razem chcę Wam pokazać przepis na galaretkę z czarnego bzu. Czarny bez zawiera minimalną część pektyn więc chcąc zrobić czystą galaretkę trzeba dodać żelfix. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu galaretka. Owoce czarnego bzu umyć, nie trzeba zrywać owoców z kwiatostanów czarnego bzu. Po dokładnym umyciu nie odsączać kwiatostanów. Mokre wrzucić do dużego garnka. Ja mam taki specjalny garnek(...)pomocą blendera. Trzeba być pewnym że nie powstaną grudki. Słoiki wyparzyć we wrzątku, następnie wlać do tak przygotowanych słoików. Zakręcić i przykryć grubym ręcznikiem. Zostawić tak aż ostygnie. Galaretka wyszła gęsta. Smacznego
Kuchnia Pokoleńczasu, a efekt zaskoczył najbardziej mojego starszego syna. Bardzo mu smakował i mi zresztą również. Przepis otrzymałam od kochanej Amber i w niewielkim stopniu go zmodyfikowałam – dałam różne galaretki, bo akurat takie miałam w domu . Zresztą do przygotowania tego dżemu możecie użyć dowolnej, ulubionej galaretki. Ja chciałam nadać mu kwaskowatą nutę. Wart przygotowania. Polecam DŻEM Z CUKINII Z GALARETKĄ(...)obranej cukinii bez pestek 0,5 kg cukru 2 galaretki cytrynowe ( dałam cytrynową i agrestową ) sok i skórka otarta z 1 cytryny Cukinię zetrzeć na tarce, włożyć do garnka i gotować na średnim ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliło. Kiedy płyn odparuje dodać cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny. Mieszać i gotować jeszcze ok. 30 min. Można zmiksować
Pieguskowa KuchniaWymiary Formy : 26cm x 26cm Składniki: *Pianka agrestowa: - 600ml śmietany 30% - 2 galaretki agrestowe - 200ml wody *Dodatkowo: - 2 galaretki agrestowe - 200ml wody - 400g winogron - 18-19 szt. herbatników WYKONANIE: 2 galaretki rozpuszczamy w 200ml gorącej wody, dobrze mieszamy i pozostawiamy aż do wystygnięcia. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, na papier układamy herbatniki. Gdy galaretka wystygła i nabiera gęściejszej konsystenci(...)ubijamy śmietanę 30% aż będzie sztywna po czym dodajemy galaretkę. Następnie przekładamy piankę na herbatniki. Gdy lekko zacznie tężeć układamy winogrona. Całość zalewamy galaretką(rozpuszczona z wodą jak wyżej
Dziś Ja gotujeorzeźwiającym deserem w upalne dni. Potrzebnych nam będzie do niego tylko kilka składników. Na pewno każdy sobie z nim poradzi. Jedyną trudnością okazuje się być cierpliwe czekanie na zastygnięcie galaretek ;) Spód: 120 g herbatników 70 g masła Sernik: 700 ml twarożku naturalnego kremowego 4 galaretki wiśniowe maliny i mięta do dekoracji Dwie galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody, pozostałe(...)piasek". Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Spód tortownicy (18cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać herbatniki, uklepać. Wstawić do lodówki na pół godziny. Do miski przełożyć serek, dodać galaretki rozpuszczone w 500 ml wody, zmiksować lub wymieszać rózgą. Tężejącą masę wylać na spód. Wstawić do lodówki do stężenia. Na serniczek wylać pozostałą tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki na kilka
Smakołyki AsiYogurt Cake, without baking SKŁADNIKI: 1 paczka biszkoptów 0,5l jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny (48g) owoce (np. truskawki, borówki, winogrono) 3 galaretki 1/4 szklanki cukru (50g) INGREDIENTS: 2 servings 1 pack sponge biscuits 0.5 l natural yoghurt 6 teaspoons granulated gelatin (48g) fruits (eg. strawberries, blueberries, grapes) 3 jellies 1/4 cup sugar (50g) PRZYGOTOWANIE Galaretki przygotuj według przepisu(...)foremkę) i odstaw do lodówki. Dwie zostaw do wystudzenia w kubku (poza lodówką). Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody. Spód foremki wyłóż biszkoptami (1). Zastygniętą na talerzu galaretkę pokrój w kostkę. Pokrój na połówki owoce które mają być na wierzchu ciasta (2). Jeśli żelatyna zastygła to rozpuść ją ponownie w kąpieli wodnej (powinna być ciepła) (3). Wlej jogurt
Better Life By Auntie JuBardzo lubię galaretkę z czerwonej porzeczki. Pamiętam jak w dzieciństwie jadłam kanapki z galaretką z czerwonej porzeczki i popijałam zimnym mlekiem. Do tej pory lubię takie połączenie. I choć mleko nie to samo, bo nie od krowy, tylko z kartonu, to smak galaretki taki sam. Żeby zrobić galaretkę potrzeba dodać sporo cukru więc to nie jest przepis dla osób ograniczających(...)odpowiada. Ważne jest też to, żeby rozparowane owoce przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek - chociaż jak ktoś lubi pestki, to nie musi przecierać. Zapraszam na moją porcję porzeczkowej galaretki! 2 kg. czerwonej porzeczki 1,8 kg. cukru (można trochę mniej, ale wtedy wyjdzie rzadka) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Porzeczkę umyć i usunąć wszystkie korzonki. Włożyć do garnka z grubym dnem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietylko podczas zwyczajnego popołudnia, ale także podczas wykwintnego, letniego przyjęcia. Polecam. Składniki dla 2 osób: • 1 melon Galia • jasne winogrona bezpestkowe • czerwony granat • kiwi • brzoskwinia • nektarynka • ananas • mandarynka • galaretka wiśniowa • galaretka cytrynowa • galaretka agrestowa • sok z cytryny • miód • ajerkoniak (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Każdą galaretkę rozpuścić w głębokim talerzu w 1 szklance wrzątku. Zostawić do zastygnięcia. Stężałą galaretkę pokroić(...)kostkę. 2. Melona przekroić na pół. Miąższ pokroić w kostkę. Połówki ze skórki zostawić. 3. Wszystkie owoce pokroić w kostkę, połączyć z melonem i galaretkami. Sok z cytryny wymieszać z niewielką ilością miodu (ok. 1 łyżeczki). Polać owoce. 4. Wymieszać sałatkę i rozłożyć do miseczek z melonów. Schłodzić. 5. Jeśli deser serwujemy dla dorosłych, możemy podać w sosjerce ajerkoniak. Smacznego
W mojej kuchnizagniatać, nie trzeba piec, wystarczy mikser, składniki, lodówka i już : ) Składniki na tortownicę 18 cm, na tortownicę 24 cm podwajamy składniki Pianka cytrynowa: 150 ml śmietanki 30 % 1/2 opakowania galaretki cytrynowe 125 ml gorącej wody Pianka agrestowa: 150 ml śmietanki 30 % 1/2 opakowania galaretki agrestowej 125 ml gorącej wody Dodatki: kilka okrągłych herbatników (około 12 na małą tortownicę) kolorowa posypka(...)dekoracji (nie konieczne) kakao do utworzenia wzorów 1. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Tak samo postępujemy z galaretką agrestową. 2. Tortownicę wykładamy folią. Na dno wykładamy herbatniki, nie muszą być szczelnie ułożone. 3. Pierwszą część (150 ml) śmietany ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy tężejącą galaretkę, ale wciąż płynną. Miksujemy
Gotowanie...to proste !Delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z galaretką malinową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom malin i bez! Pyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio oraz Stovit . Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego(...)wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Galaretka z malinami 600 g malin 3 malinowe galaretki 4 łyżki konfitury Babuni z malin 3 szklanki wrzącej wody 3 malinowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy, dodajemy maliny. Odkładamy
Podróż w kulinariajako ciasto ? Czemu nie ! Grysikowe ciasto z kaszy manny zrobicie bardzo szybko...i zapewniam - zaskoczycie nim niejednego z gości. Ciasto z kaszy manny, w połączeniu z sezonowymi owcami i galaretką , na pierwszy rzut oka wygląda niczym sernik na zimno. A czy smakuje podobnie ? Oko oszuka, smaku nie oszuka. Grysikowe ciasto na zimno choć z wyglądu przypomina sernik, smakuje zupełnie inaczej(...)Sama masa z kaszy manny mogła by być zbyt mdła i nijaka, ale dodatek owoców i galaretki sprawia, że ciasto nabiera charakteru. Jeśli poszukujecie przepisu niewymagającego, prostego i szybkiego - przepis na ciasto grysikowe powinniście zapisać i koniecznie zrobić. PRZEPIS NA GRYSIKOWE CIASTO Z OWOCAMI I GALARETKĄ Składniki: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 100 g masła
kolorowotorcikowoskładniki na masę serową: 1000 sera 2 galaretki truskawkowe 120 g masła 160 g cukru pudru 500 ml gorącej wody dodatkowo: okrągłe biszkopty 1 galaretka truskawkowa na wierzch sernika 300 ml gorącej wody parę truskawek na wierzch sernika wykonanie: Tortownicę (ok.25 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Galaretki rozpuszczamy gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia(...)Masło roztapiamy, odstawiamy do wystygnięcia. Ser mielimy trzy krotnie. Do zmielone sera dodajemy wystudzone masło oraz cukier i miksujemy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Przekładamy do tortownicy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na wierzchu sernika układamy
Domowy Smak JedzeniaPrzepyszny w smaku sernik, którego można jeść bez końca.... ;-) Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 1/2 kg twarogu sernikowego - 1/2 szklanki cukru - 2 galaretki cytrynowe - garść drobno posiekanych orzechów włoskich - 2 galaretki wiśniowe - wiśnie bez pestek (świeże lub ze słoika) - herbatniki do wyłożenia blachy Galaretki cytrynowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Przestudzić. Zmiksować ser z cukrem, dodać orzechy i schłodzoną(...)galaretkę. Powstałą masę wylać na blaszkę obłożoną herbatnikami. Zostawić do stężenia. W tym czasie rozpuścić galaretki wiśniowe w ok. 800 ml wody. Kiedy masa twarogowa jest już gotowa, wyłożyć wiśnie i zalać gęstniejącą galaretką wiśniową. Całość zostawić na kilka godzin w lodówce. Sernik jest rewelacyjny w smaku, cudownie winny, po prostu przepyszny ;-) SMACZNEGO! :-) * * * Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam
Wielopokoleniowopodsypując mąką, przełożyć do foremki na tartę, wyrównać boki, nakłuć ciasto widelcem, piec w temp. 180 *C do zarumienienia Ciasto wystudzić, wylać ubitą śmietanę, ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Do dekoracji ciasta użyłam: 2 galaretki śmietanę kremówkę ok. 300 ml owoce; truskawki i borówki Przygotowanie: Śmietanę ubijać, wlewać do niej strużką wystudzoną, tężejącą galaretkę( rozpuszczoną w szklance wrzącej wody(...)Wyłożyć na ciasto, ułożyć owoce i polać drugą rozpuszczoną, tężejącą galaretką ( również rozpuszczoną w szklane wody). Foremka miała 28 cm średnicy. Moje uwagi: Ciasto najlepiej upiec np. dziś, polać śmietaną z galaretką, a owoce i galaretkę na wierzch wylać kilka godzin przed spożyciem. Wg mnie
Proste Potrawywraz z dziećmi :D. Ciężki chleb. Wy też pracujecie w domu wraz z dziećmi, czy dzieci macie w przedszkolu, czy szkole? Dla kogo: dla fanów ciast z galaretką dla kochających ciasta z masą budyniową dla szukających przepisu na sezonowe ciasto Składniki na biszkopt: 6 jajek 7 łyżek mąki tortowej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia(...)Składniki na masę: kostka masła (200g) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem (lub bez cukru + 4-5łyżek cukru) 500ml mleka Składniki na owocowy wierzch: 2 galaretki truskawkowe ok. 1kg truskawek Wykonanie biszkoptu: Do małej miski przesiej mąkę i proszek. Wymieszaj. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę (tak by dało się ją odwrócić do góry nogami). Dodawaj
Mania WypiekaniaBiszkopt z kremem to proste i smaczne ciasto.U mnie bardzo lubiane przez domowników.Puszysty biszkopt ,maślany krem i galaretka z truskawek. Zachęcam do wypróbowania.🍰 Biszkopt 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka wody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka wody szczypta soli Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Żółtka(...)rozrobione mąki,gotować chwilę aż zgęstnieje.Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej i miksować do otrzymania jednolitej masy kremowej. Galaretka truskawkowa 300 g truskawek(u mnie mrożone) 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki soku z cytryny cukier (ilość zależy od upodobań i kwaśności truskawek) Rozmrożone truskawki wrzucić do garnka,dodać galaretkę
Anielskie wypieki