Sezon na ciasta na zimno czas zacząć :) TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ, NA BISZKOPCIE przepis autorski // tortownica 24-26cm (użyłam 22cm i miałam problemy ze zmieszczeniem całej masy...) ~3 jajka ~1 białko (można pominąć, mi zostało po naleśnikach więc wykorzystałam :)) ~4 płaskie łyżki mąki pszennej ~2 łyżki fruktozy / 4 łyżki cukru ~pół łyżeczki proszku do pieczenia ~800g(...)jogurtu naturalnego ~400g truskawek (można użyć mrożonych, ale należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć z soku) ~1/2 szklanki fruktozy / 1 szklanka cukru ~4 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki wrzącej wody ~galaretka truskawkowa na 0,5l wody, szybko tężejąca KLIK ~0,5l wody ~400g świeżych truskawek 400g truskawek zmikoswać na puree. Jogurt wymieszać z fruktozą / cukrem i truskawkami. Żelatynę rozpuścić i dodać
chili & sugarjajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżka kakao* 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni z kompotu bez pestek 3 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe 3 łyżki cukru Pianka: 2 śnieżki 2 galaretki wiśniowe 400 ml mleka Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Powoli wsypujemy cukier i ubijamy aż białko będzie(...)rozprowadzamy budynie i 3 łyżki cukru i wlewamy je do wiśni, gdy te zaczną wrzeć. Gotujemy budyń. Zdejmujemy z ognia i do gorącej masy (ale nie wrzącej ! ) wsypujemy 2 galaretki i całość energicznie mieszamy aż wszystko dokładnie się ze sobą połączy. Masę odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy znacznie stężeje, ale nadal będzie lejąca rozprowadzamy ją na cieście i odstawiamy
My simple kitchennieba są wprost usłane gwiazdami ;) Przyroda zachwyca. Nadal. I niezmiennie. Zawsze:) Winogronowy torcik :) Jeśli się za niego zabierzecie, to polecam użyć wysokiej tortownicy, aby na wierzchu zmieściły się 2 galaretki (opcjonalnie zawsze zostaje możliwość przelania reszty do miski i po zakrzepnięciu wsunąć z bitą śmietaną;)). Jeszcze słówko na temat masy. Nie za bardzo wiedzialam, na co mam większą ochotę(...)proszku do pieczenia Masa: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 3 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 500 g serka twarogowego dobrze zmielonego Dodatkowo: winogrona 2 galaretki agrestowe Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy partiami cukier i ubijamy całość na gładką i lśniącą bezę. Następnie (również partiami) wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem
My simple kitchenpozwolić na kawałek. Jeśli deser podzielimy na 12 porcji, to każda będzie miała 175 kcal (jeśli użyjemy serków light to jeszcze mniej). Składniki: 800 g serka homogenizowanego waniliowego 4 galaretki o różnych kolorach 100 g truskawek Przygotowanie Trzy galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku każda. Odstawiamy do ostygnięcia. Serek dzielimy na 3 części (po jakieś 260 g). Serki miksujemy(...)galaretkami, aż się dokładnie połączą. Pierwszą warstwę wylewamy na blaszkę (24x24cm) wyłożoną folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na 5-8 minut. Po tym czasie warstwa powinna już dość dobrze zastygnąć, więc powoli wylewamy na nią kolejną. Znowu wkładamy do zamrażalnika i czynność powtarzamy z trzecią. Następnie sernik odstawiamy do lodówki. Rozpuszczamy czwartą galaretkę w 450 ml wrzątku i odstawiamy
e-PrzepisyKulinarneWspaniałe ciacho z masą budyniową i truskawkami, galaretka jabłkowo miętowa idealnie tutaj pasuje. Wbrew pozorom to nieskomplikowany wypiek. Kto nie próbował niech to szybko nadrabia. Sezon na truskawki krótki, więc szaleć trzeba, truskawkowo :D Rodzinka mruczy z zachwytu, a to najważniejsze ;) Galaretki jabłkowo miętowe kupicie w KLIK Biszkopt : 4 jajka (L) 2 pełne łyżki mąki(...)cukru Krem: 500 ml mleka Budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 25 dag masła lub Kasi ( temperatura pokojowa) 5 -6 łyżek cukru pudru Wierzch : Około 50 dag truskawek 2 galaretki jabłko-mięta kupisz w KLIK 750 ml wrzątku Przygotowuję biszkopt, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po łyżce cukru i nadal ubijam. Do ubitych dodaję po jednym żółtku
Takie tam pichceniejako że wstąpiła już w zaawansowany wiek należy jej się dedykowany deser. Podany na fenomenalnej Martha gold prezentuje się bosko. Składniki: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe okrągłe biszkopty 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 250 g masła wanilia pół opakowania małych bezów Wykonanie: Galaretki rozpuścić(...)wrzącej wody. Truskawki umyć, przebrać i pokroić na 4 lub na pół. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i ułożyć na dnie biszkopty umoczone w galaretce. Wrzucamy truskawki do galaretki i odstawiamy na chwilę, aby zaczęła gęstnieć i wylewamy całość do tortownicy. Wstawiamy ją do lodówki. Szklankę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka miksujemy
Malinowe PocałunkiSmaczny deser, kolorowe wafelki z masą z galaretek. Przepis znalazłam na wż Można użyć różnych kolorów galaretki. Lub zrobić dwa różne kolory, efekt będzie zadowalający. Co bardzo ważne, nie rozmiękają!!! Takim andrutem nie pogardzi nikt, smacznie, kolorowo i szybko. Doskonałe na kinderbal, ale dorośli też nimi nie pogardzą(...)mleka ¾ szklanki cukru ¾ kostki Kasi lub masła 2 galaretki ( u mnie poziomkowe) paczka wafli kwadratowych Mleko wlewam do rondelka, dodaję pokrojone masło i wsypuję cukier. Mieszając doprowadzam do wrzenia. Wyłączam gaz, wsypuję galaretki i porządnie mieszam do połączenia się składników i rozpuszczenia galaretek. Masę odstawiam do wystudzenia. Zimną smaruję andruty, układając jeden na drugim. Odstawiam obciążone deską . Podaję pokrojone
Takie tam pichcenieŚwietny deser, łączący ciekawe smaki oraz efektowne wykonanie. Daje również możliwość zachęcenia małych niejadków do zjedzenia owoców bo które dziecko nie skusi się na galaretkę :) Składniki - 2 galaretki ( np. żółta i czerwona ) - 300 g waniliowego serka homogenizowanego - 1 łyżeczka żelatyny - banan Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz(...)było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Czerwoną galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Ostudzić i rozlać do 4 wysokich pucharków. Pucharki ustawić w lodówce pod skosem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, wymieszać z serkiem. Serek wyłożyć na stężałą czerwoną
Świat Smakudość mocno chwieje. Składniki: biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki octu masa: 1 jogurt naturalny (400g) 2 galaretki o dowolnym smaku do nasączenia: mocna herbata sok z cytryny Wykonanie: Upiec biszkopt: Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno tortownicy wyłożyć papierem(...)nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie. Ciasto studzić w piekarniku. przygotować masę: Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu (u mnie 500 ml). Rozpuszczoną galaretkę studzić do momentu, aż galaretka zacznie się ścinać. Jogurt przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować, żeby
Mama GotujeCiasto: • 40 dag mąki • 4 łyżki cukru pudru • 20 dag margaryny • 1 jajko • 2 żółtko • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wypełnienie z jabłek: • 4 duże jabłka • 0,5 galaretki cytrynowej • Ewentualnie cukier do smaku (niekoniecznie) Wypełnienie czekoladowe: • 1,5 tabliczki czekolady deserowej • 0,5 galaretki cytrynowej • 1 łyżka śmietany • 7 dag masła • 0,5 szklanki wody Mąkę przesiać(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane smażyć około 10 minut ( w sumie musu jabłkowego po wysmażeniu powinno być około 1,5 szklanki). Na koniec dodać do całości galaretkę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Zimną masę wykładać w co drugą kratkę na cieście. Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Masło oraz czekoladę rozpuścić. Dodać śmietanę , a następnie rozpuszczoną galaretkę. Całość
Moje domowe kucharzeniepodoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: pomarańcze kolorowe galaretki woda Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej w przepisie na opakowaniu. Pomarańcze należy przekroić na pół i wydrążyć cały miąższ, aby zostały nam tylko „łódki(...)skórek. Galaretki wlewamy do połówek pomarańczy i kiedy wystygną, wkładamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy galaretka stężeje, kroimy kolorowe pomarańcze w ćwiartki, ósemki, jak kto woli I już możemy cieszyć oko i podniebienie wesołą przekąską Smacznego! Post Galaretka w pomarańczach pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniDrobiowe galaretki , najlepiej z kurczaka, są jedną z tradycyjnych potraw na polskich stołach. W mojej rodzinie są od kiedy pamiętam Polecam zarówno na co dzień, jak i od święta! Można przygotować je co najmniej dzień wcześniej, dzięki czemu będziemy mieć więcej czasu przed przybyciem gości Składniki: (na ok 20 galaretek) 1 kurczak (ok 1.5 kg) 2 marchewki natka pietruszki pieprz(...)równomiernie do przygotowanych kubeczków. Gorący rosół doprawiamy, przelewamy przez sitko i odmierzamy 1.5 litra wywaru. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody, po czym rozpuszczamy w gorącym rosole. Zalewamy galaretki i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy już będą zimne, należy włożyć je do lodówki. Żeby łatwo wyciągnąć galaretki z pojemniczków, należy obkroić je dookoła wąskim nożem. Przygotować do podania pojemniczek
Za drzwiami kuchniSkładniki: 2 op mleczka kondensowanego niesłodzonego ( 500ml) 3 różnokolorowe galaretki 2 łyżeczki żelatyny 3,5 kubka wody 2 łyżki cukru pudru 1 op biszkoptów 1 kieliszek wiśniówki sok z 1 cytryny Przygotowanie: wodę gotujemy, przelewamy do 3 kubeczków, rozpuszczamy w nich galaretki, w pozostałej wodzie namaczamy żelatynę schłodzone mleko ubijamy mikserem, rozdzielamy do czterech miseczek, 3 łączymy(...)galaretkami do czwartej dosypujemy kakao i wlewamy żelatynę na dno foremki - może być keksówka, układamy biszkopty, wiśniówkę mieszamy z sokiem z cytryny, nasączmy biszkopty na biszkopty wykładamy po kilka łyżek pianki w każdym kolorze, powtarzamy aż do wypełnienia foremki:) wierzch możemy udekorować wiórkami z czekolady białej lub gorzkiej, bądź zalać galaretką, czy też ozdobić bitą śmietaną:) SMACZNEGO! P.S kolory galaretek
Luźna Kuchniaśmietany kremówki 30% krem śmietankowy: 600 ml śmietany kremówki 63 łyżeczek żelatyny 2 łyżki wody 4 łyżki cukru pudru Galaretka: 1 kubek malin mrożonych lub świeżych 1 galaretka malinowa Beza: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka octu winnego Przygotowanie: Składniki na ciasto szybko ucieramy(...)ciasto wylewamy połowę masy bezowej, zapiekamy jeszcze około 5 minut pozostałą pianę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i zapiekamy Śmietanę ubijamy, żelatynę namaczamy, pomalutku dolewamy do śmietany galaretkę przyrządzamy z połowy opisanej na opakowaniu wody, maliny blendujemy, dodajemy do galaretki Ciasto rozkrawamy na dwie równe części, na jedną wykładamy część bitej śmietany, wylewamy tężejąca
Luźna Kuchniaszkl mąki - 1/4 szkl cukru - łyżeczka cukru wanilinowego - 2 jaja - 3/4 szkl jogurtu - pół szkl oleju rzepakowego - łyżeczka proszku do pieczenia - pół łyżeczki sody - 40 dag twarogu - 2 galaretki brzoskwiniowe; - 1 galaretka malinowa; Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać wszystko. Dodać jogurt, olej, jaja, mieszać tylko do połączenia składników. Wylać do natłuszczonej i wysypanej(...)bułką tortownicy o średnicy 20 cm. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Galaretki brzoskwiniowe zalać 0,5 l wrzątku. Kiedy trochę przestygną dodać do nich twaróg i zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przelać na wystudzone ciasto i przełożyć do lodówki na kilka godzin. Gdy masa zastygnie przygotować galaretkę malinową z 1,5 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć
dom-agi.pl