galaretka - 14130 przepisów (strona:258/942)

ciasto pawi ogon lub pawie oczko :-) 235

ogonie, czy pawim oczku, różne są nazwy. Ciasto trochę zmieniłam, przygotowałam je na kakaowym biszkopcie, a rolady wykonałam z ciasta kruchego z dodatkiem miodu. Całość jest przełożona kremem oraz galaretką. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i jest pycha. Polecam :-) No to zaczynamy : SKŁADNIKI * przepis na dużą blaszkę BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru -cukier waniliowy -1 łyżeczka proszku(...)włoskie KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe po 40g -1 cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru -250g masła lub margaryny -2 płaskie łyżki mąki pszennej DODATKOWO -1 galaretka pomarańczowa -400ml wrzątku ORAZ NA POLEWĘ -1/4 tabliczki czekolady mlecznej -1 porządna łyżka masła -i troszeczkę orzechów do posypania Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Lekkie ptasie mleczko z malinami na mleku skondensowanym 388

dużą blaszkę) BISZKOPT -4 jajka -0,5 szklanki cukru -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA PTASIE MLECZKO -500ml mleka skondensowanego niesłodzonego  -2 galaretki o różnych kolorach, u mnie niebieska i różowa -2 łyżki cukru -2 łyżki żelatyny -800ml gorącej wody DODATKOWO -300g malin -1 galaretka  -400ml gorącej wody BISZKOPT(...)tartą,  Pieczemy w temp 170 stopni do suchego patyczka. MASA  Składniki dzielimy na pół. Do miski wlewamy 400ml gorącej wody, dodajemy łyżkę żelatyny,cukru  oraz jedną galaretkę. Dokładnie mieszamy i studzimy. 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego ubijamy na puch mikserem, następnie dodajemy do niego tężejącą galaretkę. Miksujemy. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki by się dobrze

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zwierciadło malinowe.(bez pieczenia) 177

podzielę się z wami przepisami na te przetwory. Wracając do ciasta to masa jest puszysta lekka jak obłoczek przypomina najlepszy mus tyle że o wyraźnym smaku malin. Całość dopełnia galaretka malinowa i bynajmniej nie jest to taka sztuczna z torebki tylko przygotowana na przecierze z malin z niewielkimi dodatkami. Jeśli kochacie maliny tak jak i ja to jest to deser(...)mleka 3,2 % 2 łyżki żelatyny 60 ml likieru z czarnej porzeczki np.   Crème   de Cassis  lub z aronii ** 250 ml śmietanki 30% Wierzch (galaretka): 1 łyżka żelatyny  3-4 łyżki likieru  reszta przecieru z malin (125 ml) kilka świeżych malin do dekoracji Wykonanie:  1. Maliny   ( *mrożone trzeba wcześniej rozmrozić ) miksujemy w malakserze

vaniliowoczekoladowa
Rolada kokosowa z galaretką 204

Pyszna rolada kokosowa z galaretką na różne okazję. Uwielbiam rolady z każdym nadzieniem, ale najlepiej smakuje mi z nadzieniem serowym.                                                     Rolada kokosowa z galaretką Składniki : Biszkopt jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka(...)serka mascarpone - 250 g  śmietanki kremówki 30% - 350 ml   wiórki kokosowe - 90 g cukier puder - 3 łyżki żelatyna - 1 łyżka woda gotowana - 3 łyżki do żelatyny Dodatkowo: galaretka truskawkowa - 1 opak Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, ubijając dodawać cukier, następnie żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany

Kuchnia Danusi
ciasto z malinami i galaretką 1378

odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy do niego stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę. składniki na wierzch: 3 galaretki malinowe lub dowolnego smaku aby czerwone 300 – 400 g malin, świeżych 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Na biszkopcie równomiernie rozsmarowujemy(...)masę. Na masie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Całość schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem ok. 15 min. wcześniej wyciągamy ciasto aby masa zmiękła. Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Przepyszny tort malinowy. 216

waniliowy 4 łyżki musu z malin  4 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody Masa śmietanowa 2 500 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka malinową 1 szklanka przegotowanej wody 1 łyżka kopiasta żelatyny 2 szklanki świeżych malin tortownica o średnicy 23 cm  Wykonanie biszkoptu:  Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym(...)musu malinowego. Żelatynę podgrzewamy aby się rozpuściła następnie dodajemy do niej 2 łyżki śmietany i ją hartujemy, wlewamy do masy śmietanowej i mieszamy mikserem aż zgęstnieje. Wykonanie masy 2: Galaretkę malinową i żelatynę  rozpuszczamy w 1 szklance przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy tężejącą galaretkę i dobrze mieszamy. Warstwy ciasta

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik malinowo-jeżynowy 213

herbatniki kakaowe - 200 g masło - 120 g Masa serowa : ser chudy - 320 g śmietanka 36% - 0,5 l mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l cukier kryształ - 0,5 szkl galaretki cytrynowe - 2 opak woda gotowana do galaretek - 1 szkl żelatyna - 2 łyżeczki woda do żelatyny - 5 łyżek Dodatkowo : jeżyny - 130 g maliny na wierzch ciasta mięta do dekoracji czekolada(...)polania Przygotowanie : Herbatniki zemleć lub wałkiem rozgnieść. Masło rozpuścić, lekko przestudzić, zagnieść jak ciasto. Wyłożyć spód tortownicy o wymiarach 27 cm, wstawić do lodówki. Masa serowa: Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Jeżyny opłukać, osączyć, zmiksować, przetrzeć przez sito. Do garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę, postawić na ogniu, mieszać do rozpuszczenia, nie wolno dopuścić

Kuchnia Danusi
Malinowa tarta 205

opakowań budyniu waniliowego bez cukru - 1 litr mleka - 6 łyżek cukru - 227g masła (temp. pokojowa) - 250g serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - ok. 600g świeżych malin - 2 galaretki malinowe - 700ml wrzątku na dwie galaretki (w chłodne dni można dać więcej wody) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja zrobiłam więcej ciasta do sernika jagodowego , więc miałam już(...)ciasto, które zostanie zamrażamy), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy dwie galaretki – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki alkoholu (niekoniecznie, ale zaostrzy smak kremu) – łączymy masę na najniższych obrotach

mojewypiekiinietylko
Ciasto łaciate 351

przyniosła od koleżanki z pracy. Lubię je, bo nie jest bardzo słodkie. Takie łaciate rzeczywiście, jedno ciasto to ciasto kruche, a ciemne to ucierane ze śmietaną, do tego delicje, galaretka. Pracochłonne tez nie jest, więc tylko robić :-)). Blaszka 23x33 cm. Polecam i życzę miłego dnia :-)) Składniki ciasto kruche: 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Po wyjęciu studzimy. Dodatkowo: napar z herbaty (1/2 szklanki), można posłodzić, ale niekoniecznie  2 galaretki pomarańczowe 1 budyń śmietankowy 250 ml mleka 2 łyżki cukru 100 g masła delicje   Połowę mleka gotujemy, w drugiej rozrabiamy budyń z cukrem, dodajemy do gotującego się mleka

kruche babeczki
Kostaka biszkoptowa z masą Danone, galaretką, malinami i jeżynami. 238

Witajcie kochani:) Dzisiaj przy sobocie zapraszam na pyszne i proste w wykonaniu ciasto biszkoptowe z masą z serków Danone, galaretki, malin i jeżyn. Powiem Wam że jest bardzo pyszne i szybko znika z talerzyków:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki typ 550 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Masa z serków: 4 serki truskawkowe Danone 5 śmietan fix po 9 g 150 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa   1 galaretka malinowa 1/2 l przegotowanej wody 1/2 szklanki malin 1/2 szklanki jeżyn 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki Blaszka o wymiarach 26/32 Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto trociniak 290

wanilinowego szczypta soli krem budyniowy 3 szklanki zimnego mleka (750 ml) 1 duży budyń śmietankowy (64 g) 3 łyżki zwykłego cukru 1 kostka masła (200 g) warstwa zielona 3 galaretki o smaku agrestowym 5 jabłek (odmiany, które szybko nie ciemnieją, np. delikates, gloster) warstwa kokosowa 1 opakowanie wiórek kokosowych (100 g) 15 g masła  3 łyżeczki zwykłego cukru(...)pieczenia. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 15-20 minut w 180ºC (aż do zarumienienia ciasta). Upieczony biszkopt ostudzić. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Ostudzić. Do zimnego budyniu dodawać po łyżce miękkiego masła. Ucierać za pomocą miksera. Musi powstać jednolity krem. Na patelni rozpuścić masło (15 g) i dodać

Ugotować
Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową 271

wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktów, które ona może spożywać. Ponieważ może jeść biszkopty, nabiał , galaretki i owoce to postawiłam na sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z owocami w żelu, oczywiście domowej roboty. Wyszło bardzo smaczne połączenie. Polecam Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek(...)cukru  2 łyżki mąki  Masa serowa: 1 kg twarogu 1/2 szklanki cukru 200 ml śmietanki kremówki 2 galaretki 1,5  szklanki wody 1 łyżka żelatyny  Frużelina jagodowa: 500 g jagód 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny Wykonanie:  Białka ubijam na sztywną pianę, na przemian dodaję po jednym

Ciasteczkowy Potwór
Zemsta Teściowej 864

Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła lub margaryny, zimnej 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe 400 g wydrylowanych wiśni 800 ml gorącej wody Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru(...)łyżeczka soku z cytryny 1/2 szklanki płatków migdałowych. Ponieważ najwięcej czasu zajmuje tężenie galaretki - to od niej właśnie zaczniemy. Galaretkę zalać gorącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia. Po wystudzeniu dodać wydrylowane wiśnie, wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. Teraz przygotujemy kruche ciasto. Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem na stolnicę, dodać pokrojone w kawałeczki zimne masło i szybko posiekać

Świat Ciasta
letnie ciasto z malinami i galaretką 3151

Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy do niego stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką masę. składniki na wkładkę malinową: 3 galaretki malinowe lub dowolnego smaku aby czerwone 400 – 500 g malin, świeżych 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zacznie tężeć dodajemy(...)masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy na jednolitą masę. wykonanie ciasta: Na dnie blaszki układamy 1 porcję upieczonego ciasta na którą wykładamy 1/2 część kremu, następnie wykładamy całą galaretkę z malinami. Wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała. Następnie równomiernie rozsmarowujemy pozostałą część masy, na której kładziemy drugą porcję ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Torcik z musem brzoskwiniowym 336

Kolejna moja propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Tym razem delikatna, rozpływająca się w ustach pianka śmietankowo-jogurtowa z orzeźwiającym brzoskwiniowym musem i błyszczącą taflą galaretki... mmmm :)))) Koniecznie wypróbujcie! Pianka śmietankowa: 400 ml śmietanki 30% 400 ml jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów 1 galaretka(...)żelatynę. Masę delikatnie wylać na biszkopty. Odstawić do lodówki do stężenia (ok pół godziny). Brzoskwinie i 1/3 syropu zmiksować na gładki mus, zagotować. W gorącym musie brzoskwiniowym rozpuścić 2 galaretki. Ostudzić. Można przyspieszyć wkładając letni mus do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na warstwę śmietankową. Schłodzić. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody. Zimną wylać na mus brzoskwiniowy

Smakołyki Asi