galaretka - 14130 przepisów (strona:274/942)

Ciasto magistra 187

Gorąco polecam. Jest wspaniałe!!! Jak wszystkie ciasta Siostry Anastazji Składniki : 1 kostka margaryny 1/2 l. mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka Masa z galaretką : 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe, 3/4 szkl wody Masa z nutellą 40 gad kremu Nutella 1 pokruszony wafel Bita śmietana: 1/2 l. śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru(...)biszkopty i wystudzić.Z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyniu ugotować budyń, wystudzić i dodawać porcjami do utartej  margaryny .Z brzoskwiń odlać sok, dodać wodę, rozpuścić w tym galaretki, owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki. Krem Nutella rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać pokruszony wafel.Kremówkę ubić z cukrem dodając letnią rozpuszczoną żelatynę. Na spód ułożyć

Ciasteczkowy Potwór
Lodowiec 197

moich pociech. Składniki: 1 litr mleka 4 opakowania budyniu 2 kostki masła  1 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 2 szklanki mleka w proszku 2 opakowania biszkoptów okrągłych 2 galaretki o dowolnym smaku Wykonanie: W połowie mleka ugotować dwa budynie roztrzepane z dwoma żółtkami, w pozostałym leku-2 budynie + 2 żółtka. Oba wystudzić. Masło utrzeć z połową(...)cukru, dodając porcjami wystudzony budyń i szklankę mleka w proszku. Tak samo przygotować drugą masę. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, biszkopty moczyć w chłodnej galaretce i układać na spód blachy. Na biszkopty wyłożyć jedną masę, na wierzch ponownie biszkopty moczone w galaretce,na to druga masa. całość zalać pozostałą galaretką i schłodzić. Ciasto najlepiej zostawić na całą

Ciasteczkowy Potwór
Shrek 182

Shrek :) Czy ktoś nie zna jeszcze tego ciasta? nie sądzę. Chyba każdy już próbował choć raz. Pyszny biszkopt z masą  budyniową na zielonym "Pysiu", z bitą śmietaną i galaretką. Lekko kwaskowe w smaku, a zarazem słodkie i delikatne. ciasto pełne niespodzianek. Biszkopt: 6 jaj 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki Masa zielona: 1 sok zielony - 900 ml - u mnie(...)Pysio 2 opakowania budyniu śmietankowego- po 40 gram każde Śmietana: 500 ml śmietany kremowej 36% 2 pełne łyżki cukru pudru Galaretka: 2 opakowania galaretki zielonej 3 szklanki wrzącej wody Dodatkowo: 2 opakowania ciastek z galaretką w polewie czekoladowej, np: Delicje Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając po 2 łyżki cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam i dodaję stopniowo

Ciasteczkowy Potwór
Bananowiec 164

Składniki: biszkopt 1 kg dojrzałych bananów 1 kostka miękkiego masła 1 galaretka cytrynowa + 1,5 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru sok z 1/2 cytryny 2 galaretki agrestowe + 3 szklanki wrzątku Sposób przygotowania: 1. Upiec biszkopt na dużej prostokątnej blaszce zgodnie z podanym wcześniej przepisem. 2. Rozpuścić galaretkę cytrynową i odstawić do wystygnięcia. 3. Banany zmielić blenderem. 4. Masło utrzeć(...)cukrem, dodać banany i płynną, zimną galaretkę. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. 5. Kiedy masa tężeje w lodówce, rozpuścić galaretki agrestowe. Gdy zaczną tężeć wylać na masę bananową i ostawić na kilka godzin do lodówki

A Ty Smakuj Mnie
Słodkie środy - Tort pod czereśniową chmurką 190

cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła masa: 500 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody galaretka: 2 słoiki 750 ml wiśni 2 galaretki 600 ml wrzącej wody dodatkowo: 100-120 g małych białych bez  PRZYGOTOWANIE: Spód: Mąkę łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami(...)27cm) nakłuwamy widelcem. Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20-25 minut – ma być zarumienione.  Przygotowujemy warstwę owoców: w 600 ml wrzącej wody rozpuszczamy 2 galaretki wiśniowe, przestudzamy wkładamy owoce i odstawiamy do czasu,  aż galaretka z owocami zacznie tężeć. Kiedy galaretka z owocami zacznie tężeć przekładamy na kruchy spód.  Krem: schłodzoną śmietanę ubijamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort mazurkowy migdałowo-kawowy, ze śmietankowo-czekoladowym kremem i kawową galaretką 231

łyżki żelatyny na 4 łyżki wody 2 łyżeczki cukru pudru Krem czekoladowy: 250 g śmietany kremówki 100 g czekolady deserowej 2 łyżki żelatyny na 4 łyżki wody Kawowa galaretka: 400 ml świeżo zaparzonej kawy 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka whisky 250 ml śmietany 36% na warstwę przed galaretkę Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki(...)miksera na dużych obrotach. 7. Ułożyć na warstwie śmietankowej. 8. Włożyć do lodówki do schłodzenia na 30 minut. 9. Polać śmietanę 36% na krem czekoladowy i włożyć do schłodzenia. Galaretka kawowa: 1. Zaparzyć kawę 2. Żelatynę zalać ciepłą wodą i odstawić na 10-15 minut by napęczniała 3. Do gorącej kawy dodać cukier puder i whisky, dokładnie wymieszać

KreatywnePiny
Wielkanocny sernik gotowany 217

Biszkopt pieczemy w dużej prostokątnej blaszce w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut.  Masa serowa według przepisu: http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/01/sernik-gotowany-na-biszkopcie.html#more Masa śmietankowa: 0,5 litra śmietany tortowej 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta Wykonanie: Pieczemy biszkopt. Gdy ostygnie ponczujemy go i smarujemy dżemem malinowym. Następnie wykładamy ciepłą jeszcze masę serową i schładzamy. Schłodzony(...)posypujemy drobno pokrojonymi brzoskwiniami z puszki i zalewamy je tężejącą galaretką brzoskwiniową (przygotowujemy ją według przepisu na opakowaniu). Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową (rozpuszczoną w szklance wody). Masę śmietanową wylewamy na galaretkę z brzoskwiniami. Tak przygotowane ciasto schładzamy. Smacznego

Salonik smaków
Ciasto śnieżka 542

jajek 25 dag cukru pudru cukier waniliowy 20 dag mąki 1/2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Masa śnieżkowa: 1 galaretka czerwona + 1/2 szklanki wody 1 galaretka żółta + 1/2 szklanki wody 2 opakowania śnieżki 1 szklanka mleka Sposób wykonania: 1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać kolejno(...)jednej dodać orzechy, do drugiej kakao, a trzecią pozostawić czystą. 4. Ciasta wykładać do foremki i piec w 180 st. C przez 30 minut. 5. Zrobić śnieżki: każdą galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia. Jedno opakowanie śnieżki ubić z 1/2 szklanki mleka. Dodać 1 tężącą galaretkę. Tak samo postąpić z drugą śnieżką i galaretką

Kuchnia domowa Ani
Pyszne ciasto wiśniowo - śmietankowe 480

Spód ciasta: 150 g ciastek maślanych ciemnych 6 łyżek masła 16 g cukru waniliowego Masa wiśniowa: 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych; 1 l soku wiśniowego; 3 budynie wiśniowe; 2 galaretki wiśniowe; Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru  Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania. WYKONANIE: Masło roztapiamy. Herbatniki umieszczamy w malakserze, rozdrabniamy, dodajemy masło(...)cukier - miksujemy. Okruszki wciskamy w dno blaszki (28 na 18)  Umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody.Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę. Miksujemy, by wszystko połączyć. Wykładamy 3/4 bitej śmietany na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masę wiśniową 3/4 l soku wiśniowego zagotowujemy. W pozostałym

W kuchennym oknie Ewy
Szynka z serkiem chrzanowym w galaretce 211

Szynka w galarecie to ciekawy pomysł na zakąskę na zimno. Dzięki galaretce - mięso nie wyschnie i będzie soczyste. Składniki: kilka plasterków szynki serek chrzanowy żelatyna z przyprawami sałata do dekoracji jajko ugotowane na twardo do dekoracji Na samym początku przygotować galaretkę - tj. do 1,5 szklanki gorącej wody (bądź wywaru/rosołu) dodać 3 łyżeczki żelatyny. Wszystko ze sobą wymieszać, ewentualnie(...)plasterki szynki posmarować serkiem chrzanowym i zawijać w ruloniki. Na tacę/półmisek wyłożyć sałatę, następnie ułożyć ruloniki z szynki (zawinięciem do dołu), udekorować plasterkami jajka i polać tężejącą galaretkę. Przygotowaną przekąską schłodzić w lodówce. Podawać dopiero wtedy, gdy galaretkę do końca się zetnie.  Ruloniki bez galaretki

Ugotować
Truskawkowy sernik na zimno 177

zimno, które powinno każdemu zasmakować. Uwielbiam truskawki, więc sam wygląd tego ciasta przypomina mi gorące lato. Składniki: 1 kg sera mielonego w kubełku cukier puder do smaku 2 galaretki truskawkowe truskawki (ja użyłam 300 g) 200 herbatników 1/2 kostki masła 1/2 tabliczki białej czekolady Na samym początku przygotować galaretki - rozpuścić je w 3 szklankach wrzącej wody. Za pomocą blendera zmiksować(...)najlepiej rozpuścić ją w kąpieli wodnej).  Okrągłą formę wyłożyć folią spożywczą. Na same dno wyłożyć masę herbatnikową (lekko ubijając). Do miski dodać zmielony ser, cukier puder i 1 galaretkę (ostygniętą!). Wszystko ze sobą połączyć. Na dnie masy herbatnikowej ułożyć pokrojone truskawki (ja dałam je na boki i na sam spód). Następnie wylać masę serową. Przygotowany sernik włożyć do lodówki

Ugotować
Pianka truskawkowa 170

Błyskawiczny do przygotowania deser na bazie jogurtu naturalnego i galaretki truskawkowej. Idealny na gorące dni. Poniższy przepis polecam tym osobom, które lubią mało słodkie desery. Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek. Składniki na 4 porcje: 400 g jogurtu naturalnego kilka sztuk truskawek 1 galaretka truskawkowa starta czekolada do dekoracji Galaretkę rozpuścić w jednej szklance (250 ml) wrzącej wody(...)ostudzić. Jogurt ubić za pomocą miksera, a na sam koniec dodać ostudzoną (galaretka nie może stężeć!) galaretkę. Przygotowaną masę przelać do pucharków i umieścić w lodówce. Gdy masa lekko stężeje - na samym wierzchu ułożyć połówki truskawek. Ponownie schłodzić, a przed podaniem zetrzeć 2 kostki czekolady

Ugotować
Letni przekładaniec 175

Letni przekładaniec to ciasto na zimno, które w swoim smaku przypomina mus piankowy. Do jego przygotowania potrzebujemy skondensowane mleko i kilka galaretek. Najlepiej użyć 3 różnych kolorów, aby ciasto ładnie się prezentowało. Jeżeli lubicie ciasta z owocami, to na samym wierzchu można ułożyć plasterki brzoskwiń.  Składniki: 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego 3 galaretki, np. agrestowa, brzoskwiniowa i niebieska (wieloowocowa(...)kilka kostek białej czekolady Każdą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i ostudzić.  Mleko skondensowane mocno schłodzić.  Schłodzone mleko ubić za pomocą miksera (zwiększy swoją objętość około 2-3 razy). Ubite mleko nie będzie sztywne, jedynie powstanie puszysta pianka. Przygotowaną piankę podzielić na 3 równe części. Do każdej wlać 1 galaretkę (najlepiej każdą galaretkę powoli wlewać, cały

Ugotować
Deser - wiśniowe tiramisu + film 149

wiśnie idealnie komponują się z serkiem mascarpone i dają niesamowity efekt smakowy. Zapraszam do wypróbowania przepisu naprawdę warto . składniki na 4 porcje wiśnie 400 g ( mogą być mrożone) 1 galaretka wiśniowa 2 jajka serek mascarpone 250 g 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 4 podłużne biszkopty do dekoracji przepis Wiśnie drylujemy i opłukujemy .Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody(...)Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel mogel, dodajemy serek mascarpone i dalej ucieramy. Białka z dodatkiem szczypty soli ucieramy na sztywno, a następnie delikatnie mieszamy z kremem. Stężoną galaretkę wyjmujemy z lodówki i mieszamy . Na dno pucharków nakładamy galaretkę z wiśniami , przekładamy ją warstwę kremu , a na wierzchu dajemy kolejną warstwę galaretki. Pucharek dekorujemy biszkoptem

Smakowite Dania
Torcik pomarańczowy 142

święta. Jest lekki, orzeźwiający i mocno czekoladowy!  Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * płaska łyżeczka proszku do pieczenia  * do nasączenia sok pomarańczowy  Galaretka : * 3 pomarańcze * 2 galaretki pomarańczowe  Krem czekoladowy : * 100g czekolady mlecznej  * 100g czekolady gorzkiej  * 200ml śmietany kremówki  * 200g serka mascarpone  Przygotowanie : Jajka ubijać razem z cukrem(...)pieczenia, dodawać po trochę do masy jajecznej, Wymieszać na niskich obrotach miksera. Przelać do tortownicy, piec do 30 minut w 180 stopniach, zostawić do wystygnięcia, przeciąć na pół. Galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Pomarańcze wyfiletować, dodać do galaretki. Połowę biszkoptu nasączyć sokiem pomarańczowym, wylać galaretkę, docisnąć drugim nasączonym biszkoptem. Obie czekolady drobno posiekać, śmietankę

Magiczne Życie Marty