galaretka - 14130 przepisów (strona:377/942)

Tort urodzinowy 222

tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Krem: 3 "Śnieżki" 600 ml mleka 600 ml wody 3 galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody. Studzimy, aby była tężejąca. "Śnieżkę" ubijamy w 200 ml zimnego mleka. Do ubitej "Śnieżki" dodajemy galaretkę. Tak robimy z pozostałymi galaretkami

Salonik smaków
Jabłecznik na biszkopcie 227

łyżek oliwy 2 łyżki octu spirytusowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek około 3 - 4 łyżki cukru (ilość cukru zależy jak kwaśne są jabłka) 2 łyżki soku z cytryny 2 galaretki cytrynowe Wykonanie: biszkopt: Całe jajka zmiksować z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Mąkę z proszkiem przesiać i stopniowo dodawać do miksowanych jajek.  Dodać olej i ocet, chwilę miksować. Ciasto(...)dodać cukier, sok z cytryny, zagotować. Jabłka gotować do chwili rozpuszczenia się cukru i gdy jabłka nie będą już twarde.  Zdjąć jabłka z ognia i dodać do nich galaretki. Mieszać do rozpuszczenia się galaretek. Zamiast robić masę ze świeżych jabłek można wykorzystać gotowe jabłka szarlotka ze słoika dostępne w sklepach. Jabłka ze słoika zagotować, wsypać galaretkę i mieszać

Kuchcik gotuje
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i galaretką 193

Pyszne i proste ciasto z dodatkiem jogurtu. Można je upiec z dodatkiem owoców, bez żadnych dodatków lub też tak jak ja dać owoce i zalać galaretką. Każdy może zrobić tak jak lubi i z ulubionymi owocami. składniki: 2 szklanki mąki, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 jajka 1 szklanka cukru 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 mały jogurt naturalny(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli oraz 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe Galaretki rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do wystudzenia. Blaszkę o wymiarach 25x28 wyłożyć papierem i odstawić. Jajka wbić do miski, dodać cukier i szczyptę soli, zmiksować. Następnie dodać jogurt oraz olej a potem porcjami dodawać mąkę wymieszanę z proszkiem do pieczenia

Monia miesza i gotuje
Niebiańska malinowa pianka 161

malinowa pianka... deser do którego chętnie wracam za słodko - kwaśny smak. Z żadnym innym owocem nie jest tak dobry jak z malinami.  Składniki puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki czerwone  maliny (użyłam mrożonych) Sposób Mleko schłodzić. Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością wody, aby deser nam się dobrze stęgł. Galaretki odstawiamy, aby przestygły. Przygotowujemy(...)czasie mleko skondensowane. Wlewamy je do dużej miski, miksujemy do czasu aż zwiększy swoją objętość. Do tak ubitej piany dodajemy porcjami galaretkę, cały czas miksując, na koniec wrzucamy owoce. Całość można w razie potrzeby dodatkowo osłodzić. Gotowy deser przekładamy do salaterek, schładzamy w lodówce. Jeśli zostało Wam trochę malin możecie nimi przyozdobić górę

Kuchenne aromaty
Herbatnikowiec z budyniem 244

pszenna - 5 łyżek spirytus - 1 łyżka masło - 200 g mleko - 1 l żółtka jaj - 3 szt cukier - 0,5 szkl Dodatkowo: herbatniki jasne - 25 szt herbatniki czekoladowe - 50 szt galaretki wiśniowe - 2 opak płatki migdałowe masa krówka - 1 puszka woda gotowana do galaretek - 800 ml Sposób przygotowania: Masa budyniowa: Do rondla wlać pół litra mleka, dodać cukier, zagotować.  Mąki(...)masy budyniowej.  Następnie na masie ułożyć warstwę herbatników czekoladowych i masę krówkową. Wyłożyć znów masę budyniową i warstwę herbatników czekoladowych.  Przykryć herbatniki ostatnią częścią masy budyniowej.  Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić.  Tężejącą galaretkę wylać na masę budyniową i posypać migdałami.  Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. (function

Kuchnia Danusi
Rolada biszkoptowa z rabarbarem 193

ściereczce leciutko zwilżonej wodą. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką jak sushi/maki, wierzchem ciasta na zewnątrz. Odłożyć zwinięte rolady na kilka godzin lub na noc.  Nadzienie 250 g rabarbaru galaretka cytrynowa 3 łyżeczki cukru Rabarbar opłukać i pokroić na małe kawałki.  Wrzucić do rondla, wlać ok. pół szklanki wody. Rozgotować. Dodać cukier i galaretkę. Dobrze wymieszać i rozpuścić galaretkę(...)Zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia galaretki. Postępować dalej według opisu wykonania łatwej biszkoptowej rolady z jabłkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Bez dla dorosłych 192

się rozpędzić przed czekającym je wieczorem, ale walenie karniaków ze szklanki po nutelli (kto ma? ja mam!:-)) godzi w ich poczucie estetyki. I co wtedy? Możemy zniszczyć system podając galaretkę z musującego wina. I jeszcze dodać do niej kwiaty. Na przykład bzu. Bam! Level Master:-) U mirabelek jedliśmy już kwiaty bzu- w sconsach i na gruszkowym serniku. Przypomnę tylko(...)cukier aromatyzowany płatkami bzu, ale moim zdaniem nic nie może równać się z świeżymi, dopiero co zerwanymi kwiatami. Jeśli zamiast przedimprezowej rozgrzewki, chcielibyście z dzieciakami uraczyć się taką galaretką, nie ma problemu- wino można spokojnie zastąpić wynalazkiem typu Picolo. Ale my dziś brakiem procentów brzydzimy się, jak małym piwem i robimy deser dla dorosłych, którzy samochód zostawili w zaciszu garażu

les mirabelles
Galaretka kawowa z bananowym musem 171

wody 1 łyżeczka cukru pudru Mus bananowy: pół banana kilka kropli soku z cytryny 100 g śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Dekoracja: odrobina startej czekolady deserowej Przygotowanie: Galaretka kawowa: 1. Żelatynę zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut 2. Zaparzyć kawę 3. Do bardzo gorącej kawy dodać cukier puder i żelatynę. Dokładnie wymieszać. 4. Przelać galaretkę(...)kieliszków/pucharków/szklanek 5. Wstawić do lodówki aż galaretka stężeje, Od 1 do 2 nawet 3 godzin. W zależności od ustawień chłodzenia lodówki Mus bananowy: 1. Banana zblendować na gładki mus. 2. Połowę śmietanki ubić na sztywno z pół łyżeczki cukru pudru. Drugą część delikatnie zmieszać z drugą połową cukru pudru i sokiem z cytryny- nie ubijać

KreatywnePiny
Słodka wieża 132

Składniki: 140g kostka margaryny Kasia 210 g mąki 100 g cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany szczypta soli galaretka brzoskwiniowa galaretka agrestowa 200 g serka mascarpone truskawki           Sposób przygotowania: Mąkę wymieszaj z cukrem i solą,dodaj posiekaną Kasię,żółtko i śmietanę.Całość zagnieć.Owiń folią i schowaj do lodówki na ok.godzinę.Następnie rozwałkuj ciasto(...)wyłóż nim formę i piecz ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.  Na schłodzone ciasto wylej masę z ubitego mascarpone z dodatkiem przestudzonej,lekko tężejącej galaretki(przygotowanej z połowy wody).Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.Gdy stężeje wylewamy na wierzch galaretkę(przyrządzoną wg przepisu).Gdy zastygnie wycinamy szklanką lub pierścieniem 2 krążki.Układamy je jeden na drugim tworząc

