galaretka - 14130 przepisów (strona:431/942)

Wegetariański Wellington 49

danie świetnie wpisuje się w świąteczny klimat – jest aromatyczne, idealnie podzielne, pięknie się prezentuje na stole i do tego przepysznie smakuje, najlepiej w akompaniamencie z domowej roboty galaretką żurawinowo-pomarańczową. U mnie będzie jedzony w drugi dzień Świąt, ale przygotowuje farsz już dzień wcześniej – najlepiej jak przenocuje w lodówce przed przygotowaniem. Składniki (na 3-4 duże porcje): 300g(...)łyżek bułki tartej 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki wody lub mleka sojowego/owsianego szczypta kurkumy Do podania: galaretka żurawinowa z nutą pomarańczy   Farsz najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, aby dobrze schłodził się, związał i przegryzł w lodówce przez noc. Jeśli jednak zapomnieliśmy go zrobić dzień wcześniej, przed

Smaczna Strona
Drożdzowe ślimaczki z żurawiną i pomarańczą 46

cinnamon buns też wychodzą z tych proporcji świetne. Jednak w duchu świątecznego klimatu, w tej wersji ślimaczków postawiłam na żurawiną i pomarańczę. Jeśli już widzieliście mój przepis na świąteczną galaretkę żurawinową z nutą pomarańczy , to wiedźcie że ma ona wiele zastosowań i na pewno nie pożałujecie jak zrobicie słoik więcej. Na zwieńczenie oczywiście pomarańczowy lukier, na soku i ze skórką(...)mąki i trochę do podsypania 2 łyżki cukru 50g miękkiego masła 1 jajko szczypta soli Na zaczyn: 150ml mleka 15g świeżych drożdży łyżeczka cukru Na nadzienie: około 5 łyżek galaretki żurawinowo-pomarańczowej Na lukier: 6 łyżek cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z połowy pomarańczy   Zaczynamy od zaczynu – do ciepłego mleka (podgrzanego do maksymalnie

Smaczna Strona
ciasto Makowe z brzoskwiniami 46

przez ok. 30 min. składniki ma masę śmietankową z brzoskwiniami: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru lub więcej do smaku 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym 500 ml gorącej wody 1 puszka brzoskwiń w zalewie wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie odsączamy z zalewy (troch zalewy możemy zostawić na nasączenia ciast) i kroimy(...)kostkę. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy wystudzoną galaretkę i mieszamy. Parę łyżek kremu odkładamy do miseczki (na wierzch ciasta). Do kremu dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. Jeśli krem jest za rzadki wstawiamy go na chwilę do lodówki. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w foremce, wylewamy na niego tężejący krem. Wyrównujemy i przykrywamy go drugim ciastem, który

Domowy Smak Jedzenia
Ciasta na Boże Narodzenie - 20 najlepszych przepisów 46

oraz masą piernikową. Ciasto jest warstwowe i składa się z czterech warstw herbatników, dwóch warstw powideł śliwkowych oraz czterech warstw masy piernikowej. Czytaj dalej >> 12) Kawosz z galaretką i wkładką orzechową Ciasto idealne dla kawoszy... 5 pysznych warstw! Składa się z kakaowego biszkoptu z budyniową masą kawową z dodatkiem serka mascarpone, pomiędzy którą znajduje się wkładka w postaci(...)bezy orzechowej. Wierzch ciasta to kawowo-czekoladowa galaretka, przygotowana samodzielnie. Czytaj dalej >> 13) Sernik ze słonecznikiem i polewą z palonej białej czekolady Sernik ze słonecznikową masą serową oraz kremową polewą z białej, palonej czekolady i karmelizowanym słonecznikiem na wierzchu, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały - mazisty i wilgotny, o bardzo kremowej konsystencji. I nie opada! Czytaj dalej

Kuchnia MagdaLeny
Ciasta na Boże Narodzenie - 20 najlepszych przepisów 47

oraz masą piernikową. Ciasto jest warstwowe i składa się z czterech warstw herbatników, dwóch warstw powideł śliwkowych oraz czterech warstw masy piernikowej. Czytaj dalej >> 12) Kawosz z galaretką i wkładką orzechową Ciasto idealne dla kawoszy... 5 pysznych warstw! Składa się z kakaowego biszkoptu z budyniową masą kawową z dodatkiem serka mascarpone, pomiędzy którą znajduje się wkładka w postaci(...)bezy orzechowej. Wierzch ciasta to kawowo-czekoladowa galaretka, przygotowana samodzielnie. Czytaj dalej >> 13) Sernik ze słonecznikiem i polewą z palonej białej czekolady Sernik ze słonecznikową masą serową oraz kremową polewą z białej, palonej czekolady i karmelizowanym słonecznikiem na wierzchu, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały - mazisty i wilgotny, o bardzo kremowej konsystencji. I nie opada! Czytaj dalej

Kuchnia MagdaLeny
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 48

łyżki cukru 1 op. budyniu czekoladowego, bez cukru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 50-70 g czekolady mlecznej 200 g miękkiego masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 op. galaretki pomarańczowej Dodatkowo: 2-3 garście posiekanych orzechów (włoskie lub laskowe) 3 paski czekolady mlecznej Ciasto makowe: Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch (do białości). Nie przestając ucierać dodajemy(...)dużego garnka i dusimy na niewielkim ogniu, aż niemal całkowicie się rozpadną. Jeśli jest taka potrzeba, dosładzamy do smaku. Na koniec, do gorącej masy jabłecznej, dodajemy suchą galaretkę (proszek), mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Składanie ciasta: Na jednym cieście makowym rozprowadzamy większą część masy budyniowej. Dajemy ciasto orzechowe. Na nim rozprowadzamy masę jabłkową. Przykrywamy drugim blatem makowym

Smaki Na Talerzu
Jesienna tarta z kremem z serka mascarpone i dynią 37

tartę. Taką w jesiennym wydaniu. Z dynią i dekoracją z kruchych ciasteczek w kształcie liści. Tarta jest pyszna. Słodka. Idealnie kruche ciasto, masa kajmakowa, serek mascarpone i dynia w galaretce. Ta dynia jest najlepsza. Robi tu najpyszniejszą smakową robotę. Polecam.       Potrzebujemy:   Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny(...)żółtka Na dynię: 2 szklanki dyni hokkaido, pokrojonej w małą kosteczkę 1 cukier waniliowy 1 galaretka cytrynowa 1 płaska łyżka masła 82 % cukier do smaku gorąca woda Na krem: 25 dag serka mascarpone 100 ml śmietanki kremówki 30% cukier puder do smaku Dodatkowo: 4 kopiaste łyżki masy kajmakowej mąka pszenna do posypania stolnicy   Wykonanie pysznej tarty:   1. Ciasto

Izabelawkuchni
miodownik z masą grysikową i jabłkami 47

mleku mieszamy kaszę mannę i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż grysik zgęstnieje. Gotową masą przekładamy ciasto. składniki na warstwę jabłkową: 1300 g jabłek 1 galaretka brzoskwiniowa 1 łyżka masła wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy z masłem. Jeśli jabłka są bardzo soczyste to możemy odlać nadmiar(...)soku lub smażymy, aż nadmiar odparuje. Usmażone zestawiamy z ognia, dodajemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy aby galaretką się rozpuściła. Ciepłą masę wykładamy na ciasto. składniki na polewę: 100 g masła 2 kopiate łyżki kakao 3 łyżki cukru 4 łyżki wody wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, wstawiamy na ogień i gotujemy cały czas mieszając. Gotową, lekko przestudzoną polewę wylewamy

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka z kremem 43

Pyszna szarlotka na puszystym biszkopcie, z pokaźną warstwą masy jabłkowej z galaretką oraz kremem budyniowym, zwieńczona chrupiącymi płatkami migdałów :) Uwielbiam takie ciasta! Nie za słodkie, wręcz orzeźwiające, lekkie, aż nie można się oprzeć kolejnemu kawałkowi, i kolejnemu...:) Dodatkowym atutem jest to, że wykorzystujemy tu jabłka prażone ze słoika, co znacznie skraca proces przygotowania, więc jeśli macie takie jabłuszka w swoich(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10% Warstwa jabłkowa : około 900 g jabłek prażonych ( u mnie były to 2 słoiki domowej roboty prażonych jabłek ) 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym, cytrynowym lub pomarańczowym + 500 ml wody Krem budyniowo-maślany : 500 ml mleka 3 żołtka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3 łyżki mąki pszennej, z lekką górką

Opowieści z piekarnika
Ciasto Śpiąca Królewna – bajeczny deser dla dużych i małych 47

łyżek) 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki) 80 g cukru 100 g masła   Krem malinowy: 200 ml śmietany 30% około 300 ml musu malinowego (zmiksowanych malin) 2 opakowania galaretki malinowej 250 ml wody   Beza: 4 białka 200 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego szczypta soli   Dodatkowo: 100 g herbatników   Przygotowanie Krem czekoladowy(...)stopni i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Bezę piecz około 1h 20 minut z termoobiegiem. Upieczoną bezę wyjmij z piekarnika i wystudź.   Krem malinowy Galaretki wsyp do 250 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Zimną śmietanę ubijaj na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Kiedy śmietana będzie ubita, zmniejsz obroty miksera i powoli wlewaj

e-PrzepisyKulinarne
Tort z serkiem mascarpone i brzoskwiniami 36

tort upiekłam na 23 rocznicę ślubu, którą świętowaliśmy 30 października. Mięciutkie biszkopty przełożyłam krem z serka mascarpone i brzoskwiniami w galaretce. Zależało mi żeby tort był prosty, delikatny i pyszny. I taki właśnie wyszedł. Może nie wyszedł mi taki jaki miałam w głowie, ale następny będzie lepszy. Udekorowałam go polewą i słodkimi, małymi bezami. Bardzo polecam. Upieczcie taki. Potrzebujemy(...)łyżeczki proszku do pieczenia   Na krem : 25 dag serka mascarpone cukier puder do smaku   Na brzoskwinie: puszka brzoskwiń w syropie pół szklanki syropu z brzoskwiń 1 galaretka cytrynowa   Na tynk: 20 dag masła 82 % 80 g cukru pudru 1 łyżka zimnego mleka 1 łyżka kawy rozpuszczalnej gorąca woda do kawy   Na polewę: 55 ml śmietanki kremówki

Izabelawkuchni
Szarlotka na biszkoptach bez pieczenia 1648

biszkoptach to pyszne ciasto bez pieczenia, które koniecznie trzeba wypróbować. Smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się na talerzu. Ciasto składa się z podłużnych biszkoptów przełożonych prażonymi jabłkami z dodatkiem galaretki, masą śmietankową i “kruszonki” z ciasteczek zbożowych. Przepis na szarlotkę bez pieczenia na biszkoptach jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Deser idealnie sprawdzi się na różne(...)okazji do popołudniowej filiżanki kawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SZARLOTKA NA BISZKOPTACH BEZ PIECZENIA PRZEPIS Składniki ok. 20 podłużnych biszkoptów 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 2 galaretki brzoskwiniowe 200 ml wody 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy 150 g ciasteczek zbożowych 50 g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie 1. Jabłka obrać i pokroić

Przepiski.pl
Ciasto Channel – wyjątkowy wypiek z gruszką i orzechami 592

pieczenia 2 łyżki kakao   Krem gruszkowy: 2 duże gruszki (500 g) 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 300 ml śmietany 30% 250 g mascarpone opakowanie galaretki gruszkowej 150 ml wody   Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 5-6 łyżek śmietany 30% lub mleka 100 g orzechów włoskich około 200 g herbatników (mogą być kakaowe lub oblane czekoladą(...)nich cukier i sok z cytryny. Jeśli są mało soczyste wlej 1/3 szklanki wody. Gruszki gotuj pod przykryciem, aż zmiękną i odparuje z nich większość płynu. Odstaw do wystudzenia. Galaretkę rozpuść w 150 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Zimną śmietanę prosto z lodówki ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Do miski przełóż mascarpone i gruszki, dodaj zimną

e-PrzepisyKulinarne
Snickers Salad z dużą Dawką Białka 44

Istnieje wiele różnych wariantów sałatki, ponieważ można go dostosować do swoich preferencji smakowych. Rodzaje Oto kilka popularnych rodzajów: 1. Klasyczny Snickers Salad : Składający się z kawałków Snickersa, puddingu waniliowego, galaretki i jabłek Granny Smith, z dodatkiem bitej śmietany. Przepis – TUTAJ 2. Snickers Salad z Karmelem: Dodatkowo polewany karmelem, co nadaje mu słodki i klejący smak. 3. Snickers Salad(...)niskiej zawartości tłuszczu i czekoladki o niskiej zawartości cukru. 6. Snickers Salad Białkowy: Mój własny pomysł 🙂 Składniki – Snickers Proteinowy – Pudding Waniliowy Proteinowy – Pudding Czekoladowy Proteinowy – Galaretka Proteinowa – Zielone Jabłko Granny Smith Przygotowanie 1. Pokrój batona Snickers na kawałki. 2. Pokrój jabłko Granny Smith w kostkę, usuwając gniazda nasion. 3. Nakładaj na przemian pudding, kawałki jabłka

RafalCook