Zrobienie takiego deseru zajmuje nam dosłownie chwilę. Możemy go zrobić wspólnie z dziećmi, co będzie dla nich frajdą, ze względu na użycie kolorowych galaretek. Bo wiadomo nie od dziś, że dzieci uwielbiają wszystko co barwne, a wręcz pstrokate 😁. Taki deser możemy zrobić w dowolnym naczyniu, bądź w pucharkach, szklaneczkach czy kieliszkach. Jednak najefektowniej wygląda zrobiony w jednym naczyniu, gdzie(...)wyjęciu i pokrojeniu możemy widzieć jego tęczowe wnętrze. Nie ma również znaczenia w jaki sposób będziemy nalewali tężejące galaretki do naszego naczynia. Im wlewanie bardziej chaotyczne, tym efekt końcowy ciekawszy 😉 Składniki: 4 galaretki o dowolnym smaku (w różnych kolorach) 4 serki homogenizowane waniliowe po 140-150 g każdy Wykonanie: Każdą z galaretek rozpuszczamy w osobnych miseczkach w 300 ml gorącej
Walijskie Pichceniesernikiem na zimno. Uświadomiłam to sobie w cukierni, w której większość wypieków na miano klasyków zasługuje. Sernik na zimno na swym stałym miejscu, w szklanej witrynie, tym razem uwieńczony galaretką w odcieniu zieleni soczystej. Nie oparłam się tej zieleni. Rozwiązując nieskutecznie dylemat - kiwi czy agrest, rozwiązałam problem inspiracji na ciasto urodzinowe. Dla konesera smaków znanych i lubianych. Urodzonego(...)Walentynki. I oto jest. Wersja oczywiście jak to u mnie - z kremową masą, z niewielkim zastosowaniem żelatyny, bardzo waniliową. Mandarynki zatopione w pomarańczowej galaretce, nie pozostawiającej wątpliwości, że jest pomarańczowa. Idealne ciastko imprezowe, urodzinowe, na przyjemne spotkania przy stole z okazji wielu. Doskonale się przechowuje - przetrwa kilka dni w lodówce, nie tracąc swych walorów. Biszkopcik, prosty
Kronika Piekarnikaniedługo walentynki! Szybko musicie zrobić ten pyszny torcik dla swoich ukochanych osób, na pewno traficie w ich gusta i serduszka 💛 Torcik to mięciutki kakaowy biszkopt z wiśniową galaretką i kremem z dodatkiem pasty laskowej. Przepyszne połączenie, które warto wypróbować nie tylko w dzień zakochanych 😋 Składniki: Biszkopt (śr: 18cm) -2 jajka -2 płaskie łyżki mąki ryżowej -3 płaskie łyżki(...)kakao -1 łyżka oleju rzepakowego/słonecznikowego -30g ksylitolu -szczypta soli Galaretka wiśniowa -360g mrożonych wiśni -80g ksylitolu -ok 60g wody (tak aby całość miała ok 500g) -3 pełne łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody LUB – 1,5 łyżeczki agaru + 1/4szkl. zimnej wody Krem laskowy -opakowanie mascarpone -4-5 łyżek pasty z orzechów laskowych Nutura -3 łyżki kakao
Candy PandasAksamitny, lekki i delikatny deser z borówkami. Wspaniała propozycja na smaczną przekąskę dla całej rodziny. Przygotowany na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem świeżych borówek w galaretce oraz ciasteczek zbożowych. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na deser z borówkami jest bardzo łatwy a sam deserek szybki do zrobienia. Przygotowałam go w bujanych(...)daje fajny efekt wizualny. Możecie je również zaserwować w pucharkach lub zwykłych szklankach. A tymczasem zostawiam Was z przepisem! DESER Z BORÓWKAMI – PRZEPIS Składniki 250 g borówek 1 galaretka borówkowa 330 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 8 ciasteczek zbożowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Do 6 szklanek przekładamy
Przepiski.plorzeźwiający i delikatny. Ponadto ładnie się prezentuje i wyśmienicie smakuje! MALINOWA CHMURKA W PUCHARKACH PRZEPIS Składniki (na 4 deserki) 200 g mrożonych malin 330 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka malinowa 500 ml gorącej wody 120 g herbatników 2 garści płatki migdałów 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie 1. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia. Następnie do galaretki(...)wrzucić mrożone maliny i pozostawić do lekkiego stężenia. 2. Herbatniki pokruszyć i umieścić w pucharkach. Następnie wlać tężejącą galaretkę z malinami. Pucharki wstawić do lodówki do czasu aż galaretki stężeją całkowicie. 3. W międzyczasie uprażyć płatki migdałów na suchej patelni. 4. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Tak przygotowany krem przełożyć do pucharków. 5. Wierzch posypać
