galaretka - 14130 przepisów (strona:241/942)

Bananowe pole wg Siostry Anastazji 199

zaciekawiło! Muszę się przyznać, że tak przygotowana masa mnie urzekła. Jest przepyszna. Dodałam do niej troszkę mniej żelatyny – moim zdaniem te 2 łyżki są w zupełności wystarczające. Zieloną galaretkę podmieniłam natomiast na żółtą – bananową. Myślę, że w tej kolorystyce ciasto jest zdecydowanie bardziej urokliwe;) Ciasto: 5-6 jajek 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 1 szkl. mąki pszennej(...)Masa bananowa: 5 bananów (dałam 7 małych) 500 ml śmietanki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru do smaku 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: 3-4 banany 2 żółte galaretki (np bananowe) Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy oba cukry. Następnie dodajemy po 1 żółtku i wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy żółtkowej

Smaki Na Talerzu
CIASTO NA WALENTYNKI 87

SKŁADNIKI BISZKOPT (forma 25x35) 4 jajka ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao   MASA ŚMIETANOWA 0.5litra śmietanki 36 % Opakowanie cukru waniliowego Galaretka krystaliczna rozpuszczona w 05,szklanki wrzątku 3 galaretki truskawkowe rozpuszczone 3 szklankach wrzątku. Galaretki przelać do   3 szklanek (każda po 250 ml), i odstawiamy do zastygnięcia. Polewa czekoladowa(...)wymiarach 12x25 cm wykładamy folią aluminiową, wkładamy biszkopt Jeśli ciasta po bokach jest za dużo, odcinamy je tak, by było równe z wysokością boków foremki. Szklanki z zastygniętymi galaretkami głęboko obkrawając je nożykiem po bokach, wyjmujemy. Foremką w kształcie wykrawamy w nich serduszkowe słupki (naciskając stopniowo). Krem śmietanowy. Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, odstawiamy do uzyskania temperatury ciała. Schłodzoną

RAROSSA
Kinder country 80

potrafią się mu oprzeć!  Jest lekkie, szybko się robi i przede wszystkim – obędzie się bez pieczenia! Składniki na masę: - 250 g serka mascarpone - 300 g śmietanki 30% - 1 galaretka gruszkowa lub cytrynowa, ale uwaga: galaretka cytrynowa nie może być bardzo kwaśna - szklanka czyli 250 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki - pół szklanki mleka w proszku - około 3 szklanek pokruszonych bardzo(...)czekolada deserowa - 150-200 ml śmietanki 30% - około 200 g herbatników, może być więcej, to zależy od wielkości formy. Im większa tym sernik niższy.   Wykonanie: Pierwsza czynność- rozpuść galaretkę w szklance wrzątku, odstaw na bok do całkowitego przechłodzenia. Pokrusz wafle ryżowe do miseczki. Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na dnie herbatniki, w miarę potrzeby możesz również

Z Kuchni Do Kuchni
Pyszne desery delikatne jak piórko? Sprawdź, jak je przygotować! 84

cukru lub miodu, a także licznych smakowitych dodatków, tworząc tym samym fantazyjne i słodkie kompozycje. Idealnie będą prezentować się w przezroczystych pucharkach. Śmietana kremówka stworzy również idealny duet z galaretką, którą można zrobić samemu lub też kupić gotową – najlepiej taką o wyrazistym smaku, np. Galaretka jagodowy smak WINIARY. W ten sposób stworzymy lekki, ale wyjątkowo smaczny deser, którym bez wyrzutów(...)sera białego, by stworzyć deser lekki jak piórko? Oczywiście sernik! Ten może mieć klasyczną formę, czyli dodatek ciasta i kruszonki, może być także lżejszy, z delikatnymi biszkoptami i galaretką lub z kaszą manną zamiast mąki. Co ciekawe, ci, którzy z różnych względów chcą w ogóle zrezygnować z jakichkolwiek zbożowo-mącznych dodatków, również mogą się rozkoszować smakiem sernika. Połączenie sera

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto Katarzyny 65

przygotowania Biszkopt: 6 jaj szklanka mąki pszennej pól szklanki cukru kryształu łyżeczka proszku do pieczenia Masa kremowa: 2 śmietanki 30% łaciata każda po 250 ml pól szklanki cukru pudru galaretka truskawkowa Na wierzch: pokrojone w plasterki banany (u mnie wyszły 3 sztuki) 2 galaretki truskawkowe Wykonanie Biszkopt: Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy będzie(...)proszkiem i miksuj do połączenia składników. Masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia formę (25cm×30cm) i piecz z termoobiegiem w 180 st. przez 30 minut. Masa kremowa: Sporządź galaretki wg przepisu z tyłu opakowania (jedna w osobnym naczyniu do kremówki). Odstaw do lekkiego stężenia w chłodne miejsce. Schłodzone śmietanki ubij z cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo dodawaj 1 tężejącą

