galaretka - 14130 przepisów (strona:240/942)

Ciasto "Jamajka" 87

Składniki: (blacha 25x35)   Ciasto:  6 jajek  3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki cytrynowe 750ml wrzącej wody   Masa: 500ml śmietanki 30% 500g mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Nasączenie: pół szklanki ciepłej wody sok z połowy cytryny łyżka cukru pudru Dodatkowo(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Po wystudzeniu ciast przekroić na dwa blaty. Można również biszkopt upiec dzień wcześniej wtedy lepiej się kroi. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i zostawić do wystudzenia. Wymieszać wodę z sokiem z połowy cytryny i cukrem pudrem. Nasączyć dolny blat i posmarować 3-4 łyżkami dżemu. Banany przekroić

talerz przyjemności
TORT KIWI 101

rozmiaru L) woda (250 ml.)   Krem: dżem z kiwi (300 g) Tutaj możesz zobaczyć jak samemu zrobić dżem z kiwi . śmietanka kremówka 35% (350 ml.) 2 galaretki agrestowe (z czego 1 galaretka ma 71g) woda gorąca (300 ml.) Dekoracja: śmietanka kremówka 35% (250 ml.) cukier puder (2 łyzki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatkowo: świeże kiwi (3 - 4 szt.) WYKONANIE(...)przekrawamy ciasto na dwa blaty. Zobacz wykorzystanie tego ciasta czekoladowego w moim innym przepisie na  TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM. 2.) Krem. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki agrestowe. Odstawiamy do wystudzenia. 5-6 łyżek wystudzonej galaretki dodajemy do dżemu z kiwi, mieszamy i odstawiamy na chwilę.  Kremówkę ubijamy i wlewamy wystudzone galaretki. Krótko miksujemy do połączenia się składników

RITA food channel
Ciasto Delicja 74

łatwe w przygotowaniu. Na pewno posmakuje każdemu z Was. PRZEPIS NA CIASTO DELICJA Składniki 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 1 duża paczka delicji ok 20 herbatników 2 galaretki przeźroczyste Wykonanie Blachę o wymiarach 23,5 x 23,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami. Jedną galaretkę przeźroczystą rozpuścić w 250 ml wody. Odstawić do przestygnięcia. Dobrze(...)schłodzoną śmietankę kremówkę ubić przy użyciu miksera. Ciągle ubijając dodawać po łyżce serka mascarpone. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę. Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Na masie ułożyć ciastka delicje, całość wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę przeźroczystą rozpuścić w 500 ml wrzątku. Odstawić do lekkiego stężenia. Galaretkę rozprowadzić na cieście, wstawić do lodówki do całkowitego

Alle Dobre!
Torcik jabłkowy z galaretką. 67

ciasto delikatnie, wyrównujemy i pieczemy około 25-30 minut w temp, 175C. W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe; Składniki; 1,5 kg jabłek 3 lub więcej łyżek cukru 2 galaretki cytrynowe Dodatkowo; 2 galaretki pomarańczowe Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, przekładamy do garnka, dodajemy ok 3 łyżek cukru. Smażymy około 40 minut aż zrobią się szkliste. Pod koniec(...)smażenia dosypujemy dwie galaretki cytrynowe. Jeśli mus jest za mało słodki, dosładzamy. Odstawiamy. Dwie galaretki pomarańczowe zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto biszkoptowe kroimy na dwa krążki. Jeden krążek wkładamy do tortownicy, wykładamy połowę uprażonych jabłek, przykrywamy drugim krążkiem, wykładamy znów jabłka, wyrównujemy. Wkładamy na godzinę lub dłużej do lodówki.  Tężejącą galaretkę pomarańczową wylewamy na wierzch, chłodzimy. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Tort kawowy kruchy, z nutą porzeczki 111

Kruchy tort kawowy to tort idealny. Delikatne, rozpływające się blaty, przełożone lekkim kremem kawowym, a wszystko podkreślone cierpką nutą galaretki porzeczkowej. Czego chcieć więcej? :) Polecam przepis na wykwintny i niezwykle pyszny kruchy tort kawowy.  Składniki na ciasto kruche  Jest to przepis na małą tortownicę o średnicy 20 cm.  40 dag mąki krupczatki 20 dag zimnego masła(...)łyżki mąki ziemniaczanej 20 dag cukru pudru  20 dag masła w temperaturze pokojowej  5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka spirytusu ½ łyżeczki esencji waniliowej odrobina soli 1 słoiki galaretki z czarnej porzeczki - do smarowania blatów Przygotowanie tortu Przygotowanie tortu kruchego zaczynamy od upieczenia blatów z kruchego ciasta.  Jak upiec kruche blaty Do miski lub na stolnicę wysypujemy mąkę

Korniszonki
Tort kawowy kruchy, z nutą porzeczki 85

Kruchy tort kawowy to tort idealny. Delikatne, rozpływające się blaty, przełożone lekkim kremem kawowym, a wszystko podkreślone cierpką nutą galaretki porzeczkowej. Czego chcieć więcej? :) Polecam przepis na wykwintny i niezwykle pyszny kruchy tort kawowy.  Składniki na ciasto kruche  Jest to przepis na małą tortownicę o średnicy 20 cm.  40 dag mąki krupczatki 20 dag zimnego masła(...)łyżki mąki ziemniaczanej 20 dag cukru pudru  20 dag masła w temperaturze pokojowej  5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka spirytusu ½ łyżeczki esencji waniliowej odrobina soli 1 słoiki galaretki z czarnej porzeczki - do smarowania blatów Przygotowanie tortu Przygotowanie tortu kruchego zaczynamy od upieczenia blatów z kruchego ciasta.  Jak upiec kruche blaty Do miski lub na stolnicę wysypujemy mąkę

Gotujemy i jemy
Ciasto jabłkowo-budyniowe – kuchnia podkarpacka 355

jabłek. Dzięki niemu masa nabiera lekko orzechowego, bardzo przyjemnego posmaku. Właściwie całe ciasto smakuje później orzechami, których w składzie przecież nie ma. Drugą sztuczką KGW z Iskrzyni jest zmieszanie galaretki cytrynowej z budyniem śmietankowym i zagotowanie ich z mlekiem. Galaretka po zagotowaniu traci swoje właściwości żelujące, ale za to doskonale wpływa na smak budyniu. Kruche blaty przełożone gorącymi masami miękną(...)sody oczyszczonej 2 jajka 1/2 szklanki cukru Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 50 g masła Masa budyniowa: 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 galaretka cytrynowa 2 i 1/4   szklanki mleka 1 łyżka masła Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną, dodajemy i dokładnie siekamy nożem. Następnie dodajemy miód, jajka, cukier i zagniatamy

Trzeci talerz
Ciasto Przysmak Sułtana z masą truflową – pyszne i efektowne 819

łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 3 łyżki kakao   Masa truflowa: 200 ml śmietanki 30% 250 g cukierków czekoladowych Trufle 250 g serka mascarpone pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej (opakowanie na 500 ml wody o wadze około 70 g)   Bita śmietana: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej(...)przez około 35 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwie części. Obie części galaretki rozpuszczamy w 100 ml wody każdą i pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy krem truflowy. Do rondelka wlewamy śmietankę i wsypujemy posiekane na mniejsze części cukierki. Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszając

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto Paryski Kochanek 560

Paryski Kochanek . Jest ono bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawki. PRZEPIS NA CIASTO PARYSKI KOCHANEK Składniki 500 ml śmietany 30% 3 galaretki przeźroczyste duża paczka delicji ok. 20 herbatników (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Blachę 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć warstwę herbatników. Dwie galaretki(...)przeźroczyste rozpuścić w 500 ml wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę 30% ubić na sztywno. Pod koniec wlewać powoli ostudzoną galaretkę. Gotową masę wstawić na chwilkę do lodówki, aby zaczęła tężeć. Lekko tężejącą masę rozprowadzić na herbatnikach. Na masę ułożyć delicje. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. W między czasie przygotować trzecią galaretkę, rozpuścić

Przepiski.pl
Ciasto czekoladowe z musem malinowo – jeżynowym 163

mocnej kawy rozpuszczalnej bądź espresso 125 ml maślanki w temperaturze pokojowej łyżeczka cukru wanilinowego Składniki na mus malinowo – jeżynowy 250 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru 2 galaretki malinowa 300 ml wody 300 g świeżych bądź mrożonych malin 200 g świeżych bądź mrożonych jeżyn (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto czekoladowe z musem malinowo – jeżynowym – Wykonanie Przepis(...)może być nawet lekko wychłodzone. Jeśli ciasto czekoladowe wyrośnie nierówne, będzie miało górki, po upieczeniu i wystygnięciu wyrównaj je, odetnij wystające fragmenty. Przepis na mus malinowo – jeżynowy Dwie galaretki malinowe rozpuść w 300 ml wody, wymieszaj dokładnie, by nie pozostały żadne kryształki galaretki. Pozostaw do ostudzenia. Maliny i jeżyny wrzuć do misy blendera, jeśli masz mrożone poczekaj, aż się

To Musisz Wiedzieć
Panna cotta fit z truskawkami 780

słynnego deseru. Jednak nie chciałam całkowicie rezygnować ze śmietanki, której wszakże zawdzięcza on swoją nazwę. Zmieniłam proporcje i sposób przygotowania, dodając skyr (jest mniej kwaśny niż zwykły jogurt) oraz galaretkę truskawkową. I tak oto powstała inna, ale nie mniej smaczna wersja panna cotty.  Panna cotta fit z truskawkami  Składniki (na 6 porcji): 100ml śmietanki 30% 300ml skyru(...)łyżki cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny   2 łyżki mleka 1 op. galaretki truskawkowej (lub innego smaku) mrożone truskawki (lub inne owoce, w zależności od galaretki) Śmietankę podgrzać z cukrem, odstawić do ostudzenia. Żelatynę wsypać do mleka, odstawić na 10 minut do napęcznienia, następnie podgrzewać, mieszając, żeby żelatyna się rozpuściła.  Skyr zmiksować ze śmietanką, ciągle miksując, wlać

Obiad gotowy
ciasto szpinakowe z wiśniami 113

piekłam, zawsze z efektem "wow" ;-) Ciasto jest lekkie i wilgotne, smak szpinaku praktycznie niewyczuwalny za to zielony kolor zawsze robi wrażenie. Przełożyłam ciasto bitą śmietaną , wierzch udekorowałam wiśniami i galaretką . składniki: 400 g szpinaku mrożonego 3 jajka 1 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka krupczatki 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 600 ml śmietany(...)kremówki 30% 2 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 1/2 kg wiśni (mogą być mrożone) 500 ml wody 2 galaretki wiśniowe wykonanie: Szpinak wyjęłam z opakowania, przełożyłam na sitko i zostawiłam na kilka godzin do rozmrożenia. Jajka utarłam z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodałam przesianą mąkę wymieszaną z  proszkiem do pieczenia

babka w formie
Ciasto Ptyś 118

sera białego ( z wiaderka ) 5 łyżek cukru pudru ( lub do smaku) 1 śnieżka w proszku 3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody + 3-4 łyżki tężejącej galaretki wiśniowej ( resztę zostawiamy do pasków w środek!) Ser ubijamy ze „Śnieżką” i cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy , aż masa zacznie przybierać piankową formę.   Połowę zostawiamy białą(...)drugiej połowy dodajemy 3-4 łyżki tężejącej galaretki wiśniowej i miksujemy ( tej której reszta posłuży nam za paski w środek!!!). p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } p.western { font-family: "Calibri", serif; font-size: 11pt; so-language: pl-PL } p.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language

Domowe ciasta
Ciasto Shrek 52

budynie do gotującego się soku i mieszać energicznie żeby nie było grudek. Na wystygnięty biszkopt wlać gorącą masę. Jak masa wystygnie ułożyć delicje. 2 warstwa: 400ml śmietanki 30% zielona galaretka Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno i wlać przestygniętą galaretkę, zmiksować. Wyłożyć na delicje. 3 warstwa: 2 zielone galaretki 800 ml wody(...)zielone galaretki rozpuścić w 800 ml wody, wystudzić i lekko stężałą wylać na piankę. Gotowe ciasto najlepiej schłodzić kilka godz. w lodówce. Autor przepisu: Paulina Czarnecka Artykuł Ciasto Shrek pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Krówkowy Puch Bez Pieczenia 75

szybki i łatwy przepis na pyszne ciasto krówkowy puch . Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia. PRZEPIS NA CIASTO KRÓWKOWY PUCH (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 ml śmietany kremówki 2 galaretki przeźroczyste 500 ml wody 1 kg sera w wiaderku (sernikowego) 120 g cukru pudru ok. 20 herbatników ok. 250 g masy krówkowej garść orzeszków ziemnych Wykonanie Przeźroczyste(...)galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody. Można je zastąpić galaretką w innym kolorze, np. cytrynową, czy agrestową. Wówczas masa może mieć delikatny odcień żółci lub zieleni. Przygotowaną galaretkę odstawiamy do ostygnięcia. Formę o wielkości 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej herbatniki. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy partiami

Przepiski.pl

Proponowane wyszukiwania