galaretka - 14130 przepisów (strona:263/942)

Sernik z galaretką i truskawkami 247

Sernik z galaretką i truskawkami to pomysł na ciasto na zimno, które w smaku jest idealne - nie za słodkie i naprawdę sycące. Najlepiej sernik na zimno przygotować dzień przed podaniem, ponieważ wszystkie warstwy muszą mocno stężeć. Jeżeli macie ochotę na inne ciasta na zimno to zajrzyjcie TUTAJ .  Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm: 2 galaretki o smaku(...)opakowanie okrągłych biszkoptów (100 g) truskawki (co najmniej 0,5 kg) Truskawki umyć, osuszyć i odciąć z nich szypułki. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wody. Odstawić do ostudzenia. Galaretki rozpuścić w 0,5 l wrzącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Twaróg, jogurt, mleko i cukier puder przełożyć do miski. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec

Ugotować
Tort pomarańczowo-czekoladowy 236

urośnie, możecie zabezpieczyć boki tortownicy papierem do pieczenia podnosząc je wyżej aby biszkopt nie wypłynął podczas pieczenia.) Do przełożenia tortu będziecie potrzebować: 1/2 słoika dżemu pomarańczowego. 1 galaretkę pomarańczową  1  Pomarańczę (obrać na cząstki, następnie z każdej cząstki zdjąć cieniutką białą błonkę) Galaretkę  rozpuścić według przepisu w 400 ml wody.  Dokładnie wymieszać i odstawić(...)tortu (możecie umieścić tam trochę kremu, co spowoduje przyklejenie się biszkoptu i nie będzie się przesuwał)  Składajcie tort w tortownicy.  Delikatnie nasączcie i wyłóżcie tężejącą galaretkę( galaretka musi być tężejąca, aby nie wsiąkła w biszkopt)  W środek galaretki włóżcie obrane cząstki pomarańczy.  Przykryjcie biszkoptem i schłodźcie w lodówce około 20 minut. Następnie nasączcie biszkopt

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
CIASTO "OCZY CARYCY KATARZYNY" 169

pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju rzepakowego Krem: 1 i 2/3 szklanki mleka 1 budyń  śmietankowy 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka miękkiego masła Galaretka: 2 galaretki (u mnie agrestowe) 2 łyżki cukru 1/2 litra wody   Napar kawowy: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru 1 szklanka wody (można dodać alkoholu amaretto) + okrągłe biszkopty + polewa(...)Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń. 5. Galaretki: Wodę zagotować, dodać cukier, a potem galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia. 6. Napar: Z podanych składników zrobić napar i wystudzić. 7. Przełożyć ciasto (od dołu) 1 blat ciasta (można lekko

Mała w garnku miesza
Ciasto Delicja 1351

ciasteczek, nazwa tego ciasta jest według mnie jak najbardziej zasadna. Ciasto jest przewspaniałe. Zarówno całościowo jak i każda z warstw z osoba smakuje bajecznie. Delikatny biszkopt, brzoskwinie zatopione w galaretce a wszystko to przykryte czekoladową masą śmietankową. No prawdziwa delicja(specjał), mówię Wam:) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru drobnego 3/4 szkl. mąki tortowej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 płaska(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Warstwa brzoskwiniowa : 1 duża puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe Warstwa czekoladowa : 120 g mlecznej czekolady 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody lub 2 śmietan-fixy Polewa czekoladowa : 70 ml śmietanki kremówki 30% 70 g mlecznej czekolady Białka ubijamy na sztywną

Smaki Na Talerzu
Śnieżny puch 293

przygotowania. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, aby całość stężała. Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego 2 śnieżki w proszku 350 ml mleka 2 galaretki cytrynowe 450 ml wrzącej wody 80 g wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła ½ łyżki cukru 150-250 g herbatników (ja zużyłam mniej tzn. 150g, w kwadratowej blaszce być może pójdzie(...)więcej) Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 450 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia na kilka godzin. Gdy galaretka nie będzie już płynna, tężejąca to wtedy ubić śnieżki. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać do momentu uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej zmielony ser (opcjonalnie możecie dosłodzić do smaku, ja tego nie robiłam, bo galaretki są dla mnie już

Fabryka pomysłów
Truskawkowe ptasie mleczko z mleka skondensowanego 160

bardzo szybko. No i z założenia jest bezglutenowy:-) Składniki : 500 ml mocno schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 3 -6 łyż ek cukru pudru - przy trzec h jest delikatnie słodko:-) 2 galaretki - ja użyłam pomarańczowych ale oczywiście można truskawkowe:-) 2 czubate łyżeczki żelatyny truskawki Jedną galaretkę rozpuści łam w 2 00 ml gorącej wody. Drugą rozpuści łam w normalnej ilości wody. Odstawi(...)łam do przestudzenia. Żelatynę zala łam ok 50 ml wody i odstawi łam do napęcznienia. Wstawi łam do gorącej kąpieli wodnej i rozpuści łam . Doda łam do galaretki rozpuszczonej w 200 ml wody. Mleko wla łam do wysokiej miski, doda łam cukier puder i ubi łam mikserem na pianę. Doda łam przestudzoną galaretkę z żelatyną i szybko wymiesza łam . Doda

Ze smakiem bez glutenu
JAGODOWY TORCIK NA ZIMNO 187

herbatników maślanych 50 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 200 g sera kremowego philadelphia, 200 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru pudru, ½ szkl. jagód 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Galaretka: 1 opakowanie galaretki o smaku owoce leśne Dodatkowo:  ołówki czekoladowe do dekoracji WYKONANIE Spód herbatnikowy: masło rozpuszczamy, studzimy. Herbatniki mielimy drobno w malakserze. Mieszamy z wystudzonym masłem, aby powstał(...)Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Jagody blendujemy, dodajemy cukier, następnie po ser i jogurt, dodajemy przestudzoną żelatynę. Mieszamy dokładnie, wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy. Wyrównujemy powierzchnię. Galaretka: W ¾ szkl. wrzątku rozpuszczamy galaretkę, zostawiamy do stężenia. Ciasto zalewamy tężejącą galaretką. Gdy ciasto całkowicie stężeje, obkładamy rurkami z czekolady

słodki bratek
Domowe ptasie mleczko 400

wierzchu jest polane bardzo przyjemną, rozpływającą się w ustach czekoladową polewą. Z przepisu wychodzi duża porcja bardzo podzielnego i smacznego ciasta. Ptasie mleczko wykonane jest ze śmietany i galaretki, której smak może być dowolny (u mnie była pomarańczowa). Takie ciasto na pewno sprawi przyjemność Waszym gościom i poproszą o dokładkę, a odwiedziny będą długo wspominać. Składniki: (na formę o wymiarach(...)greckiego 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia Ptasie mleczko: 500 ml śmietany 30% (schłodzona) 1 galaretka pomarańczowa Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady z 60% zawartością kakao 50 g masła 90 g śmietanki 30% 1 łyżeczka miodu naturalnego Do odmierzania używam:    łyżeczka

Kuchcik gotuje
Brzoskwiniowiec 198

Szybkie i proste ciasto, pysznie brzoskwiniowe, z niezawodną masą śmietanową, z mascarpone i kawałkami owoców. I brzoskwiniową galaretką. Mówię Wam, pycha! Biszkopt mięciutki, z mojego niezawodnego przepisu. Zamiast brzoskwiń można użyć innych owoców np. truskawek, jeżyn, jagód, poziomek, a ciasto będzie równie pyszne. Nam ostatnio bardzo posmakowała wersja z brzoskwiniami. I tę Wam polecam! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru(...)szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 200ml. śmietanki 30% 250 g. mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki (u mnie brzoskwiniowa i pomarańczowa) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt : białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Gdy białka są ubite i cukier rozpuszczony, dodać po żółtku ciągle ubijając. Mąkę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto z winogronami 164

gotowe biszkopty,  w ten sposób, ciasto będzie jeszcze szybsze do zrobienia. Polecam :) Składniki: biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru galaretka 2 galaretki zielone winogrona masa śmietanowa 500 ml śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1/4 szklanka wody Wykonanie Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę(...)wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę 25x25 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy  przez około 20-25 minut. Wystudzić. Galaretki rozpuścić w 450 ml gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia. Winogrono przekroić na  pól i wypestkowałam, gdyż nie chciałam by strzelały podczas jedzenia miedzy zębami. Jeżeli mamy bezpestkowe