Wasze Przepisy
Ciasto mojego dzieciństwa - biszkoptowe z galaretkami 323

moim rodzinnym domu. Moje dzieci również je uwielbiają, dlatego sama też robię je swoim dzieciom. Jest pyszne, lekkie z kremem budyniowym. Wilgotności i lekkości w smaku nadają mu galaretki. Raz spróbujecie i się zakochacie ;-) A tu nieco inna wersja tego ciasta z biszkoptem orzechowym KLIK . Składniki (blaszka 34x23cm): Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 i 2/3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy / śmietankowy 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka miękkiego masła Dodatki: 2 kolorowe galaretki, każda rozpuszczona w niepełnej szklance wody Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt kakaowy: ubić białka ze szczypta soli, partiami dodawać cukier, potem żółtka. Na koniec wmieszać mąkę przesianą z kakao i proszkiem

Kuchnia domowa Ani
Galaretkowiec 79

Galaretkowiec na naturalnym jogurcie greckim to pyszne ciasto na zimno bez pieczenia. Jest bardzo lekkie, orzeźwiające i ładnie wygląda. Składniki: jogurt naturalny 500g 5 galaretek – 2 cytrynowe oraz 3 innego smaku Sposób przygotowania: 3 galaretki wsypać do oddzielnych talerzy. Każdą z nich rozpuść w 250ml wrzącej wody. Wstawić do lodówki, aby stężały. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 500ml wrzącej(...)wody i odstawić do wystudzenia. W oddzielnej misce zmiksować jogurt, wlać do niego płynną wystudzoną galaretkę cytrynową. Z lodówki wyjąć 3 galaretki, wyciągnąć z talerzy i pokroić w dowolną kostkę. Następnie przełożyć do miski z jogurtem i wymieszać. Wlać do keksówki wyłożoną folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Autor przepisu: Iwona Chyrzyńska Artykuł Galaretkowiec pochodzi z serwisu

Wasze Przepisy
Ciasto bez pieczenia ,,Margaretka” 67

Pyszny i lekki deser nie wymagający pieczenia, który zachwyci każdego. Składniki: 3 galaretki przeźroczyste 2 galaretki cytrynowe gofry gotowe 250g 600 ml śmietany 30% kruche ciasteczka z nadzieniem Sposób przygotowania: Przeźroczyste galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku. Odstawić do wystudzenia i stężenia. Na spód blachy ułożyć gofry. Zimną śmietanę ubić na sztywno, a następnie cienkim strumieniem wlać galaretkę. Wylać(...)gofry i odstawić do lodówki na 5 minut, a następnie ułożyć ciasteczka. Galaretki cytrynowe rozrobić w takiej samej ilości wrzątku, wystudzić, odstawić do stężenia i zalać ciasto. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. Autor przepisu: Natalia Żmuda Artykuł Ciasto bez pieczenia ,,Margaretka” pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Deser brzoskwiniowa straciatella 100

fantazji i sukces gwarantowany :) 6 dużych deserów 1 puszka brzoskwiń 250 gramów serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru około 80 gramów czekolady użyłam gorzkiej 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym 250 ml wrzątku Galaretkę zalać wrzątkiem dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia.( galaretka powinna zostać jednak płynna) Śmietankę ubijać wraz z cukrem pudrem gdy zacznie gęstnieć dodawać(...)łyżka po łyżce serek mascarpone. Całość ubijamy na gęsty krem. Następnie wlać połowę rozpuszczonej galaretki i miksować do połączenia składników. Czekoladę połamać na kawałki i drobno posiekać następnie dodać do kremu i ponownie całość wymieszać. Odcedzone z zalewy brzoskwinie zmiksować na jednolity mus następnie dodać drugą część galaretki i ponownie krótko zmiksować. Do pucharków nakładać porcję kremu straciatella na wierzch

Andzia Pichci
Pasztet drobiowy z żurawiną. 76

Przepis na wyśmienity pasztet drobiowy z żurawiną i żurawinową galaretką. Pyszny i ozdobi swoim wyglądem każdy świąteczny stół. Wspaniały przepis na Boże Narodzenie. SKŁADNIKI: Pasztet: 500 wątróbki drobiowej 1/2 kurczaka 1 udziec z indyka 1 bułka wrocławska 2 pietruszki 1 marchewka 1 por kawałek selera duża garść natki pietruszki garść świeżych lub suszonych żurawin 2 – jajka 1 duża cebula(...)duża lyzka lubczyku kilka listków laurowych kilka ziaren ziela angielskiego gałka muszkatołowa do smaku lyzka zmielonego imbiru garść majeranku olej do smażenia koper włoski do smaku olej do smażenia Galaretka: 400 g świeżej żurawiny 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru 1 szklanka soku jabłkowego 1/2 szklanki wrzątku zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Kurczaka oraz udziec z indyka włożyć

Pani M - kuchnia smakowita
Panna cotta miętowa z galaretką piwną 93

Uwielbiam ten deser w każdym wydaniu. Ostatnio wpadł mi do głowy pomysł, żeby przygotować go z dodatkiem mięty i było to bardzo trafione połączenie. Zrobiłam także galaretkę z piwa smakowego Somersby Sparkling Rose i to dopełniło całość. Myślę, że Wam posmakuje.  Składniki na 5 porcji: 300 ml mleka 500 ml śmietanki kremówki 30% 50 g cukru szczypta soli(...)łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego gałązka mięty składniki do przygotowania galaretki: 500 ml piwa smakowego ( ja użyłam somersby sparking rose) 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki żelatyny Mleko oraz śmietankę kremówkę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, szczyptę soli oraz gałązkę mięty . Następnie podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy, żeby cukier się rozpuścił. Do małej miseczki wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny i dodajemy

noteskulinarnyfiga
,,Brzoskwiniowa CHMURKA” 90

godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Galaretka z brzoskwiniami 2 puszki brzoskwiń 3 brzoskwiniowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody 3 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy(...)pokrojony w kostkę brzoskwinie. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód. Składniki masy mascarpone: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1  laski wanilii 2 łyżki żelatyny Przygotowanie masy serowej: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy

Podróż w kulinaria
Serniczek na surowo z brzoskwiniami i galaretką 63

łyżek cukru, dobrze ubić i dodać żółtka. Z żółtkami delikatnie wymieszać +5 kopiatych łyżek mąki krupczatki i 1 płaska łyżeczka proszku. Serek. 2 litrowe serki waniliowe lub brzoskwiniowe, 2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe rozpuścić w 1 szkl. wody, 1 śmietana 30% o pojemności 330ml. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić. Śmietanę ubić dodać serki, razem zmiksować i dodać galaretki, a na koniec(...)żelatynę. Wyłożyć na biszkopt na wierzch brzoskwinie i zalać 3 już stygnącymi galaretkami. Dodam że nie dodaję już cukru bo serki i galaretki są wystarczająco słodkie. Autor przepisu: Joanna Chodak Artykuł Serniczek na surowo z brzoskwiniami i galaretką pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
WANILIOWO-KOKOSOWY SERNIK NA BISZKOPCIE Z OWOCAMI I GALARETKĄ Z OWOCÓW LEŚNYCH 100

tylko fajnym, orzeźwiającym napojem, ale też świetnym składnikiem wypieków. Lamoniada idealnie nadaje się do nasączenia biszkoptu, a kompot w połączeniu z żelatyną lub agarem jest zdecydowanie zdrowszym zamiennikiem galaretek w proszku. Przygotowałam przepyszne ciacho z dodatkiem lekkiej, serowej masy i owoców leśnych. Razem z galaretką z owoców leśnych stworzyło to fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Spróbujcie! SKŁADNIKI(...)odrobiną masy serowej i potem z całością. Pamiętajcie, by nie przegrzać żelatyny! Dokładnie ucieramy, w razie potrzeby dosładzamy. NASĄCZENIE: Lemoniadę cytrynowo-pomarańczową zalewamy ciepłą wodą, mieszamy, nasączamy biszkopt. GALARETKA: Kompot z owocami leśnymi zalewamy wodą, gotujemy. Ciepły mieszamy z żelatyną. Ponownie nie gotujemy, bo żelatyna straci właściwości. Odstawiamy do tężenia. CAŁOŚĆ: Na nasączony lemoniadą cytrynowo-pomarańczową biszkopt wylewamy krem serowy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania