Paryski Kochanek . Jest ono bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawki. PRZEPIS NA CIASTO PARYSKI KOCHANEK Składniki 500 ml śmietany 30% 3 galaretki przeźroczyste duża paczka delicji ok. 20 herbatników (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Blachę 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć warstwę herbatników. Dwie galaretki(...)przeźroczyste rozpuścić w 500 ml wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę 30% ubić na sztywno. Pod koniec wlewać powoli ostudzoną galaretkę. Gotową masę wstawić na chwilkę do lodówki, aby zaczęła tężeć. Lekko tężejącą masę rozprowadzić na herbatnikach. Na masę ułożyć delicje. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. W między czasie przygotować trzecią galaretkę, rozpuścić
Przepiski.plmocnej kawy rozpuszczalnej bądź espresso 125 ml maślanki w temperaturze pokojowej łyżeczka cukru wanilinowego Składniki na mus malinowo – jeżynowy 250 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru 2 galaretki malinowa 300 ml wody 300 g świeżych bądź mrożonych malin 200 g świeżych bądź mrożonych jeżyn (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto czekoladowe z musem malinowo – jeżynowym – Wykonanie Przepis(...)może być nawet lekko wychłodzone. Jeśli ciasto czekoladowe wyrośnie nierówne, będzie miało górki, po upieczeniu i wystygnięciu wyrównaj je, odetnij wystające fragmenty. Przepis na mus malinowo – jeżynowy Dwie galaretki malinowe rozpuść w 300 ml wody, wymieszaj dokładnie, by nie pozostały żadne kryształki galaretki. Pozostaw do ostudzenia. Maliny i jeżyny wrzuć do misy blendera, jeśli masz mrożone poczekaj, aż się
To Musisz Wiedziećsłynnego deseru. Jednak nie chciałam całkowicie rezygnować ze śmietanki, której wszakże zawdzięcza on swoją nazwę. Zmieniłam proporcje i sposób przygotowania, dodając skyr (jest mniej kwaśny niż zwykły jogurt) oraz galaretkę truskawkową. I tak oto powstała inna, ale nie mniej smaczna wersja panna cotty. Panna cotta fit z truskawkami Składniki (na 6 porcji): 100ml śmietanki 30% 300ml skyru(...)łyżki cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki mleka 1 op. galaretki truskawkowej (lub innego smaku) mrożone truskawki (lub inne owoce, w zależności od galaretki) Śmietankę podgrzać z cukrem, odstawić do ostudzenia. Żelatynę wsypać do mleka, odstawić na 10 minut do napęcznienia, następnie podgrzewać, mieszając, żeby żelatyna się rozpuściła. Skyr zmiksować ze śmietanką, ciągle miksując, wlać
Obiad gotowypiekłam, zawsze z efektem "wow" ;-) Ciasto jest lekkie i wilgotne, smak szpinaku praktycznie niewyczuwalny za to zielony kolor zawsze robi wrażenie. Przełożyłam ciasto bitą śmietaną , wierzch udekorowałam wiśniami i galaretką . składniki: 400 g szpinaku mrożonego 3 jajka 1 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka krupczatki 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 600 ml śmietany(...)kremówki 30% 2 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 1/2 kg wiśni (mogą być mrożone) 500 ml wody 2 galaretki wiśniowe wykonanie: Szpinak wyjęłam z opakowania, przełożyłam na sitko i zostawiłam na kilka godzin do rozmrożenia. Jajka utarłam z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodałam przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
babka w formiesera białego ( z wiaderka ) 5 łyżek cukru pudru ( lub do smaku) 1 śnieżka w proszku 3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody + 3-4 łyżki tężejącej galaretki wiśniowej ( resztę zostawiamy do pasków w środek!) Ser ubijamy ze „Śnieżką” i cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy , aż masa zacznie przybierać piankową formę. Połowę zostawiamy białą(...)drugiej połowy dodajemy 3-4 łyżki tężejącej galaretki wiśniowej i miksujemy ( tej której reszta posłuży nam za paski w środek!!!). p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } p.western { font-family: "Calibri", serif; font-size: 11pt; so-language: pl-PL } p.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language
