Ciasto na bazie masy serowej z nutą wanilii, biszkoptu nasączonego migdałowym likierem z akcentem kawowym i orzeźwiającej, truskawkowej galaretki w kształcie serca. Całość oblana delikatną, słodką czekoladą, udekorowana afrodyzjakami w postaci świeżych truskawek będzie z pewnością słodką niespodzianką dla naszej drugiej połówki i świetnym dodatkiem do lampki wina lub szampana w Dniu Zakochanych. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru(...)kawy espresso 2 łyżki likieru amaretto Polewa: 100g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 200g śmietany 30% 2 łyżki miodu 2 łyżeczki miodu 80ml wody 2 łyżki masła Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 6 truskawek bita śmietana Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukry, dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy
Szalona Kuchnia Ewelinypoprawić tz literówki. Nie wiem kiedy uda mi się rozwiązać problem. Przepraszam, ale mimo to postanowiłam wstawić przepis. Potem wszystko poprawię. Prosto i pysznie. Galaretkę rozpuścić w 450 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i zostawić aż ostygnie. Zimną galaretkę przelać do dużej szklanej miski. Dodać odcedzone owoce. Wymieszać i zostawić żeby stężało. Jak już jest prawie gęsta(...)ponownie zamieszać. Wstawić do lodówki i zostawić do całkowitego stężenia. Galaretkę cytrynowa wymieszać ze szklanką wrzącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier puder. Delikatnie wymieszać. Mieszać powoli i wlewać lekko tężejącą galaretkę. Wymieszać dokładnie. Wylać cała masę na wcześniej przygotowana galaretkę z owocami. Położyć beziki na górze. Wstawić deser do lodówki na co najmniej dwie godziny
Kuchnia PokoleńTort imieninowy, więc musiał być "na bogato". Znajdziecie w nim orzechy, czekoladę, śmietanę a to wszystko przełamane wiśniami w galaretce. Dzięki nim nie jest za słodki a wszystkie smaku doskonale się równoważą. W wersji dla dorosłych blaty można nasączyć rumem lub wódką. Smak będzie jeszcze wyraźniejszy. *tortownica 24 cm Składniki na ciasto: 8 jajek 250 g orzechów włoskich(...)pieczenia krem czekoladowy: 250 ml śmietanki kremówki 100 g deserowej czekolady krem śmietankowy: 400 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny na masę wiśniową: 2 opakowania galaretki wiśniowej szklanka wiśni (mrożonych lub z kompotu) na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki orzechy do dekoracji Ciasto: żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto walentynkowe serduszko, jak sama nazwa wskazuje, jest idealne na dzień św. Walentego czyli dzień zakochanych. Delikatne połączenie smaków: biszkoptu kakaowego, galaretki truskawkowej z waniliową pianką, a wszystko to uwieńczone czekoladową polewą z małymi serduszkami cukrowymi. Każdy kęs tego pysznego ciasta rozpływa się w ustach i delikatnie łechce nasze podniebienia . Jak wykonać ciasto walentynkowe serduszko możecie zobaczyć(...)cukier puder (4 łyżki) cukier waniliowy (1 łyżka) żelatyna (2,5 łyżki) + wrzątek (1/3 szklanki.) Polewa: śmietanka kremówka 30% (50 ml) czekolada deserowa (50 gr.) Dodatkowo: galaretka czerwona (100 gr.) + wrzątek (500 ml.) ozdobne serduszka cukrowe Potrzebne gadżety: blaszka 23 x 30 cm. keksówka 28 x 10 x 7 cm. mikser szpatułka ❤ WYKONANIE ❤ 1. Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie
Rita creativepłaska łyżeczka proszku do pieczenia firmy Marysia (znajdziecie go w POLO MARKET ) 3 łyżki oleju 2 łyżki kakao SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 400ml śmietany 30% 3/4 szkl. gorącej wody galaretka rubinowa ewentualnie truskawkowa DODATKOWO: 8 sztuk delicji truskawkowych Rajska Pokusa (znajdziecie je w POLO MARKET ) 6 łyżeczek powideł śliwkowych 2 galaretki truskawkowe + 2 szkl gorącej wody WYKONANIE: 1. Ubić białka(...)dodać cukier, żółtka, mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, olej, kakao. 2. Ubity biszkopt wylać na tortownice, piec w temp. 180* około 20 minut. 3. Galaretkę rozpuścić w wodzie, pozostawić do wystygnięcia. 4. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężącą galaretkę, 5. Wystudzony biszkopt wysmarować powidłami, na powidła wyłożyć ubitą śmietanę, poukładać delicje. 6. Dwie galaretki rozpuścić w wodzie, pozostawić
