galaretka - 14130 przepisów (strona:243/942)

Galaretkowiec na mleku (ciasto na zimno) 88

mleku, lanymi kluskami czy mamałygą (o mamałydze i kluskach już kiedyś pisałam) Banalne i tanie w wykonaniu ciasto a bardzo smaczne i lekkie. Składniki: * 500 ml mleka * 3 galaretki o różnych smakach i kolorach * 3 łyżki cukru * 1 łyżeczka cukru wanilinowego * 3 łyżki żelatyny Galaretki rozpuściłam w 300 ml gorącej wody i przelałam do talerzy do całkowitego ostudzenia i stężenia(...)Mleko zagotowałam z cukrami i dodałam rozpuszczoną w 1/3 szklance gorącej wody żelatynę. Wymieszałam. Odstawiłam do ostudzenia.  Galaretki pokroiłam w grubszą kostkę i przełożyłam do keksówki ( moja miała wymiary 27 x 9 cm). Zalałam ostudzonym mlekiem.  Wymieszałam delikatnie i wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.  Notatki: * można zalać galaretki nie 300 ml a 250 ml wody

Pieprzyć z Fantazją
Siniak owocowy (sernik na zimno) 89

ciasto a to przez niebieski kolor sernika.  Zapraszam   Składniki: Na spód: * 20 dkg poruszonych herbatników * 1/3 kostki masła rozpuszczonego Na masę serową: * 1 kg zmielonego sera * 2 galaretki niebieskie * 3 łyżki cukru pudru * garść borówek Na górę: * 2 galaretki przezroczyste * maliny, borówki, jeżyny Rozpuszczone masło wymieszałam ze zblendowanymi herbatnikami. Wylepiłam spód tortownicy 20 cm średnicy. Wcześniej dno tortownicy(...)wyłożyłam papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki. W tym czasie rozpuściłam dwie niebieskie galaretki w 3/4 szklanki gorącej wody. Ostudziłam. Zmiksowałam z serem i cukrem pudrem. Dodałam borówki i wymieszałam. Wylałam na ciasteczkowy spód. Schłodziłam.  Rozpuściłam dwie przezroczyste galaretki w 700 ml gorącej wody, ostudziłam i odstawiłam do stężenia.  Na wierzch sernika wyłożyłam owoce i zalałam galaretką. Wstawiłam

Pieprzyć z Fantazją
Piernik z kremem grysikowym 175

łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika Krem grysikowy: 2 i 1/2 szklanki mleka 5 łyżek cukru 200 g masła 5 łyżek kaszy manny Galaretka porzeczkowa: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 2 galaretki o smaku owoców leśnych Wierzch: 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 50-60 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Dżem przełożyć do rondelka. Wlać 1/2 litra gorącej wody, wymieszać. Następnie dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do stężenia. 1 i 1/2 szklanki mleka przelać do rondelka, wstawić na gaz i zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić cukier i kaszkę manną. Powoli wlewać do gotującego

Danka Pichci
Ciasto bez pieczenia Filadelfia 166

ulubionych ciast bez pieczenia. Składa się z trzech różnorodnych warstw. Pierwsza to spód z kremu czekoladowego zamieszanego z sucharami. Druga to gruba warstwa śmietanki z twarogiem a ostatnia to galaretka z wiśniami. Przepis na ciasto Filadelfia jest błyskawiczny w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia, składa się z niewielu składników a ciasto jest przepyszne! Bardzo lubię ciasta bez pieczenia. Są one szybkie(...)śmietanki kremówki 36% 400 gram twarogu sernikowego 250 gram serka mascarpone 100 gram cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżeczki żelatyny 75 mililitrów wrzątku Składniki na galaretkę owocową 2 opakowania galaretki wiśniowej słoik wiśni z kompotu bądź syropu 400 mililitrów syropu z wiśni 500 mililitrów wrzątku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Filadelfia – Wykonanie W pierwszej kolejności