Domowe ciastabudynie do gotującego się soku i mieszać energicznie żeby nie było grudek. Na wystygnięty biszkopt wlać gorącą masę. Jak masa wystygnie ułożyć delicje. 2 warstwa: 400ml śmietanki 30% zielona galaretka Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno i wlać przestygniętą galaretkę, zmiksować. Wyłożyć na delicje. 3 warstwa: 2 zielone galaretki 800 ml wody(...)zielone galaretki rozpuścić w 800 ml wody, wystudzić i lekko stężałą wylać na piankę. Gotowe ciasto najlepiej schłodzić kilka godz. w lodówce. Autor przepisu: Paulina Czarnecka Artykuł Ciasto Shrek pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyszybki i łatwy przepis na pyszne ciasto krówkowy puch . Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia. PRZEPIS NA CIASTO KRÓWKOWY PUCH (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 ml śmietany kremówki 2 galaretki przeźroczyste 500 ml wody 1 kg sera w wiaderku (sernikowego) 120 g cukru pudru ok. 20 herbatników ok. 250 g masy krówkowej garść orzeszków ziemnych Wykonanie Przeźroczyste(...)galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody. Można je zastąpić galaretką w innym kolorze, np. cytrynową, czy agrestową. Wówczas masa może mieć delikatny odcień żółci lub zieleni. Przygotowaną galaretkę odstawiamy do ostygnięcia. Formę o wielkości 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej herbatniki. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy partiami
Przepiski.plzaciekawiło! Muszę się przyznać, że tak przygotowana masa mnie urzekła. Jest przepyszna. Dodałam do niej troszkę mniej żelatyny – moim zdaniem te 2 łyżki są w zupełności wystarczające. Zieloną galaretkę podmieniłam natomiast na żółtą – bananową. Myślę, że w tej kolorystyce ciasto jest zdecydowanie bardziej urokliwe;) Ciasto: 5-6 jajek 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 1 szkl. mąki pszennej(...)Masa bananowa: 5 bananów (dałam 7 małych) 500 ml śmietanki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru do smaku 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: 3-4 banany 2 żółte galaretki (np bananowe) Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy oba cukry. Następnie dodajemy po 1 żółtku i wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy żółtkowej
Smaki Na TalerzuSKŁADNIKI BISZKOPT (forma 25x35) 4 jajka ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao MASA ŚMIETANOWA 0.5litra śmietanki 36 % Opakowanie cukru waniliowego Galaretka krystaliczna rozpuszczona w 05,szklanki wrzątku 3 galaretki truskawkowe rozpuszczone 3 szklankach wrzątku. Galaretki przelać do 3 szklanek (każda po 250 ml), i odstawiamy do zastygnięcia. Polewa czekoladowa(...)wymiarach 12x25 cm wykładamy folią aluminiową, wkładamy biszkopt Jeśli ciasta po bokach jest za dużo, odcinamy je tak, by było równe z wysokością boków foremki. Szklanki z zastygniętymi galaretkami głęboko obkrawając je nożykiem po bokach, wyjmujemy. Foremką w kształcie wykrawamy w nich serduszkowe słupki (naciskając stopniowo). Krem śmietanowy. Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, odstawiamy do uzyskania temperatury ciała. Schłodzoną
RAROSSApotrafią się mu oprzeć! Jest lekkie, szybko się robi i przede wszystkim – obędzie się bez pieczenia! Składniki na masę: - 250 g serka mascarpone - 300 g śmietanki 30% - 1 galaretka gruszkowa lub cytrynowa, ale uwaga: galaretka cytrynowa nie może być bardzo kwaśna - szklanka czyli 250 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki - pół szklanki mleka w proszku - około 3 szklanek pokruszonych bardzo(...)czekolada deserowa - 150-200 ml śmietanki 30% - około 200 g herbatników, może być więcej, to zależy od wielkości formy. Im większa tym sernik niższy. Wykonanie: Pierwsza czynność- rozpuść galaretkę w szklance wrzątku, odstaw na bok do całkowitego przechłodzenia. Pokrusz wafle ryżowe do miseczki. Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na dnie herbatniki, w miarę potrzeby możesz również
