierzch: 500 ml wrzątku 2 galaretki malinowe Herbatniki miksujemy w rozdrabniaczu lub rozbijamy tłuczkiem na drobny pył. Mieszamy je z roztopionym masłem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (wcześniej wysmarowane masłem). Zmielone herbatniki wysypujemy na spód i równomiernie dociskamy. Tortownicę wstawiamy na 15 minut do lodówki.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia

VioletoweKucharzenie
Ciasto Minezja z ananasem 89

Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem, 1 kostka masła, 1,5 łyżki cukru pudru, 50 ml wódki. Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 3 opakowania galaretki pomarańczowej, 1 puszka ananasa. PRYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać naprzemiennie żółtka oraz cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia(...)minut. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać budyń oraz wódkę. Utrzeć. 3. Połowę masy wyłożyć na biszkopt. Wyrównać. Ułożyć biszkopty. Wyłożyć drugą część masy. Wyrównać. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Przestudzić. Ananasy odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Ułożyć na cieście. Owoce zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szybkie ciasto z jabłkami 782

ciasto z jabłkami ze słoika jest lekko kwaśne i kremowe. Smaki się idealnie uzupełniają. Poza tym deser bardzo ładnie się prezentuje i cudownie pachnie. Do masy jabłkowej warto dodać galaretkę agrestową, która wprowadza do ciasta cudowne orzeźwienie. Zobacz koniecznie przepis i przygotuj to proste ciasto bez pieczenia. Polecamy! Szybkie ciasto z jabłkami Składniki: Masa budyniowa: twaróg z wiaderka(...)budyń waniliowy: 2 op. masło: 50 g cukier do smaku Masa z jabłek: dżem z jabłek: 500 – 600 g galaretka cytrynowa lub agrestowa: 1 i 1/2 op. Oraz: herbatniki petitki: 300 g czekolada: 50 g masło: 1 duża łyżka Szybkie ciasto z jabłkami przepis Przygotowanie: Formę 20 x 20 cm wyłóż folią spożywczą. Następnie spód herbatnikami. Do garnka

Kuchnia Na Wypasie
Śmietanowiec z żelkami 72

bardzo prosty i szybki deser , który składa się zaledwie z kilku składników. Rozpływająca się w ustach masa ze śmietany doskonale współgra ze smakiem żelków. Ta wersja ciasta jest bez galaretek, dzięki czemu nie trzeba czekać, aż galaretki stężeją i w ekspresowy sposób można cieszyć się gotowym deserem. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie proste przepisy na pyszne ciasta(...)pieczenia .  Spróbujecie? Ps. Zerknijcie na mój sprawdzony przepis na Śmietanowca z galaretkami - klik .      Śmietanowiec z żelkami - składniki|:   (Tortownica o średnicy 20-22 cm)  Masa śmietanowa: 600 ml śmietany 18-22% 3/4 szklanki cukru pudru (1 szklanka = 250 ml) 150 ml wody 3,5 łyżeczki żelatyny (płaskich) Dodatkowo: 200g żelków Ponadto: biszkopty do wyłożenia

Di gotuje
JESIENNA NIESPODZIANKA 96

czerwonej oranżady 220 g margaryny 2 szklanki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami Mus śliwkowo - jabłkowy: 0,5 kg śliwek 4 jabłka 2 - 3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki  cytrynowej 2 łyżki żelatyny Beza waniliowa: 4 białka  3/4 szklanki cukru  2 opakowania budyniu o smaku waniliowym u mnie szklanka ma 200 ml Przygotowanie: Ciasto kakaowe-  margarynę(...)małym ogniu. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą trochę soku i lekko odparuje woda. Następnie do gorących owoców dodać 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym, mieszamy. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do lekkiego przestudzenia.  Ciasto -  margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia

Ciastka - domowe słodkości
Szarlotka przekładana z orzechami-najlepsza FILM 123

szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny MASA JABŁKOWA -ok 2 kg jabłek najlepiej szara reneta -2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka ORZECHY -250g posiekanych orzechów włoskich -2 łyżki miodu -100g masła lub margaryny -2 łyżki cukru pudru Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy(...)temp 180 stopni. Wyciągamy i studzimy-orzechy leciutko stwardnieją MASA JABŁKOWA Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu ok 15 minut. Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek. Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Na górze ciasta ma być spód z orzechami. Ciasto przykrywamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto śmietanowe z makiem 84

Szczypta soli ·        7 łyżek maku suchego   Składniki na masę: ·        2 galaretki cytrynowe ·        660 ml śmietany 30 % ·        820 g brzoskwiń w puszce Składniki dodatkowe: ·        250 g dżemu brzoskwiniowego(...)Mąki mieszamy z makiem i mieszając łyżką łączymy z ubitymi białkami. Masę dzielimy na połowę i wylewamy do dwóch form. Pieczemy 20 minut w 180°C. 3.   Galaretki rozpuszczamy w 1 ½ szk. gorącej wody, studzimy. 4.   Śmietany schłodzone ubijamy mikserem, dodajemy schłodzone galaretki. 5 .   Brzoskwinie kroimy w kostkę i łączymy z masą, delikatnie mieszając łyżką

Kulinarna Chwila
Galaretki z szynką i oliwkami 91

chrząstek. Zrezygnować z nich powinny z kolei osoby cierpiące na kamicę czy dnę moczanową ze względu na wysoką zawartość związków purynowych, które są metabolizowane w organizmie do kwasu moczowego. Galaretki z szynką i oliwkami - przepis na 6 porcji Do przygotowania galaretek będą Ci potrzebne: 150g szynki (wędlina), 7 zielonych oliwek, 7 czarnych oliwek, 7 pomidorków koktajlowych, jajko, 600ml bulionu warzywnego(...)ćwiartki, a oliwki w plasterki. 5. Pokrojone składniki ułóż na dnie 6 małych kokilek i zalej bulionem. 6. Odstaw do przestudzenia, a następnie schowaj do lodówki do stężenia. Gotowe galaretki podawaj z octem winnym lub sokiem z cytryny

Z notatnika dietetyka
Dżem z cukinii 87

roku spore zapasy cukiniowych przetworów i to jeszcze nie koniec. Mam dziś kolejny pomysł na cukinię i jej wykorzystanie. Tym razem pyszny dżem z cukinii z dodatkiem galaretki i soku z cytryny. Szybki i łatwy sposób na domowy dżem, który będzie jak znalazł do pieczywa, naleśników czy ciast. A najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że nie zrobiłam żadnego dżemu(...)wyszło. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu) 4 łyżki wody 5-6 łyżek soku z cytryny 250g cukru 1 galaretka agrestowa Sposób przygotowania: Cukinie obrałam i wydrążyłam gniazda nasienne. Po obraniu powinno zostać 1,5kg cukinii. Tak przygotowaną cukinię starłam na tarce na grubych oczkach. Można też użyć szatkownicy. Starta cukinię przełożyłam

Waniliowe Improwizacje
Cytrynowiec 78

łyżki,  mąka ziemniaczana 1 łyżka,  cukier 3/4 szklanki,  cukier waniliowy 1 paczka, woda,  masło 250 g,  Krem śmietankowy: śmietana 36% 500 ml,  galaretka cytrynowa 1 szt,  woda 0,5 szklanki,  cukier puder 2 łyżki,  Polewa: masło 100 g,  cukier puder 150 g,  kakao 40 g,  mleko 2 łyżki(...)Budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. Krem wyłożyć na biszkopt. Ananasy odsączyć i ułożyć na kremie. Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder oraz ostygniętą całkowicie galaretkę i zmiksować do połączenia. Krem wyłożyć na ciasto. Na wierzch ułożyć herbatniki

kulinarne odsłony pati
Sernik jogurtowy z owocami lata 89

Delikatny mocno owocowy sernik na zimno bez pieczenia. Pyszny deser idealny na upalne dni. Foremka o średnicy 16 cm 500 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego 1 galaretka owocowa użyłam rubinowej 1 łyżka żelatyny 300ml wrzątku pół słoiczka dżemu wiśniowego 1 łyżka cukru pudru po 2 solidne garści malin i borówek 100 gramów ciasteczek typu petit 40 gramów masła do dekoracji(...)bita śmietana i owoce Galaretkę wraz z żelatyną zalewamy gorącą wodą mieszamy i  studzimy. Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze dodajemy roztopione masło ponownie miksujemy do połączenia składników. Masę ciasteczkową przekładamy do foremki, rozkładamy równomiernie i mocno dociskamy po całej powierzchni. Wkładamy do zamrażarki na 15 minut. W między czasie jogurt miksujemy z zimną ale nie zastygniętą galaretką, dżemem i cukrem

Andzia Pichci
Deser z mango i marakują 97

owocami - mango, marakuja, winogrono, borówki, śmietanka lekko kokosowa. Orzeźwiające, nie za słodkie, najlepiej smakują dobrze schłodzone. Składniki: 450 g pulpy mango (można przygotować samemu), 660 ml śmietanki 30%, 2 galaretki woda kokosowa, 4 - 5 owoców marakuja, 250 g borówki amerykańskiej, kilka sztuk zielonego winogrona   Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody - dobrze mieszamy. studzimy. Śmietankę lekko ubijamy. Dodajemy(...)małym strumieniem cały czas miksując, ale już na wolnych obrotach galaretkę. Miksujemy tak przez 2 - 3 minuty.  Na dno pojemniczków wykładamy do 3/4 ich wysokości. Wkładamy do lodówki na godzinkę, aby masa lekko stężała. Następnie wykładamy na nią owoce: pulpę mango, kilka sztuk borówki, winogrono przekrojone na pół, trochę marakui. Wkładamy do lodów na kilka godzin

Lena Gotuje
Wiśniowa fantazja 107

krem , no i ciasto obowiązkowo. Zainspirowana przepisem od I Love bake przygotowałam swoja wersję "Wiśniowej fantazji". Na makowym biszkopcie umieściłam mój ulubiony krem milky way, na nim wiśnie w galaretce, które stanowią tutaj akcent orzeźwiający. Na wierzchu ułożyłam herbatniki, a wszystko to polałam obficie czekoladową polewą. To ciasto nie tylko smakowało obłędnie ale też pięknie się prezentowało, dlatego polecam(...)dodajemy do niego partiami przegotowane mleko z cukrem i mleko w proszku. Ucieramy do połączenia składników. Gotowy krem rozprowadzamy równomiernie na ostudzonym biszkopcie makowym. Dodatkowo: 500 g wiśni 2 galaretki wiśniowe 600 ml wrzątku  herbatniki (ok 20 sztuk) Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż zaczną tężeć. Wtedy mieszamy

Cynamonowe szczęście
Rolada malinowa 96

delikatna ;-) Dzieciakom bardzo smakowała☺️ Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa: 1/2 szklanki gorącej wody 1 galaretka malinowa 250 g śmietanki 30% 150 g malin Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt, białka ubijamy, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę oraz olej, delikatnie mieszamy(...)będzie się łamać przy rolowaniu. Po upieczeniu wyłożyć biszkopt na wilgotną ściereczkę papierem do góry, zdjąć delikatnie papier i zrolować roladę razem ze ściereczką. Pozostawić do wystudzenia. 2. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (pół szklanki), odstawić, by przestygła. 3. Śmietanę (dobrze schłodzoną) ubić, na koniec wlać galaretkę i zmiksować. Dodać maliny i wymieszać. Masę wyłożyć na roladę (trzeba to sprawnie

Kuchnia domowa Ani