galaretka - 14130 przepisów (strona:253/942)

PUCHAREK BUDYNIOWY Z GALARETKĄ 161

Składniki:  1 opakowanie galaretki truskawkowej (77g) 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)  1/2 litra mleka 1/2 przygotowanej gorącej wody 2 łyżki cukru kryształ 4 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Galaretka - galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wody. Odstawić do schłodzenia.  Budyń - z pół litra mleka odlać 1/2 szklanki mleka, wsypać do niej 1 opakowanie budyniu, dobrze wymieszać. Resztę mleka(...)zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek, mieszając gotować przez chwile. Wystudzić.  Przestudzoną galaretkę rozlać do 4 pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie na wierzch stężonej galaretki delikatnie rozłożyć budyń, wierzch wyrównać szpatułką. Na koniec wierzch posypać startą gorzką czekoladą. Deser lekko schłodzić

Ciastka - domowe słodkości
Tort cynamonowy z ananasem 228

kawałkami ananasów, które specjalnie odłożyłam, gdy robiłam frużelinę. Niestety podczas pracy nad tortem zapomniałam się i wszystko zjadłam! Na szczęście mąż uratował sytuację, kupując cytrynową galaretkę :). P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni. Dzień 1: Pieczemy biszkopt i robimy frużelinę. Dzień 2: Robimy krem cynamonowy, składamy i dekorujemy tort(...)masa zgęstnieje. Krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy tort. Ponadto: 2-3 plastry z ananasa z puszki lub… 1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 150 ml wrzątku, gdy zabraknie ananasów ;). Ananasy kroimy na mniejsze kawałki. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Wlewamy do szerokiej miseczki

Słodki Pomysł
SZYBKI DESER- GALARETKA Z OWOCAMI 239

Galaretkę z owocami mogłabym zajadać bez końca. Ulubiony deser z dzieciństwa, a teraz to samo uwielbia moja córka.  Prosty przepis na smaczny deser. Z dodatkiem ulubionych owoców i bitą śmietaną smakuje doskonale. Idealny deser na upalne dni, kiedy nie mamy ani ochoty by coś jeść, ani już tym bardziej stać w kuchni, by przygotować coś smacznego. Składniki(...)wrzącej wody * 1 galaretka (u mnie truskawkowa) * owoce (u mnie banany, truskawki i winogrona) * bita śmietana w sprayu  Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia. Owoce pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć w salaterkach, kubeczkach. Zalać zimną galaretką, odstawić do stężenia. Galaretki przed podaniem udekorować bitą śmietaną w sprayu

Zrób to smacznie
Puszysty deser malinowy z trzech składników 151

shape {behavior:url(#default#VML);} Propozycja idealna dla tych, którzy lubią lekkie desery i sezonowe owoce! Deserek możecie wykonać również w innym smaku (wykorzystując do tego inny smak galaretki). U mnie maliny, bo poza czereśniami to moje idolki, jeśli chodzi o owoce! Wykonany w słoiczku, żeby można było go zabrać ze sobą na piknik! Dla kogo: dla fanów lekkich deserów(...)chcących spróbować wykorzystać galaretkę w nowym wcieleniu dla kochających maliny Składniki: 2 galaretki malinowo-truskawkowe (każda na 375ml wody, u mnie Delecta) 250g malin 250ml śmietany 30 lub 36% cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Galaretki zalać gorącą wodą, odstawić do lekkiego stężenia. Uwaga! Nie mogą zastygnąć całkowicie - mają być lejące, ale lekko stężałe. Śmietanę ubić na sztywno (można dodać cukier jeśli lubimy

Mania Wypiekania
Deser arbuzowy z galaretką 141

Jeden z najłatwiejszych deserów jakie z pewnością robiliście! Arbuz, galaretka, a dla chętnych też bita śmietana i voila :D Powiem Wam, że kolejny raz tutaj sprawdza się powiedzenie, że to co proste jest pyszne! Wspaniały orzeźwiający deserek na upalny dzień!  Dla kogo: dla szukających orzeźwiającego deseru na upalny dzień dla kochających galaretki dla arbuzomaniaków Składniki: arbuz - tyle, ile masz(...)ręką (ok. 300-500g będzie optymalnie) galaretka w czerwonym kolorze - polecam truskawkową, wiśniową 250g bitej śmietany (opcjonalnie) Wykonanie: Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia. Pokrój arbuza na kosteczki, możesz spróbować powyciągać część pestek jeśli masz cierpliwość. Powkładaj arbuz do miseczek i zalej go galaretką. Po zastygnięciu możesz od razu wcinać lub też udekorować deserek bitą śmietaną