Z Kuchni Do Kuchnicukru lub miodu, a także licznych smakowitych dodatków, tworząc tym samym fantazyjne i słodkie kompozycje. Idealnie będą prezentować się w przezroczystych pucharkach. Śmietana kremówka stworzy również idealny duet z galaretką, którą można zrobić samemu lub też kupić gotową – najlepiej taką o wyrazistym smaku, np. Galaretka jagodowy smak WINIARY. W ten sposób stworzymy lekki, ale wyjątkowo smaczny deser, którym bez wyrzutów(...)sera białego, by stworzyć deser lekki jak piórko? Oczywiście sernik! Ten może mieć klasyczną formę, czyli dodatek ciasta i kruszonki, może być także lżejszy, z delikatnymi biszkoptami i galaretką lub z kaszą manną zamiast mąki. Co ciekawe, ci, którzy z różnych względów chcą w ogóle zrezygnować z jakichkolwiek zbożowo-mącznych dodatków, również mogą się rozkoszować smakiem sernika. Połączenie sera
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przygotowania Biszkopt: 6 jaj szklanka mąki pszennej pól szklanki cukru kryształu łyżeczka proszku do pieczenia Masa kremowa: 2 śmietanki 30% łaciata każda po 250 ml pól szklanki cukru pudru galaretka truskawkowa Na wierzch: pokrojone w plasterki banany (u mnie wyszły 3 sztuki) 2 galaretki truskawkowe Wykonanie Biszkopt: Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy będzie(...)proszkiem i miksuj do połączenia składników. Masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia formę (25cm×30cm) i piecz z termoobiegiem w 180 st. przez 30 minut. Masa kremowa: Sporządź galaretki wg przepisu z tyłu opakowania (jedna w osobnym naczyniu do kremówki). Odstaw do lekkiego stężenia w chłodne miejsce. Schłodzone śmietanki ubij z cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo dodawaj 1 tężejącą
Wasze Przepisymoim rodzinnym domu. Moje dzieci również je uwielbiają, dlatego sama też robię je swoim dzieciom. Jest pyszne, lekkie z kremem budyniowym. Wilgotności i lekkości w smaku nadają mu galaretki. Raz spróbujecie i się zakochacie ;-) A tu nieco inna wersja tego ciasta z biszkoptem orzechowym KLIK . Składniki (blaszka 34x23cm): Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 i 2/3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy / śmietankowy 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka miękkiego masła Dodatki: 2 kolorowe galaretki, każda rozpuszczona w niepełnej szklance wody Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt kakaowy: ubić białka ze szczypta soli, partiami dodawać cukier, potem żółtka. Na koniec wmieszać mąkę przesianą z kakao i proszkiem
Kuchnia domowa AniGalaretkowiec na naturalnym jogurcie greckim to pyszne ciasto na zimno bez pieczenia. Jest bardzo lekkie, orzeźwiające i ładnie wygląda. Składniki: jogurt naturalny 500g 5 galaretek – 2 cytrynowe oraz 3 innego smaku Sposób przygotowania: 3 galaretki wsypać do oddzielnych talerzy. Każdą z nich rozpuść w 250ml wrzącej wody. Wstawić do lodówki, aby stężały. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 500ml wrzącej(...)wody i odstawić do wystudzenia. W oddzielnej misce zmiksować jogurt, wlać do niego płynną wystudzoną galaretkę cytrynową. Z lodówki wyjąć 3 galaretki, wyciągnąć z talerzy i pokroić w dowolną kostkę. Następnie przełożyć do miski z jogurtem i wymieszać. Wlać do keksówki wyłożoną folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Autor przepisu: Iwona Chyrzyńska Artykuł Galaretkowiec pochodzi z serwisu
Wasze PrzepisyPyszny i lekki deser nie wymagający pieczenia, który zachwyci każdego. Składniki: 3 galaretki przeźroczyste 2 galaretki cytrynowe gofry gotowe 250g 600 ml śmietany 30% kruche ciasteczka z nadzieniem Sposób przygotowania: Przeźroczyste galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku. Odstawić do wystudzenia i stężenia. Na spód blachy ułożyć gofry. Zimną śmietanę ubić na sztywno, a następnie cienkim strumieniem wlać galaretkę. Wylać(...)gofry i odstawić do lodówki na 5 minut, a następnie ułożyć ciasteczka. Galaretki cytrynowe rozrobić w takiej samej ilości wrzątku, wystudzić, odstawić do stężenia i zalać ciasto. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. Autor przepisu: Natalia Żmuda Artykuł Ciasto bez pieczenia ,,Margaretka” pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy