galaretka - 14130 przepisów (strona:186/942)

Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym 840

Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką – Przepyszne, proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia ze spodem lekko chrupiącym, zrobionym z nutelli i sucharków. Środek jest serowo – śmietankowy i delikatnie waniliowy. Górę wieńczy mus z brzoskwiń z galaretką, pychotka! Ciasto nie za słodkie, orzeźwiające i ładnie się prezentuje. Przepis dostałam od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Magdy(...)Pawlaczyk, bardzo dziękuję! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką Składniki: 12 sucharków 300g nutelli 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 500g gotowego sera na sernik 4-5 łyżek cukru pudru kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 5 łyżeczek żelatyny (około

Mała Cukierenka
MINI SERNICZKI NA ZIMNO 150

serniczków wykorzystałam  formę do pieczenia o kształcie gwiazdy  od  Papilart . Forma co prawda przeznaczona jest do pieczenia, jednak doskonale sprawdziła się w przygotowaniu serniczków :) Składniki: * 2 galaretki różnych kolorów * 400 g białego sera w wiaderku * ewentualne owoce do dekoracji Wykonanie: Jedną galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, drugą rozpuścić w szklance wrzątku. Odstawić do wystudzenia(...)galaretka z większą ilością wody zaczyna tężeć wylać ją do foremek. Tężejącą galaretkę z mniejszą ilości wody wymieszać z białym serem. Do twardej galaretki w foremkach wylać masę serową, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wyjąć z foremek na talerzyk.  Jeśli robicie serniczek w tradycyjnej formie to można na spód dać herbatniki bądź biszkopty namoczone w leku, kolejno masę

Zrób to smacznie
Sernik na zimno a'la tort 153

dostałam od koleżanki. Oczywiście nie byłabym sobą, jakbym go choć trochę nie zmodyfikowała czyli odchudziłam z cukru, żeby był lekki w smaku. Składniki: serek homogenizowany naturalny 500 g, 3 galaretki  u mnie były cytrynowe (mój mąż lubi je najbardziej), 2 opakowania śmietany 30% (po 330 g), brzoskwinia, 1/4 szklanki cukru, 3 szklanki wrzątku do przygotowania galaretek. Przygotowanie: Galaretki rozpuścić(...)wrzątku i pozostawić do ostygnięcia. Serki ukręcić z cukrem, śmietanę ubić, . Galaretki zimne wlać do serka i zmiksować. Na koniec dodać ubitą śmietanę i wymieszać. Gdy lekko stężeje wlać do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową. Jak stężeje na wierzch ułożyć owocei ewentualnie inne dekoracje. Ponieważ u mnie serniczek ten miał przypominać tort wiec udekorowałam go bez galaretki

Państwo Wojtczuk gotują
Malinowa chmurka (truskawkowa) 178

ponieważ zrobiona z truskawkami. To ciasto próbowałam zrobić parę razy z wielu przepisów, niestety zawsze było coś nie tak, to krem miał inny smak, to beza nie wyszła, to galaretka nie chciała odpowiednio stężeć.... W końcu udało się dopracować przepis do perfekcji - ciasto wyszło idealnie:) Potrzebne składniki. Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 200 g masła lub margaryny(...)śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru cukier wanilinowy 2 łyżeczki żelatyny Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej garść migdałów Galaretka truskawkowa: 500 g truskawek 4 galaretki truskawkowe 900 ml wrzącej wody Wymiary blaszki to 20 x 35 cm. Jak przygotować ciasto truskawkowa chmurka? Do miski przesiewamy mąką oraz proszek do pieczenia

Pani domowa
najlepsze ptasie mleczko-kolorowe z kakaową pianką 860

nazwałam to ciasto papuga bo jak już wspominałam jest kolorowe :-) Kolory wyszły mi dość blade i ciężko było mi uchwycić je na zdjęciach,dlatego następnym razem chyba dołożę do galaretek troszkę barwników aby wzmocnić kolory :-) Jednak ciasto wygląda ślicznie w takich pastelowych barwach. Składa się ono z delikatnego kakaowego biszkopta,kolorowej pianki oraz kakaowej pianki,która wieńczy całe ciasto. Ciasto(...)przyjemnie. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżka kakao PIANKA 600 ml śmietanki 30% 3 płaskie łyżki cukru pudru 3 galaretki o różnych kolorach (ja użyłam agrestowej-zielona,truskawkowej-czerwona, owoce leśne-fioletowa) 600ml wrzątku PIANKA CZEKOLADOWA 200ml mleka 1 śnieżka (bita śmietana w proszku) 60g 1 tabliczka mlecznej czekolady 100g

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik cytrynowy na zimno 328

Pyszny sernik na zimno w wersji cytrynowej. Nie za słodki, lekko orzeźwiający. Nie miałam żadnych owoców więc pod galaretkę dałam ciastka delicje. składniki: 1 kg zmielonego sera, może być z wiaderka 50 g masła 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 6 łyżek cukru* 1 średnia cytryna** 1 galaretka cytrynowa ciastka delicje biszkopty do wyłożenia formy Składniki przygotować wcześniej aby były(...)płynną żelatynę. Jeszcze raz dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i przełożyć serową masę. Wierzch ładnie wyrównać. Tortownicę wstawić do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka będzie już zimna i zacznie tężeć wystawić sernik z lodówki. Na wierzchu ułożyć ciastka delicje. Zalać tężejącą galaretką

Monia miesza i gotuje
Galaretka drobiowa 185

Galaretki drobiowe w wersji mini – z dużą ilością warzyw i mięsa, a niewielką ilością buliony. Prawdę powiedziawszy dla mnie jest to przystawka rodem z PRL-u – wykwintna przystawka z rosołu z dnia poprzedniego. Na wystawne przyjęcie lub imprezę w gronie znajomych nie polecam. Ale jeśli ktoś lubi(...)potrawę to dlaczego jej nie robić, jest to świetna alternatywa „poniedziałkowej pomidorowej” – ja gorąco polecam w formie mini galaretek. Czas wykonania: ok. 1 h 15 min + czas chłodzenia Ilość porcji: 12 małych foremek Składniki: 300 g udka z kurczaka 2 marchewki 2 jajka 3 łyżki groszku konserwowego 300 ml bulionu drobiowego

KuchniaWeDwoje.pl
Waniliowa panna cotta z chia i mandarynkami 201

słodkiej śmietanki 30% 100 g cukru 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii  lub 1 laska wanilii 3 czubate łyżeczki żelatyny 1 mała puszka mandarynek 1/2 paczki galaretki pomarańczowej lub cytrynowej (galaretka z cukrem) 125 ml (pół szklanki) gorącej wody 25 g pistacji łuskanych (u mnie firmy  Skworcu )  Wykonanie: Nasiona chia zalewamy 200 ml ciepłej wody(...)mieszamy tak długo, aż żelatyna się rozpuści. Do śmietanki dodajemy wodę z nasionami chia, mieszamy i przelewamy do szklaneczek. Deser wkładamy do lodówki i czekamy, aż zacznie tężeć.  Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Do galaretki dolewamy mandarynkowy sok z puszki. Będzie go około 120 ml. Mieszamy. Galaretkę studzimy. Gdy śmietanka stężeje, układamy na wierzchu mandarynki

Smak mojego domu
Tarta z czereśniami, budyniem i galaretką 203

Przepyszna tarta z czereśniami, budyniem i galaretką jest idealnym połączeniem na upalny podwieczorek. Na drzewie czerwienią się już czereśnie, dlatego postanowiłam wykorzystać je do mojej ulubionej tarty, którą w ciągu roku przygotowuję z innymi owocami (także mrożonymi). Delikatny waniliowy spód, zimny budyń, świeże czereśnie i galaretką, prostota, jednak ciężko odejść od talerza... :) Spód: -250g mąki pszennej -125g zimnego(...)starając się uzyskać jednolitą konsystencję. Większą część mleka gotujemy i wlewamy zawartość szklanki do gotującego się mleka, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Budyń zostawiamy do ostudzenia.  Galaretka: -650g wody -2 galaretki Do gorącej wody wsypujemy galaretki i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, studzimy.  Czereśnie: -750g świeżych czereśni wypestkowanych Na upieczony spód wykładamy budyń, układamy

Receptura smaku
Torcik szarlotkowy na fasolowym spodzie 154

glutenu i bez jajek, ale ku mojemu zaskoczeniu okazał się badzo smaczny i aromatyczny. Jabłka mają ładny cytrynowy kolor i kwaskowy posmak. Galaretka na wierzchu to przysłowiowa kropka nad „i”. Podsumowując, wreszcie z przyjemnością delektowałam się kawą z kawałkiem torcika szarlotkowego. Przyznam się Wam również, że niedawno(...)dostaniecie! Składniki: Ciasto • 1 puszka białej fasoli • 1 banan • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego • 1 łyżeczka przyprawy do piernika • 2 łyżki cukru brązowego Jabłka • 5 jabłek • 1 galaretka cytrynowa • 1/3 szklanki wody Na wierzch • 1 galaretka cytrynowa • 1 szklanka wrzątku Wykonanie : Ciasto • Fasolę odcedzić i zmiksować ręcznym blenderem razem z pozostałymi składnikami. • Ciasto wylać

To co kocham
Piegusek ananasowy 229

Delikatny i wilgotny makowy biszkopt z pysznym kremem ananasowym, smaku dopełniają delicje i galaretka.  Zaskakująco łatwy i szybki do przygotowania deser. Idealny wypiek na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 15 dag cukru 15 dag mąki tortowej 4 łyżki suchego maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 krople aromatu migdałowego Poncz: Sok z ananasa(...)białego martini lub czystej wódki Krem ananasowy: 1 puszka ananasów 1  galaretka cytrynowa Dr.Oetker 450 ml mleka 1 budyń śmietankowy z cukrem-70 g 1 łyżka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 20 dag masła Dodatkowo: 2  galaretki cytrynowe Dr.Oetker 30 dag delicji morelowych Jak wykonać ? Biszkopt: Mąkę tortową wymieszać z makiem

Wanilia i Kardamon
Bananowy song 167

także dzieci. Bardzo szybki i prosty. Wystarczy spędzić kilka minut w lodówce, a po kilku chwilach oczekiwania można już spożywać. Zapraszam do komentowania. Bananowy song 3 banany 2 opakowania galaretki żółtej lub pomarańczowej pół kostki margaryny pół szklanki wody 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 2 opakowania galaretki agrestowej Do garnka dać margarynę i wlać wodę. Zagotować i czekać aż margaryna się(...)roztopi. Dodać galaretki żółte i wymieszać aż galaretka się roztopi. Odstawić do ostudzenia. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wyłożyć namoczonymi okrągłymi biszkoptami. Przygotować galaretkę agrestową jak podano na opakowaniu. Banany "rozplaszczyć" i wymieszać z masą galaretkową. Wylać na biszkopty. Następnie na masę bananową wyłożyć znów biszkopty. Zalać lekko tężejącą galaretką agrestową. Odstawić do lodówki

Gotuję Testuję
Deser z domową galaretką winogronową 179

Przepis autorski (mój).  Deser jest niezwykle prosty, a jednocześnie smakuje... rewelacyjnie. Galaretkę winogronową zrobiłam samodzielnie, a dla efektu wizualnego użyłam też gotowej - agrestowej. Wy możecie poprzestać wyłącznie na domowej. Zapewniam, że żadne sklepowe produkty nie dorównają tym zrobionym w domu. Koooniecznie spróbujcie! (około 3 porcje) Galaretka winogronowa:   400-500g ciemnych winogron (mogą być jasne) 4 łyżki cukru(...)smaku) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1/2 opakowania galaretki agrestowej + 200 ml wody 150 ml śmietanki 22-36% 1 łyżka cukru winogron (do dekoracji)   Winogron umyć, oddzielić od łodyżek i umieścić w małym garnuszku. Owoce lekko podusić, dodać cukier i mieszając - podgrzać do momentu aż staną się miękkie. Całość przetrzeć przez sito (aby pozbyć się pestek), wymieszać z uprzednio rozpuszczoną

Di gotuje
Mus jabłkowy 200

najwięcej ich odmian. Najzdrowsze oczywiście spożywane na surowo, ale warto wprowadzić je do swojej diety pod różną postacią. Mus jabłkowy. Składniki: - ok. 5 kg jabłek Golden Delicious (słodkie) - 2 galaretki czerwone (np. malinowe, wiśniowe…) - 2 galaretki zielone (np. kiwi, limonka…) - sok wyciśnięty z 1,5 cytryny Umyte jabłka pozbawiamy ogryzków i obieramy (korzystałam z wykrawacza do ogryzków). Przekrajamy na połówki(...)minut, w zależności od użytego gatunku jabłek. Golden Delicious to jabłka słodkie i soczyste, więc nie wymagają dodatku cukru, ani wody (wystarczy sok z cytryny i galaretki). Następnie powstały mus dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy 2 galaretki czerwone (jeżeli używamy w proszku – wsypujemy suchy proszek), do drugiej 2 galaretki zielone. Mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Powstały mus, gorący przekładamy

mojewypiekiinietylko
Torcik z pigwą. 173

proszku do pieczenia   Bita śmietana : 1/2 l śmietany 36 % 50 dkg serka mascarpone 6-7 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanka wody cukier puder do smaku   Przygotuj także : 2 galaretki truskawkowe 1 l słoik pigw z kompotu Sposób wykonania : Biszkopt :   B iałka ubij na sztywno, dodaj stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodaj żółtka, lekko wymieszaj pianę z żółtkami(...)ubij na sztywno, dodaj cukier puder do smaku, na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę w wodzie. Wymieszaj wszystko delikatnie razem. Przygotuj także :   P igwy odsącz z kompotu na sicie. Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu. W ciepłe dni możesz dodać do galaretek łyżeczkę żelatyny, aby galaretka ładnie nam zastygła. Złożenie :    N a spód daj wystudzony biszkopt. Na biszkopt

Przepisy i porady kulinarne