galaretka - 14130 przepisów (strona:373/942)

pyszny, łatwy truskawkowy torcik... 314

BISZKOPT: jajka 2 sztuki, woda ciepła 3 łyżki, cukier 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 80 dag, mąka ziemniaczana 80 dag, proszek do pieczenia - szczypta KREMY: galaretka truskawkowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 150 ml, kakao 2 łyżki, truskawki 1 kg, kolorowa posypka - ile potrzeba, woda 3/4 szklanki do nasączenia BISZKOPT(...)suchego patyczka i ciasto wystudzić w blaszce ciasto jak jest już dobrze wystudzone przekroić na 3 blaty KREMY: zimną śmietanę 250 ml 30% ubić na sztywno, w trakcie wsypać galaretkę i ubijać do sztywności zimną śmietanę 150 ml 30 % ubić na sztywno, w trakcie wsypać kakao, galaretkę i ubijać do sztywności pierwszy blat skropić wodą z cytryną, 3/4 kremu jasnego

W Mojej Kuchni Lubię
Waflowa rolada z bananem 12428

podgrzewam co jakiś czas dodając do niej wodę, żeby nie była zbyt gęsta.  Masa musi być gorąca, żeby wafle zmiękły i rolada ładnie się nam zwinęła. Składniki: 1 galaretki truskawkowe 4-5 łyżek kakao 1 margaryna ¾ szklanki cukru 2 paczki herbatników po 250g 3-4 banany 2 paczki wafli tortowych (Podałam w przepisie 2 paczki wafli, ponieważ masy wystarczy(...)rolady) Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Herbatniki pokruszyć i wrzucić go gorącej galaretki. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Margarynę rozpuścić w rondelku  z cukrem , dodać kakao i dobrze wymieszać. Następnie do ciemnej masy dodać galaretkę z herbatnikami i jeszczę chwilkę podgotować cały czas mieszając. Na blacie położyć wilgotną ściereczkę a na niej jednego wafla, posmarować go masą

The Sweet Damsel
Oczy carycy 191

cukru opakowanie cukru waniliowego kostka miękkiego masła polewa: 125 g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka dodatkowo: szklanka mocnej kawy paczka okrągłych biszkoptów zielona galaretka orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania: Jasne ciasto Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż powstanie lśniąca sztywna masa. Następnie dodajemy mąkę ocet i olej(...)stopniach. Krem Gotujemy budyń z 1 i 3/4 szklanki mleka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, gdy ostygnie, ucieramy go z miękkim masłem. Zaparzamy mocną kawę, lekko słodzimy, studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody. Wystudzone ciasto kroimy na 2 placki. Na pierwszy placek wykładamy połowę kremu, następnie układamy namoczone w kawie biszkopty. Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę

na moim stole...
Kora dębu 221

wykorzystana :) do upieczenia czegoś słodkiego:) Długo myślałam, co to by mogło być, aż trafiło na korę dębu. Dość pracochłonne ciasto, ale warto...polecam. Wszystkim bardzo smakowało, blaszka zniknęła, zanim galaretka całkowicie się ścięła:) Według niektórych, mimo dużej ilości zużytego cukru , ciasto wyszło niezbyt słodkie, z lekkim posmakiem bakalii, alkoholu i brzoskwini.  Składniki: ciasto: 8 białek 3 żółtka(...)puszki po brzoskwiniach (ok. 400 ml) 5 łyżek cukru 5 żółtek 1 łyżka mąki pszennej 300 g masła dodatkowo: 2 opakowania pomarańczowych delicji odsączone brzoskwinie z puszki 2 pomarańczowe galaretki 1/3 szklanki mocnej, ostudzonej kawy lekko osłodzonej z dodatkiem 2 łyżek wódki Sposób przygotowania: Pieczemy 2 jednakowe placki. Jeśli nie mamy 2 takich samych foremek, składniki ciasta dzielimy

na moim stole...
Galaretka z czarnej porzeczki 267

Galaretka z czarnej porzeczki Pokusiłam się na zrobienie galaretki z czarnej porzeczki. Do tej pory rokrocznie robiłam dżemy z czarnej porzeczki. Oprócz mnie nikt nie chciał ich jeść, wszyscy narzekali na pestki, które wiecznie wchodziły gdzieś, gdzie nie powinny:) Galaretkę robi się błyskawicznie, najbardziej czasochłonne jest usuwanie szypułek i przebieranie, gdyby nie to, byłby to najszybszy przetwór na świecie:) Porzeczka(...)doprowadzamy do wrzenia. Wystarczy że cukier rozpuści się a całość zagotuje się( czyli maksymalnie 3-5 minut). Jeśli w tym czasie na powierzchni pojawia się piana, należy ją zebrać. Galaretkę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Smacznego

na moim stole...
Sernik na zimno z czarną porzeczką 370

herbatników petit (250 g) 100 g masła masa serowa: 500 g sera mielonego 400 g jogurtu greckiego 250 g cukru 4 łyżki żelatyny 500 g czarnej porzeczki wierzch: czerwona galaretka 100 g czarnej porzeczki Sposób przygotowania: Masło rozpuścić i ostudzić. Herbatniki zmiksować w malakserze i połączyć z przestudzonym masłem.  Tortownicę (u mnie 26 cm) wyłożyć folią spożywczą(...)porzeczki z masą serową, wymieszać. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Wlać żelatynę do masy i dokładnie zmiksować. Wyłożyć na białą zastygłą masę. Wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Ostudzić i wstawić do lodówki. Owoce zmiksować i połączyć z mocno tężniejącą galaretką. Wylać galaretkę na zastygnięty sernik i ponownie wstawić do lodówki. Smacznego

na moim stole...
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 231

Składniki: 250 g margaryny 3 / 4 szklanki cukru 1 / 2 kg sera białego 3 łyżki żelatyny 1 szklanka mleka 1 łyżka ciemnego kakao 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 / 2 kg truskawek  paczka biszkoptów np. okrągłych Przygotowanie: Biały ser skręcić ja robię to tylko raz, można więcej zależy to jaką mamy maszynkę i od jakości sera. Zagotować mleko, troszkę niech(...)wyłożyć masę serową można warstwami, ja osobiście lubię robić mozaikę to zależy od naszego gustu, pomysłu i ile mamy czasu. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę i studzimy. Na schłodzony ser układamy truskawki przekrojone na pól i zalewany chłodną tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki by galaretka nam zastygła

Ciastka - domowe słodkości
TARTA Z MASĄ WANILIOWĄ I TRUSKAWKAMI 230

waniliowa: 2 budynie waniliowe 1 / 2 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 łyżka cukru waniliowego Ponadto:  1 torebka galaretki truskawkowej 1 / 2 kg truskawek Przygotowanie: Ciasto - Margarynę rozpuścić  by było nam łatwiej zagnieść ciasto, przestudzić. Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać margarynę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować(...)przygotować dzień wcześniej.  Masa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać budyń. Całość wymieszać. W między czasie rozpuścić galaretkę  i wystudzić. Truskawki wypłukać. Na upieczone ciasto wyłożyć masę truskawkową. Na wierzch ułożyć ciasno truskawki przekrojone na pół. Schłodzić w lodówce. Następnie na truskawki wylać tężejącą galaretkę i wkładamy

Ciastka - domowe słodkości
Mini serniczki z truskawkami 294

być z wiaderka) 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 łyżki budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego 2 jajka Mus truskawkowy: 200g umytych, obranych truskawek 1/2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku – 40g Dodatkowo: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% fix do śmietany (niekoniecznie) całe truskawki do ozdoby     1. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami(...)serniczki mogą być bardzo miękkie i troszkę opadną, ale jak ostygną, to stężeją. Po 10-15 minutach proszę ostrożnie wyjąć je z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Truskawki zemleć na mus, dodać galaretkę, wymieszać. Gotowy mus nakładać po około 2 łyżki na wierzch serniczków

Mała Cukierenka
Masa cukrowa jednokolorowa (gdy nie mamy barwnika spożywczego) 221

spróbować stworzyć własną. Zależało mi by była niebieska, ale niestety o barwnikach przypomniało mi się dopiero gdy zaczęłam ją wyrabiać. Trzeba było się jakoś ratować i postanowiłam dodać niebieską galaretkę i to był strzał w dziesiątkę. Nie dość, że pięknie zafarbowała masę, to jeszcze nadała jej cudownego owocowego smaku. Żaden z gości nie zostawił ani kawałeczka masy, zajadając się nią(...)masę w domu. Składniki na masę cukrową jednokolorową 50g glukozy spożywczej w proszku (ja kupiłam w Kaufland, nigdzie indziej nie widziałam) 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 pełne łyżeczki suchej galaretki niebieskiej (lub innej) ok 70 ml zimnej wody 2 pełne łyżeczki margaryny do ciast (miękkiej np. Palma) 50-70 dag cukru pudru by wzmocnić smak można dodać jeszcze kilka kropel

