Krem: 700ml mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy na 0,5l mleka) 4 łyżki cukru 150g masła w temperaturze pokojowej Wierzch: 600g umytych, pokrojonych truskawek 2 galaretki o smaku truskawkowym + 750ml gorącej wody Przygotujemy budyń do kremu: 1. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier i postawić na ogniu, zagotować. 2. Do pozostałego mleka dodać budynie(...)wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 11. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na czas dalszych przygotowań tortownicę można wstawić do lodówki. Wierzch: 12. Galaretki wsypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca. 13. Na wierzchu ciasta poukładać truskawki, patrz FILM
Mała CukierenkaTrochę już zapomniane ciasto z zeszytu mojej Mamy. Dawniej często piekła je na święta czy imieniny. Kakaowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem orzechów, galaretek i okrągłymi biszkopcikami. Ciasto jest przepyszne i świetnie nadaje się na rodzinne uroczystości. Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/3 szkl gorzkiego kakao łyżeczka proszku(...)pieczenia Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy na 750ml mleka bez cukru 300g masła ok 4 łyżki cukru pudru galaretka zielona i czerwona okrągłe biszkopty 1/2 szkl siekanych orzechów włoskich polewa kakaowa Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać partiami cukier i ucierać aż masa będzie szklista i lśniąca. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać
Smakołyki AsiCiasto jest delikatne, aromatyczne, wręcz rozpływa się w ustach. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto. Zapraszam! CIASTO SHREK Z DELICJAMI – PRZEPIS Składniki 800 ml śmietanki 30% 4 galaretki agrestowe 1300 ml soku zielonego Dr Witt 4 budynie z cukrem duże opakowanie delicji – smak pomarańcza ok. 150 g biszkoptów Wykonanie Blachę(...)budyniem wlać do gotującego się soku. Mieszać do momentu uzyskania gęstego kremu. Powstałą masę wyłożyć na biszkopty. Odstawić do przestygnięcia. Gdy masa budyniowa ostygnie, umieścić na niej delicje. Dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wody, odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić. Dodać do niej przestygniętą galaretkę rozpuszczoną w 500 ml wody. Dokładnie wymieszać, umieścić na delicjach. Wstawić
Alle Dobre!deser jest pyszny. Jabłka uprażone w galaretce, wybieramy dowolny smak galaretki, ja użyłam o smaku gruszkowym. Do jabłek bita śmietanka kremówka. Jest to pyszne połączenie. Prosto i pysznie. Polecam. Kto się skusi? Potrzebujemy: 4 średnie jabłka ewentualnie cukier według uznania odrobina gorącej wody 1 ulubiona galaretka ( u mnie o smaku gruszkowym ) 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % cukier puder(...)osuszamy. Obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy i małą kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, uważamy, żeby jabłka się nie rozpadły, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy, dodajemy ewentualnie cukier do smaku, gdy jabłka były zbyt kwaśne. Studzimy. 2. Przestudzone jabłka przekładamy do szklaneczek lub pucharków i odstawiamy
Izabelawkuchnigodzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Galaretka z brzoskwiniami 40 dag borówek 3 przezroczyste galaretki 3 szklanki wrzącej wody 3 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy(...)borówki. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód. Składniki masy mascarpone: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii 2 łyżki żelatyny 3 łyżki soku z jagód lub barwnik fioletowy Przygotowanie masy serowej: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną
Podróż w kulinariapyszny deser z masy serowej , który z wyglądu przypomina paski zebry. Bardzo prosty w wykonaniu, prezentuje się bardzo elegancko. Moja córka uwielbia tego typu desery, w połączeniu z galaretką to już dla niej rarytas. Myślę, że wiele dzieci, ale nie tylko dzieci pokusi się o kawałek tak pysznego serniczka. Cóż tu więcej pisać? Dla mnie to deser idealny :) Sernik zebra(...)szklanki cukru pudru * 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * 2 łyżki żelatyny * 120 ml wody * 3 łyżki ciemnego kakao Dodatkowo: * 1 paczka okrągłych biszkoptów * 700 ml wody * 2 galaretki truskawkowe * ulubione owoce (u mnie mrożone owoce leśne) Wykonanie: Okrągłą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy ułożyć ściśle obok siebie biszkopty. Galaretki wymieszać w 700 ml wrzącej
Zrób to smacznieserka mascarpone 1 śmietan fix 3-4 łyżki cukru pudru 1 gorzka czekolada (100g) 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (ok 19 sztuk) 3-4 banany sok z połowy cytryny 2 galaretki cytrynowe 700 ml gorącej wody *** Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników *** *** W misie miksera umieszczamy zimną śmietankę oraz serek mascarpone, zaczynamy miksować, wsypujemy śmietan(...)łyżką lub szpatułką *** *** połowę kremu wykładamy na ułożone wcześniej herbatniki *** *** Na kremie układamy warstwę biszkoptów *** *** Na biszkopty wykładamy pozostały krem. Całość zakrywamy drugą warstwą herbatników i wkładamy do lodówki *** *** Galaretki rozpuszczamy w 700ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia *** *** Gdy galaretki zaczną tężeć przystępujemy do wykonywania wierzchu ciasta. Banany kroimy w plasterki, układamy na cieście i smarujemy sokiem
Blog z Apetytempyszny i uroczy zarazem. W każdej wersji tak samo świetnie smakuje. Jako deser w pucharku zrobi wrażenie na niejednym przyjęciu. Składniki: mrożone owoce: maliny, truskawki, borówka, czerwona porzeczka 1 galaretka owocowa lub przeźroczysta 400 ml wody 500 gram mascarpone 100-150 gram jagód 2 łyżki cukru pudru bita śmietana, najlepiej bez cukru domowe bezy Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy(...)gorącej wody. Do rozpuszczonej galaretki dodajemy zamrożone owoce,dzięki czemu galaretka prawie od razu tężeje. Przekładamy do pucharków. Mascarpone ubijamy z jagodami i cukrem pudrem. Puszystą masę przekładamy do pucharków, na galaretkę. Następna warstwa to bita śmietana i domowe bezy, przygotowane z tego przepisu
Życie zaczyna się w kuchniKlasyczna góra lodowa choć efektowna dla mnie była zwyczajnie zbyt mdła i zbyt słodka dlatego postanowiłam ją nieco orzeźwić warstwą galaretki z owocami. Pierwotny plan zakładał, że będzie to mieszanka różnych letnich owoców, ale zanim przystąpiłam do jego realizacji na krzakach zostały tylko maliny. Postanowiłam spróbować z ich dodatkiem i wyszło całkiem fajnie. Biszkopt(...)mieszając gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera), po czym dodajemy po 1 łyżce budyniu. Galaretka malinowa: 2 malinowe galaretki 500 g malin Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i odstawiamy do lekkiego stężenia Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów do nasączenia: niepełna szklanka wody
Cynamonowe szczęście