magiczna kuchnia Kasi
Leśny Mech – szpinakowe ciasto z kremem i granatem 951

pieczenia cukier waniliowy 1/2 owocu granatu Do nasączania 1 szklanka wody, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka cukru Krem śmietanowy 400 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 4 łyżki cukru pudru lub cukier do smaku 1/3 kubka gorącej wody Krem jogurtowy 800 g jogurtu greckiego Ilość dowolnego słodzidła (erytrol, ksylitol, słodzik, stewia, miód(...)smaku 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 1/3 szkl. gorącej wody Sposób przygotowania Ciasto: Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć na sitku. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Na koniec, dodajemy wolnym strumieniem olej. Dodajemy szpinak i mieszamy na wolnych obrotach. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką

Mieszam w Garnku
Ciasto z delicjami 157

Dzisiaj kochani czytelnicy witam Was słodkościami 😊 Ciasto składa się z biszkoptu, dżemu, ciasta z maku i kokosu, które najbardziej uwielbiam w tym cieście 💜 oraz masy budyniowej, delicji i galaretki. Do fanek delicji to nie należę, ale do tego ciasta pasują rewelacyjnie. Pierwszy raz jadłam to ciasto, gdy byłam małą dziewczynką i do dzisiaj go pamiętam... Wszystkie warstwy ciasta(...)proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa budyniowa: mleko 500 ml. budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier puder 4 łyżki, masło 200 g, dodatkowo: delicje dowolny smak 3 opakowania, galaretka wiśniowa 2 opakowania, ulubiony dżem 1 mały słoik, Sposób przygotowania: Przygotowujemy biszkopt: Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku. W misce mieszamy

kulinarne odsłony pati
Galaretka z wędzonym kurczakiem 151

Uwielbiam galaretkę drobiową. W rodzinnym domu podawało się ją zawsze w Sylwestra i na Nowy Rok. Ja wprowadziłam zwyczaj przygotowywania jej także na Wielkanoc . Tyle, że na Wielkanoc przygotowuję ją koniecznie z jajkiem  (użyłam przepiórczych).  Tym razem jednak postanowiłam nieco urozmaicić jej skład. Zamiast zwykłego kurczaka, dałam wędzonego a marchew z groszkiem zastąpiłam brokułem. Galaretka wyszła rewelacyjna(...)ugotowanym wywarze warzywnym rozpuszczamy żelatynę. Do filiżanek nalewamy po 2 łyżki wywaru. Czekamy aż stężeje. Następnie układamy jajka, brokuł i mięso. Zalewamy resztą wywaru. Studzimy i czekamy aż galaretka stężeje. Wyjmujemy zastygnięte galaretki. Podajemy z plasterkami cytryny. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: ok. 1 h +tężenie galaretki Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
CYTRYNOWY PUSZEK 146

szklanki oleju Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem cytrynowy 2 galaretki cytrynowe 0,5 litra śmietany 36 % Polewa Szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g kostka masła 4 łyżki mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy(...)POLEWA W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia. KREM CYTRYNOWY Galaretki rozpuścić w 200ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania powoli wlewać galaretkę, i miksować do chwili aż śmietana i galaretka

RAROSSA
Kostka truskawkowa 169

jajka 2/3 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżka oleju Na masę śmietankową: 400ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 galaretka truskawkowa, rozpuszczona w 250ml gorącej wody Na masę truskawkową: 600ml musu z truskawek (zmiksowanych świeżych truskawek) 100ml wody 2 galaretki truskawkowe Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej, ostudzonej wody sok z połowy(...)upieczeniu biszkopt studzimy. Zimny wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i ponownie wkładamy do formy. Nasączenie: wszystkie składniki mieszamy, nasączamy biszkopt. Masa śmietankowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do stężenia do lodówki. Masa truskawkowa: mus z truskawek umieszczamy w rondelku, dodajemy wodę i zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika

Smak mojej kuchni