Mania Wypiekania
Malinowa chmurka 163

lodówce ok. 60 minut. Blachę o wymiarach 25x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wylepić dno formy, wyrównać. Piec przez ok 20 minut w 190 stopniach. Wystudzić. Galaretka z malinami: 600 g malin 3 malinowe galaretki 4 szklanki wrzącej wody Galaretki rozpuścić w 4 szklankach wrzącej wody. Wystudzić, wymieszać z malinami. Schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać(...)śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Krem wyłożyć na całkiem stężałą galaretkę. Beza z migdałami: 4 białka, w temperaturze pokojowej szczypta soli 200 g cukru 2 ½   łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałów Białka ubić z solą na sztywno. Dodawać stopniowo, łyżka

kulinarnyswiatdomi
Sernik truskawkowy 204

Tegoroczny sezon truskawkowy zakończyłam takim serniczkiem pełnym truskawek. Truskawki są w masie i na wierzchu pod galaretką. Całość na biszkoptach ale można zrobiż także spód z herbatników lub pieczonego biszkoptu. składniki: masa truskawkowa 700 g zmielonego sera, u mnie z wiaderka 500 g truskawek 3,5 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka 5-6 łyżek cukru oraz biszkopty do wyłożenia formy(...)galaretka truskawkowa truskawki ok 400 g Składniki na sernik przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki. Truskawki zmiksować na mus. Zmielony ser przełożyć do miski i dodać cukier ( ilośc cukru zależy od naszego smaku, można dać więcej lub mniej), zmiksować. Następnie dodać zmiksowane truskawki, ponownie zmiksować aby składniki się

Monia miesza i gotuje
Sernik na zimo z galaretką owocową, arbuzowo - truskawkową 351

się przygotowuje. Biszkoptami, owszem spód jest wyłożony, ale z sezamem, masłem i migdałami połączony, dzięki temu z bardzo delikatną masą serową, smakowo kontrastuje, a  po dodaniu arbuzowo - truskawkowej galaretki rewelacyjnie smakuje. Taki sernik po rozkrojeniu znika w oka mgnieniu. Cukier... budzi skrajne emocje, choć każdy z nas jego smak zna… lubi go, delektuje się nim, pociesza, uspokaja, wspomina, marzy(...)sernikowego mielonego (1 wiaderko), 150 g cukru pudru Królewski, ok. 8 łyżeczek żelatyny (więcej niż na 1 litr), 200 ml słodkiej śmietanki 30%, + 1 kopiasta łyżka cukru pudru Królewski, galaretka owocowa: 150 ml zmiksowanego miąższu arbuza, 250 ml – 300 ml zmiksowanych truskawek, ok. 200 - 250 g, 3 łyżeczki żelatyny (no ok. 0,5 l), 1-2 łyżki soku z cytryny

Moniki Smakołyki
Truskawkowy śnieżny puch 328

łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g sera z wiaderka  300 ml kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzątku Dodatkowo: 500 g świeżych truskawek  1 galaretka truskawkowa 400 ml wrzątku Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku(...)silikonową łopatką. Blachę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 20 minut. Masa serowa: Galaretki rozpuścić we wrzątku i odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo i na przemiennie cukier puder oraz ser. Miksować na wolnych obrotach tylko

Ala piecze i gotuje
Jogurtowe ptasie mleczko z truskawkami na kakaowym biszkopcie 322

Rozłożyć truskawki na spodniej warstwie. Ptasie mleczko – jogurt wymieszać z ugniecionymi truskawkami. Jak macie malakser to zmiksować razem ale nie na gładką masę. Kawałki truskawek muszę być widoczne. Galaretki zalać wrzącą wodą i wymieszać dokładnie. Odstawić w zimne miejsce żeby stężała, ale nie całkowicie. Jak już wyraźnie widać że zaczyna gęstnieć wlać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Wstawić masę(...)górze. Ptasie mleczko thermomix dodać jogurt i truskawki, zmiksować 30 sek, obroty 3 gdyby było za słabo zmiksowane dodać czasu, ale truskawki nie mają być całkowicie zmiksowane dwie galaretki rozmieszać we wrzącej wodzie i zostawić do zgęstnienia, ale nie całkowicie obroty wsteczne 3, podczas mieszania wlewać gęstniejącą galaretkę odstawić żeby masa zaczęła gęstnieć gęstniejącą masę wylać na spód ciasta wyłożonymi

Kuchnia Pokoleń
Kolorowy sernik - pianka z galaretkami 172

Uwielbiam ciasta na zimno a w upały takie możemy przygotować najszybciej. Tym razem lekki sernik na bazie śmietanki i serka homogenizowanego z dodatkiem różnych, kolorowych galaretek. Polecam! Przepis dodaję do błyskawicznych piątków . Długo mnie tutaj nie było, ale życie prywatne trochę zdominowało bloga. Wracam! Składniki : * 600g serka homogenizowanego naturalnego  * 3 różne po 2 opakowania galaretek  * 600ml śmietany kremówki(...)opcjonalnie owoce Przygotowanie : Serek podzielić na 3 części. Po jednej galaretce z każdego smaku rozpuścić w szklance gorącej wody i wymieszać. Przelać na płaski talerz. Wystudzić. Pokroić na kostki. Po jednej galaretce z każdego smaku rozpuścić w szklance gorącej wody i wymieszać, wystudzić. Po 200ml kremówki ubić z każdą rozpuszczoną galaretką. Dodać serek i wymieszać. Wlewać warstwy do keksówki wyłożonej

Magiczne Życie Marty
Torcik straciatella z białą czekoladą, truskawkami i galaretką 249

Latem uwielbiam zajadać się orzeźwiającymi ciastami z owocami i galaretką. Tym razem przygotowałam pyszny torcik z masą śmietanowo- czekoladową, truskawkami i galaretką. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę. Ciasto zniknęło z talerza w mgnieniu oka.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 białka, szczypta soli, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki suchego maku(...)Masa śmietanowa: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie śmietan- fix, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, ½ szklanki wody, 1 tabliczka białej czekolady, Dodatkowo: 400g truskawek, 3 opakowania galaretki truskawkowej, 1 litr wody, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję cukier i ocet. Następnie dodaję obie mąki. Na końcu do masy wsypuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto truskawkowe bez pieczenia, pianka truskawkowa 252

malinowej. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 600g truskawek + truskawki na górę 600ml śmietany kremówki 30% - 36% 2-3 łyżki cukru pudru 3 galaretki truskawkowe 5 łyżeczek żelatyny Dodatkowo: biszkopty podłużne lub okrągłe wg uznania. U mnie biszkopciki jaśki z przełożeniem owocowym. Można również wyłożyć piankę na upieczonym wcześniej biszkopcie lub zupełnie pominąć spód(...)przygotować ciasto na nieco mniejszej blaszce lub tortownicy. Przygotowanie: Biszkopty ułożyć na blaszce, będzie to spod naszego ciasta. Truskawki zmiksować. Jedną galaretkę + żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Przygotowaną galaretkę dodać do zmiksowanych truskawek, wymieszać. Lekko wystudzone dodać do ubitej śmietany. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę. Schłodzić

W garach u Gosi
DESER SHREKA 154

doskonały gdy mamy ochotę na coś słodkiego.         SKŁADNIKI 1 szkl. zielonego soku, np. Pycholandia ½ op. budyniu śmietankowego kilka biszkoptów 1 serek waniliowy (200g), 1 łyżka galaretki wiśniowej, herbatniki albo inne ciastka na wierzch 2 łyżki galaretki agrestowej WYKONANIE W ¼ szkl. rozrabiamy budyń, resztę zagotowujemy, dodajemy budyń. Biszkopty nasączamy dowolnym sokiem, układamy po 3 w pucharku, wlewamy(...)lekko przestudzony budyń. Studzimy. Galaretkę wiśniową rozrabiamy w ¼ szkl. wody. Serek mieszamy z tężejącą galaretką wiśniową, wylewamy na zieloną masę. Galaretkę agrestową rozrabiamy w 1/3 szkl. wrzątku, tężejącą wylewamy na wierzch deseru

słodki bratek
Bananowiec 182

upalne dni najlepiej smakują ciasta na zimno z galaretką, ciasto które przygotowałam będzie w sam raz na taką pogodę. Ciasto jest pyszne i rozpływa się w ustach, ma mocny bananowy smak. Szybko się go przyrządza i najważniejsze że jest bez pieczenia. Składniki: 1 op. okrągłych biszkoptów 9 bananów 250 gram masła Sok z całej cytryny 0,5 szklanki cukru pudru(...)łyżeczki żelatyny 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa Tortownica 24 cm. Sposób przygotowania: Obydwie galaretki rozpuszczamy w 800 ml. gorącej wody, pozostawiamy do ostudzenia. Banany obieramy, dwa odkładamy do dekoracji wierzchu, ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, ucierając dodajemy pozostały sok z cytryny oraz stopniowo dodajemy starte banany. Żelatynę

Bajeczna Kuchnia