galaretka - 14130 przepisów (strona:29/942)

tort z brzoskwiniami i galaretką 289

składniki na trzy równe części i upiekłam osobno trzy blaty, gdyż nie przepadam za przekrawaniem ) składniki na warstwy owocowe: ok. 4 połówki brzoskwiń z puszki, odsączonych i osuszonych 1 galaretka brzoskwiniowa 250 ml gorącej wody parę łyżek dżemu brzoskwiniowego wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do zastygnięcia (ja pozostawiłam w garnku o średnicy tortownicy w której piekłam biszkopty(...)Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Zastygniętą galaretkę również kroimy w kostkę. składniki na krem do przełożenia: 400 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka brzoskwiniowa 70 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do przestudzenia (gdyby galaretka nie chciała się całkowicie rozpuścić, umieszczamy naczynie z galaretą na garnku z gotującą się wodą i mieszamy, aż się rozpuści). Do ubitej

Domowy Smak Jedzenia
Bananowiec z jabłkami 232

trochę na wzór ciasta „Fale Dunaju”. Mamy tutaj jasne i ciemne ciasto z zatopionymi w nim kawałkami jabłek. Kolejne warstwy to: pyszna masa bananowa, banany zatopione w galaretce oraz śmietankowa pianka z galaretką. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, choć przez galaretki nieco czasochłonne – należy przygotowanie ich rozłożyć sobie odpowiednio w czasie. Wychodzi wilgotne i pyszne(...)mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju łyżka kakao 2-3 jabłka szczypta soli Masa bananowa: 3 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła 3 duże banany galaretka cytrynowa Dodatkowo: 3 banany galaretka wiśniowa galaretka agrestowa 500 ml kwaśnej śmietany 18% Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Cienkim strumieniem

Smaki Na Talerzu
Ciasto truskawkowe na herbatnikach 187

Pyszne truskawkowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Tworząc ciasto inspirowałam się przepisem na ciasto Shrek . Ugotowałam gęsty budyń i dodałam do niego galaretki. Budyń ugotowałam normalnie na mleku a zamiast soku dodałam kolejną warstwę ze zmiksowanych truskawek. Na wierzchu jest pianka ze śmietanki i galaretki. Zamiast biszkoptu użyłam herbatników, które oddzieliły poszczególne warstwy. składniki: ok 600 g herbatników kakaowych masa(...)budyniowa 3 budynie śmietankowe bez cukru (budynie na 0,5 l mleka) 1 l mleka 4 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe masa truskawkowa 650 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 250 ml gorącej wody pianka 500 ml śmietanki 1 galaretka truskawkowa 200 ml gorącej wody Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami i odstawić. Przygotować masę budyniową. Ugotować gęsty

Monia miesza i gotuje
Truskawkowiec bez pieczenia 5199

odsączyć na sitku. Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23×23 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawkowiec bez pieczenia – Składniki: Składniki na warstwę truskawkową: 400g truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru 330 ml śmietanki 30% Składniki na warstwę jogurtową: 1 jogurt typu greckiego – 400g 2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa 200 ml wrzątku Składniki na warstwę galaretkową(...)450g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500ml gorącej przegotowanej wody Dodatkowo: ok. 230g herbatników Mini Betini (można użyć innych w ilości takiej, by utworzyć trzy warstwy) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawkowiec bez pieczenia – Wykonanie: WARSTWA TRUSKAWKOWA: Formę wyłożyć folia spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, zblendować na jednolity mus, a następnie doprowadzić go w garnuszku

Kulinarne Przeboje
Ciasto cygańskie ścieżki 191

Cygańskie ścieżki to bardzo kolorowe ciasto. Pstrokaty biszkopt na białkach z różnymi dodatkami oraz masa pełna kolorowych galaretek. Całość smaczna i ciekawie się prezentuje. Kolory galaretek można sobie dowolnie skomponować smakowo lub kolorystycznie. Ciasto można dowolnie udekorować polewą czekoladową albo po prostu posypać cukrem pudrem. Można też przekręcić przekrojony biszkopt aby zaprezentować otrzymane w cieście barwne wzory. składniki: biszkopt(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju oraz 3 łyżki suchego maku 1 łyżka kakao 1 kisiel truskawkowy ( bez cukru ) 4 żółtka+2 łyżki mąki pszennej masa z galaretkami 5 galaretek o różnych kolorach ( u mnie żółta, czerwona, niebieska,zielona, filetowa) 400 g serka homogenizowanego waniliowego Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml. Przygotować 4 galaretki, najlepiej dzień wcześniej

Monia miesza i gotuje
CIASTO KARNAWAŁOWE 267

dawna zamierzałam zrobić jakieś ciasto z niebieską galaretką. Tym razem nie korzystałam z jakiegoś konkretnego przepisu. Po prostu upiekłam biszkopt, zrobiłam masę, ułożyłam delicje i zalałam galaretkami. Masa wyszła delikatna, piankowa i trochę przypomina ptasie mleczko. Na dodatek szałowo wygląda na talerzu, w sam raz na Sylwestra :)  BISZKOPT : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia(...)octu MASA : 2 opakowania bitej śmietany śnieżki kubek śmietany do zup i sosów 18 %  (Mleczna dolina 330 ml) szklanka mleka galaretka cytrynowa galaretka pomarańczowa galaretka agrestowa ORAZ : 2 niebieskie galaretki  3 pojedyncze  opakowania delicji wiśniowych WYKONANIE BISZKOPTU : Ubijamy pianę na sztywno, powoli dosypujemy cukier. Do żółtek dodajemy proszek i ocet. Mieszamy i stopniowo dolewamy do białek

Pani na deser
CIASTO STOKROTKA 201

Wiosna coraz bliżej, więc proponuję taki kolorowy, pyszny oraz bardzo prosty deser bez pieczenia.  Kwiatuszki w galaretce wyglądają uroczo, nasze dzieciaki na jego widok będą skakały z radości.  To także idealny deser dla wszystkich dbających o linię, jest bardzo lekki z niewielką ilością cukru. Dzięki temu możemy pozwolić sobie na nie jeden kawałek . Polecam :) SKŁADNIKI : opakowanie prostokątnych(...)kwadratowych herbatników (ok. 200 g) mleko do nasączenia WARSTWA ŚMIETANOWA : 400 g kefiru 400 g śmietany 18 % (do zup i sosów) 3-4 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe galaretka niebieska galaretka jagodowa galaretka brzoskwiniowa DEKORACJA : galaretka agrestowa 2 opakowania ciastek w kształcie kwiatków żurawina do wypełnienia środków WYKONANIE: Każdą z 3 galaretek (niebieska, brzoskwiniowa i jagodowa)  rozpuszczamy

Pani na deser
Malinowa chmurka 1333

opakowanie cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy; 400 ml śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 3 płaskie łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany Galaretka: 3 galaretki malinowe 600 g malin Beza : 2 białka ½ szklanka cukru 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Galaretka: Rozpuścić galaretki w 1 l 200 ml gorącej wody. Wystudzić. Beza: Ubić białka(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec 180 stopniach przez 15 – 20 minut). Odstawić placek do wystygnięcia. Do wystudzonej galaretki wsypać maliny, całość wymieszać i odstawić do czasu, aż galaretka lekko stężeje (można wstawić ją do lodówki i od czasu do czasu wymieszać). Galaretkę przełożyć na kruche

KuchniaWeDwoje.pl
Galaretki z owocami 213

Galaretki to jeden z najprostszych deserów dla dzieci. Świetnie się sprawdzą na wszelkich imprezach urodzinowych. Warto do nich dodać trochę sezonowych, miękkich owoców takich jak maliny, jeżyny lub jagody. ok 50 g biszkoptów okrągłych 1 galaretka o smaku owoców leśnych 1 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki jagód 1/2 szklanki malin Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia(...)foremek ułożyć owoce i wlać po łyżce galaretki, tak aby jagody były w niej zanurzone co najmniej do połowy. Wstawić do lodówki do czasu, aż galaretka lekko stężeje. Resztę galaretki trzymamy w temperaturze pokojowej. Uzupełniamy płyn w foremkach i ponownie wstawiamy do lodówki. W ten sposób owoce nie wypłyną do wierzchu i pozostaną na dnie, a po odwróceniu będą

https:KKuchniaMniam
Tęczowe galaretki 253

ramach wczorajszego Dnia Dziecka ;). Tęczowe galaretki kuszące oczy małych i dużych! Wykorzystując całe opakowania poszczególnych galaretek (a nie tak jak ja- tylko 1/3 opakowań), otrzymacie 12 takich deserków. Obiecuję, że Wasze dzieci będą prze szczęśliwe!     Składniki: (na 4 porcje)   1/3 op. niebieskiej galaretki (25 g) 1/3 op. czerwonej galaretki truskawkowej (25 g) 1/3 op. zielonej galaretki(...)agrestowej (25 g) 1/3 op. żółtej galaretki cytrynowej (25 g) 4x150 ml gorącej wody 500 ml mleka 2 łyżki żelatyny (bez górki, raczej płaskie) 3 łyżki cukru pudru     Przygotowanie: Wszystkie galaretki rozpuścić w czterech osobnych miseczkach w 150 ml gorącej wodzie. Pozostawić na kuchennym blacie do wystudzenia. Niebieską galaretkę przelać po równo do 4 wysokich szklanek (o pojemności

