galaretka - 14130 przepisów (strona:240/942)

Siniak owocowy (sernik na zimno) 139

ciasto a to przez niebieski kolor sernika.  Zapraszam :)  Składniki: Na spód: * 20 dkg poruszonych herbatników * 1/3 kostki masła rozpuszczonego Na masę serową: * 1 kg zmielonego sera * 2 galaretki niebieskie * 3 łyżki cukru pudru * garść borówek Na górę: * 2 galaretki przezroczyste * maliny, borówki, jeżyny Rozpuszczone masło wymieszałam ze zblendowanymi herbatnikami. Wylepiłam spód tortownicy 20 cm średnicy. Wcześniej dno tortownicy(...)wyłożyłam papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki. W tym czasie rozpuściłam dwie niebieskie galaretki w 3/4 szklanki gorącej wody. Ostudziłam. Zmiksowałam z serem i cukrem pudrem. Dodałam borówki i wymieszałam. Wylałam na ciasteczkowy spód. Schłodziłam.  Rozpuściłam dwie przezroczyste galaretki w 700 ml gorącej wody, ostudziłam i odstawiłam do stężenia.  Na wierzch sernika wyłożyłam owoce i zalałam galaretką. Wstawiłam

Pieprzyć z Fantazją
Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką jagodową 259

Łatwa i szybka w przygotowaniu. Nie powinna sprawić problemu nawet stawiającym pierwsze kroki w wypiekach. Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką jagodową .   Składniki na biszkopt (forma o wymiarach 28cm x 35cm) : - 6 dużych jaj o temperaturze pokojowej - 3 czubate łyżki mąki tortowej - 1,5 czubatej łyżki skrobi kukurydzianej - ½ szklanki drobnego cukru do wypieków * - 1/3 szklanki wrzątku * - woda różana(...)inny aromat) - szczypta soli Dodatkowo: - 6 jabłek (twarde, soczyste, słodko kwaśne) - 2 galaretki o smaku jagodowym (2 op. po 47 g) - cukier puder do oprószenia rolady * szklanka – u mnie miarka o pojemności 250 ml Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go przy użyciu pędzla magiczną pastą (można olejem). Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka przekrajamy na połówki

mojewypiekiinietylko
Ciasto przekładane bez pieczenia 250

jeszcze) gorąco 😉   Składniki podstawowe :   2 opakowania dużych herbatników Petit Beurre ok. 400 – 450 g w sumie Składniki na warstwę rabarbarową: 1 kg rabarbaru ½ szklanki cukru 2 galaretki o smaku wiśniowym Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy z cukrem, tak aby większość wody odparowała. Dodajemy sypkie galaretki. Lekko studzimy. Masa wiśniowa: 500 ml   schłodzonej śmietany(...)śmietan 2 galaretki wiśniowe Galaretki rozrabiamy w 350 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę miksujemy na sztywno z fixem. Gdy galaretka jest chłodna( może być płynna- i tak stężeje) wlewamy do ubitej zimnej kremówki cienkim strumieniem i mieszamy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

Domowe ciasta
Jogurtowo - kokosowy sernik na zimno z borówkami 333

puszka mleka kokosowego ( 400 ml ) 130 g cukru pudru 100 ml likieru kokosowego 30 g żelatyny + 100 ml zimnej wody Dodatkowo: około 250 - 300 g borówki amerykańskiej 1 galaretka o smaku owoców leśnych lub jagodowym + 350 ml wody opcjonalnie - odrobina wiórków kokosowych do dekoracji Wykonanie: Spód: Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm; spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią(...)temperatury masy. Tak zahartowaną żelatynę wlać do masy i zmiksować. Masa będzie bardzo rzadka. Masę wstawić do lodówki do momentu aż zacznie lekko żelować. W tym czasie rozpuścić galaretkę w 350 ml przegotowanej, gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Gdy masa jogurtowo - kokosowa zacznie lekko gęstnieć wylać ją na schłodzony spód ciasteczkowy.  W tężejącą masę powtykać umyte i osuszone borówki