Rozpustne gotowanie
Ananasowiec, czyli tropikalny torcik. 187

było by co fotografować, bo został tylko ten mało urodziwy kawałek ;-)). Podstawą jest biszkopt przełożony budyniem z kawałkami ananasa, wierzch natomiast stanowi delikatna pianka z dodatkiem kwaskowej, wiśniowej galaretki, a wszystko to spowija polewa z gorzkiej czekolady idealnie balansując wszystkie smaki. Składniki na ananasowiec, czyli tropikalny torcik (blaszka 25x40 cm) Biszkopt: 6 dużych jajek 1 i 1/2 szklanki cukru(...)słoika o pojemności 0,9l) 2 białe budynie bez cukru (śmietankowy, waniliowy) Masa II 2 opakowania bitej śmietany w proszku (Śnieżka, Śnieżynka itp) i mleko do jej przygotowania 2 galaretki wiśniowe 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub inna polewa czekoladowa      Przygotowanie pierwszej masy zaczynamy od odsączenia ananasów i pokrojenia ich w ok 1 cm kawałki. Syrop z ananasów

Rozpustne gotowanie
Galaretka drobiowo-wieprzowa. 227

idealny czas na imprezę. Ostatnio podzieliłam się z Wami moim sekretnym przepisem na śledzie, które są wyborne i bez których nie wyobrażam sobie żadnej imprezy. Tak samo jest z galaretką, lecz w tym przypadku mam trzy różne przepisy i z każdego danie wychodzi przepyszne. W grudniu prezentowałam przepis na wyborną galaretkę z nóżek, teraz przedstawiam przepis na galaretkę drobiowo-wieprzową(...)która jest również przepyszna. Składniki na galaretkę drobiowo-wieprzową 3 nóżki wieprzowe 1 kurczak lub 4 ćwiartki z kurczaka 3 marchewki 1 seler 1 pietruszka 1 por 5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego 2 łyżeczki żelatyny sól pieprz przyprawa uniwersalna typu Vegeta      Nóżki czyścimy, wkładamy do dużego garnka

Rozpustne gotowanie
Sernik z jagodami i jeżynowo-jagodową polewą. 194

Składniki na sernik z jagodami i jeżynowo-jagodową polewą na tortownicę o średnicy 20 cm kilka herbatników na spód (lub biszkoptów) MASA SEROWA: 500 g zmielonego sera białego 1 galaretka o smaku owoców leśnych 3/4 szklanki wrzątku 1/2 szklanki jagód POLEWA JEŻYNOWO-JAGODOWA: 3/4 szklanki jeżyn 3/4 szklanki jagód 200 g śmietany 30% około 2-3 łyżki cukru 1 łyżka(...)następnie wyłączamy grzanie i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.      Tortownicę wykładamy folią spożywczą, na dnie wykładamy herbatniki i odkładamy. We wrzątku rozpuszczamy galaretkę, dokładnie mieszamy, studzimy. Gdy galaretka jest letnia miksujemy ser, a po 2 minutach pomału, cienką strużką wlewamy galaretkę, cały czas miksując. Gdy masa jest już dokładnie wymieszana dodajemy jagody i mieszamy

Rozpustne gotowanie
Lekki sernik na zimno z truskawkami 234

strony. Wprowadziłam własne, drobne modyfikacje. Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm): 125 gram zbożowych ciastek z czekoladą 3 łyżki miękkiego masła 700 gram truskawek 50 gram cukru 2 galaretki truskawkowe 400 gram twarogu (u mnie pół na pół chudy i półtłusty) świeże truskawki i mięta do ozdoby Galaretki rozpuszczam w 600 ml gorącej wody. Truskawki dzielę na 2 części(...)gram truskawek gotuję z dodatkiem cukru przez 10 minut, następnie miksuję na mus. Odkładam 8 łyżek musu, resztę mieszam z galaretką. Galaretki z truskawkami studzę (np. w zimnej wodzie). Twaróg mielę lub przeciskam przez praskę 3 lub 4 razy. Twaróg mieszam z chłodną masą truskawką. Dodajemy również pozostałe 100 gram pokrojonych truskawek. Ciasteczka miksuję z masłem i przekładam

Mango Papaja
CIASTO STEFANIA Z MALINAMI 241

wszyscy doskonale znacie  Ciasto Stefania . Szybkie proste i smaczne ciasto, którego bazą jest kasza manna. Dziś przedstawiam trochę inną jego wersję - bez kakao, a urozmaiconą dodatkowo owocami i galaretką.  Przepis podpatrzyłam na blogu  Domowej Cukierenki . Składniki: (foremka 21cm x 31cm) 1 szklan ka kaszy manny 1 litr mleka 200 g herbatników (2 op. po 100g) 3 łyżki(...)kokosu 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 250g  malin 1 galaretka malinowa Wykonanie:  Foremkę wykładamy herbatnikami. Mleko zagotowujemy. Na gotujące się mleko wsypujemy wiórki kokosowe, cukier  i margarynę. Po chwili wsypujemy kaszę manną. Cały czas mieszając gotujemy kilka minut, aż masa zgęstnieje. Ciepłą wylewamy na herbatniki. Na wierzchu układamy umyte maliny. Odstawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozrabiamy

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania