jogurtu pitnego waniliowego 300 g jogurtu naturalnego 400 g serka homogenizowanego waniliowego 30 g otrębów granulowanych o smaku żurawiny Kupiec 1 jajko 2 łyżeczki ksylitolu herbaciana galaretka: 6 torebek herbaty żurawinowej (lub innej owocowej) 5 łyżeczek żelatyny 700 ml wrzątku 3 łyżeczki ksylitolu Przygotowanie: Otręby granulowane mielimy w maszynce. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą(...)stopni na około 1,5 godziny. Ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 30 minut i odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy herbacianą galaretkę. Herbatę zalewamy wrzącą wodą i dosładzamy ksylitolem. Po chwili wyrzucamy torebki z herbaty, dodajemy żelatynę i całość dokładnie mieszamy, ostawiamy. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na masę serową. Ciasto odstawiamy najlepiej
Symfonia smakowaSkładniki: 1 galaretka 0.5 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w 0.5 l wrzącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Z mleka odlać pół szklanki, wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać. Pozostałe mleko zagotować. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydłubać ziarenka. Do gotującego mleka wrzucić cukier,wanilię oraz rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Gotować(...)małym ogniu, aż zgęstnieje. Do pucharków bądź szklaneczek wyłożyć budyń. Na wierzch wylać galaretkę i odstawiamy w chłodne miejsce, aż galaretka stężeje. Na wierzchu robimy czapkę smerfa z śmietany, możemy również użyć małej bezy
magiczna kuchnia KasiMasa serowa: 1 kg sera białego, półtłustego,3-krotnie mielonego 70 g cukru 150 ml mleka 1 laska wanilii 15 g żelatyny Ponadto: 300 g borówek amerykańskich 1 opakowanie galaretki (np. truskawkowej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając(...)masy serowej dodajemy około 200 g borówek, delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy masę serową na biszkopt, odstawiamy do lodówki na kilka godzin - aż masa serowa całkowicie stężeje. Na koniec: Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość wody do 300 ml. Odstawiamy do wystygnięcia. Na stężałą masę serową wysypujemy pozostałe borówki, zalewamy ostudzoną galaretką i ponownie odstawiamy ciasto na kilka godzin
W kuchni Katieostatnio. A że w lodówce leżało napoczęte wiadereczko twarogu sernikowego, wpadłam na taki oto pomysł i jest - biszkopt przełożony czekoladową warstwą czereśniowo-budyniową oraz masą serową, zwieńczony wiśniową galaretką. SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa czereśniowo-budyniowa: 2 budynie czekoladowe(...)serowa: 50-60 dag twarogu sernikowego (w wiaderku) 1/2 szkl cukru 2 płaskie łyżki żelatyny 50 ml wrzątku 2 łyżki kremu czekoladowego lub 1/2 tabliczki czekolady (rozpuszczonej) Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa 2 szkl wrzątku 1. Czereśnie zasypać cukrem, ugnieść lekko żeby puściły jak najwięcej soku, odstawić. 2. Galaretkę rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia. 3. Przygotować biszkopt: Białka
Kto ugości moich gości?być z wiaderka) 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 łyżki budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego 2 jajka Mus truskawkowy: 200g umytych, obranych truskawek 1/2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku – 40g Dodatkowo: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% fix do śmietany (niekoniecznie) całe truskawki do ozdoby 1. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami(...)serniczki mogą być bardzo miękkie i troszkę opadną, ale jak ostygną, to stężeją. Po 10-15 minutach proszę ostrożnie wyjąć je z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Truskawki zemleć na mus, dodać galaretkę, wymieszać. Gotowy mus nakładać po około 2 łyżki na wierzch serniczków
Mała CukierenkaCiasto z kaszą manną i truskawkami to kolejny smak lata. Delikatnie czekoladowa masa z kaszy manny plus galaretka z owocami to połączenie, które sprawdza się zawsze w ciepłe dni. Ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy. Tym razem, zamiast sernika na zimno , właśnie naszła mnie ochota na ten rodzaj placka, który pamiętam z dawnych czasów. Poza sezonem truskawkowym możemy(...)białej czekolady (100 g) 1/2 szklanki cukru (można użyć także ksylitolu) 1/2 opakowania masła (100 g) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego duża szczypta cynamonu 2 czerwone galaretki np. truskawkowe świeże truskawki (można użyć też dodatkowo jagód i borówek) okrągłe lub podłużne biszkopty listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej
Poezja smakutrudny do zrobienia. składniki: 1 kg sera z wiaderka 100 g masła 3 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa biszkopty do wyłożenia formy Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance(...)wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka wystygnie truskawki zmiksować na mus i dodać galaretkę. Mus podzielić na dwie części. Jedną część wstawić do lodówki aby lekko stężała a drugą część pozostawić na kuchennej szafce. Żelatynę namoczyć w mleku następnie podgrzać i rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrami i dwoma łyżkami sera. Następnie porcjami dodawać resztę sera
Monia miesza i gotujepaczka biszkoptów 700 g truskawek (mogą być inne też owoce) 250 ml śmietany słodkiej 30% 1 śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 2,5 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 90 g cukru Na dno tortownicy wyłożyć biszkopty jeden przy drugim[ dodatkowo pokruszyłam biszkopty ] .Część truskawek ułożyć na biszkoptach w miarę luźno .Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić(...)gorąca. Ubić śmietanę z śmietan-fixem na sztywno. Śmietanę połączyć z serem mieszając za pomocą łyżki. Masę serową wylać delikatnie do tortownicy na biszkopty i truskawki.Odstawić do lodówki.Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostałe truskawki zblendować na mus i połączyć z galaretką , odstawić do lodówki aż galaretka zacznie lekko tężeć.Wylać całość na zastygniętą masę śmietanową. Odstawić ciasto