Opowieści z piekarnika
Zemsta teściowej 292

podała zięciowi nie wydrylowała wiśni 😊 Składniki(blaszka 23/33): ciasto: mąka pszenna 150 g, cukier puder 30 g, żółtka 3 szt, proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki, masło 100 g, galaretka z wiśniami: wiśnie wydrylowane 600 g, galaretki wiśniowe 3 szt, woda wrząca 3,5 szklanki, krem: mascarpone 250 g, śmietanka 36 % 500 ml, cukier puder 4 łyżki, beza: białka(...)Schłodzone ciasto, rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 190 st.C przez ok 15 min, do zezłocenia. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.  Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki wrzącej wody, gdy ostygnie to dodajemy wydrylowane wiśnie i mieszamy. Tężejącą galaretkę z wiśniami wylewamy na kruchy spód i wkła damy do lodówki do całkowitego zastygnięcia

kulinarne odsłony pati
Ptasie mleczko – sernik na zimno 345

bardziej sernik na zimno , serniczek na zimno. Przepis wywodzący się z ciężkich czasów w PRLu.  Do jego przygotowania potrzebne są tylko dwa składniki, które w kryzysie były dostępne: galaretka i serek homogenizowany. 2 opakowania galaretki (smak dowolny), 500 g serka homogenizowanego (naturalny lub waniliowy), Galaretki wsypać do miski, zalać 600 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia(...)galaretka zacznie tężeć ubić ją. Do ubitej galaretki dodać serek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. serek homogenizowany. Masę przelać do dowolnej formy. Ja przelałam do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Do ptasiego mleczka można dodać sezonowe owoce, ja dodałam borówki

królestwo garów
Deser - Malinowa chmurka 151

letnie upały. Maliny, bezy, masa śmietankowa to jest to co na pewno wszyscy uwielbiają.   Składniki na spód: 120 g ciastek owsianych z orzechami Bonitki Warstwa malinowa: 1 opakowanie galaretki malinowej 450 ml gorącej wody ok. 200 g świeżych malin Warstwa śmietankowa: 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100 g serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru Składniki(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni  i od razu zmniejszamy do 120 stopni.  Pieczemy 40 minut.  Po wyłączeniu piekarnika beziki zostawiamy  do całkowitego ostygnięcia.   Galaretkę malinową rozpuszczamy  w 450 ml gorącej wody.  Pozostawiamy do ostudzenia.  Ciasteczka owsiane kruszymy na bardzo drobne kawałeczki. Przygotowujemy 6 pucharków.  Na dno pucharków wsypujemy warstwę pokruszonych

Pyszności Słodkości
Ciasto czekoladowo wiśniowe 193

Czekoladowe biszkopty, wiśnie w galaretce, czekoladowa masa oraz polewa.  Jeśli lubicie połączenie wiśni z czekoladą to zapraszam na mój przepis. Miłego pieczenia!  Składniki(blaszka 23/33): biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, sól szczypta, warstwa wiśniowa: wiśnie wydrylowane 500 g, galaretka(...)papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 min. i pieczemy w temp. 170 st.C. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół.  Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki gorącej wody, gdy ostygnie to dodajemy wiśnie i mieszamy. Tężejącą galaretkę z wiśniami wylewamy na spód biszkopta i wstawiamy ciasto do lodówki. 1,5 szklanki

kulinarne odsłony pati
Sernik mascarpone z borówkami 158

mascarpone * 200 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego ze skórką cytryny albo starta skórka cytryny i 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dodatkowo: * 2 niebieskie galaretki * 25 dkg borówek Upiekłam biszkopt. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Kolejno dodawałam cukier a następnie żółtka. Na koniec wsypałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej.  Delikatnie(...)Zmiksowałam. Śmietanę ubiłam na sztywno i połączyłam z serkiem. Mieszałam delikatnie drewnianą łyżką. Taką masę wyłożyłam na ostudzony biszkopt.  Borówki powbijałam w masę mascarpone i zalałam tężejącą  galaretką (galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody). Wstawiłam ciasto do lodówki i kroiłam kiedy galaretka już stężała całkowicie. Notatki: * można użyć ulubionych owoców i różnych rodzajów galaretek * zamiast cukru wanilinowego

Pieprzyć z Fantazją
Brzoskwiniowa polana 175

warto się potrudzić. Jest pysznie, letnio, lekko i orzeźwiająco. Na zielonym cieście szpinakowym umieściłam mus jogurtowo brzoskwiniowy, następnie jest warstwa herbatników przykryta masą śmietankową, a całość dopełniają brzoskwinie w galaretce.  I nawet moi domownicy, którzy szpinaku nie jadają uznali, że w cieście im zupełnie nie przeszkadza. Ciasto: 450 g szpinaku mrożonego 3 jaja  1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki(...)się połączą. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy śmietanowej i mieszamy. Następnie całość przelewamy do pozostałej śmietany i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Masę śmietankową wykładamy na herbatniki Galaretka brzoskwiniowa: 2 galaretki brzoskwiniowe 4 dojrzałe brzoskwinie Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątki. Brzoskwinie obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Tężejącą galaretkę mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami i wykładamy

Cynamonowe szczęście
Sernik limonkowy na zimno z galaretką-z przepisu Pani Renata Czelny-Kawa 221

składniki 1kg twarogu z wiaderka 3 łyżki śmietany 36 % 1 szklanka cukru pudru 6 limonek 1 cytryna 4,5 łyżeczki żelatyny 2 galaretki agrestowe 1 opakowanie biszkoptów wykonanie Limonki umyć, wycisnąć z nich sok. Galaretki rozpuścić w 850 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Do przestudzonej galaretki dodać 2 łyżki soku z limonek, przelać do płaskiego naczynia i schłodzić w lodówce(...)garnuszku podgrzać żelatyną z 3 łyżkami wody. Przestudzić ciągle mieszając. Wlać powoli do masy serowej i krótko zmiksować. Masę przełożyć delikatnie do tortownicy. Wyrównać schodzić w lodówce. Stężała galaretkę pokroić na male, nierówne kawałki i wyłożyć na schłodzony sernik. Tuż przed podaniem można skropić sokiem z cytryny.   Sernik jest niesamowicie lekki konsystencją przypomina ptasie mleczko .W smaku jest orzeźwiający

Moje Wyroby
Truskawkowo – brzoskwiniowy serniczek na zimno 147

Błyskawiczne ciasto bez pieczenia. Przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Galaretki o dwóch różnych smakach sprawiają, że ciasto zaskakuje smakiem i trzeba dobrze się wsmakować aby odgadnąć jakie to owoce. Taki serniczek jest idealnym źródłem białka dzięki serkom wiejskim.  200 g pełnoziarnistych herbatników 60 g masła 2 szklanki wrzątku 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka brzoskwiniowa 400 g serka wiejskiego(...)Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pełnoziarniste herbatniki blendujemy na gładki pył. Mieszamy je z rozpuszczonym masłem. Herbatnikami wykładamy dno tortownicy, ugniatamy i wstawiamy do lodówki. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Serki wiejskie blendujemy na gładki krem z ksylitolem lub cukrem. Wlewamy do nich galaretki i dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód. Masa

VioletoweKucharzenie
Ciasto TRIO 939

pokruszonego blatu ciasta kruchego).   Takie ciasto to nie tylko sprytny ale przede wszystkim smaczny sposób na wykorzystanie „nalewkowych” owoców 😊 Trio jest harmonijne w smaku, bardzo owocowe, przypominające   „Galaretką Społemowską”   .   Polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)schłodzeniu wykładamy ciastem brytfanki wyłożone papierem do pieczenia. Jeden blat kruszymy. Składniki na masę pigwową: ok. 400 g przesmażonej z 4 łyżkami cukru   pigwy z nalewki 2 galaretki „przeźroczyste” o smaku winogronowym Pigwę z nalewki przesmażamy z cukrem. Następnie do gorącej dodajemy sypkie galaretki. Chwilę smażymy.   Składniki na masę truskawkową: ok. 500 g świeżych truskawek przesmażonych

Domowe ciasta
Letni torcik z malinami na kakaowym cieście 142

Witam kochani, dziś zapraszam na letni klasyk, czyli ciasto z malinami, galaretką i kremem. Całość jest na kakaowym cieście. Ciasto jest bardzo pyszne, nie za słodkie, pięknie wygląda i jest idealne na letnie dni.  Zapraszam i bardzo polecam SKŁADNIKI *przepis na dużą tortownicę 24cm średnicy MASA -750ml mleka -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -1 cukier waniliowy(...)jajka -2 białka (z masy) -1,5 sszkl maki -pół łyżki kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -8 łyżek wody -8 łyżek oleju DODATKOWO -500g malin -2 galaretki malinowe -750ml wrzątku Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. CIASTO 3 jajka i 2  białka ubijamy z cukrem na jasną masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę, olej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Śnieżny Puch 315

zapraszam Was serdecznie do obejrzenia tych wpisów . Składniki na masę serową: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 400 ml śmietany kremówki 0,5 szklanki cukru 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny 500 ml wody Składniki na kokosową posypkę: 120 g kokosu 60 g masła 4 łyżki cukru + ok. 100 g herbatników na spód (ciasto można zrobić także(...)biszkoptach lub samemu upiec kruche ciasto np. z tego przepisu) Śnieżny puch – jak to zrobić? Zaczynamy od przygotowania galaretki, ponieważ potrzebuje czasu na przestygnięcie. Do gorącej wody wsypujemy galaretki cytrynowe i żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia. Blaszkę wykładamy herbatnikami. Ubijamy mocno schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem, aż do uzyskania sztywnej konsystencji. Do ubitej śmietany dodajemy

Ciastkozercy