Alle Dobre!Ciasto które uwielbia chyba każdy. Tym razem w bardzo łatwej do przygotowania wersji bez pieczenia . Spód z ciasteczek, maliny w galaretce kremowa śmietankowa chmurka całość dopełniona chrupiącymi bezami i prażonymi migdałami. Niebo w gębie :) Foremka o wymiarach 25/27 cm 200 g herbatników petit 50 g masła 50 ml mleka 350 g malin mrożonych 2 galaretki o smaku malinowym(...)Całość dobrze wymieszać, wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie ciasteczka ubić za pomocą łyżki lub po prostu dłońmi, wstawić do lodówki na 30-40 minut. Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej przegotowanej wody dodać maliny (mogą być zamrożone) i wymieszać. Wstawić do lodówki aby lekko stężało. Na dobrze schłodzony spód wylać tężejącą już galaretkę z malinami
Andzia Pichcidżemu z owoców leśnych sprawia, że ciasto Popapraniec nie jest zbyt słodkie. Ciasto Popapraniec to biszkopt w trzech smakach: kokosowym, kakaowym i makowym przełożony kremem budyniowym. Wierzch ciasta stanowi galaretka o takim samym smaku, jak dżem użyty do posmarowania biszkoptu. W moim przypadku jest to dżem i galaretka z owoców leśnych, ale może to być inny komplet, np. z wiśni(...)budynie waniliowe bez cukru (2×38 g) 4 łyżki cukru 1 kostka (200 g) masła 1 cukier wanilinowy Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z owoców leśnych (330 g) 2 galaretki z owoców leśnych 800 ml gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasta Popapraniec: Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić
Danka Pichcimleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, dodajemy w 3 turach ugotowany budyń i miksujemy. składniki na jabłka w galaretce: 1300 g jabłek, które nie ciemnieją ok. 1/4 szkl wody 2 galaretki agrestowe 500 ml gorącej wody 1-2 łyżki cukru wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie(...)obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do garnka, wlewamy ok. 1/4 szkl wody i prażymy, aż trochę zmiękną. Uprażone jabłka odstawiamy do wystudzenia. Jabłka mieszamy z galaretką. Wstawiamy do lodówki, gdy zacznie tężeć wykładamy na ciasto. złożenie ciasta: Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy jedno ciasto miodowe, wykładamy tężejące jabłka w galaretce. Przykrywamy drugim ciastem miodowym
Domowy Smak Jedzeniamnie 22x34 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni (grzanie góra/dół). Upieczony biszkopt odstawić do całkowitego wystudzenia. Składniki [GALARETKA] 2 opakowania galaretki wiśniowej 2 szkl. wrzącej wody 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Wykonanie: Galaretki wsypujemy do gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy do galaretek dżem, mieszamy(...)wystudzenia. Polewa : 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30% Wykonanie: Połamaną czekoladę zalewamy gorącą śmietanką i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. ZŁOŻENIE CIASTA: BISZKOPT --> GALARETKA --> MASA BUDYNIOWA--> CIASTO KOKOSOWO-MAKOWE--> POLEWA Smacznego
psgotujemydeser składający się z kilku warstw, które świetnie ze sobą współgrają. Jest to ciemny biszkopt, warstwy serowe oraz kajmak przełożony herbatnikami. Na wierzchu ciasta znajdują się maliny zatopione w galaretce o tym samym smaku. Pomimo iż do ciasta został dodany słodki kajmak to ciasto Balladyna nie jest zbyt słodkie, ponieważ malinowa galaretka z owocami przełamują jego słodycz. Ciasto Balladyna(...)łyżki kakao szczypta soli Masa serowa: 700 g twarogu z wiaderka 200 ml słodkiej śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 2 galaretki o smaku malinowym 400 g malin 1 puszka (400 g) masy kajmakowej 250 g herbatników maślanych 750 ml gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasta Balladyna: Przygotowanie biszkoptu. Białka oddzielić
