galaretka - 14130 przepisów (strona:178/942)

Gruszkowy ptyś bez pieczenia 152

napisać, że "misja zakończona pełnym sukcesem" i podzielić się przepisem, bo wyszło super, ale gdy połączy się takie składniki, nie może być inaczej. Warstwa delikatnej słomki ptysiowej, gruszki w galaretce i do tego delikatna pianka na bazie śmietanki i mascarpone oprószona startą czekolada. Lekko, smacznie, a zarazem jesiennie.  Składniki: 1 kg gruszek (u mnie konferencje) 2 galaretki gruszkowe(...)słomki ptysiowej 1/2 tabliczki czekolady  (użyłam gorzkiej, ale może być mleczna) opcjonalnie 2-3 łyżki cukru pudru Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy aż zmiękną. Następnie dodajemy galaretki i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą. Galaretkę odstawiamy do stężenia. W misie miksera umieszczamy zimną śmietankę (pianka jest nie słodka, więc jeśli ma być słodko dodajemy 2-3 łyżki

Cynamonowe szczęście
Ciasto kora orzechowa 271

jednak nawet ja mam takie dni kiedy decyduję sie na upieczenie jakiegoś “wypaśnego” ciasta. Takie ciasto to ma w sobie chyba wszystko, zaczynając od masy kończąc na galaretce i innych dodatkach, które po drodze do niego też się dodaje. Bardziej złożone i skomplikowane ciasta piekę głównie na imprezy okolicznościowe takie jak urodziny chociażby. Na tym weekendzie bez okazji(...)orzechów włoskich 10 dkg wiórek kokosowych 7 dkg rodzynek 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: duża puszka brzoskwiń (820 gr wraz z syropem) 2 galaretki (75 gr każda) pomarańczowe lub brzoskwiniowe + 700 ml wody 5 żółtek 25 dkg masła bez soli 2,5 opakowania ciastek delicje (pomarańczowe, jedno opakowanie 135 gr) 10 dkg budyniu waniliowego

mecooks
Gruszkowa delicja bez pieczenia 174

jeśli macie twarde owoce to proponuję je wcześniej pogotować w wodzie z cukrem a przed dodaniem do ciasta ostudzić. ok 40 szt herbatników 4 duże i miękkie gruszki 4 galaretki gruszkowe lub agrestowe 2 budynie śmietankowe 1 l mleka 330 ml śmietanki 30% śmietan fix 3 łyżki cukru pudru garść płatków migdałów 2 galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić(...)ostudzenia. Foremkę (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Z mleka i proszków budyniowych ugotować budyń. Do gorącego wsypać pozostałe 2 galaretki i wymieszać do czasu aż się rozpuszczą. Gorącą masę wylać na herbatniki, ułożyć drugą warstwę herbatników. Ostudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć, na herbatnikach ułożyć obrane ze skórki ćwiartki gruszek. Zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Smakołyki Asi
Ciasto Pożegnanie Lata-z kremem i malinami 381

przyszła jesień, więc i wszystkie pyszne dary lata powoli się kończą. Dziś chcę Wam przedstawić przepis na bardzo dobre ciasto, które nazwałam "Pożegnanie lata". Jest ono z  malinową galaretką, na kakaowym cieście oraz z kremem. Bardzo Wam je polecam, i zachęcam do jego upieczenia, póki jeszcze można dostać maliny :) Zapraszam Blaszka 25x25cm CIASTO KAKAOWE -4 jajka+2 białka(...)mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 cukier waniliowy -2 łyżki mąki pszennej -1 szklanka cukru -250g masła lub margaryny WARSTWA MALINOWA -400g malin -1 galaretka malinowa -1,5 szklanki wrzątku POLEWA -100g czekolady mlecznej -3 łyżki mleka -50g masła Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wraz z 2 białkami ucieramy z cukrem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
PRZEKŁADANIEC JABŁKOWO - KREMOWY Z GALARETKĄ 156

szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego Jabłka: 1 kg jabłek do szarlotki 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym cukier do smaku Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 litra mleka 250 g margaryny 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru kryształ  1 olejek spirytusowy waniliowy(...)Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Ciasto kruche - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia- przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać 2 żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto owijamy

Ciastka - domowe słodkości
Tort z kremem adwokatowym i czekoladowym 173

roku w wersji tylko dla dorosłych Tort z kremem adwokatowym i czekoladowym przygotowałam na klasycznym jasnym biszkopcie. Bazę do kremów stanowił serek mascarpone i śmietanka kremówka. Górę tortu przyozdobiłam galaretką z adwokatową. Tort jest lekki i nie jest przesadnie słodki Tort z kremem adwokatowym i czekoladowym Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżki mąki opakowanie cukru wanilinowego(...)śmietany Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie mix-u (fix-u) do śmietany Galaretka adwokatowa: 150 ml adwokatu 2-3 łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody 1 łyżka cukru Dodatkowo: wiórki z białej czekolady do ozdoby kuleczki czekoladowe do ozdoby Średnica tortownicy

PatiGotuje
ciasto "majorka" bez pieczenia 507

Lekkie i orzeźwiające ciacho, wprost idealne na upały. Gruba warstwa zimnej galaretki jest nawet lepsza niż lody. A tu dodatkowo mamy jeszcze tropikalne smaki- mus z marakui, ananasy, banany, brzoskwinie...ach czego chcieć więcej... no, może jeszcze kubka kawy do tego;) *foremka 25*34 cm Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników 700 ml mleka 2 opakowania budyniu z wanilią(...)łyżki cukru 150 g masła 2 opakowania galaretki bananowej 2 opakowania galaretki pomarańczowej paczka małych biszkoptów puszka pulpy z marakui 1/2 puszki ananasa banan kilka połówek brzoskwiń Budyń i cukier rozrobić w połowie mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mlek wlać rozrobiony budyń i gotować mieszając aż zgęstnieje. Wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem.  Galaretki bananowe rozpuścić razem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Fiona - ciasto 158

zagotowałam z cukrem.  Dolałam rozmieszany budyń z sokiem do gotującego się soku i energicznie wymieszałam.  Masa śmietanowa: * 300 ml śmietany 18 % * 200 ml śmietanki 30 % * 2 opakowania galaretki malinowej * 1 łyżeczka żelatyny * 1 łyżka cukru pudru Śmietany wylałam do wysokiego naczynia i ubiłam na puszystą masę razem z cukrem pudrem. Dolałam - wcześniej już rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklance(...)gorącej wody. Do żelatyny dodałam również 1/2 opakowania galaretki malinowej.  Zanim doleje się rozpuszczoną żelatynę z galaretką do ubitej śmietany, trzeba ją dobrze wystudzić.  Na wystudzony biszkopt wylałam jeszcze ciepły budyń z soku.  Wyłożyłam delicje a na górę wylałam masę śmietanową.  Górę polałam galaretką malinową wykonaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Wykorzystałam również te pół

Pieprzyć z Fantazją
Sernik z brzoskwiniami na zimno 🍑 171

pokazane jest w filmiku , serdecznie zapraszam do oglądania. Kto woli przepisy kulinarne w formie pisanej to zapraszam do czytania. SKŁADNIKI: 🍑 paczka biszkoptów 🍑 2 cukry waniliowe 🍑 6 łyżek cukru 🍑 2 galaretki brzoskwiniowe (lub inne, ale pomarańczowe lub żółte) 🍑 3 łyżki żelatyny 🍑 1 kg. sera do serników z wiaderka 🍑 1 puszka brzoskwiń lub 6 świeżych 🍑 czerwony barwnik spożywczy 🍑 1/2 szkl.mleka(...)szkl. gorącej wody WYKONANIE: 🍑 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szkl. gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. 🍑 3 połówki brzoskwiń kroimy w kostkę i dodajemy do ostudzonej galaretki. Odstawiamy. 🍑 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w pół szkl. gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. 🍑 Do ostudzonej żelatyny dodajemy 2 cukry waniliowe, 6 łyżek cukru, ser z wiaderka i dobrze mieszamy mikserem do otrzymania

RITA food channel
Sernik na zimno z borówką i porzeczkami 207

sernik w sezonie robię bardzo często, bo należy do najbardziej lubianych w naszej rodzinie. Składniki Mus borówkowo- porzeczkowy 300 g borówki amerykańskiej 100 g czarnej porzeczki 2 opak galaretki pomarańczowej 1 szkl gotowanej wody Masa serowa 1 kg serka naturalnego w wiaderku 3 opak galaretki wiśniowej 1,5 szkl gotowanej wody Dodatkowo : 175 g herbatniki petit beurre Przygotowanie: Mus borówkowo(...)porzeczkowy Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie. Owoce przebrać, opłukać, zmiksować. Następnie dodać ciepłą galaretkę, zmiksować. Masa serowa: Galaretki wsypać do gotowanej wody, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do lekkiego stężenia. Serek zmiksować, dodawać po łyżce galaretki. Spód formy o wymiarach 26-28 cm, wyłożyć połową herbatników, wylać połowę masy serowej i znów ułożyć herbatniki. Na środku tortownicy, wylać łyżkę masy

