galaretka - 14130 przepisów (strona:436/942)

KRUCHE, MAŚLANE CIASTECZKA Z GALARETKĄ 45

ochota na taką małą słodycz do kawki czy popołudniowej herbaty, szybko możemy je zrobić, bo nie są czasochłonne (najdłużej trwa chłodzenie ciasta). Tym razem moje maślane ciasteczka uświetniłam kolorowymi galaretkami 😍 Składniki:  (na ok. 20 szt) 3 szklanki mąki krupczatki 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1/2 szklanki cukru(...)pudru 1 cukier waniliowy o wadze 16g kilka kropli aromatu cytrynowego dodatkowo: dowolna jedna lub dwie galaretki rozpuszczone w połowie przewidzianej na opakowaniu wody Wykonanie: Masło posiekać na kawałki. Dodać pozostałe składniki (kolejność dowolna) i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na min 30 minut. Takie kruche ciasto możemy przygotować sobie spokojnie poprzedniego

Walijskie Pichcenie
Śmietanowiec z białą czekoladą 114

smaku, kilka pomysłów i smaków złożyłam w jeden przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto śmietanowiec składa się z puszystego biszkopta, musu porzeczkowego przygotowanego na bazie dżemu z czarnej porzeczki i galaretki jagodowej oraz delikatnej masy śmietankowej z dodatkiem białej czekolady. Całość smakuje rewelacyjnie. Ciasto jest niesamowicie delikatne i lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Słodycz ciasta przełamuje lekko kwaśny dżem(...)śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix MUS PORZECZKOWY 1 słoik dżemu porzeczkowego (280g) 125 ml gorącej wody 1 galaretka jagodowa 1 łyżeczka żelatyny DODATKOWO 1/2 szklanki prażonych migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, pamiętajcie, by j jajka były w temperaturze pokojowej. Do miski przekładamy białka

Przepiski.pl
Maczek z jabłkami 70

smakiem. Weźmy na przykład taki maczek - to nic innego jak ciasto biszkoptowe z dodatkiem maku, który sprawia że wygląda efektownie i przyjemnie chrupie, a do tego jabłka w galaretce, u mnie truskawkowej, która nadała im ładnego różowego koloru. A na wierzchu obowiązkowo warstwa polewy czekoladowej, tym razem takiej tradycyjnej domowej. Bardzo prosto i przepysznie, także bez zbędnego rozpisywania zapraszam(...)mieszamy delikatnie. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C Jabłka: 1,5 kg jabłek 2 galaretki (użyłam truskawkowych) 2 łyżki cukru 4 łyżki wody Jabłka obieramy i kroimy. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier i wodę, gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka niemal

Cynamonowe szczęście
Piernik ptasie mleczko 969

miodu 4 jajka rozmiar M 200 g kwaśniej śmietany 18% 270 g mąki pszennej 20 g kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej MASA 1 galaretka cytrynowa 250 ml wrzątku 260 ml śmietanki kremówki POLEWA 70 ml śmietanki kremówki 25 g masła 20 g kakao 20 g cukru 1 łyżka żelatyny DODATKOWO 1/2 słoika dżemu porzeczkowego (adsbygoogle(...)delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na blaszkę o wymiarach 20×20 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w 165 stopniach przez 60 minut, do suchego patyczka, grzanie góra-dół. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, dostawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą galaretkę. Masa będzie dość rzadka, wstawiamy do lodówki

Przepiski.pl
Krem malinowy do tortu 48

wersja podstawowa ze śmietanką Śmietanka 30% musi być koniecznie schłodzona w lodówce (minimum kilkanaście godzin) . Miskę także chłodzę w lodówce. 250 g malin (świeże lub mrożone) 1 opakowanie galaretki malinowej 75 ml wrzącej wody 500 ml śmietanki 30% – 36% (schłodzona) II wersja ze śmietanką i serkiem mascarpone Podane proporcje są na tort (1 warstwa wewnętrzna plus posmarowanie na zewnątrz(...)Śmietanka 30% lub 36% oraz serek mascarpone muszą być koniecznie schłodzone w lodówce (minimum kilkanaście godzin). Miskę także chłodzę w lodówce. 250 g malin (świeże lub mrożone) 1 opakowanie galaretki malinowej 75 ml wrzącej wody 300 ml śmietanki 30% (schłodzona) 250 ml serka mascarpone (schłodzony) Maliny mogą być świeże lub mrożone . Zamrożone maliny muszą być wcześniej rozmrożone. Zamiast malin możesz

Ania gotuje
Ciasto Grób – pyszny i upiorny smakołyk na Halloween 47

cukru (200 g) 1/2 szklanki wody (szklanka ma 220 ml) 4 łyżki czarnego kakao 200 g masła 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia   Masa pomarańczowa z galaretką: 1 l soku typu Kubuś w kolorze pomarańczowym np. marchewka-jabłko-truskawka 1,5 opakowania galaretki brzoskwiniowej (po około 70 g) 2 opakowania budyniu śmietankowego (po około 40 g każdy(...)rozpuszczamy proszek budyniowy. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się soku. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Do gorącego budyniu (po zdjęciu z palnika) wsypujemy galaretki brzoskwiniowe w proszku i dobrze mieszamy, aby się rozpuściły. Masę od razu wylewamy na spodni blat murzynka i nakrywamy drugim blatem. Całość odstawiamy do wystudzenia. Dekoracja Czekoladę łamiemy na kostki

e-PrzepisyKulinarne
Fale dunaju z owocami, kremem budyniowym i galaretką 61

ciasto to klasyka. W moim domu gościło już w różnym wydaniu , najlepiej smakuje z galaretką na wierzchu lub po prostu czekoladową polewą. Jest nieskomplikowane i dość szybkie do przygotowania. Posmakuje tym który nie lubią przesadnie kremowych ciast.   Składniki na blaszkę 25/35 cm Ciasto ucierane: 5 jajek 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki drobnego cukru(...)masła 82% 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe Dr.Oetker po 40g 2 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru wanilinowego Dr.Oetker Dodatkowo: 2 gruszki 1 duże jabłko 2 galaretki czerwone np. malinowa lub owoce leśne     Sposób przygotowania: Jajka wbić do miski, wsypać cukier oraz cukier wanilinowy ubić na jasną puszystą masę. Wlać olej delikatnie wymieszać na niskich obrotach

Wanilia i Kardamon
deser jogurtowy z biszkoptami, galaretką... 56

Składniki: jogurt gęsty truskawkowy 4 opakowania-380 gram 1 opakowanie, śmietana 30% 330 gram, sok z buraka 2 łyżki, żelatyna deserowa 35 gram, biszkopty 1 opakowanie 300 gram, galaretka pomarańczowa 2 opakowania + 900 ml gorącej wody Do pojemnika dodać gęste jogurty truskawkowe, śmietanę gęstą, dla koloru dodać sok z buraka, wszystko mikserem połączyć, dodać żelatynę letnią rozpuszczoną w gorącej wodzie(...)wymieszać. Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć biszkopty i wylać masę jogurtową, schować do lodówki do stężenia. Galaretki wymieszać w 900 ml gorącej wody, wystudzić, gdy zacznie tężeć wylać na jogurty, schować do lodówki na kilka godzin. Deser wyjąć z tortownicy, usunąć papier, kropić ostrym nożem maczanym w ciepłej wodzie - bardzo szybki, łatwy, tani, smaczny

W Mojej Kuchni Lubię
Deser walentynkowy – pianka 35

Kinderbal, bo według niektórych przypomina on wyglądem Myszkę Minnie. Składniki: (na 4 pucharki) 1 kiwi 1 banan 8 truskawek kolorowe wiórki cukrowe 1 śmietana kremówka (opak. ok. 300ml) 1 galaretka malinowa cukier waniliowy bita śmietana w spray’u. Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić mikserem. Dodać cukier waniliowy, ubijać. Wlewać stopniowo tężejącą galaretkę