Moje domowe kucharzenieSkładniki: truskawki 3/4 kg, maślanka 200 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, maślanka 200 ml truskawki obrać, opłukać połowę truskawek i zmiksować z maślanką do maślanki wlać przestudzoną truskawkową galaretkę rozpuszczoną w 180ml gorącej wody, wlać do np. keksówki szklanej i do lodówki do stężenia resztę truskawek pokroić na plastry, rozłożyć na maślance i wlać tężejącą galaretkę
W Mojej Kuchni Lubiętruskawkami i konfiturą różaną. Deser łatwy i szybki do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 20 dag truskawek, 200 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki konfitury "Nasze Domowe Płatki róż" 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 12 sztuk herbatników, PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody. Wylewam na płaskie naczynie i odstawiam do stężenia. Stężoną galaretkę kroję w kostkę. Jogurt naturalny mieszam(...)konfiturą różaną. Truskawki obieram z szypułek. 2. Herbatniki kruszę i wsypuję na dno pucharków. Następnie nakładam porcję masy jogurtowej, porcje galaretki oraz truskawki. Deser podaję schłodzony. Do przygotowania deseru użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż ", którą otrzymałam do testowania od sklepu Premium Rosa . Serdecznie zapraszam do sklepu PREMIUM ROSA , gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przetworów owocowych
Tradycyjna kuchnia Kasiproszku do pieczenia ½ łyżki octu Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe ½ litra mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 kostka masła Masa jagodowa: 60 dag jagód 3 opakowania galaretki fioletowej Masa śmietanowa: ½ lita śmietany kremówki 1 opakowanie galaretki fioletowej 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów. PRZYGOTOWANIE: Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier oraz żółtka(...)ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń i razem ucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Masa jagodowa: Jagody miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i mieszam. Odstawiam do przestudzenia. Połowę gęstej masy jagodowej wykładam na ciasto, wyrównuję. Układam biszkopty i wykładam pozostałą masę jagodową. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczam w ½ szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietanę ubijam
Tradycyjna kuchnia Kasiinnej pracy. Pisanie tego posta rozłożyłam na dwa dni. Mam nadzieję, że przepisy będą pojawiały się jednak częściej ;) . Składniki: 300 ml jogurtu naturalnego 2-3 galaretki truskawkowe 3,5 łyżki żelatyny 2-3 krople aromatu waniliowego 2 łyżki cukru - w zależności jak słodki chcemy jogurt. opcjonalnie owoce: u mnie truskawki i jagody Wykonanie: Żelatynę moczymy(...)następnie rozpuszczamy w odrobinie ciepłej- czekamy aż ostygnie. Letnią żelatynę łączymy z jogurtem naturalnym połączonym z cukrem i aromatem., przekładamy do szklanek - wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy galaretkę truskawkową wg przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka jogurtowa stężeje, układamy na niej owoce i zalewamy letnią galaretką owocową. Schładzamy
Garnkowe fanaberieupieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 200 ml gorącej wody dodatkowo: świeże truskawki świeże listki mięty polewa czekoladowa wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Serek chwilkę miksujemy. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno(...)dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Do rozmiksowanego serka dodajemy ubitą śmietankę z galaretko i chwilkę miksujemy, dosłownie tylko do połączenia się składników. W tortownicy umieszczamy jeden z krążków ciasta. Truskawki przecinamy wzdłuż i układamy na cieście w koło obręczy przecięciem na zewnątrz. Wykładamy cały krem. Na masie umieszczamy drugi blat, lekko dociskamy, polewamy polewą czekoladową dekorujemy truskawkami i listkami mięty. Całość
Domowy Smak Jedzeniadrzewie już pięknie czerwienią się czereśnie , dlatego też postanowiłam część z nich wykorzystać do zrobienia mojej ulubionej tarty. Delikatny, kruchy spód, obłędnie kremowa masa mascarpone , soczyste czereśnie i galaretka. Takie niby banalne, typowe połączenie, a sprawia, że ciężko oderwać się od talerza. Tarta jest niezwykle łatwa i szybka! Jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki i na imprezę. Gwarantuję(...)MASA: * mascarpone – 250 g * żółtko – 2 szt * cukier – 2 łyżki * laska wanilii – 1 szt * skórka cytrynowa – 1 łyżka DODATKOWO: * czereśnie – ok. 200 g * galaretka wiśniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Wszystkie składniki ze sobą siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wylepiamy
Ostra na SłodkoZamieszczam bardzo eksperymentalny przepis. Nigdy wcześniej nie robiłam, ani nigdy wcześniej nie jadłam. Dość kontrowersyjna w smaku sałatka, a element kontrowersyjności stanowią oczywiście winne kostki. A dokładniej - zamienione w galaretkę wino hiszpańskie tempranillo z La Manchy. Samo w sobie jest dość cierpkie i trzeba je lubić, zamienione ze stanu ciekłego w stały, staje się jeszcze bardziej wyraziste. Propozycja tylko(...)odważnych! ;) Z winną galaretką jeszcze będę eksperymentować, bo to wielkie wyzwanie, trudno przewidzieć smak i kolor, ale po tej sałatce wiem, co mogłabym poprawić lub zmienić. Naprawdę świetna zabawa, zachęcam Was do podobnych eksperymentów kulinarnych! :) Przepis zgłoszony
Kuchnia Prezydentowej