To Musisz Wiedzieć
Czekoladowo pomarańczowy sernik śnieżny 129

magiczny czas pachnący pomarańczami. A że moja rodzina uwielbia czekoladę to nie mogło w nim zabraknąć kakaa  i czekolady. Żeby jeszcze bardziej podkręcić jego smak pomarańczowy galaretkę zrobiłam z pysznego soku pomarańczowego. Smak niezapomniany. spód sernika: 20 g kakao 1 żółtko 40 g masła 60 g mąki pszennej 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka cukru pudru sernik czekoladowy(...)waniliowego 1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej warstwa pomarańczowa: 200 ml śmietany kremówki 30 % 3 pomarańcza 2 łyżeczki żelatyny płaskie 1 łyżka cukru pudru 175 g mandarynek z puszki galaretka pomarańczowa: 200 ml soku pomarańczowego 2 łyżki galaretki pomarańczowej wiórki kokosowe do dekoracji Spód sernika: Do miski przesiewam mąkę, dodaję kakao, żółtko, puder, wodę, masło i zagniatam krótko ciasto. Formę

wesoła kuchnia
Ciasto truskawkowe 118

Moje dzieciaki zawsze przepadały za ciastem biszkoptowym z bitą śmietaną i galaretką. Natomiast w okresie gdy pojawiały się pierwsze truskawki to dodawałam je do owego ciasta. Urozmaicają one smak i sprawiają, że deser nie jest taki prosty w smaku, a dodatkowo ładnie wygląda i fanom truskawek z pewnością zasmakuje. Ciasto takie można przygotować również z innymi sezonowymi owocami(...)malinami czy jagodami. Wtedy galaretkę zmieniamy adekwatnie do owoców. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24x40cm: Składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1/2l śmietanki kremówki  1/2kg truskawek 1 cukier wanilinowy  4 łyżeczki żelatyny 2 galaretki truskawkowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie

Danka Pichci
Ciasto Leśny Mech z malinami i borówkami 3254

biszkopt: 125 g świeżego szpinaku 1/2 szklanki oleju 3 jajka 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru Warstwa malinowa: 2 galaretki malinowe około 400 g malin 3 szklanki wrzątku Krem: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej wody 250 g borówek(...)Miksować do połączenia składników. 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 35-40 minut (do suchego patyczka). 3. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia. Maliny umyć, dodać do tężejącej galaretki. Z ostudzonego biszkoptu skroić wierzch. Następnie pokruszyć do miseczki. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z malinami

Danka Pichci
Stary pryk 2154

jest dość łatwe w wykonaniu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szklanki cukru Masa jabłkowa: 1.5-2 kg jabłek 2 galaretki (u mnie pomarańczowe) Krem: 2 śmietany 'Śnieżki' 1 szklanka mleka 1 galaretka (u mnie agrestowa) 0.5 kg pierniczków w czekoladzie BLASZKA 24 x 34 cm (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1. Upiecz(...)dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Wstaw do nagrzanego do 170 st C piekarnika na ok. 20 min; 2. Jabłka obierz i pokrój, zesmaż, tak aby wyparował sok, następnie dodaj 2 galaretki i dokładnie wymieszaj. Delikatnie przestudź i jeszcze ciepłe wyłóż na biszkopt; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Galaretkę do kremu rozpuść w 0.5 szklanki wody. Wystudź; 4. Śmietany ubij w szklance mleka

Prosty przepis na
Piankowy sernik z brzoskwiniami 96

Fantastyczny, lekki, piankowy sernik na zimno. Robię go w tortownicy o średnicy 26 cm Co potrzeba: 3 galaretki 5 serków homogenizowanych waniliowych 150 g 1 puszka brzoskwiń Wykonanie: Brzoskwinie kroimy na drobniejsze kawałki, przekładamy na sitko do odsączenia. 2 galaretki rozpuszczamy według przepisu na torebce, zostawiamy do lekkiego ścięcia. Kiedy galaretka jest lekko ścięta miksujemy ją razem z serkami(...)dokładnego połączenia, a następnie wylewamy do tortownicy. Na wierzchu układamy równomiernie brzoskwinie, które częściowo opadną. Tortownicę wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy pozostałą galaretkę według przepisu na torebce, a kiedy zacznie się lekko ścinać, wylewamy ją na sernik. Całość wkładamy ponownie do lodówki do całkowitego ścięcia. Smacznego :)) serek homogenizowany, galaretka, brzoskwinie

Bułka z Chlebem
Galaretka z winogron do słoików 232

Dobrze mieć trochę słodkości w swoich zapasach na zimę. Taką galaretkę możemy jeść prosto ze słoika, nakładać na chleb, dodawać do herbaty, deserów, lodów, robić z nią koktajle… Na galaretkę nadają się wszystkie gatunki winogron, z ciemnych wychodzi ciemna galaretka Co potrzeba: Winogron, Cukier, Żelfix lub dżemix Wykonanie: Winogron płuczemy, pozbawiamy zgniłych części, wkładamy do sokownika w całości razem(...)cukru. Dodajemy żelfix lub dżemix w takiej ilości, jaka jest podana na opakowaniu w stosunku do ilości soku, jaki otrzymaliśmy i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Gorącą galaretkę przekładamy natychmiast do mniejszych słoików, wycieramy brzegi słoików, zakręcamy, zostawiamy do wystudzenia. Tak przygotowanej galaretki nie musimy pasteryzować. Smacznego :)) winogron

Bułka z Chlebem
Deserki w słoiczku 146

przy tym piękne zielone podszycie dla kolejnych słodkich  warstw deseru.   Składniki: Okruchy  ciasta szpinakowego , Składniki na warstwę śmietankową: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 galaretki wiśniowe. Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła, 1 szklanka mleka, 1 budyń śmietankowy, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, 1 płaska łyżka żelatyny. Do dekoracji: opakowanie rurek z kremem, duże(...)guziczki czekoladowe, posypka czekoladowa. Na dno słoiczków wykładamy pokruszony biszkopt. Przepis na niego znajduje się  tutaj. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1½  szklanki wody. Odstawiamy do stężenia, a następnie kroimy w nieregularne kształty. Drugą galaretkę wsypujemy do szklanki i dopełniamy gorącą wodą. Rozpuszczamy, chłodzimy.  Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, słodzimy. Gdy jest sztywna, nie przerywając ubijania dodajemy rozpuszczoną, schłodzoną

Słodki Zakątek
pyszny deser jogurtowy z owocami i kremem budyniowym... 150

Składniki: Grześki Tyci z kremem 1 opakowanie, Jeżyki Classic 3 sztuki, Coffi Break 3 sztuki, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 100 gram=4 opakowania, nektarynki 2 sztuki, śliwki 8 sztuk, budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko 350 ml, cukier 1,5 łyżki, miękkie masło 150 gram Galaretkę pomarańczową wymieszać w 250 ml gorącej wody, wystudzić, wymieszać(...)dwoma jogurtami i pokrojonymi w kostkę nektarynkami, wlać do formy keksówki silikonowej, wsypać Grześki Tyci , zamieszać i schować do lodówki. Galaretkę cytrynową wymieszać w 250 ml gorącej wody, wystudzoną wymieszać z dwoma jogurtami i pokrojonymi w kostkę śliwkami, wlać na zastygniętą galaretkę w formie, schować do lodówki. Budyń wymieszać w szklance mleka, resztę mleka z cukrem zagotować, wlać budyń

W Mojej Kuchni Lubię
Obiad inspirowany “Sztuką Gotowania” Niki Segnit 142

dziś będzie na obiad? Zaczynamy od zupy krem z soczewicy, którą podkręca magiczny składnik – suszone morele. To prawie dosłownie przepis z książki. Potem będzie kolorowa sałatka z galaretką, bardzo luźno inspirowana Jell-O salad opisaną w książce. A na deser będzie hit: panna cotta daktylowa. Daktyle możemy zastąpić dowolnymi innymi suszonymi bakaliami. Kilka składników, robi się dosłownie chwilkę(...)małym ogniu przez 20 minut aż soczewica zmięknie. Zmiksować na gładką masę (gdyby była za gęsta dolać jeszcze wody) i podawać na talerzu udekorowanym listkiem bazylii. Kolorowa sałatka z galaretką Składniki na 3 porcje: galaretka wiśniowa – przygotowana wg. przepisu na opakowaniu poprzedniego dnia w 1 naczyniu 3 łodygi selera naciowego – oczyszczone z włókien ok. kilo arbuza – pokrojonego

Ugotowane pozamiatane
Ciasto marchewkowe z jogurtową pianką i galaretką. 151

się z korzennymi smakami. Uwielbiam jesienią tego typu wypieki. Upiekłam pyszne ciasto marchewkowe z cynamonem i przyprawą do piernika, pysznie pachniało podczas pieczenia. Ciasto wzbogaciłam jogurtową pianką z galaretką. Ciasto idealne na jesienny podwieczorek. Polecam :) Upieczcie koniecznie :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 5 łyżek oleju pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżki kaszy manny(...)mielonego cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 większe marchewki Pianka: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 2 galaretki brzoskwiniowe 2 szklanki gorącej wody Dodatkowo: dowolna cukrowa posypka Wykonanie pysznego ciasta marchewkowego: 1. Ciasto: Marchewki obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i odmierzamy

Izabelawkuchni