Nastoletnie Wypiekanie
Jogurtowiec z galaretką 90

Jeśli smakował Wam mój domowy twarożek truskawkowy (tu przepis) i lubicie galaretkę, to mam coś dla Was. Nie wiem czy pamiętacie oldschoolową galaretkę śmietanowiec? Była biała z kwadratami wyciętymi z zastygniętej kolorowej galaretki. Ja wolę wersję twarożkową, czyli domowy twarożek z kawałkami galaretki. Wygląda efektownie i jest pyszny.   Składniki na 2 osoby: duże opakowanie gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego(...)naturalnego) opakowanie kupnej galaretki przygotowanej wcześniej wg. przepisu na opakowaniu – mogą być też różne kolory galaretki pół łyżeczki kardamonu łyżka miodu gaza opatrunkowa do odsączenia Jak przygotować jogurtowiec z galaretką? Poprzedniego dnia lub kilka godzin wcześniej przygotowujemy galaretkę w garnku lub większej misce. Kiedy się zetnie kroimy ją nożem na kwadraty, Jeśli przygotowujemy większą ilość, to możemy mieć

Ugotowane pozamiatane
Galaretka z papierówek z wanilią 142

Galaretka z papierówek z wanilią to przepis, który wypatrzyłam u Ani ., ale ciut go zmodyfikowałam. Galaretka ma piękny bursztynowy kolor, jest słodka o posmaku wanilii. Waniliowa galaretka z papierówek jest idealna do bułek mlecznych , naleśników, placuszków, czy maślanej chałki . Świetnie smakuje na plastrach twarogu. Idealna do jedzenia łyżeczką wprost ze słoiczka, mówię serio, bo tak galaretkę z jabłek wyjadł Piotrek(...)Jeśli w takim tempie będzie to robił, to galaretka z papierówek nie dotrwa nawet do jesieni, nie mówić już o zimie! Na blogu jest przepis na galaretkę z papierówek, a właściwie ze świeżo wyciskanego soku i na galaretkę z porzeczek . Składniki: 2,5 kg papierówek ok. 2 litry wody ok. 2 kg cukru (ilość zależy od uzyskanego soku) 1 kora

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tęczowa galaretka pod chmurką 145

Normal 0 21 Galaretka truskawkowa – 1 op Galaretka pomarańczowa – 1 op               Galaretka cytrynowa – 1 op Galaretka jagodowa – 1 op Galaretka poziomkowa – 1 op Bita śmietana Biała czekolada   Normal 0 21 Każdą galaretkę w osobnej miseczce rozpuścić w 450 ml wrzątku dobrze wymieszać i zostawić do całkowitego(...)ostudzenia. Jak już galaretki przestygną to zacząć np. od galaretki truskawkowej i rozlać ją do 4-5 szklanek i schłodzić, ja chłodziłam w zamrażarce by szybciej to zrobić, jak już się zetnie na wierzch wylewamy galaretkę pomarańczową i znów na parę minut do zamrażalnika, później wlewamy galaretkę cytrynowa do szklanek   i chłodzimy i tak dolewamy galaretki do wyczerpania kolorów

Camilla w kuchni
Torcik galaretkowy 143

Składniki: 2 galaretki o smaku wiśniowym 2 galaretki o smaku pomarańczowym 2 galaretki o smaku cytrynowym 2 galaretki o smaku owoców leśnych  200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 250 ml wody, wlewamy do naczynia w którym galaretka będzie tężała.  Zostawiamy w lodówce do stężenia. Drugą galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 200 ml wody, następnie dolewamy(...)mleka skondensowanego. Mieszamy i studzimy. Ostudzoną, ale nie stężałą lejemy na całkowicie stężałą galaretkę wiśniową. W ten sposób postępujemy z resztą galaretek, nalewając na siebie na przemian raz galaretkę czystą raz galaretkę mleczną. Po całkowitym stężeniu wszystkich galaretek możemy dać naczynie na chwilę do gorącej wody, aby łatwiej było całość wyjąć. Przepis pochodzi ze strony Crust&Dust

Moja Galeria Smaku
Torcik walentynkowy w serduszka 271

pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny poncz 1/3 szklanki wody kilka łyżek soku z cytryny krem 300ml śmietanki 30% lub 36% 0,5 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej 200ml gorącej wody galaretka 0,5 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej 100ml gorącej wody opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru do śmietanki do dekoracji oraz(...)ułożyć z powrotem tak, jak był w formie (chyba że wyrósł nam nierówno, wtedy górę biszkoptu można dać na spód) - wystudzony biszkopt przeciąć na 2 blaty - 0,5 opakowania galaretki rozpuścić w 200ml gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia - połowę zimnej śmietanki ubić na sztywno, wlać do niej wystudzoną (ale jeszcze płynną) galaretkę, wymieszać łyżką - tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć

Smakołyki Bereniki