serników! Ileż to razy słyszałam, że nikt nie robi tak pysznych jak ja, ha! Dziś mam dla Was przepis na przepyszny sernik z brzoskwiniami ( a raczej musem brzoskwiniowym ) i galaretką na kakaowym spodzie. Niesamowicie delikatny , obłędnie kremowy i puszysty – fantastyczny! Taki sernik jest idealnym pomysłem zarówno do popołudniowej kawki, jak i na imprezę. Z całą pewnością zrobi furorę(...)cukier – 300 g * budyń śmietankowy – 1 op * stopione, schłodzone masło – 150 g * brzoskwinie z puszki – 5-6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * galaretka brzoskwiniowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Wszystkie składniki siekamy, wyrabiamy, zawijamy w folię i chłodzimy ok. 20 minut. MASA: Białka ubijamy na pianę, brzoskwinie miksujemy. Żółtka ucieramy z cukrem i miksując na wolnych
Ostra na Słodkonóg. Miękki biszkopt mocno nasączony likierem, na nim delikatny mus o smaku kawy, warstwa słodkich bezików i mus z ciemnej czekolady, niemal wytrawny w smaku. Wszystko przykryte cienką warstwą galaretki kawowej, której intensywny smak wspaniale wieńczy całość. Całość jest kawowo-czekoladowa; ciężko powiedzieć, który smak dominuje. Oba się ze sobą wspaniale komponują; po prostu. A jeśli nie z okazji Dnia(...)Kobiet, to może przygotujecie takie cudo na Wielkanoc...? Nie jest to tradycyjny wypiek, ale z pewnością zrobi na gościach odpowiednie wrażenie. Torcik kawowo-czekoladowy z kawową galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) biszkopt: 1 jajko 35 g cukru 20 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao nasączenie: 1 łyżka likieru kawowego mus kawowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzepogodę . Za oknem szaro, chłodno i coraz zimniej... i właśnie w taką szarugę nie ma nic lepszego niż kawałek dobrego serniczka. Moja propozycja to sernik z wiśniami i galaretką. Prosty, a zarazem wykwintny. Zapraszam do spróbowania. Bo kto z nas nie lubi powrócić do smaku lata. SKŁADNIKI NA OK 12 PORCJI: 150 g mąki(...)soli 3 jajka 75 g masła 500 g chudego twarogu skórka starta z jednej cytryny 50 g śmietanki 30% lub 36% 30 g kaszy manny 2 galaretki wiśniowe 1 mały aromat cytrynowy 2 łyżki ciemnego kakao 500 g wiśni ( ja użyłam takich w syropie) WYKONANIE: 1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao
vaniliowoczekoladowababeczki z truskawkową niespodzianką w środku. CZEKOLADOWE BABECZKI Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 300 g śmietany 30 % 200 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka truskawkowa 150 g truskawek Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Studzimy. Truskawki rozdrabniamy blenderem,a potem dodajemy do galaretki. Galaretkę z truskawkami przelewamy do formy na kostki
Bon appetit mon amiejajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki ś mietany 3 łyżk i mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy wierzch: 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka soku pomarańczowego Przygotowanie: spód: Ciasteczka czekoladowe rozkruszamy na pył. Masło rozpuszczamy a ostudzone łączymy z ciastkami. Taką masę wykładamy na dno tortownicy, dociskamy dłonią i odstawiamy(...)serową przelewamy na ciastka, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni pieczemy 60-70 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku wierzch: 1 szklankę soku pomarańczowego podgrzewamy. Do gorącego soku wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. Przestudzoną galaretkę wylewamy na zupełnie ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki
Bon appetit mon amiebiałej czekolady) Składniki: 300 ml śmietany 30% 100 g białej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru 1 fix do śmietany skórka otarta z 1/2 cytryny galaretka truskawkowa Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (3/4 szklanki) i przelewamy do dwóch niezbyt głębokich talerzy. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki żeby szybciej zastygła. Z galaretki wycinamy foremką do ciastek serduszka(...)kąpieli wodnej i lekko studzimy, a następnie łączymy z ubitą śmietaną pamiętając aby najpierw trochę śmietany zahartować czekoladą (inaczej się zważy) Do musu dodajemy skórkę cytrynową. Serduszka z galaretki przyklejamy do ścianek szklanki i napełniamy ją musem z białej czekolady. Gotowy mus z serduszkami dostawiamy na kilak minut do lodówki, aby lekko stężał
Bon appetit mon amiesłońcem- coś słonecznego, to przypomniałam sobie o owym 'bananowcu'! :) I tak powstał lekki i kremowy desernik- zamiast sernika- gdyż zamiast sera wykorzystałam mascarpone, ze zmiksowanymi bananami, otulony cytrynową galaretką i plasterkami bananów. Słodki w sam raz (o ile użyjecie bardzo dojrzałych bananów, w razie potrzeby należy dodać 1 łyżkę cukru więcej), z wyczuwalnym smakiem bananów, lekko waniliową nutą(...)banany- 400 g (3 duże szt., bardzo dojrzałe) * cukier waniliowy- 1 opakowanie * cukier trzcinowy- 1 łyżka * żelatyna- 20 g/4 płaskie łyżeczki (+ 100 ml wody) Dodatkowo: * banany- 2 szt. * galaretka cytrynowa- 1 szt. Żelatynę wsypać do rondelka, zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut- do napęcznienia, a następnie podgrzać (nie gotować!), aż się rozpuści i lekko ostudzić. Mascarpone wraz
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 1 duże op. okrągłych biszkoptów, 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl. gorącej wody,, 4 różne galaretki o kontrastowych kolorach ( u mnie truskawkowa, gruszkowa, niebioeska - wieloowocowa + jabłkowo-miętowa na wierzch deserku) owoce do dekoracji ( u mnie banany i truskawki) ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki) Blaszkę 25x40(...)wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami. 3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić. Mleko Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce. Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3−4 łyżki na przemian
Moje Słodkie Piekiełkoserki homogenizowane (175g) najlepiej waniliowe 3 łyżeczki żelatyny 200 ml gorącej wody 3 galaretki (różne kolory) Galaretki, każdą z osobna rozpuszczamy w 400 ml wody. Masa serowa: żelatynę rozpuszczamy w wodzie gdy lekko przestygnie dodajemy serki. Wlewamy do formy przestygniętą pierwszą galaretkę, wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia na to idzie 1/3 masy serowej znów wstawiamy do lodówki do stężenia(...)nią następna galaretka i tak powtarzać
Moje Słodkie Piekiełkobiszkopt. Na ostudzoną masę kładziemy delicje-ja dałam truskawkowe w białej polewie-PYCHOTA. Na delicje mase 2. MASA 2: Śmietanka 30% ja używam Piątnicy 440 ml 1 zielona galaretka Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Ubijamy śmitankę i pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną galaretkę. Na masę 2 wylewamy 2 galaretki zielone przyrządzone według przepisu na opakowaniu
Moje Słodkie Piekiełkobardzo delikatnie mieszamy. Dno blaszki wykładamy pergaminem i przelewamy masę, pieczemy ok 20 min w temp. 160-170 Po wystudzeniu przekrawamy na 2 częsci. W między czasie przygotowujemy galaretki 4 szt. (różne smaki i kolory), 1 galaretka w 1 szklance wody. Odstawiamy by stężały. Później kroim w kostkę. MASA: - 1 litr śmietany kremówki 30% - 2-3 łyżki cukru pudru(...)łyżki żelatyny rozpuszczone w szklance wody ( zamiast żelatyny można rozrobić galaretkę cytrynową w 1 szklance wody). Śmietanę delikatnie ubijamy, dodajemy cukier a na koniec wlewamy żelatynę mieszamy. Kiedy masa się połączy wsypujemy galaretki i bardzo delikatnie mieszamy. Wylewamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem
Moje Słodkie Piekiełkoszklanka mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan-fixu 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 kg jagód 2 opakowania galaretki jagodowej Wykonanie: Rukolę myjemy, odsączamy z wody i blenderujemy bardzo drobno. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy(...)pieczemy ok. 50 minut do „suchego patyczka” w temp. 180 °C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części, obcinamy nożem wierzch ciasta i kruszymy je na talerzyku. W tym czasie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zgęstnieje, wylewamy ją na dolnej warstwie biszkoptu. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby całkiem stężało. Następnie ubijamy śmietanę dodając
Podróż w kulinariacukru wanilinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki tortowej 20 dag masła polewa 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu gęstego ponadto 2 galaretki wiśniowe 12 podłużnych biszkoptów Wykonanie: Mikserem ucieramy masło z cukrem i żółtkami, w trakcie ucierania dodajemy miód, mak, orzechy dalej, ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Kakao, sodę i cynamon mieszamy(...)zagotowujemy razem z cukrem i cukrami waniliowymi, dodajmy rozmieszaną mąkę w mleku, gotujemy budyń następnie studzimy. Masło ucieramy dodając po łyżce przestudzonego budyniu ucieramy na jednolitą masę. Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej wody odstawiamy do stężenia. Ciasto kroimy na dwa placki, na pierwszą część ciasta wykładamy połowę masy budyniowej na masę wylewamy stężałą galaretkę na galaretkę układamy
kgwjanczewoUpiekłam biszkopt kakaowy i zrobiłam takie oto ciasto przekładane masą śmietanową..do masy śmietanowej dodałam oczywiście żelatynę , zastygnięte i pokrojone galaretki oraz rodzynki i kiwi, które pysznie chrupało podczas jedzenia.Żelatyna, rodzynki , kiwi oraz mąka orkiszowa i kakao pochodzi ze sklepu Skworcu ..polecam.. Na końcu postu ,po zdjęciach jest kilka słów o blogu... 7 dużych jajek (osobno białka(...)stopni i piec około 35 minut na programie góra-dół .Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.Przekroić na połowę. Masa śmietanowa: 2 różne galaretki 2 duże kubki śmietany [800 g] 5 łyżek cukru pudru (można mniej lub więcej) 2 łyżki żelatyny spożywczej 1 opakowanie cukru waniliowego rodzynki Jumbo Skworcu kiwi kandyzowane Skworcu Galaretki [osobno]rozpuścić
Moje domowe kucharzenieświeżymi malinami i białą czekoladą. Dwa smaki, które doskonale się komponują. Składniki na 20 czekoladek: 100 g czekolady mlecznej 125 g malin 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki galaretki malinowej 20 g białej czekolady 3 łyżeczki śmietanki kremówki Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotować silikonowe foremki na pralinki. Małym pędzelkiem pokrywać boki foremek. Czynność należy powtórzyć 3 - 4 razy(...)fot.2) . Nie należy jednak usuwać wszystkich pestek z musu, ponieważ, to one właśnie nadają charakteru i uroku tym pralinkom :) Z powrotem przelać mus do małego rondelka i dodać proszek galaretki malinowej. Cały czas mieszając, podgrzać na małym ogniu, przez 3-4 minuty, aż galaretka całkiem się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Gdy galaretka zacznie nam lekko gęstnieć, za pomocą małej łyżeczki
Świat Ciasta