Dziś Ja gotujeSzybkie w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania: Składniki: około 22 herbatniki kakaowe petit burre Cukry Nyskie 60 g markizów mlecznych blacky Cukry Nyskie 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 galaretka przezroczysta o smaku winogron Winiary + 200 ml przegotowanej wody 2 galaretki agrestowe Winiary + 500 ml przegotowanej wody 500 ml śmietany kremówki 500 g borówek blaszka o wymiarach(...)20/22cm Wykonanie : Galaretki przesypujemy do 2 miseczek i zalewamy podaną ilością przegotowanej wody, odstawiamy do delikatnego stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle ubijając dodajemy galaretkę przezroczystą.Markizy mielimy w blenderze i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką. Blaszkę wykładamy folią aluminiową tworząc wysoki rant. Herbatniki kakaowe namaczamy w mleku strząsamy nadmiar i wykładamy dno foremki.Na
Sama słodycz i szczypta chiliokazji, a smakował wyśmienicie. Dobra herbatka jednak nadaje się nie tylko do picia, ale i do wypieków, kremów i deserów. Spróbujcie kiedyś sobie zrobić taki krem lub galaretkę z herbaty, albo od razu taki torcik ;) Składniki na tortownicę 18 cm Biszkopt: 2 jajka kl L 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 1/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)czubate łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny napar z herbaty teekanne fruit love o smaku malin i wanilii ( 3 torebki herbat zaparzamy w 1/2 szkl gorącej wody ) Galaretka z herbaty 2 torebki herbaty malinowej teekanne zaparzamy w 3/4 szkl gorącej wody 4 łyżeczki cukru trzcinowego lub zwykłego lub miodu 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny pojemnik wielkości około
Gotowanie...to proste !kładniki na ok. 6 szt: 1 galaretka wiśniowa 375 ml gorącej wody 225 ml śmietanki kremówki 30% 75 ml mleka 90 g czekolady białej 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 i 1/2 łyżeczki gorącej wody dodatkowo: ok. 100 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 łyżki cukru pudru trochę startej białej czekolady wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia(...)Zimną galaretkę przelewamy do małych szklaneczek (jeśli chcemy aby była zastygnięta ukośnie, szklaneczki umieszczamy pochylone np. w formie na muffinki). Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. W rondelku mieszamy śmietankę z mlekiem, wstawiamy na ogień i doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy połamaną czekoladę, pozostawiamy
Domowy Smak Jedzenia200g maku 150g cukru pudru 125g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy Składniki na warstwę brzoskwiniową: 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe Składniki na warstwę śmietankową: 750ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody Poncz: 2 szklanki wody 3 łyżki cukru zapach migdałowy Składniki(...)suchego patyczka). Biszkopt po wystudzeniu kroimy na 3 placki. Warstwa brzoskwiniowa : Sok z brzoskwiń przelać do garnka. Brzoskwinie pokroić w kostkę (odłożyć 3 brzoskwinie do dekoracji). Obie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Sok z brzoskwiń podgrzać, wymieszać z galaretką i owocami. Odstawić do pół stężenia. Warstwa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą. Zostawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy
Słodki ZakątekNarodzenia. Tłumacząc na polski ciasteczka nazywane były by pączkami huzara, ale znane są również pod nazwą oczy anioła :) Są to bardzo delikatne i kruche ciasteczka, których czerwone wypełnienie z galaretki, zdecydowanie wyróżnia je spośród innych smakołyków na talerzu. Składniki na ciastka (około 40 szt.): 200 g mąki 75 g cukru pudru 1 opak. małego cukru waniliowego 1 szczypta soli(...)żółtka 150 g masła 100 g zmielonych orzechów laskowych Do posypania: cukier puder Do wypełnienia: galaretka z czerwonej porzeczki (takiej na 500 ml wody) 250 ml wrzątku Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść razem. Ciasto uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 180˚C (grzanie
