galaretka - 14130 przepisów (strona:269/942)

Ciasto piankowe z soczystym kiwi 171

szklanki cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 1 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa: 100 g masła 2 kisiele cytrynowe 1 galaretka agrestowa   Pianka: 100 ml śmietany 30% 2 galaretki agrestowe   Dodatkowo: dojrzałe kiwi 10-11 sztuk Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier(...)minut, do suchego patyczka, po tym czasie wyjmujemy i studzimy. 2. Masa: kisiele gotujemy wg przepisu na opakowaniu lecz w 3 szklankach wody. Do gorącego gotowego kisielu wsypujemy galaretkę agrestową. Dokładnie mieszamy i studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce kisielu cały czas ucierając do dokładnego wymieszania masy.   3. Pianka: galaretki agrestowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku, mieszamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Arbuzowiec 467

cukru 2 łyżki mąki tortowej łyżeczka soku z cytryny 2,5 łyżki maku Bita śmietana: 400ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Galaretka arbuzowa: 500g miąższu arbuza bez pestek 2 galaretki arbuzowe lub truskawkowe Nasączenie: 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki soku z cytryny łyżka cukru pudru   Ciasto kakaowe: Mąkę przesiewamy z kakao(...)szklanki wrzącej wody, mieszamy żeby nie było grudek i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem, na koniec dodajemy żelatynę. Ciasto kakaowe nasączamy, smarujemy bitą śmietaną i przykrywamy blatem ciasta makowego. Galaretka arbuzowa: Miąższ umieszczamy w garnku, gotujemy aż puści sok i będzie miękki. Ja swojego dodatkowo zblendowałam, ale nie jest  to konieczne. Do gorącego arbuza dodajemy galaretki. Mieszamy, żeby

Czerwona Porzeczka
Ciasto Kubuś bez pieczenia 474

Madzi, który lekko zmodyfikowałam. Ciasto jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Masa kubusiowa: 900 ml soku marchwiowo- owocowego typu „Kubuś” 2 opakowania budyniu śmietankowego, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 600 ml  śmietany  30%, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Dodatkowo: 20 sztuk biszkoptów okrągłych, 20 sztuk delicji o smaku pomarańczowym, kolorowa posypka PRZYGOTOWANIE: 1. Masa kubusiowa(...)soku odlać 1/2 szklanki. Pozostały sok zagotować. W odlanym soku wymieszać budynie. Masę wylać do gotującego się soku. Wymieszać i gotować 2 minuty. Do gorąc ego budyniu wsypać galaretki brzoskwiniowe. Dokładnie wymieszać. 2.  Spód blaszki wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać gorącą masę kubusiową. Wyrównać i odstawiać do stężenia. Na masie ułożyć delicje. 3.  Masa śmietanowa : Galaretki truskawkowe rozpuścić

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik na zimno z wiśniami 189

tylko z brzoskwiniami można zobaczyć tutaj Sernik na zimno . Wiśnie wtopione w bitą śmietanę. Pyszności. SKŁADNIKI: 5  serków homogenizowanych o smaku waniliowym ( można więcej, wtedy mamy wyższy ) 5 galaretek w różnych kolorach ( galaretki proporcjonalnie do serków) 1/2 kg świeżych wiśni 500 g. śmietanki 30 % 1/2 szklanki cukru pudru (można  mniej, jak nie lubimy słodkie) 3 łyżeczki żelatyny(...)szklanki gorącej wody WYKONANIE: Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody, studzimy i mieszamy z serkiem Wlewamy na spód małej tortownicy. Chłodzimy w lodówce do  stężenia. Przygotowujemy następny kolor  galaretki i postępujemy  podobnie. Na wierzch układamy wiśnie.  Ostatnia warstwa to bita  śmietana, którą ubijamy mikserem , dodajemy cukier i dalej miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym i kremem wiśniowym przekładane wiśniową konfiturą oraz z glazurą wiśniową 204

warstwą konfitury, ewentualnie dżemu.  Składniki na mus wiśniowy: - 500 mililitrów śmietanki tortowej - 3 - 4 łyżeczki żelatyny spożywczej  - 1 łyżka cukru pudru - 450 gram konfitury (tutaj wiśniowej) - 1 galaretka (tutaj wiśniowa) - owoce (tutaj wiśnie) Przygotowanie musu wiśniowego: W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i galaretkę. rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec(...)ubijania cukier puder. Następnie dodajemy do masy konfitury oraz przestudzoną żelatynę z galaretką. Dokładnie łączymy składniki. Wylewamy wszystko na mus czekoladowy, zanim odstawimy do stężenia, układamy jeszcze owoce. Składniki na glazurę wiśniową: - 1 galaretka (tutaj wiśniowa) - 350-400 mililitrów wody Przygotowanie glazury wiśniowej: Galaretkę łączymy z gorącą wodą, dokładnie mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia i wylewamy na mus wiśniowy. Voila! Kolejność

Życie zamknięte w smaku
Szybki biszkopt z pianką truskawkową i owocami 320

stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Nasączamy alkoholem według uznania. Składniki na piankę truskawkową: - garść truskawek - 600 gram jogurtu naturalnego - 300 gram kwaśne śmietany 18% - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie pianki truskawkowej: Galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Truskawki myjemy i kroimy w średnich rozmiarów kostkę. Jogurt łączymy ze śmietaną oraz przestudzoną galaretką(...)etapie musimy użyć miksera i całość wykonać szybko, żeby składniki połączyć, a nie doprowadzić do powstania galaretkowych grudek. Wylewamy masę na biszkopt. Składniki na wierzch: - garść truskawek - 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie wierzchu: Obrane i przekrojone na dwie części truskawki układamy na piance, najlepiej zanim jeszcze zdąży zupełnie stężeć. Na całość wylewamy galaretkę przygotowaną według opisu na opakowaniu. Voila! Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Biszkopt z jogurtową pianką 195

wyszukanego. Prosty i w miarę małokaloryczny deser, który sprawdza się w czasie upałów. Możecie dodać do niego owoce sezonowe, zmieniać smaki galaretek czy kształty. Wszystkie chwyty dozwolone ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(...)Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut lub do "suchego patyczka". Studzimy i nasączamy niewielką ilością alkoholu. Składniki na masę jogurtową: - 2 duże jogurty greckie - 2 galaretki o dowolnym smaku (u mnie cytrynowa) + jeszcze jedna na wierzch o innym smaku Przygotowanie masy jogurtowej: 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Przestudzamy i przy użyciu miksera łączymy z jogurtami

Życie zamknięte w smaku
Owocowy sernik bez pieczenia 127

dworze nadal trwają upały, potrzeba sprawiła, iż zabrałam się za zrobienie ciasta bez użycia piekarnika. No i wyszło coś takiego… Składniki: biszkopty ok. 1 kg twarogu do sernika 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wiśniowa 100 ml brandy niecała szklanka borówek amerykańskich niecała szklanka wydrylowanych wiśni Wykonanie: Biszkopty nasączamy odrobinę brandy, układamy na okrągłej blaszce. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance wody(...)dodajemy twaróg, mieszamy ( dobrze jest użyć zwykłego miksera do rozpuszczenia galaretek i wymieszania z twarogiem ). Do masy dodajemy borówki i delikatnie mieszamy łyżką. Całość wylewamy na biszkopty i układamy wiśnie lekko je wciskając. Schładzamy w lodówce. Gdy całość stężeje, nalewamy na górę rozpuszczoną wiśniowa galaretkę. Ponownie wstawiamy do lodówki. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Wieloowocowy placek z jogurtowymi galaretkami 159

przypomnienia, dokładne wykonanie podane w cytrynce   http://ewysmaki.blogspot.com/2014/10/cytrynka-puszyste-ciasto.html#comment-form ) 5-6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Dodatkowo 1 galaretka kiwi 1 galaretka truskawkowa 4 jogurty naturalne Truskawki z kompotu Brzoskwinie z syropu Wykonanie: Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na połowę na dwa cienkie placki. Jedną połowę umieszczamy ponownie(...)blaszce. Galaretkę zieloną rozpuszczamy w szklance wody ( najlepiej robić to mikserem ) dodajemy 2 jogurty, dalej mieszamy. Pozostawiamy do tężenia. Placek nasączamy płynem z kompotu i układamy pokrojone brzoskwinie. Gdy galaretka będzie już lekko tężała wylewamy ją na ciasto. Gdy całkowicie stężeje nakładamy kolejny placek, nasączamy i postępujemy dokładnie tak samo jak poprzednio. Owoce, galaretka z jogurtami. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Tęczowy torcik z galaretek 612

Kiedy na dworze upały i nie mamy ochoty włączać piekarnika, proponuję  tęczowy torcik z galaretek . Na pewno spodoba się dzieciom. Składniki: 450 ml mleka 45 g żelatyny galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa, poziomkowa, wiśniowa, z owoców leśnych Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.  Żelatynę namaczamy w zimnym mleku. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy(...)misce z ciepłą wodą. Dno tortownicy posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie zalewamy je 70 ml masy mlecznej i schładzamy w lodówce. Na tę warstwę wylewamy 200 ml tężejącej galaretki cytrynowej i ponownie schładzamy w lodówce. Na przemian wylewamy masę mleczną i galaretkę. Po wylaniu każdej warstwy torcik schładzamy w lodówce.  Smacznego

Salonik smaków
Deser malinowo-brzoskwiniowy 222

Lato w pełni. Upały nieco zelżały choć dalej ciepło więc dzisiaj coś chłodnego z owocami czyli deser malinowo-brzoskwiniowy. Składniki: Galaretka malinowa: - 200g świeżych (lub mrożonych) malin - 35g cukru pudru - 6g żelatyny -20ml wody Mus brzoskwiniowy: - 2 brzoskwinie - 40g cukru pudru - 100g serka mascarpone - 150g śmietanki 30% - 6g żelatyny - 20ml wody Dekoracja (opcjonalnie): - 1 brzoskwinia - kilkanaście borówek - kilka listków(...)mięty Składniki na 4 porcje. Najpierw zaczynamy od galaretki malinowej. Maliny blendujemy z cukrem pudrem. Następnie rozpuszczoną w wodzie żelatynę dodajemy do malin i wszystko razem mieszamy. Gotową galaretkę przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki aby żelatyna stężała. Kiedy galaretka stężeje bierzemy się za mus. Obieramy ze skórki brzoskwinie, połowę jednej brzoskwini kroimy w małe kosteczki, a pozostałe półtorej

Kuchenne Wariacje
DELIKATNY SERNIK BEZ PIECZENIA 181

Sernik, który Wam dziś przedstawiam jest puszysty, delikatny i mało słodki, tak więc amatorzy bardzo słodkich ciast, mogą sobie go dosłodzić. Składniki : (blaszka 31cmx21cm) 750g białego sera  3 galaretki o dowolnym smaku 100 g miękkiego masła  5 łyżek drobnego cukru Na wierzch : 2 galaretki rozpuszczone w połowie wody przewidzianej na opakowaniu owoce ( u mnie truskawki i maliny) Wykonanie(...)zmielić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać do niego zmielony ser i wszystko wymieszać. Podzielić na trzy części. Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance wody - ostudzić. Tężącą galaretkę dodać do jednej części sera i wymieszać mikserem. Wylać do tortownicy  i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną

Walijskie Pichcenie
Tęczowy deser 184

galaretka truskawkowa 1 szt galaretka cytrynowa 1 szt galaretka agrestowa 1 szt bita śmietana  Galaretki, każdą z osobna przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Następni do pucharków wylewamy po małej porcji na zmianę galaretki: czerwona-zielona-żółta Dekorujemy bitą śmietaną. Schładzamy w lodówce

Camilla w kuchni
mus truskawkowy na zimno, czyli deser pyszny... 170

Składniki: truskawki 1 kg, jogurt gęsty 380 ml, serek homogenizowany 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, żelatyna 2 łyżeczki, biszkopty okrągłe 20 sztuk, czekolada mleczna 100 gram, galaretka agrestowa 1 opakowanie, żelatyna 1 łyżeczka truskawki dojrzałe obrać, opłukać, kilkanaście zostawić do ozdoby, truskawki dobrze zmiksować w pojemniku blendera zmiksowane truskawki przełożyć do naczynia i mikserem zmiksować z jogurtem gęstym, serkiem(...)homogenizowanym waniliowym na masę gładką galaretkę truskawkową, 2 łyżeczki żelatyny rozmieszać w 250 ml gorącej wody i wystudzoną wlać do masy i dobrze zmiksować forma silikonowa 22 cm - wlać masę do formy, poukładać biszkopty lekko je wciskając w masę powkładać kostki czekolady nadziewanej orzechami, schować do lodówki do stężenia truskawki pozostałe dać na wierzch, galaretkę agrestową z 1 łyżeczką żelatyny

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto "Zośka" 1091

margaryny 25 dag cukru 25 dag mąki 6 jaj 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 2/3 szkl. zmielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka amoniaku 3 galaretki (2 wiśniowe i cytrynowa) 400 ml śmietanki 36% lub 30 % Powidła, filiżanka drelowanych wiśni Wykonanie: Margarynę, cukier, żółtka ucieramy na puszystą masę, potem dodajemy mąkę, proszek, amoniak oraz ubitą pianę(...)białek. Ciasto dzielimy na 3 części: 1+orzechy, 2+kakao, 3+2 łyżki mąki, i pieczemy trzy placki. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wody, gdy się trochę zetnie dodajemy filiżankę wiśni drelowanych. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl. wody. Potem ubijamy 400 ml śmietanki i dodajemy galaretkę cytrynową z 2 łyżkami cukru pudru. Ciemny placek smarujemy galaretką z wiśniami

psgotujemy