Kuchnia Danusi
CIASTO BANANOWIEC NA ZIMNO 195

cytrynową pianką Składniki: (forma 32 x 22cm) Biszkopt 2 jajka 0,5  szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa Bananowa 4 banany 2 galaretki cytrynowe Pianka cytrynowa Galaretka cytrynowa 2 białka Wierzch 1 banan 2 galaretki cytrynowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany(...)smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa bananowa Banany . zblędować, . i . dodać . 2 . tężejące . galaretki . cytrynowe . rozpuszczone . w 2 szklankach wrzącej wody, odstawić  do lodówki   aby   masa   lekko   stężała. . Na biszkopt   wylać tężejącą

RAROSSA
LETNI TORCIK CYTRYNOWO - KAKAOWY 189

Składniki: biszkopty podłużne (55 sztuk) 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 800 ml gorącej wody 2 łyżeczki cukru 2 opakowania galaretki cytrynowej (1 op. 40g) 700 ml gorącej wody   Krem cytrynowy: 2 opakowania budyniu śmietankowego 250 g margaryny maślany smak 1/2 litra mleka 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy(...)serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ 2 łyżeczki ciemnego kakao Przygotowanie: Nasączenie - w 800 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku cukier. Odstawiamy do ostygnięcia. Galaretka - 2 opakowania galaretki cytrynowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Krem cytrynowy -   ugotować budyń śmietankowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie

Ciastka - domowe słodkości
Ptasie mleczko -tylko 3 składniki są potrzebne 286

Przepis mam od mojej mamy, jest on bardzo stary można powiedzieć bo z lat 70 jak go mama otrzymała. A oto składniki 3 galaretki różne smaki – każdą galaretkę rozpuszczamy wedle przepisu na opakowaniu 3 bite śmietany śnieżki 1 opakowanie biszkoptów blaszka 24 x 24 każdą śnieżkę ubijamy z 3/4 mleka i mieszamy z galaretką jak już zastyga i wylewamy(...)minut do lodówki i robimy następną warstwę Zamiast biszkoptów można upiec biszkopt Taki jest przepis który mam od mamy Ja w moim ptasim mleczku użyłam: 1 warstwa 2 galaretki wiśniowe 1 snieżka 2 warstwa 1 galaretka zielona i 1 śnieżka 3 warstwa 2 galaretki bursztynowe o smaku coli i 1 śnieżka a na spód biszkopty

Moje Wyroby
Puch z piankami 190

bardzo proste w przygotowaniu. Puch z piankami. Składniki: - ok. 30 szt. herbatników (Petit beurre) - 28 szt. pianek w czekoladzie - 1 litr schłodzonej śmietanki 30% - 6 łyżek cukru pudru - 2 galaretki truskawkowe (+ 2 szklanki wrzątku*) - 500 g serka mascarpone Dodatkowo: - 2 galaretki truskawkowe (+ 2,5 szklanki wrzątku*) - truskawki do dekoracji *Jako szklanki używam miarki o pojemności 250 ml Rozpuszczamy galaretki(...)cukrem pudrem. Dodajemy serki mascarpone, zmieniamy trzepaczkę na mieszadło i chwilę mieszamy na najniższych obrotach miksera. Cienkim strumieniem (dalej mieszamy na najniższych obrotach) wlewamy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę (porcję rozpuszczoną w mniejszej ilości wrzątku). Mieszamy tylko do połączenia składników. Na każdy herbatnik kładziemy po małej porcji masy i kładziemy piankę. Następnie przekładamy resztę masy, równamy powierzchnię i na wierzch

mojewypiekiinietylko
Tort ananasowo-truskawkowy 204

spożywczą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, partiami dodajemy budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Kawałki ananasów dokładnie odsączamy i dodajemy do kremu. Galaretka truskawkowa: 600 g truskawek op.galaretki truskawkowej sok z połowy cytryny 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny lub kolejna galaretka Truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok. Żelatynę zalewamy(...)połową szklanki wody i odstawiamy do napęcznienia. Garnek z truskawkami wstawiamy na ogień, wsypujemy galaretkę i wlewamy sok z cytryny. Mieszamy i podgrzewamy tak długo, aż galaretka się rozpuści (nie doprowadzamy do wrzenia). Ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i całość miksujemy na jednolitą konsystencję. Odstawiamy. Poncz: szklanka wody sok z połowy cytryny cukier do smaku 1-2 łyżki Wszystkie składniki

Anielskie wypieki