Świat Ciastaszybkie i łatwe w przygotowaniu:) Zapraszam :) Składniki: 1 makowiec 400 g Brześć 1 kg dobrego sera w wiaderku 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 cukier waniliowy 3 galaretki o smaku malinowym + 3 szklanki przegotowanej wody 2 galaretki przezroczyste o smaku winogron Winiary +2 szklanki przegotowanej wody 1 czekolada mleczna Milka Wykonanie: 3 galaretki malinowe zalewamy przegotowaną wodą(...)odstawiamy do delikatnego stężenia. Do misy miksera przekładamy ser, cukier, cukier waniliowy i ucieramy, następnie wlewamy mleko i tężejącą galaretkę, chwilę mieszamy.Czekoladę siekamy i jeszcze raz mieszamy łyżką Blaszkę wykładamy folią, na spodzie układamy plasterki makowca, musicie kroić takiej grubości aby starczyło na spód i górę. Na makowiec wykładamy masę serową i przykrywamy lekko dociskając plasterkami makowca. Odstawiamy
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto dorwane gdzieś z gazetki, oczywiście zmodyfikowane na moje własne potrzeby i smaki i oto mamy fajne, tanie na małą blaszkę ciasto grysikowe z galaretką i owocami. Składniki: 850 ml mleka 180 g cukru pudru 8 łyżek kaszy manny 200 g miękkiego masła paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml wody(...)wraz z cukrem pudrem miksujemy na puszystą masę i porcjami dodajemy kaszę maną tworząc grysikowy krem, który wykładamy na biszkopty. Na górę wykładamy odsączone brzoskwinie i zalewamy tężejąca galaretką, wstawiamy do lodówki aż galaretka nam stężeje
W Moim Magicznym Domupodczas całego procesu tworzenia wprowadzam zmiany i raptem prosty przepis na sernik staje się przepysznie zaskakującym deserem. Lubię również dekorować serniki. Bardzo ale to bardzo lubię sernik z galaretką . Praktycznie zawsze robię domową galaretkę. Kupna zawiera sztuczny barwnik i aromat. Moja galaretka jest w pełni naturalna. Sernik pieczony musi być pulchny i wilgotny. Piekę serniki z twarogów ale również(...)zwana lingon. Na pewno jedliście kiedyś klopsiki z dżemem borówkowym w IKEA. Borówka jest dosyć cierpka ale świetnie harmonizuje ze słodkim waniliowym sernikiem. Z borówki zrobiłam mus i galaretkę…Mówiłam, że lubię serniki z galaretką! Świąteczny sernik z żurawiną Świąteczny sernik z żurawiną to trzy kolorowy sernik. Jest to sernik pieczony na spodzie brownie zakończony żurawinowym musem. Dodatkowo udekorowałam
codojedzeniapudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa piankowa: - 1 litr schłodzonej śmietanki 30 % - 4 galaretki malinowe - 500 ml wrzątku (do galaretek) Dodatkowo : - konfitura malinowa - czekolada mleczna i deserowa Dobrze jest mieć (miałam, zawsze robię więcej ) ciasto w zamrażarce – wyciągamy, rozmrażamy, stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy(...)nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy ciasto stygnie szykujemy masę. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretki są już zimne, ale jeszcze płynne ubijamy na sztywno śmietankę. Następnie, ubijając na najniższych obrotach powoli wlewamy zimną, ale płynną galaretkę
mojewypiekiinietylkoCiasto ,,Skryta Persymona'' to obłędnie pyszne ciasto biszkoptowe, o delikatnym, wyjątkowym smaku, z kremem mascarpone i galaretką skrywającą persymonę. Do powstania tego ciasta zainspirował mnie przepis na ciasto jamajka. A, że uwielbiam persymonę (kaki), to postanowiłam wykorzystać ten właśnie owoc. Pozmieniałam co nieco w przepisie jamajka i tak oto powstał przepis na biszkoptowe ciasto ,,skryta persymona''. Ciasto jest przepyszne! Gorąco(...)woda (8 łyżek) - cukier (2 łyżki) - sok z cytryny (3 łyżki) Dodatkowo: - dżem brzoskwiniowy (6 łyżek) - gorzka czekolada starta (do posypania) - persymona lub inaczej kaki (3 szt. duże, dojrzałe) - galaretka pomarańczowa (200 g.) + gorąca woda (4 szkl.) * foremka o wymiarach 24cm x 36 cm o wysokości 6cm. * szklanka = 250 ml. WYKONANIE: - Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy 10 min. mikserem
RITA food channel