Danka PichciFale Dunaju to pyszne ciasto, lecz jego modyfikacja z brzoskwiniami i galaretką smakuje o niebo lepiej! Składniki: Ciasto: 3/4 kostki masła lub Kasi 4 jaja 2 szklanki maki tortowej 100 g cukru 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia brzoskwinie z puszki odsączone Krem: gotowy krem budyniowy (np.typu Karpatka) 1/2 kostki masła Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe trochę kakao(...)części. Do jednej dodajemy kakao. Następnie wylewamy jasna masę na blachę; potem ciemna, a na wierzch rozłożyć brzoskwinie. Piec około 45 minut w 180-190 st. Następnie rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe w 800 ml wody, gdy zacznie mocno tężeć wylewamy na ostudzone ciasto. Gotujemy krem wg przepisu i ucieramy z masłem. Gdy galaretka na cieście stężeje, wykładamy krem. Dla ozdoby
Olcia gotuje!rozpieszczać ukochaną osobę. Przez żołądek do serca. Na ten szczególny dzień zachęcam do zrobienia deserku dla dwojga,Wystarczą tylko 3 składniki!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser walentynkowy składniki : 2 galaretki truskawkowe 350 ml śmietanki kremówki 10 truskawek cukier waniliowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser walentynkowy wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 900 ml wrzącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Za pomocą noża lub foremki(...)wycinamy z truskawek serduszka. Pucharki przekładamy do większego naczynia i przechylamy, ustawiając pod skosem. Do pucharków wkładamy po parę truskawek i napełniamy do połowy galaretką. Napełnione pucharki galaretką przekładamy delikatnie do lodówki, aby stężała. Śmietanę ubijam y z cukrem waniliowym na sztywno. Gdy galaretka stężeje napełniamy pucharki masą śmietanową. Dekorujemy serduszkami z truskawek. Ja użyłam również żelowych malinek. Smacznego. (adsbygoogle
Olcia gotuje!window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Gwiaździsta Noc – składniki Na spód: biszkopty podłużne lub okrągłe około 130 g Masa serowa: 300 ml słodkiej śmietany 30% twaróg z wiaderka ok. 700 g galaretka niebieska – 2 opakowania cukier puder 40 g Kleksy z bitej śmietany 30% cukier puder – 1 łyżka słodka śmietana 30% – 200 g Dodatkowo: galaretka niebieska – 2 opakowania(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Gwiaździsta Noc – sposób przygotowania: Zagotuj 300 ml wody, następnie rozpuść dwa opakowania niebieskiej galaretki. Odstaw do wystygnięcia. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Na dnie formy wyłożyć biszkopty. W razie potrzeby docinać. 700 g twarogu miksować z cukrem pudrem, aby była gładka masa. Gdy dwie niebieskie galaretki zaczną tężeć – wlewać je lekko strumieniem
Olcia gotuje!Proste, podzielne i bardzo efektowne warstwowe ciasto na herbatnikach z maślanym kremem budyniowym i warstwą galaretki z malinami. Nie jest przesłodzone, smaki idealnie się równoważą. Ciasto które uświetni każde rodzinne przyjęcie. Tym ciastem na pewno zaskoczysz gości. Gwarantuję, będą zachwyceni! Produkty dobrej jakości do przygotowania tego ciasta znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata Składniki na blaszkę 25/30(...)budyniowy: 30 dag masła 82% 800 ml mleka 6 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe po 40 g 2 żółtka 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu Warstwa malinowa: 2 galaretki malinowe 750 ml wody 500 g świeżych lub mrożonych malin Ciasto zaczynamy od przygotowania kremu budyniowego: 600 ml mleka zagotować z cukrem i pastą waniliową-(pastę można zastąpić
Wanilia i KardamonJeżeli lubisz ciasta z masą śmietanową, to to ciasto będzie właśnie dla Ciebie. Pomiędzy biszkoptem znalazły się dwie masy śmietanowe, jedna z dodatkiem kawy zbożowej, druga usztywniana galaretką cytrynową. Dodatkową warstwę stanowi nutella. Ciasto jest słodkie, lekkie i przyjemne w smaku. szklanka = 250 ml Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 2 łyżki oleju Pianka kawowa(...)łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki kawy zbożowej, u mnie Inka karmelowa 1 łyżka cukru pudru, lub do smaku 500 ml kremówki Pianka śmietankowa: 500 ml kremówki 2 op. galaretki cytrynowej Dodatkowo: ok. 6 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella 80 g czekolady deserowej Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, miksujemy po każdym
Smaki Na Talerzu