Masz niezapowiedzianych gości i brak czasu na wypieki? Proponuję przygotować deser w pucharkach z galaretką, bitą śmietaną z mascarpone a to wszystko posypane czarnym sezamem z dodatkiem mrożonych malin. Idealny przysmak w upalny dzień ... jak dzisiaj :) Składniki na 4 osoby: 1-2 opakowania galaretki malinowej (zależy jak duże macie pucharki) 330 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone garść(...)czarnego sezamu ok. 30 szt. mrożonych malin 2 łyżki cukru pudru 8 szt. paluszków w czekoladzie Przygotowanie: Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu - wlej do pucharków i wstaw do lodówki. Śmietanę ubij na sztywno, następnie wrzuć serek mascarpone i cukier puder - miksuj ok. 1 min. Na gotową (stężoną) galaretkę nałóż śmietanę przy użyciu strzykawki do dekoracji. Całość posyp sezamem, udekoruj
Alutka-Gotujezrobicie takie ciacho. Składnik 5 serków homogenizowanych (każdy 175 g ) 5 łyżek cukru pudru 200 g śmietany kremówki dałam 30% 8 łyżeczek żelatyny 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 500 g truskawek Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkopty. Serki zmiksować z cukrem pudrem i ze śmietaną. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, a następnie podgrzać w mikrofalówce(...)Dodać do masy serowej stale miksując. Wyłożyć połowę masy na biszkopty, a następnie truskawki i pozostałą część masy. Odstawić do lodówki aż sernik zastygnie. W tym czasie przygotować dwie galaretki dając mniej wody do rozpuszczenia niż podaje przepis na opakowaniu. Na dwie galaretki dałam 700 ml wody. Wylać tężejącą galaretkę na sernik. Na wierzchu ciasta można ułożyć truskawki. sernik
O kuchni z uczuciemtort przygotowałam dla babci mojej koleżanki. Ale nadaje się na każdą okazję. Dżem wiśniowy plus galaretka i masa śmietanowa. A to wszystko z najlepszym biszkoptem. Zróbcie koniecznie dla swoich mam! Składniki : * biszkopt z tego przepisu * litr śmietany 36% * 4 łyżki cukru pudru * szklanka dżemu wiśniowego * 2 galaretki truskawkowe * świeże owoce, literki z czekolady, kwiaty z opłatka, barwnik spożywczy * szklanka(...)wrzątku * sok z połowy pomarańczy Przygotowanie : Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Połowę kremu wymieszać z różowym barwnikiem. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, wymieszać i wylać na płaski talerz. Odstawić do stężenia i pokroić w kostkę. Biszkopt przeciąż na pół. Nasączyć wodą pomarańczową. Jedną połowę posmarować dżemem i połową białego kremu. Wyłożyć galaretkę i przykryć drugim nasączonym biszkoptem
Magiczne Życie Martykilka herbatnikow pełnoziarnistych (można pominąć) 900 g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej 100-150 g ksylitolu (lub innego słodziwa) 1 laska wanilii 25 g żelatyny 2 opakowania galaretki truskawkowej 200 g świeżych truskawek gorąca woda Jogurty przelewamy do dużej miski, dodajemy ksylitol. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, nożem wyskrobujemy ziarenka, dodajemy je do masy jogurtowej i wszystko razem mieszamy. Żelatynę(...)wylewamy całą mase jogurtową. Wygładzamy powierzchnię i wkładamy do lodówki. Galaretke rozrabiamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (polecam użyć mniej wody, np. 300 ml zamiast 500 na 1 opakowanie galaretki) i odstawiamy do lekkiego stężenia. W międzyczasie myjemy i obieramy ruskawki, możemy je pokroić na połówki lub w plasterki. Gdy sernik zaczyna już tężeć w lodówce, a galaretka robi się
Zawsze głodna!słodsze małe co nieco do kremu można dodać cukier puder. Składniki na 2 porcje 3 łyżki serka ricotta 3 łyżki jogurtu naturalnego 125 g lub więcej borówki amerykańskiej ulubiona galaretka przygotowana wg przepisu na opakowaniu do posypania wiórki czekolady lub crumble Wykon: Kilka godz. wcześniej przygotować galaretkę. Crumble: 4 łyżki płatków owsianych górskich 1 garść orzechów laskowych 1 łyżka żurawiny(...)się roztopi wyłączyć ogień i pozostawić jeszcze na patelce. Wszystko powinno być chrupiące i mimo małej ilości cukru słodkie. Pozostawić do ostygnięcia Serek i jogurt wymieszać w miseczce. Galaretkę pokroić w kostkę . Borówkę umyć, odsączyć na kuchennym papierowym ręczniku. Nakładać do pojemników w kolejności np. galaretka- masa serowa- borówki -masa serowa- crumble
Kubki smakupyszne ciacho. Masę serową połączyłam z musami-truskawkowym i bananowym. Akurat nie miałam pod ręka żadnych biszkoptów czy herbatników więc na spód upiekłam biszkopt. Całość przykryłam bananami i zalałam galaretką truskawkową. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-truskawkowo-bananowa 800 g zmielonego sera może(...)truskawek świeżych lub mrożonych 400 g obranych bananów 100 g masła 5 łyżek cukru* 1/2 szklanki mleka 4 i 1/2 łyżki żelatyny na wierzch 3-4 banany 2 galaretki truskawkowe Wszystkie składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Jeśli używamy truskawek mrożonych należy je rozmrozić. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć
Monia miesza i gotujeochotę na bezy ze śmietaną (wraz z dodatkiem galaretki malinowej) i świeżymi truskawkami? :) Bezy są słodkie, lekko chrupiące i ciągnące. Płaty bezowe możecie przygotować 1-2 dni przed podaniem. Bezy należy nadziać kremem tuż przed podaniem. W przeciwnym razie, bezy staną się miękkie i niezbyt smaczne. Składniki na 9 sztuk: bezy 4 duże białka (najlepiej 1-2 dniowe) niepełna(...)szklanka cukru (210 g) 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli śmietana malinowa 1 opakowanie małej śmietany 30% (200 g) 1 galaretka o smaku malinowym 1 szklanka wrzącej wody do dekoracji świeże truskawki kolorowa, cukrowa posypka Białka wyjąć z lodówki i zostawić w ciepłym miejscu przez co najmniej 1 godzinę. Następnie wlać je do miski, dodać szczyptę soli
Ugotowaćszczypta soli 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku Masa arbuzowa: ok 1/2 kg miąższu z arbuza 1 galaretka arbuzowa bądź truskawkowa Masa śmietankowa: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 50 ml mleka 1 łyżka cukru pudru (pominęłam) Dodatkowo: ok 250 gr truskawek 2 galaretki(...)rozsmarować na kakaowym biszkopcie. Masa arbuzowa: Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondla. Gotować ok. 10-15 minut. Zdjąć z ognia, do gorącego wsypać suchą galaretkę arbuzową, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Tężejącą masę arbuzową rozsmarować na masie śmietanowej. Przykryć białym biszkoptem z makiem. Docisnąć. Na wierzchu ciasta poukładać pokrojone w plasterki truskawki
Niespełnione zdolności kulinarneblaty. Masa Truskawkowa: 250 g serka mascarpone 0,5l śmietany 30% 70 dag truskawek 1 łyżeczka cukru waniliowego 7 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny lub 1 galaretka truskawkowa Zelatynę wsypać do małego garnuszka i zalać 1/3 szklanki wody, zostawić aby napęczniała (jeśli dodajemy galaretke warto wtedy dodać tylko 5 łyżek cukru pudru i taka galaretkę rozrabiamy w pół(...)serek miał temp. pokojową), dodać oba cukry. Śmietanę ubijamy na sztywno, żelatynę rozpuszczamy na gazie (UWAGA nie może się zagotować) delikatnie chłodzimy (nie może być ciepła), jeśli to galaretka to fajnie jak zacznie tężeć. Śmietanę Dodajemy ją do serka z musem truskawkowym i delikanie mieszamy. Na koniec kawałki truskawek. Masę dzielimy na 2 części. Biszkopt nasączamy i wykładamy 1 część
Moje Słodkie Piekiełkowww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto ma kremową konsystencję i jest po prostu przepyszne. Mocno czekoladowy smak idealnie komponuje się z galaretką o smaku coli. Sernik nadaje się do mrożenia (mrożony sernik czekoladowy). (Tortownica o średnicy około 22 cm) Masa: 600g serka waniliowego 200 ml śmietany 30-36% 2 łyżki cukru 3 łyżki kakao 100g(...)użyłam mlecznej) 2,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody Spód: 150g ciastek (oprócz kruchych użyłam herbatników w polewie czekoladowej) 40g masła 1 łyżka cukru 1 łyżka kakao Galaretka: 250 ml coli 2 łyżeczki żelatyny Przygotować spód. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy. Przygotować masę. Śmietankę ubić na sztywno. Serek wymieszać z cukrem, kakao, rozpuszczoną
Di gotujeSkładniki: serek homogenizowany 400 gram/waniliowy, serek mascarpone 250 gram, śmietana 30 % 200 ml/zimna, żelatyna 3,5 łyżki, płatki kukurydziane 4 szklanki, draże 100 gram/orzechowe, rurki wafelkowe 200 gram/ajerkoniak, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie wysoka forma z wyciąganym dnem 20 cm lub tortownica 24 cm, użyłam 20 cm - blaszkę wyłożyć folią spożywczą, wsypać rozkruszone płatki kukurydziane, płatki trochę(...)zmiksować rurki waflowe postawić wokół całego rantu, dodać połowę masy serowej, przyklepać do dna, rozsypać połowę draży, dać resztę masy serowej, przyklepać i rozsypać resztę draży, schować do lodówki galaretki rozmieszać w 450 ml gorącej wody, tężejąca pomarańczową wylać na sernik i schować do lodówki, następnie wylać galaretkę agrestową i schować do lodówki najlepiej na całą noc zdjąć obręcz formy
W Mojej Kuchni LubięMleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango Mleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango, pyszny i prosty deser. Ostatnio w hurtowych wręcz ilościach kupuję w Biedronce takie małe jogurty w słoiczkach, bo dzieci bardzo je lubią a ja dzięki temu mam małe śliczne słoiczki do deserów. Wczoraj powstało w nich ciasto czekoladowe, a dzisiaj pyszna delikatna mleczna pianka kardamonowa(...)Mleczna pianka była deserem na wieczornym spotkaniu u przyjaciół i wszystkim smakowała :) Zapraszam więc do spróbowania ! Mleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango 2 szklanki mleka 2 żółtka 2 białka + szczypta soli 2 nasiona kardamonu 2 łyżki ksylitolu ( ew. cukru ) 1 duże mango + 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
Kuchnia na wzgórzumacie to zapraszam na błyskawiczny, banalny w wykonaniu deser. Zapewne każdy go zna nie od dziś, ale może przypomnę, bo w chwili małego głoda jest niezastąpiony :) Składniki - 3 kolorowe galaretki - kiść winogron lub innych owoców - śmietanka 30% 125 ml - kawałek czekolady mlecznej, lub gorzkiej Wykonanie Galaretki przygotować w/g przepisu na opakowaniu i odstawić do ostudzenia ( najlepiej każdą wylać do płytkiej(...)szerokiej miseczki, szybciej zastygnie i dobrze się potem będzie kroić ). Stężałą galaretkę pokroić w kwadraty, przełożyć do szklaneczek, na galaretkę poukładać owoce ( u mnie winogrona ). Schłodzoną śmietankę ubić, przełożyć na owoce. ( jeśli lubimy bardziej słodkie desery do ubijanej śmietanki można dodać łyżkę cukru pudru, ja nie dodaję ) Czekoladę zetrzeć na tarce i udekorować wierzch deserków. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródpieczenia, na zimno, smakołyk dla dzieci, bazę stanowi jogurt naturalny, można polecić każdemu taką leguminkę, przyciągającą wzrok,wybornie smakującą, no i bardzo kuszącą ze względu na kolory tęczy... Składniki: galaretki po 1 opakowaniu: agrestowa, cytrynowa, niebieska, truskawkowa, bursztynowa (propozycja) można inne wg uznania jogurt naturalny grecki 1 litr mleko 0,5 szklanki żelatyna 50 g (torebka) cukier puder(...)smaku Wykonanie: Galaretki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu (ja rozpuszczam w dwóch szklankach gorącej wody) najlepiej na noc do stężenia, w płaskich naczyniach. Foremkę keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Pokroić galaretki w kostkę. Jogurt dosłodzić cukrem do smaku. Żelatynę zalać zimnym mlekiem do spęcznienia, następnie podgrzać w kąpieli wodnej do stanu całkowicie płynnej konsystencji, połączyć z jogurtem, teraz należy
kgwjanczewoprzepis na cisto znalezione w gazetce Gotuj krok po kroku nr 7/2013. Prosty w wykonaniu, choć nie robi się go za jednym zamachem, tylko trzeba poczekać między innymi na galaretkę. Przepis dodaję również do akcji Ciasto na niedzielę gzie tym razem królują ciasta bez pieczenia lub czekolada. Składniki: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej(...)łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag margaryny 5 łyżek cukru 54 herbatniki 1 słoik lub puszka brzoskwiń 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej aromat np. cytrynowy Połowę mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku zmiksować żółtka i obie mąki. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Miękką margarynę zmiksować na puch, potem dodawać porcjami zimny budyń
Ewusiowe Smaki