galaretka - 14130 przepisów (strona:356/942)

10 pomysłów na pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości! 1327

zamieszczone na blogu, w zakładce „ciasta, ciasteczka i inne słodkości”. Zapraszam!   1. Ciasto „Wiśniowa pokusa” (przepis TUTAJ ). Bajecznie smaczne ciasto z wiśniami, zatopionymi w galaretce oraz masą budyniową, na puszystym makowym biszkopcie. A wszystko dopełnione warstwą z herbatników i oblane czekoladą. Ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje ale również wspaniale wygląda. Polecam :))   2. Ciasto(...)byli bardzo zadowoleni   4. Ciasto „Kokosowa fantazja” (przepis TUTAJ ), to coś dla miłośników Bounty, Raffaello i tym podobnych łakoci. Połączenie biszkoptowego ciasto z masą kokosową i galaretką oblane mleczną czekoladą. W sumie przy stworzeniu tego ciacha jest troszkę pracy ale efekt końcowy jest tak uroczy, że myślę, iż warto się trochę potrudzić aby zaskoczyć naszych gości

Blog z Apetytem
Piernikowe ciasto z mandarynkami 126

łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika (bez cukru i mąki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie śmietankowe 700ml mleka ⅓ szklanki cukru pudru 1 kostka masła (200g) Galaretka mandarynkowa: 10 mandarynek Ok 1½ szklanka wody 2 galaretki pomarańczowe Dodatkowo: Ok ½ puszki masy kajmakowej (200g) 24 małe okrągłe biszkopciki Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)niskich obrotach mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji (trwa to jakieś 2 minuty). Krem przekładamy od razu na ciaso, wyrównujemy i układamy obok siebie biszkopty, lekko je dociskając. Galaretka mandarynkowa: Owoce obieramy, usuwamy białą skórkę (albedo) i miksujemy owoce. Dodajemy do nich wodę i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy cały czas doprowadzając do wrzenia. Wyłączamy gaz i dodajemy galaretki

Kuchnia w czekoladzie
Oczy carycy wg Aleex 172

szklanki oleju Krem budyniowy: • 1 i 3/4 szklanki mleka • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru ) • 2 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy • 200 g masła Dodatkowo: • 2 galaretki ( agrestowe ) • opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g ) • polewa czekoladowa • posiekane orzechy do posypania Nasączenie biszkoptów: • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej • 1/2 szklanki wrzątku • 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasto jasne - białka(...)wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. 11. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu. 12. Kawę zaparzyć w 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić. 13. Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić. 14. Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego. 15. Następnie poukładać biszkopty maczane w naparze kawowym. 16. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę

W mojej kuchni
Żelatyna-praktyczne wskazówki 139

peptydów. Żelatyna ma w przemyśle cukierniczym i w samej kuchni szerokie zastosowanie. Używamy jej do ciast, deserów i dań na zimno. Produktem, którym z niego powstaje to znana wszystkim galaretka. Żelatyna jest wykorzystywana w przemyśle kuchennym jako zagęstnik. Spotkamy ją w jogurtach, wędlinach(!). Czym jest żelatyna? Żelatyna jest produktem od zwierzęcym. Nie poleca się jej wegetarianom. Głównymi składnikami żelatyny(...)glicyny,proliny,hydroksyproliny . Czy żelatyna odchudza? Można tak powiedzieć. Galaretka powstałą z żelatyny dostarcza organizmowi mniej niż 200 kalorii. Żelatyna jako, ze jest produktem wysoko białkowym, może stanowić jeden z elementów diety proteinowej. Najbardziej dietetyczną wersją jest galaretka owocowa na bazie żelatyny. Na jakie choroby pomaga żelatyna? Żelatyna pomaga na: - działa przeciw zapalnie, - utrzymuje sprężystość skóry, - pomaga na stawy, - pomaga

Ciasta z tradycjami
Tort z dżemem i mango 164

duże 3 łyżeczki żelatyny 500 ml śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascaropne nasączenie: 1/2 szklanki wody przegotowanej 1 cytryna 1/3 szklanki wina białego 1 słoiczek dżem truskawkowy Łowicz galaretka truskawkowa: 120 g  extra konfitury z  truskawek Łowicz 1 łyżeczka żelatyny 1/3 szklanki wody obręcz tortu: 100 g czekolady białej Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno(...)blenderem. Żelatynę namaczam w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję do musu mango i wstawiam do lodówki aż stężeje lekko. Do miski wlewam śmietanę, dodaję mascarpone, galaretkę mango i ubijam mikserem. Krem wstawiam do lodówki aż zrobi się gęstszy. Nasączenie: Sok z cytryny i wino wlewam do wody przegotowanej zimnej. Galaretka truskawkowa: Konfiturę zmiksowałam blenderem, żeby rozdrobnić

wesoła kuchnia
Szynka w galarecie 201

przygotowania: Łapki umyć, obciąć pazurki, wrzucić do garnka. Dodać  obrane warzywa i czosnek, zalać wodą. Zagotować i łyżką cedzakowa zdjąć ewentualne szumowiny. Gotować na malutkim ogniu, tak aby galaretka tylko pyrkała (podobnie jak rosół), aż do momentu, aż łapki będą miękkie. Po tym czasie przelać galaretkę przez sitko wyłożone gazą. Ponownie przelać do garnka, odlewając 1/2 szklanki na rozpuszczenie(...)poprzek. Szynkę pokroić w kostkę 1*1 cm. Przygotować 6  niedużych naczyń, na dno każdego wlać po 1 łyżce galarety i wstawić do lodówki do zastygnięcia.Na zastygniętą galaretkę ułożyć połówki jajek, groszek z marchewką i szynkę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Moja galaretka,dzięki dodaniu żelatyny, już po 1 godzinie była twarda. Polecam i życzę smacznego

Gosia gotuje
Porzeczkowiec, szybkie ciasto bez pieczenia 153

litra śmietany kremówki 30 % - 1 opakowanie serka mascarpone 25 dag - 6 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanka gorącej wody - 2 łyżki żelatyny - 2 pełne szklanki  czarnych porzeczek Poltino Galaretka: - 2 galaretki porzeczkowe - 2 i 1/2 szklanki wrzącej wody - 2 szklanki czarnych porzeczek Dodatkowo: - 20 sztuk ciemnych herbatników 1. Formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na spodzie układamy ciastka(...)połączenia się składników. 4. Porzeczki rozdrabniamy blenderem i dodajemy do masy śmietankowej, a na końcu wlewamy przestudzoną żelatynę i gotową masę przekładamy na spód z ciemnych herbatników. 5. Galaretki rozpuszczamy w wodzie, gdy nieco przestygną dodajemy zamrożone porzeczki co spowoduje, że galaretka zacznie bardzo szybko tężeć i należy ją przełożyć na masę śmietankową. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na kilka

Apetyczna babeczka
Piernik z pomarańczową galaretką i marcepanem 166

połączyć.Ciasto przełożyć do formy o średnicy    cm i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec ok.25 minut lub do suchego patyczka. Składniki na galaretkę: 500 ml pomarańczowego soku (najlepiej świeżo wyciśniętego) 25 g żelatyny cukier (ilość zależy od tego jak kwaśne są pomarańcze) Żelatynę namoczyć w połowie szklanki soku pomarańczowego i odstawić na ok.15(...)przestudzić i polać wierzch ciasta. Dodatkowo: 400 g masy marcepanowej(w tym przepisie użyłam kupnej,ale własnej roboty jest zdecydowanie smaczniejsza) Składanie ciasta: Na dobrze wystudzone ciasto wylać tężejącą galaretkę pomarańczową i wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia.Masę marcepanową rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na galaretkę(nie ściągać papieru). Na papier położyć jakieś obciążenie np.desk

Anielskie wypieki
Sernik z musem brzoskwiniowym na murzynku z jabłkami 210

szklanki cukru * pół szklanki mleka  * pół szklanki oleju  * cukier waniliowy * pół łyżeczki sody  * łyżka cynamonu  * 2łyżki kakao Masa serowa : * 200 ml śmietany kremówki  * 2 galaretki cytyrnowe * 400g serka twarogowego  * łyżka cukru pudru  dodatkowo : puszka brzoskwiń, 2 galaretki brzoskwiniowe  Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, dodać pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać(...)Ciasto piec około 40 minut w 180 stopniach.  Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku. Wystudzić. Połączyć z serkiem i śmietanką. Masę dokładnie ubić i wylać na ciasto. Brzoskwinie zmiksować. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku i wymieszać z brzoskwiniami. Wylać na stężałą masę serową. Sernik schłodzić przez

Magiczne Życie Marty
Ciasto z brzoskwiniami i kremem śmietanowym z mascarpone 523

Wspaniałe ciacho. Lekkie, pyszne, szybkie w wykonaniu. Składniki: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka krystaliczna 1 opakowanie serka mascarpone 250 g 2 opakowania śmietany 36% 200 g   Ciasto biszkoptowe: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)około 3 łyżek syropu z brzoskwiń – nasączamy biszkopt dolną warstwę, zostawiamy sobie herbatę także na górną część. Miksujemy śmietanę, dodajemy mascarpone. W 1/4 szklanki wrzątku rozpuszczamy 2 łyżki galaretki cytrynowej- dodajemy do masy. Na nasączony biszkopt układamy cienkie plasterki brzoskwiń, wykładamy masę, przykrywamy 2 biszkoptem. Biszkopt nasączamy drugą częścią herbaty. Wkładamy ciasto do lodówki. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w wodzie

MojaQchnia.pl
Torcik czekoladowo pomarańczowy 150

urodzinach mojego taty. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, jego podstawa to zbite mocno czekoladowe brownie z dodatkiem kwaśnej świeżej żurawiny, do czekoladowo-pomarańczowy krem i pomarańczowa galaretka – dla mnie bomba ;) Składniki na spód brownie: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao garść świeżej żurawiny(...)jednej pomarańczy Składniki na krem: 400 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady (im większa zawartość kakao tym lepiej, ja użyłam czekolady z pomarańczą) + pomarańcze do dekoracji, 2 galaretki pomarańczowe Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody

Ciastkozercy
TORT MANDARYNKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 126

mąki typ 450 (mąka krupczatka) 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru szczypta soli KREM: 400 ml śmietanki 30% 1 tabliczka ( 100 g) białej czekolady 1 opakowanie śnieżki GALARETKA Z MANDARYNKAMI: 1 galaretka pomarańczowa 2 puszki mandarynek w zalewie PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT:  Oddzielamy białka od żółtek ( jajka powinny mieć temp. pokojową ). Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie nie zmniejszając obrotów(...)czekolada się rozpuści , ściągamy garnek z ognia i studzimy.  Przestudzoną śmietankę z czekoladą ubijamy z 1 opakowaniem śnieżki na puszystą masę , następnie schładzamy w lodówce min. 2 h. GALARETKA: Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Lekko ściętą wylewamy na ułożone mandarynki

Marcepanowa kuchnia
Delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik 155

herbatników 100-110 g masła Na sernik: 500 g sera na sernik (z wiaderka) 2 płaskie łyżki cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szklanka mleka 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 3-4 cytrynki z imbirem i miodem Ogródek Dziadunia + 2 łyżki syropu z cytrynek 500 ml wrzącej wody Do dekoracji: 1 czubata łyżeczka cukru pudru(...)mokry piach. Nasz mokry ciasteczkowy piach wysypujemy na dno tortownicy i ugniatamy całość ręką. Blaszkę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia. W 500 ml wody rozpuszczamy dwie galaretki – cytrynową i pomarańczową. Odstawiamy do przestudzenia. W misce miksujemy zimne mleko ze Śnieżkami (bita śmietana w proszku) do uzyskania gęstej, puszystej masy. Następnie dodajemy 2 płaskie łyżki cukru pudru, chwilę miksujemy

Słodkie okruszki
PUSZYSTY SERNIK NA ZIMNO 138

zrobiony z jogurtów greckich KLIK . Zwykły twaróg również będzie odpowiedni. Ciasto wyszło bardzo smaczne i puszyste o strukturze pianki. W sezonie owocowym świetnie będzie się komponować z truskawkami i galaretką. Serniczek jest łatwy i pyszny, polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYMIARACH 28/15 CM: 0,5 kg dowolnego mielonego sera  330 ml śmietanki 30 % ok. 0,5 szklanki cukru pudru(...)cytrynowa galaretka ok. 20 dag okrągłych biszkoptów 0,5 szklanki mocnej posłodzonej kawy (u mnie zbożowa) sok z cytryny WYKONANIE: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody.  Blachę wykładamy aż po brzegi folią spożywczą. Na spód układamy biszkopty, odpowiednio nacinamy, obficie nasączamy kawą. Ser ucieramy z cukrem pudrem. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera, miksujemy. Wlewamy

Pani na deser