galaretka - 14130 przepisów (strona:219/942)

Śmietanowiec na majówkę i "To będzie mój dom" 161

który miałam ochotę od dawna. A ostatnio kusiły mnie swoimi śmietanowcami znajome blogerki. Przepisów jest mnóstwo. Ja zrobiłam po swojemu. Zobaczcie, co mi z tego wyszło. Składniki : 3 galaretki truskawkowe 750 ml wrzątku 4 łyżeczki żelatyny 250 ml wrzątku 250 ml mleka 3,2% 400 g śmietany 18% 4 łyżki cukru odrobina oleju o niewyczuwalnym smaku i aromacie Wieczorem rozpuścić(...)galaretki w 750 ml wrzątku i zostawić na noc do ścięcia. Rano rozpuścić żelatynę w 200 ml wrzątku. Dolać resztę wrzątku do żelatyny i jeszcze raz dobrze wymieszać. Wymieszać mleko z wodą z żelatyną w sporej misce. Dodać do mleka śmietanę i wymieszać rózgą, by nie było grudek. Odstawić masę mleczną na kilka minut (dosłownie na czas krojenia galaretek

Weekendy w domu i ogrodzie
Galaretki z serkami 186

galaretki z serkami chyba się skusi każde dziecko, dorosły pewnie też:) Proste w wykonaniu lecz nieco czasochłonne, jak to z galaretkami bywa.     Składniki: 10 galaretek w 5 kolorach 8 serków homogenizowanych  Sposób wykonania: 1. 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Pozostawić do stężenia. 2. Tężejące zmiksować z 2 serkami homogenizowanymi. Powtórzyć 3 razy. 3. Wierzch zalać(...)tężejącymi galaretkami

Cukiernia Pychotki
Trociniak przekładany 356

pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem: 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 200 g masła   Galaretka: 3 galaretki agrestowe 2-3 jabłka   Posypka: 100 g wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier(...)wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. 3. Jabłka: Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i ostawiamy do ostudzenia. jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z tężejącymi galaretkami. 4. Posypka: Wiorki kokosowe prażymy na patelni z masłem

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto morelowe bez pieczenia 155

jabłka - lekko kwaskowe, nadające ciastu orzeźwiający smak... I nikt z moich gości nie odmówił kawałka... :-)  SKŁADNIKI 400 ml śmietany 30 % 1 słoik jabłek prażonych z morelami 3 galaretki morelowe  ok. 100 g okrągłych biszkoptów 700 ml gorącej wody morele do dekoracji Dno tortownicy (21 - 23 cm) wykładamy biszkoptami. Jabłka podgrzewamy przez chwilę, a następnie wsypujemy do nich(...)galaretkę i dokładnie mieszamy; wykładamy na biszkopty. Odstawiamy tortownicę aż warstwa jabłek wystygnie. Dwie kolejne galaretki rozpuszczamy osobno, każdą w 350 ml wody i zastawiamy aż zaczną lekko tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo jedną z galaretek, cały czas miksując na wolnych obrotach. Przekładamy masę na jabłka, na niej układamy połówki moreli i całość wstawiamy

Czary - gary w kuchni
Cytrynowy sernik na zimno (bez jajek) 193

masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody Warstwa śmietanowa: 400 ml śmietany 30 % 1 galaretka cytrynowa 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa 300 ml gorącej wody kilka herbatników Z dwóch cytryn ocieramy skórkę (wcześniej sparzamy je wrzątkiem - po pierwsze względy higieniczne, a po drugie uzyskamy(...)dodajemy stopniowo przygotowany twarożek ciągle miksując. Na koniec powoli dodajemy żelatynę.  Dno tortownicy (21 - 23 cm) wykładamy herbatnikami, a na nie przekładamy masę serową. Wstawiamy do lodówki.  Galaretki rozpuszczamy w przygotowanej wodzie i odstawiamy aż lekko stężeją. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy galaretkę rozpuszczoną w mniejszej ilości wody. Przekładamy na masę serową, a na wierzch

Czary - gary w kuchni
Rolada bezowa z galaretką truskawkową 181

białek została wykorzystana i skonsumowana. Prosto i smacznie, polecam Składniki: 1 szklanka białek ( u mnie 6 sztuk) 1 szklanka cukru pudru 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu Galaretka truskawkowa: 1 słoik truskawek w kompocie o poj. 1000 ml 2 opakowania galaretki truskawkowej Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier puder  nie przerywając ubijania. Następnie wsypuję(...)ściereczkę spodem do góry, zdejmuję papier i zwijam roladę razem ze ściereczką.Odstawiam do wystygnięcia.  Truskawki odcedzam, sok zlewam do garnuszka i podgrzewam, aż zacznie wrzeć, wtedy wsypuję galaretki i mieszam aż się rozpuszczą. Odstawiam ,aż zacznie lekko tężeć. Do tężejącej galaretki dodaję wcześniej odsączone truskawki, mieszam bardzo delikatnie by zachowały swój kształt. Roladę rozwijam, nakładam dość mocno tężejącą

Ciasteczkowy Potwór
Owocowy "Resztek" bez pieczenia 357

śmietan fix 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 4 duże łyżki dżemu z czernic Masa jabłkowa: 4 jabłka sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki wody 1 galaretka o smaku kiwi lub agrestowa Dodatkowo: 1 opakowanie delicji o smaku np malinowym 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Przed przygotowaniem ciasta rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 700ml gorącej wody(...)Wykładamy masę na schłodzony spód. 3. Jabłka obieramy ze skórek i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy wodę i zagotowujemy cały czas mieszając. Wsypujemy galaretkę, dobrze mieszamy i ściągamy z ognia zostawiając do całkowitego przestudzenia. Zimne i lekko tężejące jabłka nakładamy na nasz krem. Na nich- lekko dociskając- układamy połówki delicji. Chłodzimy. 4. Na schłodzoną

Kuchnia w czekoladzie
Tort jabłkowy z krówkami 381

Delikatny biszkopt przełożony galaretką jabłkową i masą z dodatkiem cukierków krówek. Tort nie jest ciężki, ani mdły, dlatego z powodzeniem może być przygotowany na pierwsze i kolejne urodziny dziecka. Z chęcią sięga się po kolejny kawałek :) BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej MASA JABŁKOWA: 1,2 kg jabłek (waga po obraniu(...)szklanka wody 2 galaretki wiśniowe MASA Z KRÓWEK: 200g cukierków krówek 2 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka kakao Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane

https:KKuchniaMniam
WALENTYNKOWE ŚMIETANKOWE ŻELKI Z SERDUSZKAMI 546

Śliczne, śmietankowe żelki na bazie kremówki, wypełnione serduszkami z malinowej galaretki to uroczy prezent na nadchodzące Walentynki, który w prosty sposób możecie przygotować dla ukochanej osoby :)  Jeśli nie chcecie szykować czegoś szczególnie skomplikowanego to jest to idealna dla Was propozycja. Żelki robi się niezwykle prosto, a jeśli nie posiadacie malutkiej foremki w kształcie serca wystarczy wyciąć je małym, ostrym(...)łyżki cukru pudru (ilość według uznania) 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 2,5 łyżki żelatyny 5 łyżek gorącej wody 1 opakowanie czerwonej galaretki (malinowej, truskawkowej lub wiśniowej) 0,3 l gorącej wody WYKONANIE: Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody i pozostaw do lekkiego napęcznienia.  Kremówkę podgrzej lekko w garnuszku wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym

Słodko-Słony Świat Ilony
OCZY CARYCY 197

myśli Cesarzową Katarzynę, czy nazwa związana jest z kimś lub czymś innym. Zawsze gdy słyszę słowa Caryca przed oczami widzę właśnie Carycę Katarzynę. Ciasto najładniej prezentuje się z zieloną galaretką, niestety zapomniałam kupić zielną i zmuszona byłam podmienić na czerwoną. SKŁADNIKI Ciasto jasne: 6 białek 0,5 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto(...)Krem budyniowy domowej roboty Lub krem na budyniach 1 i 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 250 g masła Dodatkowo: 2 galaretki zielone paczka okrągłych biszkoptów 180g Napar do biszkoptów: 1 łyżeczka kopiasta kawy 3/4 szklanki wrzątku 1 łyżeczka cukru Polewa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy

RAROSSA
ciasto delicja 464

samo dno). Pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. składniki na warstwę galaretkową: 2 galaretki o smaku pomarańczowym 2 duże pomarańcza 700 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Pomarańcze obieramy z błonek, kroimy na mniejsze cząstki(...)dodajemy do galaretki. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 170 g masła, miękkiego wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem z wanilią. W pozostałej części mleka mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczana oraz żółtka a następnie wlewamy mieszankę

Domowy Smak Jedzenia
Tort malinowy mus 257

kremów, ale nie ma co się łudzić równie kaloryczny jak każdy tort. Tort na czekoladowo kokosowym spodzie, bezglutenowym. Mus malinowy przyrządziłam z dodatkiem mango. Polecam również zrobić domową malinową galaretkę.Tort malinowy mus łątwo się kroi. Owocowy mus jest delikatny jak pianka i bardzo orzeźwiający. Pyszny t ort urodzinowy ! Tort malinowy mus Składniki: okrągła forma o średnicy 25 cm Spód(...)malin i mango ½ kg mieszanki malin i mango 180 g cukru + 90 g 400 ml śmietanki, u mnie 38% 2 białka 8 listków żelatyny sok z 1 limonki Malinowa galaretka 2 listki żelatyny 150 g malin 50 g cukru wiórki kokosowe do posypania Nastaw piekarnik na 175ºC. Rozpuść masło i przestudź. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj schłodzone

codojedzenia
Katarzynka - ciasto z pierniczkami i kremem 224

Dziś mam dla Was propozycję idealną na świąteczny stół. Delikatny biszkopt, malinowa galaretka,aromatyczne pierniczki pod kołderką z bitej śmietany, a to wszystko oblane czekoladą. Smakuje pysznie i pysznie wygląda. Wykonanie zajmuje dłuższą chwilę, ale nie powinno nikomu sprawić trudności. Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka(...)piany. Następni dodajemy żółtka, miksujemy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy całość. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w 170 st. C. Galaretka : 2 słoiki dżemu malinowego (może być również śliwkowy lub porzeczkowy) 2 galaretki malinowe (truskawkowe, lub o smaku owoców leśnych) Dżem podgrzewamy w garnuszku, dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia

Cynamonowe szczęście
Kolorowa galaretka z owocami 138

wieczory. Można się oderwać od zimna za oknem i nieco osłodzić sobie życie nie popadając w chandrę z powodu szybko uciekającego światła słonecznego ;-)  SKŁADNIKI na 4 porcje 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa 1 puszka brzoskwiń w syropie miks mrożonych owoców np. jagody, czerwona porzeczka, jeżyna WYKONANIE Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miseczek. Do każdej miseczki wsypać(...)miks owoców (bez odmrażania). Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu zastępując część wody odlanym sokiem z puszki brzoskwiń. Galaretkę nieco ostudzić i zalać nią owoce w miseczkach. Zimne włożyć do lodówki do stężenia. W trakcie zalewania owoców takich jak jagody ciepłą galaretką, puszczą one sok dzięki czemu nasza galaretka zrobi się kolorowa. Smacznego

Passions hobbies life
Tort węgierski 254

szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 13 łyżek kakao 500 gr masła miękkiego (ja użyłam 375 gr (osełka z Biedronki tyle ma)) 5o gr gorzkiej czekolady 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku lub 3 łyżki żelatyny rozpuszczone 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego 200 ml spirytusu 1,5 szklanka wiśni z nalewki'; document.write(" "); Składniki na formę okrągłą o średnicy(...)drugiej misie umieścić miękkie masło, zmiksować na puszystą masę, dodać kakao, zmiksować.Wyłączyć mikser i dodawać powoli masę jajeczną, łyżka po łyżce. Dodać 50 ml spirytusu. Nasączenie: 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku lub 3 łyżki żelatyny rozpuszczone 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego 150 ml spirytusu 1 szklanka wiśni z nalewki Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, dobrze

moj przepis na