200g mąki krupczatki 2 żółtka łyżka cukru 125g margaryny opakowanie polewy czekoladowej lub czekolady deserowej (użyłam polewy o smaku ciemnej czekolady Delecty) 250ml śmietanki 100g mascarpone 500g truskawek opakowanie galaretki truskawkowej szklanka białego półsłodkiego wina listki bazylii Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i szczypty soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty, spód nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Umieszczamy(...)Czas pieczenia to 15 minut. Na upieczone i wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową i równomiernie ją rozprowadzamy. Śmietankę ubijamy, na końcu łączymy z serkiem. Krem wykładamy na warstwę czekoladową. Galaretkę rozpuszczamy w szklance podgrzanego wina. W zimnej galaretce zanurzamy umyte, odszypułkowane i pokrojone truskawki. Gdy zacznie tężeć, wykładamy owoce i galaretkę na krem. Tartę podajemy schłodzoną, udekorowaną listkami bazylii
Wrzosowa Polanasłodkości. Ponieważ goście w drodze to i ciasto musi być. Przyszła kolej na ciasto biedronka. Wygląda bardzo apetycznie, ładnie, a jeszcze lepiej smakuje. Uroku i smaku dodają kropki z galaretki. Ciasto nie jest zbyt pracochłonne, a jeszcze szybciej go można przygotować, kiedy dzień wcześniej upieczemy sobie biszkopt. Polecam również inne słodkości, na które przepisy znajdziesz tutaj Biszkopt 6 jajek(...)stale mieszając. Gdy zgęstnieje ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem utrzeć i dodawać stopniowo budyń stale ucierając. Dodatkowo wiórki kokosowe 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub inny 1 galaretka truskawkowa Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody i poczekać aż lekko stężeje. Składanie ciasta Blat biszkoptowy dżem Masa budyniowa (odłożyć 3 łyżki masy) blat biszkoptowy z wykrojonymi otworkami masa
O kuchni z uczuciemSkładniki: wiśnie bez pestek 1/2 kg, galaretka 1 opakowanie/poziomkowa, kefir 400 ml, żelatyna 3 listki, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 180 gram spód będzie wierzchem - forma silikonowa 24x24 cm, na dnie rozsypać umyte, wypestkowane wiśnie,wlać galaretkę poziomkową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki do stężenia na stężałej galaretce poukładać biszkopty, żelatynę w płatkach namoczyć
W Mojej Kuchni Lubięwykonaniu. Należy tylko zaczekać, aż zgęstnieje, ale to już nie praca Na zdjęciu może tego nie widać, ale mleczko kokosowe z spiruliną ma kolor delikatnie zielony, dlatego wybieraj kolor galaretki w kolorze czerwonym, pomarańczowym, będzie ładnie się komponować. Deser z owocami sezonowymi. Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania Czas całkowity 10 min Ilość porcji: 4 Składniki(...)galaretki owocowej (u mnie bez żelatyny) 1 mleczko kokosowe 2 łyżki syropu z agawy 1 łyżka spiruliny/młodego jęczmienia 3 łyżki rodzynek sezonowe owoce Wykonanie Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, wlej do 4 pucharków odstaw do lodówki do zgęstnienia. Do większej miski wlej mleczko kokosowe i dodaj syrop z agawy, spirulinę lub młody jęczmień. Mikserem miksuj około minuty
Apetyt na Zielonemąkę ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gorącą masę wykładamy na pierwszy kruchy blat i przykrywamy drugim. Różowa pianka: 400 ml śmietany 30% 2 galaretki malinowe 1 łyżka cukru pudru Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie mieszamy z galaretką. Masę wykładamy na drugi spód(...)przykrywamy kolejnym. Galaretka malinowa: 1 kg malin 4-5 łyżek cukru 5 łyżeczek żelatyny Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Maliny zagotowujemy z cukrem, a następnie przecieramy na sitku, by pozbyć się pestek. Do musu malinowego dodajemy żelatynę i podgrzewamy mieszając aż żelatyna się rozpuści. Wykładamy na poprzedni placek i przykrywamy ostatnim. Ja swoje ciasto dodatkowo udekorowałam rozpuszczoną
Cynamonowe szczęściepieczenia Krem: 750 ml mleka 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 250 g margaryny lub masła Dodatkowo: 1 galaretka agrestowa 400 g brzoskwiń z puszki lub świeżych Cukier puder Ciasto parzone: Do garnka wlewamy wodę i wkładamy margarynę. Rozpuszczamy, gotujemy. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy. Garnek(...)wrze przelewamy masę z żółtkami i energicznie mieszamy (tak aby nie powstały grudki). Budyń studzimy, przykrywamy folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch). Wystudzony budyń ucieramy z masłem lub margaryną. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. W formie układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy połową kremu budyniowego, wykładamy brzoskwinie. Delikatnie polewamy tężejącą galaretką, odstawiamy na jakiś czas
VioletoweKucharzenieŻyczymy SMACZNEGO!!! SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY: 250g. truskawek 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki cukru pudru 400ml. śmietany kremówki 36% DO OZDOBY: 250g. świeżych truskawek DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry(...)tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. KREM TRUSKAWKOWY : Galaretkę należy rozpuscić w 200 ml. wrzątku i odstawić do przestygnięcia. Do przestygnietej, lekko tężejącej galaretki- dodajemy pokrojone na drobno truskawki. W oddzielnym naczyniu ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem
Domowe Tortyobróbki :) Możemy upiec je sobie wcześniej, zabezpieczyć przed wysychaniem (ja wkładam do metalowej puszki), a następnie kiedy przyjdzie nam ochota wypełnić kremem budyniowym, śmietaną czy zalać tężejącą galaretką. Zawsze pysznie smakują ze świeżymi owocami :-) Zazwyczaj piekę je w metalowych, tradycyjnych foremkach do babeczek, tym razem jednak zrobiłam je w maleńkich, silikonowych foremkach. Wyglądały uroczo i smakowały(...)kilku miejscach. Pieczemy około 12 - 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu studzimy. Krem: 200 ml śmietanki 30% lub 36% 1 dowolna galaretka rozpuszczona w 1/4 szkl. gorącej wody Wykonanie: Śmietanę ubijamy na sztywno. Rozpuszczoną galaretkę chłodzimy. Kiedy zacznie się lekko ściągać (tężeć) delikatnie wlewamy ją do ubitej śmietany. Całość ubijamy chwilkę (dosłownie kilka
Walijskie Pichceniepiankową masę: 500 g serków śmietankowych Philadelphia 200 g serka „mój ulubiony” 100 miękkiego masła ½ szklanki cukru pudru ¼ szklanki kremówki (30%) (brak na zdjęciu) 2 opakowania galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody Składniki na krem morelowy: 500 g moreli 5 łyżek cukru pudru ¾ szklanki kremówki (30%) 2 łyżeczki żelatyny (brak na zdjęciu(...)około 30 minut. Kiedy wierzch ciasta nabrał złocistego koloru sprawdziłam patyczkiem. Przestudzone wyjęłam z foremki i zostawiłam na kratce do całkowitego wystudzenia. Czas zająć się piankową masą. Dwie galaretki rozpuściłam w gorącej wodzie. Kremówkę ubiłam na puch. Masło zmiksowałam z cukrem. Dodałam serki. Wymieszałam. Do tak przygotowanej masy przelałam tężejącą galaretkę. Wymieszałam mikserem na niskich obrotach do momentu
Kuchnia u KrysiPodgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować. Przestudzić i wlewać stopniowo do masy miksując Wlać masę na warstwę jogurtową i odstawić do zastygnięcia. Dodatkowo jagody 2 galaretki niebieskie Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu. Dałam mniejszą ilość wody. Na dwie galaretki trzy szklanki wody. Na masę śmietanową wyłożyć warstwę jagód i zalać tężejącą galaretką. Odstawić najlepiej
O kuchni z uczuciemsezonie malinowym, oprócz ciast, drożdżówek i ciasteczek malinowych, nie może zabraknąć również deseru z malinami. Dzisiaj pomysł na lekko słodki deserek z galaretką i jogurtem. Lekko smacznie i pysznie(...)SKŁADNIKI : na 6 porcji 2 galaretki malinowe lub truskawkowe 600 g świeżych malin 400 ml jogurtu greckiego, naturalnego 2 cukry waniliowe kilka rurek waflowych mięta lub winogron do ozdoby
Kulinarne Fantazje MarioliWokół nas mnóstwo malin, dlaczego nie przygotować coś pysznego do popołudniowej kawy. Zwykły biszkopt, krem budyniowy, troszkę malin, galaretka i ciasto gotowe. Składniki: Biszkopt: (blaszka kwadratowa) 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki 4 łyżki oleju pół łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżki octu Masa: 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe(...)łyżki cukru 200g masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 500g malin 2 galaretki malinowe Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Później dodajemy olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Cztery łyżki ciasta przekładamy do miseczki i do niego dodajemy kakao. Ciasto (jasne) wylewamy
Pyszności Słodkościprzepis na bananowiec robi furorę wszędzie, gdzie tylko się pojawi. Żeby jednak znowu się nie powtarzać zainspirowałam się nim i stworzyłam zupełnie nowe połączenie. Biszkopt, warstwa bananów z galaretką i lekki mus czekoladowy wieńczący całość. Bardzo smaczne, lekkie, o wyraźnym smaku. Lubicie banany w czekoladzie? Jeśli tak, to to ciasto na pewno będzie strzałem w dziesiątkę. *foremka(...)szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę bananową: 6 bananów 2 opakowania galaretki cytrynowej 1/2 kostki masła na mus czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej dodatkowo: 3 łyżki bitej śmietany wiśnie kandyzowane Upiec biszkopt: białka ubić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaulubiony" Wieluń) - 250ml słodkiej kremówki - 40g żelatyny - 1/3 szklanki* wrzątku - 220g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka soku z cytryny - 3 szklanki* umytych, odsączonych jagód Dodatkowo: - 250g jagód (zmiksowanych) - 1 galaretka (na 500ml wody), rozpuszczona w 250ml wrzątku (u mnie z owoców leśnych bez dodatku cukru, dodałam ksylitol) *szklanka 250ml Ciastka rozkruszyłam w miarę drobno, dodałam stopione masło klarowane i zagniotłam(...)masy jest bardzo mało, ale wystarcza na cieniutki spod). Boki tortownicy przesmarowałam wcześniej masłem, a dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiłam do lodówki, by się schłodziła. Galaretkę dokładnie rozpuściłam w 250ml wrzątku, odstawiłam do przestudzenia. Umyte, odsączone jagody (3 szklanki) przełożyłam do miski, dodałam ksylitol, sok z cytryny i rozdrobniłam to ręcznym blenderem. W osobnym naczyniu rozdrobniłam
Smaczne Zdroweupalne dni najlepszy jest galaretkowiec. Kawałki kolorowej galaretki w bitej śmietanie to niesamowity deser - różnobarwny, lekki, pyszny. Składniki: 4 galaretki w różnych kolorach 4 szklanki gorącej wody 1/2 l słodkiej śmietany 3-4 łyżeczki żelatyny cukier do smaku Każdą galaretkę (osobno) rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia, następnie kroimy(...)drobną kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej gorącej wody, następnie dodajemy ubitą śmietanę, cukier do smaku. Dokładnie mieszamy. Pokrojone galaretki układamy w tortownicy i warstwami zalewamy bitą śmietaną. Deser schładzamy w lodówce. Smacznego
Pyszności Słodkości