Wielki apetyt
Potwory i spółka - zielony deser 182

bardzo łatwa odsłona deseru na urodziny dla dziecka w słoiku. Tym razem dzieci zamówiły sobie galaretkę, więc co zrobiła mama -galaretkę :) a że nadal w  tematyce " Potwory i spółka", więc wybór kolorów nie należał do najtrudniejszych. Składniki:  2 agrestowe galaretki (ja użyłam Winiar) 200 ml śmietany 20 % niebieski barwnik 1 łyżka cukru pudru 1 laska wanilii Sposób przygotowania(...)Galaretkę robimy wg. przepisu z opakowania  i przelewamy ją do słoiczków. Gdy zastygnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na nią piankę (śmietanę ubijamy z odrobiną niebieskiego barwnika, cukrem pudrem i środkiem z laski wanilii). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
CIASTO LEŚNY MECH 1767

dałam 2 łyżki) - 1 galaretka cytrynowa                                          (dałam 1 galaretkę) Dodatkowo: owoc granatu lub inne drobne owoce, np.maliny, jagody itp. Szpinak rozmrozić, dokładnie zblendować, odcisnąć mocno w dłoniach. Wykorzystując mrożone liście szpinaku proponuję postępować w tej właśnie kolejności, suchy szpinak(...)obciąć górę ciasta, (na wysokości ok.2/3 ciasta). Obcięte ciasto pokruszyć w dłoniach nad talerzem (miską) i odstawić. Dół ciasta przełożyć na talerz, założyć na nim obręcz tortownicy, spiąć.  Galaretkę rozpuścić dokładnie w 200ml gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z pudrem, pod koniec wlać przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wyłożyć na spód

Smaczne Zdrowe
Ananasowy buziak pod kokosowym obłoczkiem 483

pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki). Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy ją i studzimy. Galaretka z ananasem: puszka ananasa 3 galaretki ananasowe  2,5 szkl zimnej przegotowanej wody Odsączonego z zalewy ananasa kroimy i przekładamy do blendera. Całość można miksujemy. Galaretki zalewamy wodą dokładnie mieszamy(...)całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na białą puszystą masę. Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką ananasową.  Wykładamy na nie masę budyniową i całość przykrywamy bezą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min 3-4 godz najlepiej na całą

Malinowe Pocałunki
Ciasto Kora Dębu z truskawkami 27004

botnie przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto bakaliowe z delicjami, galaretką i truskawkami. Do nasączenia delicji użyłam  kawy  VASPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam do testowania od sklepu:  www.sklep.coffea.pl. SKŁADNIKI: Ciasto bakaliowe: 6 białek, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 15 dag drobno posiekanych orzechów włoskich, 8 dag kokosu, 8 dag rodzynek, 1,5 łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku(...)cukru kryształu, 1 kostka masła Dodatkowo: 18 sztuk delicji o smaku wiśniowym, 1/2 szklanki mocnej parzonej  kawy  VASPIATTA ESPRESSO ze sklepu www.sklep.coffea.pl , 40 dag truskawek, 2 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję orzechy włoskie, kokos i rodzynki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ptasie mleczko 417

Ciasto na zimno, składające się z warstwy waniliowej, czekoladowej oraz galaretki. W smaku przypomina ptasie mleczko. 4 jajka 250 g masła roślinnego 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g) 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa truskawki lub maliny na wierzch Mleko wymieszać z żelatyną. Gotować do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić(...)chłodne mleko oraz pianę z białek. Wszystko wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao. Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić na chwilę aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki

Bullio
Lekki deser z serka homogenizowanego z bakaliami i musem truskawkowym 268

delikatnego musu , a najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony, dając nam już w kwietniu przedsmak lata :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 opakowanie serka homogenizowanego 300-400g 1 opakowanie galaretki (użyłam cytrynowej) 1 opakowanie cukru waniliowego kilka łyżek bakalii (użyłam: orzechów włoskich, rodzynek, skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę) ok. 1/2 litra zmiksowanych truskawek WYKONANIE Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu(...)zostawić do stężenia. Ser mieszamy z cukrem waniliowym i bakaliami. 2/3 tężejącej galaretki dodajemy do sera i mieszamy, a potem przekładamy do pucharków. Pozostałą galaretkę mieszamy z musem truskawkowym i dodajemy do pucharków. Pucharki umieszczamy w lodówce, aby całość deseru stężała. Najlepiej smakują schłodzone

Zofiana