galaretka - 14130 przepisów (strona:356/942)

Deser z truskawkami z konfiturą na herbatnikach 164

konfitura jagodowa MASA ZWYKŁA 250 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan fix DODATKOWO 40 dag truskawek 8-10 paczek herbatników woda sok malinowy 2 opakowania galaretki truskawkowej   Na dno brytfanny bądź formy wyłożyć maczane w wodzie z sokiem malinowym herbatniki. 500 ml śmietany ubić z cukrem pudrem i śmietan fix, dodać do niej konfiturę jagodową(...)herbatniki maczane w wodzie z sokiem malinowym. 250 ml śmietany ubić z cukrem pudrem i śmietan fix. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć pokrojonymi w połówki truskawkami. Włożyć do lodówki. Przygotować galaretki w pół litrze wody. Odstawić do stężenia. Zalać ciasto tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 2 godziny, aż galaretka stężeje

Gotuję Testuję
Słodki "Salceson" 204

się spodoba. Ja go uwielbiam i to chyba jedno z kilku ciast, które kojarzą mi się z Mamą i domem rodzinnym.  Pamiętam jak wracała z "miasta" z woreczkiem galaretek w cukrze i pilnowała, byśmy jej nie zjedli, bo to właśnie do salcesonu.  Do przygotowania prościutkie, więc raz dwa na zakupy i na niedzielę macie czekoladowy, pełen bakalii(...)galaretki deser. Składniki: 2 paczki herbatników 25 dkg masła 25 dkg cukru pudru 1 budyń czekoladowy 5 dkg kakao 20 dkg galaretek w cukrze 10 dkg rodzynek 10 dkg orzechów 10 dkg skórki pomarańczowej 2 jajka 3 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: 1. Bakalie posiekać niezbyt drobno. Masło roztopić, dodać cukier i cały czas mieszać do rozpuszczenia cukru. Wyłączyć pod garnkiem

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto pijak z galaretką 6199

moja zmieniona wersja "pijaka". Polewę czekoladową zamieniłam na cytrynową galaretkę i dzięki temu ciasto było bardziej orzeźwiające i mniej słodkie. Nam bardzo zasmakowała taka wersja. Może i komuś z was też posmakuje? Czekam na opinie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowo-makowy(...)budyniowy: 700 ml mleka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru z wanilią 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g masła Dodatkowo: marmolada wieloowocowa 1 galaretka cytrynowa 24 szt biszkopty okrągłe  spirytus lub wódka Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie

Ala piecze i gotuje
OCZY CARYCY 375

szkl. śmietanki 36%, 2 łyżki wiórek kokosowych,  2 łyżki cukru pudru Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka Dodatkowo: 1 galaretka kiwi, paczka biszkoptów 1 szkl. mocnej posłodzonej herbaty WYKONANIE Ciasto białe: Ubijamy białka z cukrem, dodajemy resztę składników. Ciasto ciemne: żółtka i jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników. Blaszkę(...)połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Następnie ubijamy z dodatkiem cukru. Cały krem wykładamy na 1 warstwę ciasta, na kremie układamy biszkopty nasączone w herbacie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na biszkopty. Gdy warstwa galaretki stężeje robimy krem kokosowy: ubijamy kremówkę z cukrem , dodajemy wiórki, rozsmarowujemy na galaretce, układamy 2 warstwę ciasta, polewamy polewą

słodki bratek
Tort pistacjowo-jabłkowo czekoladowy 201

Typowy jesienny torcik, bardzo delikatny biszkopt o posmaku cytrynowo- orzechowym i fajnym kolorze dzięki orzechom pistacji, kwaskowa warstwa z winnych jabłek i galaretki oraz słodki krem czekoladowy. Nieprzesłodzony, smaki doskonale się równoważą, jeden z lepszych torcików na różne okazje. Deser z klasą.  Najsmaczniejszy mocno schłodzony.  Dekoracje do tortów i ciast  kupicie w  Cukieteria  prawdziwy(...)szklanki mąki tortowej 15 dag surowych pistacji-nie solonych! 120 ml oleju 1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 cytryna Warstwa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek 2 galaretki  agrestowe Dr.Oetker 2 łyżki cukru ½ szklanki wody Krem czekoladowy: ½ litra śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: Mielone orzechy Mielone pistacje

Wanilia i Kardamon
Pstrąg wędzony podany ze szparagami i galaretką z wasabi 172

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pstrąg wędzony podany ze szparagami i galaretką z wasabi Składniki – 2 porcje: Pstrąg wędzony – 2 filety Składniki – szparagi w maślanej emulsji: Szparagi zielone – ½ pęczka Wywar jarzynowy – 1 chochelka Masło – 50g Składniki – warzywa w gastriku: Ogórek – ½ sztuki Rabarbar(...)łodyga Cukier – ½ szklanki Ocet np. jabłkowy – ½ szklanki Składniki - galaretka z wasabi: Jogurt naturalny (gęsty) – 200g Ogórek zielony – ½ sztuki Wasabi – ½ łyżeczki Żelatyna lub agar – 1 łyżeczka Składniki – grzanki: Chałka – kilka kromek Jałowiec – 2-3 ziarna Składniki - chipsy z parmezanu: Parmezan – ½ szklanki potartego Wykonanie – warzywa w gastriku: W garnku gotujemy ocet z cukrem, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy do tej zalewy

Kuchnia Bon Appetit
FLUFFY MALLOW TWISTS Z TRUSKAWKOWĄ GALARETKĄ 227

Myślę, że każdy znanasze słynne pianki. Dziś kupiłam inną odsłonę pianek, Zakręcone Pianki a w środku galaretka o smaku truskawek. Zupełnie inny smak niż do tej pory jadłam pianki. Miękkie. Paczka ma 160 g, natomiast jest pełna. Na prawdę bardzo dużo jest sztuk w paczce.  Dużymi minusem jest fakt że pianki są pozlepiane ze sobą.  Moja Ocena: SMAK(...)względu, że galaretka, która jest w środku pianki nie przypomina truskawkowego smaku, Galaretka jest kwaskowa.  CENA: 5/5   Cena za 160 g to tylko 39 p. KALORYCZNOŚĆ: 5/5  Kaloryczność w 100 g to 341 kcal. WYGLĄD: 5/5  Wygląd pianek jest bardzo łądny. Pianki są zakręcone a w środku widać galaretkę. Idealne nawet na wystrój stołu

Gotowanie Patki
Ciasto malinowy król, z malinami, kakaowym biszkoptem, masą oraz galaretką. 207

robi", a część wykorzystałam do ciasta. Ciasto jest bardzo pyszne, bardzo polecam Wam wypróbowanie go. Składa się z kilku warstw: kakaowego biszkopta,malin, masy białej, masy kakaowej, malin i galaretki.  W przekroju pięknie wygląda,jest przepyszne. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis na kwadratową blaszkę 25x25cm BISZKOPT: -3 białka  (zostają z masy) -1 jajko -1 łyżka mąki ziemniaczanej (kopiasta(...)margarynę miksujemy na gładko, następnie dodajemy partiami zimny budyń. Masę dzielimy w proporcjach 2:1  Do mniejszej części dajemy kakao, i miksujemy. DODATKI -400 g umytych malin -1 galaretka malinowa -500 ml wrzątku Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Na ostudzony biszkopt wykładamy trochę malin, następnie masę białą, na masę biała dajemy masą kakaową, na masę kakaową dajemy resztę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
bananowiec na kakaowych herbatnikach bez pieczenia :-) 203

bardzo prostym i pysznym ciastem. Robi się je bardzo szybko. Jest to bananowiec bez pieczenia. Ciasto składa się z kilku warstw - kakaowe herbatniki-masa-banany-herbatniki-masa -banany oraz galaretka. Całość bardzo ładnie wygląda i świetnie smakuje. Banany nadają ciastu fajny zapach i posmak :-) Polecam gorąco zrobienie tego ciasta-warto :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI *PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ -2 paczki(...)kakaowych herbatników -2 galaretki pomarańczowe -5 dużych bananów -250g masła lub margaryny -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe po 40g -3/4 szklanki cukru -sok z cytryny (do posmarowania bananów by nie ściemniały) Blaszkę wykładamy papirem do pieczenia lub folią. Z litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę gotujemy. Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy 3 budynie oraz cukier, dokładnie miksujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Lekki Walentynkowy torcik-serce, bez pieczenia ;-) Pyszny 251

masła MASA -2 śnieżki -400ml mleka -serek homogenizowany waniliowy duży 400g -2 czubate łyżki żelatyny -0,5 szklanki wrzątku DODATKOWO -1 duży banan -trochę soku z cytryny -2 galaretki truskawkowe lub malinowe (czerwone) -700 ml wrzątku -opcjonalnie troszkę barwnika spożywczego czerwonego Przygotowanie torcika zaczynamy od zrobienia spodu. Herbatniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na okruszki. Dajemy do miski, masło(...)dodajemy serek. Żelatynę mieszamy z gorącą wodą, studzimy-musi być zimna, ale wciąż płynna. Delikatnie dodajemy ja do masy, i miksujemy. masę wykładamy na herbatnikowy spód. Wsadzamy do lodówki. Galaretki mieszamy z wrzącą wodą, i odkładamy do ostudzenia i zgęstnienia. *Ja do galaretek dodałam trochę barwnika spożywczego czerwonego, żeby wzmocnić kolor :-) Banana kroimy na plasterki, można tak jak ja, wyciąć

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Truskawkowy deser z kasza manną, galaretka oraz bitą śmietaną :-) Truskawkowa fantazja 253

Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy... Kolejnym przepisem, który chcę Wam zaprezentować jest wspaniały deser z truskawkami, kaszką manną oraz galaretką, całość zwieńczona jest korona z bitej śmietany. Deser pięknie i oryginalnie wygląda, zapraszam :-) SKŁADNIKI na 4 desery w szklankach 250ml -1 galaretka truskawkowa -1,5 szklanki mleka -4 łyżki kaszy manny błyskawicznej -5 łyżek przegotowanego i zimnego mleka -200ml śmietany(...)truskawki około 15-20 sztuk -3 łyżki cukru -1,5 łyżki cukru pudru Szklanki myjemy, suszymy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 450ml gorącej wody, gdy ostygnie, wlewamy ją do szklanek, około 1/2 szklanki Następnie szklanki wsadzamy do lodówki ale tak by były pochylone, nada to deserowi piękny wygląd. Najlepiej postawić je na wytłaczankach z jajek, lub oprzeć o ściankę lodówki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik malinowy 403

zakończenie tegorocznego sezonu malinowego powstał pyszny malinowy serniczek na zimno. Maliny dodałam do masy serowej a także na wierzch serniczka pod galaretkę. Pyszny, kremowy, nie za słodki, lekko kwaskowy - idealny deser na zakończenie lata. składniki: 1 kg zmielonego sera 400 g malin 100 g masła 10 łyżek cukru 3,5 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka na wierzch(...)malin galaretka malinowa Galaretkę malinową rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wstawić do lodówki do schłodzenia. Maliny (400 g) zmiksować na mus i przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Przetarty mus odstawić. Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę aby napęczniała. Następnie

Monia miesza i gotuje
Sernik jak malina. Przepis również na Thermomix! 166

białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 budyń malinowy 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli 2 garści malin Mus malinowy: 1 kg malin 1 galaretka malinowa lub cytrynowa Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas wyrobienia masy(...)Pieczemy w 150 st. C przez 50 minut. Maliny zagotowujemy i gotujemy, aż się nie "rozpadną". Następnie przecieramy przez sito lub nie i do gorącego płynu wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.  Po upieczeniu, sernik zostawiamy w gorącym piekarniku, uchylamy jedynie drzwiczki, aby wolno się studził. Kiedy nasz mus będzie już wyraźnie tężał, polewamy nim sernik

MamaOskarka
Kasza manna kokosowa z galaretką jeżynową 200

lubi desery z kaszy? Ja od czasu do czasu lubię zjeść. Ostatnie moje odkrycie to kokosowa kasza manna z galaretką jeżynową. Uwierzcie, poezja smaku. Składniki: Kasza manna: 200 ml mleczka kokosowego 200 ml mleka 1,5% 40 g wiórków kokosowych 50 g kaszy manny błyskawicznej 200 ml mleka 1,5% 2 łyżki cukru waniliowego Galaretka jeżynowa: 350 g jeżyn(...)kaszę mannę wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować około 3-5 minut na wolnym ogniu aż kasza zgęstnieje. Gorącą kaszę rozlać do miseczek i odłożyć do ostudzenia. Galaretka jeżynowa: Jeżyny umyć, przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Gotować około 5 minut aż jeżyny się rozpadną. Gorące jeżyny przelać przez gęste sitko i przetrzeć. Powinno być

Ala piecze i gotuje
Kawowa panna cotta z sosem karmelowym 146

porcje Kawowa panna cotta: 200 ml śmietany kremówki 30% 200 ml mleka 1 laska wanilii 2 łyżki cukru (lub erytrytolu) 60 ml mocnego espresso 3 łyżeczki żelatyny Galaretka kawowa: 200 ml świeżo zaparzonej kawy 1 łyżeczka żelatyny Sos karmelowy (opcjonalnie): 200 g cukru 50 g masła 150 ml śmietany kremówki 30% szczypta soli morskiej * PRZYGOTOWANIE Galaretka kawowa Żelatynę mieszamy(...)łyżką zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia, a następnie wlewamy kilka łyżek wrzątku i dokładnie ją w nim rozpuszczamy. Łączymy z kawą i czekamy, aż mieszanina ostygnie. Galaretkę wlewamy do kokili i wstawiamy do lodówki do stężenia. Kawowa panna cotta Mleko łączymy ze śmietanką i wlewamy do rondelka. Laskę wanilii dzielimy na pół i wybieramy ziarenka. Dodajemy je wraz z laską

Food Square