Olcia gotuje!
Śmietankowy witraż 41

Składniki; 300 ml śmietanki 30% 500 ml mleka 3,2 % 1 twarożek waniliowy homogenizowany 3 galaretki o różnych smakach i kolorach żelatyna spożywcza 6 łyżek cukru 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie; Każdą galaretkę dobrze rozpuścić w osobnej miseczce w 300 ml gotowanej wody.(Dużo mniej wody niż w przepisie ,aby można było ja kroić po wystudzeniu).Przestudzoną wstawić do lodówki(...)koniec serek homogenizowany .Śmietanę ,mleko i serek zmiksować .W zagotowanej wodzie rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny,przestudzoną dodać do masy śmietankowo- mlecznej ,chwilę miksując.Na średniej wielkości blaszce ułożyć kosteczki galaretki i zalać masą śmietanową.Wstawić do lodówki w celu stężenia. Artykuł Śmietankowy witraż pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Bananowy obłoczek – ciasto bez pieczenia 39

ciasto lekkie, smaczne, a na dodatek bez pieczenia. Łatwo się sporządza i wyśmienicie smakuje.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na dolną warstwę: biszkopty podłużne ok 18 szt 5 galaretek cytrynwych 1litr i 250ml gorącej wody(5 szklanek) Składniki na górnąwarstwę: 0,5 kg zmielonego twarogu 300ml.śmietanki30% 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny(...)proszku 1 / 4 szklanki gorącej wody   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie:   Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do ostudzenia i stężenia. Na blachę wyłożyć biszkopty, a na wierz obrane banany w całości. Gdy galaretka zacznie tężec zalać banany i odstawić do lodówki. Następnie w misce lekko ubić śmietanę. Do śmietany dodać stopniowo ser, sok z cytryny i cukier puder

Olcia gotuje!
Mięso w słoiku babci 118

ustach. Zrobisz je w dosłownie 15 minut. Dowiedz się jakie mięso można zawekować, ile dodać peklosoli oraz jak długo trzeba gotować mięso w słoiku. Mięso w słoiku z galaretką doskonale pasuje do kromki chleba. Można je także zabrać na wyjazd w delegację, dla uczących się dzieci poza domem. Taka porcja mięsa ze słoika sprawdzi się też jako danie obiadowe . Niech(...)użyłam szynki i łopatki wieprzowej oraz piersi z indyka. Zarówno z mięsa wieprzowego jak i drobiowego podczas gotowania, wytrąci się spora ilość soków i tłuszczu, z których powstanie galaretka. Nie ma potrzeby dodawania tłustych mięs typu podgardla czy boczek. W moim przepisie wkładamy do słoiku duże kawałki mięsa, które zachowują soczystość. Jedynie w przypadku robienia typowej konserwy z mielonego mięsa

Ania gotuje
Czekoladowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym 50

Czekoladowy biszkopt, aksamitny krem budyniowy oraz jabłka w galaretce i czekoladowa polewa. Niby banalne połączenie, ale tak pyszne, że musicie sprawdzić, zwłaszcza jeśli znudziła się Wam klasyczna szarlotka. Nie będę się tutaj jakoś specjalnie rozpisywać, tylko zapraszam na przepis. Biszkopt: 8 jaj 3/4 szklanki cukru 6 łyżek mąki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta z soli Białka(...)ostrożnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 23x33cm) i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Masa jabłkowa ok 1 i 1/2 kg jabłek 2 dowolne galaretki (u mnie pomarańczowe) 4-5 łyżek wody Jabłka obieramy i kroimy w plastry, przekładamy do garnka i dusimy aż zaczną się rozpadać, wtedy dodajemy galaretki i podgrzewamy jeszcze chwilę mieszając

Cynamonowe szczęście
URODZINOWY POWRÓT TORTOWY 41

cukier puder lub ksylitol (do smaku), ©  5g żelatyny Śmietanowa M asa Malinowa: ©  400 ml śmietanki 30 % ©  300 g świeżych lub mrożonych malin ©  2 opakowania galaretki malinowej   ©  600ml Śmietanki 30% (do obłożenia wierzchu i boków tortu) ©  3 fixy do śmietany Do dekoracji: ©  Świeże m aliny i jeżyny ©  listki mięty lub melisy Przygotowanie(...)pestki, więc użyłam sitka z dużymi oczkami, ale można przetrzeć je przez geste sitko, tak by uzyskać gładki mus bez pestek) i razem z resztą wody zagotowujemy. Gorącą jeszcze galaretkę mieszamy z puree i odstawiamy do przestygnięcia. Ubijamy śmietankę i pod koniec dodajemy tężejącą galaretkę. 4)  W szystkie składowe tortu warto zrobić dzień wcześniej, by przełożone warstwy zdążyły się

Moje Pyszne Siódme Niebo