galaretka - 14130 przepisów (strona:256/942)

Ciasto ,,Błękitna laguna" 136

wszystko udekorowane świeżymi i słodziutkimi borówkami...pychota😋 Ciasto Błękitna laguna nie tylko jest smaczne, ale również prezentuje się bardzo ciekawie dzięki wspanialej barwie galaretki. Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzone. Zapraszam na przepis😊 Składniki (tortownica o wymiarze 28 cm) :   biszkopt: jajka 5 szt, cukier  3/4 szklanki, m ą ka pszenna(...)mleko 1 L, maka pszenna 3 łyżki, cukier kryształ 4 łyżki, cukier puder pół szklanki, masło 250 g, barwnik spożywczy(niebieski)1 łyżka, ponadto: galaretka(niebieska) 2 szt, woda gorąca 3 szklanki, borówki 15 dag, Sposób przygotowania: Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Białka

kulinarne odsłony pati
Galaretkowe ptasie mleczko 242

Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 6 łyżek oleju 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Ptasie mleczko: 2 galaretki agrestowe 0,5 litra kremówki 2,5 szklanki wrzątku barwnik galaretka na wierzch Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Wlać olej i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia(...)kakaem. Wylać na prostokątną tortownicę. Piec około 20 minut. Ostudzić. Dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić, a potem dodać tężejącą galaretkę. Zmiksować, dla poprawienia koloru można dodać barwnik. Przełożyć na biszkopt. Wstawić do stężenia do lodówki. W tym czasie rozpuścić ostatnią galaretkę i gdy zacznie tężeć wylać na ptasie mleczko. Zostawić do stężenia

Ewusiowe Smaki
Tort Red Velvet urodzinowy 315

różni się od tego, który był mi dany skosztować…ale jest mniej słodki. Oczywiście jest słodki jak każdy tort! Tort musi być słodki ale zbalansowany. Dodatek orzeźwiającej galaretki, soku z cytrusów i twarogu do kremu to świetny sposób na uzyskanie smacznego tortu. Tort Red Velvet bardzo smakował moim gościom. Prezentuje się elegancko na talerzu. Przyznaję, że tort jest pracochłonny(...)białej czekolady 50-100 g cukru pudru wedle smaku Mus z czerwonej borówki 500 g borówki, mrożonej 150 g cukru pudru 5 listków żelatyny + 2 listki do galaretki 100 g serka ricotta 250 ml śmietanki kremówki Nastaw piekarnik na 175ºC. Mąkę, cukier, sodę, sól, wanilię i kakao wymieszaj w misce. Wymieszaj serwatkę z octem. Zamiast serwatki można oważyć mleko octem

codojedzenia
Jabłkowo wiśniowa poezja 204

pierwszy. Szukałam inspiracji na coś nowego w mojej spiżarni, i znalazłam ☺W jednym placku postanowiłam umieścić moje smażone jesienią jabłka i drelowane wiśnie w soku własnym. Smak podkreśliłam galaretkami, otulając biszkoptami. Głębi dodał delikatny krem z nutą rumu. Do pieczenia biszkoptów użyłam blachy o wymiarach 37 x 25 cm. Składniki: biszkopt jasny -6 jajek -4 łyżki mąki pszennej(...)tortowej -2 łyżki ciemnego kakao Sposób przyrządzania jest taki sam jak w biszkopcie jasnym. masa jabłkowa:  -1,5 kg   jabłek do smażenia -2 galaretki cytrynowe -cukier do smaku jabłek Jeżeli nie mamy gotowych wysmażonych jabłek, to polecam zakupić szarą renetę i wysmażyć na patelni, tak aby odparował nadmiar soku. Dodajemy cukru

Kulinarne przemyslenia
świąteczne ciasto piernikowe z galaretką 1790

odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładką masę. składniki wkładkę galaretkową: 1000 ml kompotu z owocami czarnej porzeczki 2 czerwone galaretki woda, dopełnienie kompotu wykonanie: Z kompotu odsączamy owoce. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącego kompotu, gdyby było mniej kompotu to dopełniamy wodą i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Do foremki(...)wkładamy jedno ciasto piernikowe, wykładamy równomiernie 1/2 część kremu budyniowego, rozkładamy odsączone owoce, wylewamy tężejącą galaretkę,wkładamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Następnie wykładamy równomiernie pozostałą część kremu, który przykrywamy drugim ciastem piernikowym. Całość polewamy polewą czekoladową. składniki na polewę czekoladową: 130 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao, kopiate 5 łyżek cukru 1 łyżka żelatyny 2 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec z wiśniami i galaretką 476

poniedziałkowy poranek mam dla Was przepis na pyszne ciasto makowe z wiśniami i galaretką.  Połączenie maku z wiśniami i galaretką było strzałem w dziesiątkę. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Z powodzeniem można je upiec i postawić na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki, 50g masła, 50g margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1,5 łyżki(...)śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Dodatkowo: 1 puszka masy makowej z bakaliami HELIO , 1 słoik wiśni drylowanych w syropie, 250 ml wody, 3 opakowania galaretki wiśniowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach

Tradycyjna kuchnia Kasi
Truskawkowa fantazja 168

cukru. Jest lekkie i proste do zrobienia.Biszkopt polecam zrobić dzień wcześniej. W sezonie truskawkowym polecam. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 1/2 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej galaretka: 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 litra wody masa biała: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki wody 1 paczka biszkoptów okrągłych masa jogurtowa(...)minut. Wyjmuję z piekarnika i spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę. Jak biszkopt przestygnie wykładam boki formy folią spożywczą na około. Na biszkopcie układam pokrojone na pół truskawki. Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i jak zacznie lekko tężeć wylewam ją na truskawki. Wstawiam do lodówki. PO wyjęciu układam na galaretce biszkopty. Śmietanę schłodzoną ubijam na na prawie sztywno.Galaretk

wesoła kuchnia
Tęczowa rolada z galaretką 184

Moje ulubione ciasto na szybko. Wykonuje się je ekspresowo, bo biszkopt pieczemy tylko 15 minut. Następnie dodajemy dowolne nadzienie (dziś galaretki) i gotowe! Składniki na ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki mąki papier do pieczenia Składniki na nadzienie: 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/3 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 1 aromat pomarańczowy 2 kolorowe galaretki cukier puder(...)posypki Wykonanie: Galaretki ugotować oddzielnie kolorami według opisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, utrzeć i połączyć delikatnie z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Ciasto wyjąć delikatnie, położyć na ściereczkę

Tradycyjna Kuchnia
Kostka truskawkowa 186

jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 300 ml kremówki 50 dag  twarożku śmietankowego (lub mascarpone) 3/4 szklanki wody 1  łyżka żelatyny 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka zmiksowanych truskawek polewa: stopiona czekolada deserowa  biała czekolada (50 g) 1 łyżeczka galaretki truskawkowej  1 łyżeczka masła dodatkowo truskawki do przybrania (około 1/2 kg) Jaja(...)formę (28cm x 38 cm) i  upiecz w temp. 160 st C do suchego patyczka. (około 30 min). Po wystudzeniu przekrój ciasto  na 2 blaty. Rozpuść  galaretkę z dodatkiem  łyżki żelatyny  w  szklance wody. Odstaw  do ostudzenia.  Ubij kremówkę. Do serka dodaj zmiksowane truskawki. Dodaj do masy tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę

Gotuj Sam!
Rabarbarowy kopiec kreta. 184

ogrodzie. Ręka już w lepszej kondycji wiec mogę klepać na klawiaturze. Rabarbarowy kopiec kreta 1 blat biszkoptu kakaowego kilka łodyg rabarbaru 2 jabłka cukier brązowy  do smaku 2 galaretki cytrynowe 500 ml kremówki tortowej (36%) czekolada w proszku Obierz rabarbar po czym pokrój go w 1 cm kawałki. Obierz jabłko i pokrój je mniej więcej tak samo. Przełóż owoce(...)rondelka, posyp cukrem brązowym i odczekaj aż zaczną puszczać sok. Przesmaż owocę  niezbyt długo, by się nie rozpadły. Wyjmij owoce. W gorącym soku rozpuść galaretkę, jeśli jest go mniej niż szklanka uzupełnij wodą do jej objętości. Włóż  owoce do rozpuszczonej galaretki i odstaw. Drugą galaretkę rozpuść w 2/3  szklanki wody i odstaw do ostudzenia. Pokrusz biszkopt . Miseczkę

Gotuj Sam!
Sernik na zimno z mandarynkami 223

Ponieważ jeszcze żadna firma nie wyprodukowała mandarynkowej galaretki a chciałam zrobić sernik z mandarynkami to postanowiłam zrobić mały eksperyment. Na soku z mandarynek Victoria Cymes zrobiłam galaretkę. Nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak pysznie.  Składniki: Spód: 100 g herbatników 80 g masła Masa serowa: 500 g sera twarogowego  250 ml kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki(...)żelatyny 1/4 szkl letniej wody Galaretka mandarynkowa: 250 ml soku z mandarynek Victoria Cymes 2 płaskie łyżeczki żelatyny 1 puszka mandarynek  Przygotowanie: Herbatniki zmielić w blenderze na proszek. Wlać rozpuszczone letnie mleko, wymieszać i zagnieść. Dno tortownicy wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Mieszankę z herbatników równomiernie rozłożyć na dnie tortownicy i ugnieść. Serek zmiksować z cukrem pudrem. Wlać

Ala piecze i gotuje
Galaretki z kurczaka 147

Jako dziecko szczerze nienawidziłam tego dania.! W domu rodzinnym Babcia a potem Mama robiły piękne dekoracj e galaretek, takie małe dzieła sztuki. W akademiku koleżanki zachwycały się smakiem i wyglądem galaretek, które, jak się niedawno dowiedziałam, były inspiracją w ich dorosłym, kulinarnym życiu. Ale jak to w życiu bywa, do wszystkiego trzeba(...)dorosnąć. Teraz nie wyobrażam sobie świąt czy innych uroczystości bez tych galaretek. Szkoda, że moje dzieci jeszcze do tego nie dorosły. Ten przepis wymyśliłam dawno temu, dodatek ogórka konserwowego zaostrza smak dania, tak samo jak ocet winny w bulionie. Składniki: • 5 udek z kurczaka • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • 1/2 pora • – 2 liście laurowe

To co kocham
Czekoladowy pijak z wiśniami 458

Mega czekoladowe i wilgotne ciasto nasączone ponczem z likieru wiśniowego, czekoladowy krem w połączeniu z galaretką i wiśniami daje wspaniałe tortowe ciasto. Wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania, wychodzi dość wysokie,  zrównoważone w smaku, nieprzesłodzone, jednym słowem klasyka z lekkim twistem. Idealne na świąteczny stół. Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto: 15 dag mąki pszennej 3 jajka 2 czubate łyżki(...)proszku do pieczenia Dr.Oetker ½ płaskiej łyżeczki  sody Dr.Oetker Krem czekoladowy: 1 litr śmietanki kremówki 5 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 2 łyżki ciemnego kakao 2  galaretki wiśniowe Dr.Oetker 2 wafelki Prince polo Poncz: ½ szklanki nalewki wiśniowej ewentualnie z Czarnej porzeczki 50 ml przegotowanej wody Wierzch: 1 słoik wiśni drylowanych w syropie 1 wafel Prince polo Sposób przygotowania

Wanilia i Kardamon