się go błyskawicznie, więc to dodatkowy atut. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 150ml śmietany 30% 1 śmietan - fix 100g serka waniliowego 20g mlecznej czekolady 20g gorzkiej czekolady 1 galaretka przezroczysta o smaku waniliowo - truskawkowym kilka ciastek kakaowych (mogą być herbatniki lub inne kruche) Sposób przygotowania: Galaretkę wsypałam do miseczki. Zalałam ją 300ml gorącej wody i mieszałam tak długo(...)cały proszek rozpuścił się w wodzie. Galaretkę odstawiłam do wystygnięcia. Zimną śmietanę przelałam do wysokiej miseczki. Dosypałam śmietan - fix i zmiksowałam śmietanę na sztywny krem. Następnie wymieszałam śmietanę łyżką z serkiem waniliowym. Na koniec cały czas mieszając, wlałam do masy cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę, pozostawiając ok. 1/4szklanki galaretki do wylania na wierzch deseru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Małą foremkę (użyłam plastikowego
Waniliowe ImprowizacjeCiasto Kora orzechowa Znany i lubiany przekładaniec z orzechami, galaretką, budyniem brzoskwiniowym, blatami bezowymi i delicjami. Ciekawe połączenie smakowe. Idealne ciasto na uroczystości rodzinne i inne przyjęcia. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 białek 2 żółtka 150g drobnego cukru do wypieków 150g orzechów włoskich lub laskowych (lub pół na pół) 70g wiórków kokosowych 70g rodzynek 2 łyżki mąki pszennej(...)cukru) 4 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 200g miękkiego masła Dodatkowo: 1/3 szklanki likieru kawowego (lub 1/4 szklanki mocnej kawy + 2łyżki wódki) 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym brzoskwinie pozostałe z puszki *** Wykonujemy ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy drobno mielimy *** *** Zmielone orzechy, wiórki, rodzynki, mąkę i proszek
Blog z Apetytemdość często na stole w moim domu gości sernik na zimno z truskawkami. Bardzo prosty, tani i smaczny co najważniejsze. Składniki: * 1 kg białego sera zmielonego albo smakowego * 2 galaretki brzoskwiniowe * 2 galaretki truskawkowe * 1/2 szklanki cukru pudru * herbatniki * truskawki Galaretki brzoskwiniowe rozpuściłam w 1 szklance gorącej wody i wystudziłam. Dodałam do sera cukier puder, wlałam rozpuszczone galaretki(...)biały ser zmielony. Przełożyłam masę do wcześniej przygotowanej formy z wyłożonymi herbatnikami . 1 godzinkę sernik przeleżał w lodówce i po tym czasie wbiłam w masę pokrojone na pół truskawki. Galaretki truskawkowe rozpuściłam w 800 ml wody. Ostudziłam, poczekałam aż galaretka zacznie tężeć i wylałam na sernik z owocami. Przykryłam folią spożywczą i zostawiłam na kilka godzin w lodówce aby całość
Pieprzyć z Fantazjązagotowałam z cukrem. Dolałam rozmieszany budyń z sokiem do gotującego się soku i energicznie wymieszałam. Masa śmietanowa: * 300 ml śmietany 18 % * 200 ml śmietanki 30 % * 2 opakowania galaretki malinowej * 1 łyżeczka żelatyny * 1 łyżka cukru pudru Śmietany wylałam do wysokiego naczynia i ubiłam na puszystą masę razem z cukrem pudrem. Dolałam – wcześniej już rozpuszczoną żelatynę(...)szklance gorącej wody. Do żelatyny dodałam również 1/2 opakowania galaretki malinowej. Zanim doleje się rozpuszczoną żelatynę z galaretką do ubitej śmietany, trzeba ją dobrze wystudzić. Na wystudzony biszkopt wylałam jeszcze ciepły budyń z soku. Wyłożyłam delicje a na górę wylałam masę śmietanową. Górę polałam galaretką malinową wykonaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wykorzystałam również
Pieprzyć z Fantazjąciasto z jogurtów naturalnych i nasion chia. Bardzo lekki deser i nie za słodki. Składniki: * 990 ml jogurtu naturalnego gęstego * 4 – 5 łyżek nasion chia * 2 galaretki cytrynowe * 1 łyżeczka żelatyny * 2 galaretki wiśniowe * wiśnie świeże lub mrożone * 2-3 łyżki cukru Na spód: * 15 dkg herbatników kakaowych * 1 tabliczka czekolady mlecznej 10 dkg * 3 łyżki masła(...)Połączyłam z rozkruszonymi herbatnikami i wyrobiłam masę na spód. Wylepiłam tym tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Galaretki cytrynowe, cukier i żelatynę rozpuściłam w 1 niepełnej szklance gorącej wody. Ostudziłam. Jogurt z chia przez chwilkę miksowałam i dolałam ostudzone i rozpuszczone galaretki. Wylałam na schłodzony spód
Pieprzyć z Fantazjąfurorę! Gwarantuję, że po spróbowaniu stanie się jednym z Waszych ulubionych ciast, Gorąco polecam! Idealny pomysł nie tylko na Święta! SKŁADNIKI: * gofry – 250 g ( mogą być oczywiście domowe! ) * galaretka przezroczysta – 3 szt * galaretka cytrynowa – 2 szt * śmietana 30% – 600 ml * kruche ciasteczka z nadzieniem ( bez problemu do kupienia w Biedronce ) 310 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Przezroczyste galaretka(...)rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia i tężenia. Na spodzie blachy układamy gofry. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie cienkim strumieniem wlewamy galaretkę. Wylewamy na gofry, odstawiamy do lodówki na ok. 5 minut, a następnie układamy ciasteczka. Galaretki cytrynowe rozrabiamy w takiej samej ilości wrzątku, studzimy, odstawiamy do tężenia i zalewamy ciasto. Chłodzimy najlepiej przez noc. Jest
Ostra na Słodkojuż moja ostatnia świąteczna propozycja delikatne ciasto z dodatkiem maku, galaretka malinowa i krem budyniowy, a na wierzchu chrupiące płatki migdałów. Czyż to nie brzmi pysznie? Ciasto: 4 jajka 2 białka ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki suchego maku szczypta soli Białka ubijamy z odrobiną solą, gdy piana będzie(...)nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i mak. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C Galaretka malinowa: słoik dżemu malinowego 2 czerwone galaretki Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody, gdy ostygną mieszamy je z dżemem i odstawiamy do lekkiego stężenia. Krem budyniowy: 1 l mleka 1 szklanka
Cynamonowe szczęściewiśniowy z makiem. Dobrze nasączony, waniliowy, delikatny, pyszny. Wygląda wspaniale. Nie jest trudny w przygotowaniu, tylko pamiętajmy, żeby masa budyniowa była w temperaturze pokojowej. Do wiśni nie dodajmy całej galaretki, aby żelka wiśniowa nie była za twarda. Tort moim gościom bardzo smakował. Przepis powstał przy współpracy z marką Wart – Milk. Bardzo polecam! Tort Makowy z Wiśniami Składniki: Biszkopt: 3 duże(...)mąki pszennej 250g serka mascarpone 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany Masa wiśniowa: 1 słoik wiśni w kompocie (720g) 45g czerwonej galaretki w proszku Wierzch: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 12g 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Do ozdoby: wisienki koktajlowe
Mała Cukierenkalistki laurowe 2 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 jajka 1 szklanka mleka 1 kajzerka gałka muszkatołowa sól pieprz oliwa bułka tarta do wysmarowania formy Galaretka 150g suszonej żurawiny 1 szklanka malin w syropie 1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina 1 szklanka wody 2 łyżki żelatyny Wykonanie: 1. Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka(...)keksówki wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą o wymiarach 8 x 28 cm. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut, a następnie wystudzić. 5. Galaretka Do garnka wrzucić żurawinę, dodać maliny z syropem, wino, połowę szklanki wody a następnie zagotować i zblendować. W pozostałej ilości wody rozpuścić żelatynę, połączyć ze składnikami galaretki i dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia EwelinyCiasto z dodatkiem pomarańczy jest przepyszne. Spróbujcie sami. U mnie z masą śnieżkową i galaretką. Składniki (blaszka 24x28cm): Ciasto: 1 duża pomarańcza 5 jajek 1/2 szklanka cukru 1 łyżka kakao 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów Masa śnieżkowa: 1 dowolna galaretka + 1/2 szklanki wody 2 opakowania śnieżki 1 szklanka(...)mleka Dodatkowo: 1 dowolna galaretka rozpuszczona w szklance wrzątku i ostawiona do lekkiego stężenia okrągłe biszkopty Sposób wykonania: 1. Pomarańczę wyszczotkować, włożyć do garnka z wodą, gotować 10 minut, następnie odlać wodę, zalać świeżą zimną wodą. Pozostawić na noc. Następnego dnia pomarańczę w całości razem ze skórką zmielić w maszynce do mięsa. 2. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka
Kuchnia domowa Aniśmietana 18% 200 gram, jogurt gęsty 380 gram, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kaszka manna 3 łyżki gruszki dojrzałe 2 sztuki większe, cynamon 1 łyżka, mąka ziemniaczana 2 łyżki galaretka malinowa 1 opakowanie, ciastka francuskie choinki z cukrem 1 opakowanie Składniki temperatura pokojowa = cukier, jajka, aromat waniliowy, sok z cytryny mikserem na najwyższych obrotach utrzeć do białości na kogel-mogel(...)obsypanych mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra dół, sernik piec około 50 minut, następnie na termoobiegu na 160C piec z 10 minut, sernik dobrze w formie wystudzić. Galaretkę wymieszać w 450 ml gorącej wody, gdy zacznie tężeć 3/4 galaretki wylać na sernik, na galaretce ułożyć ciastka francuskie choinki z cukrem, każdą choinkę polać łyżeczką galaretki, zostawić do stężenia
W Mojej Kuchni Lubięfajny smak który nie można porównać do niczego innego. Sami spróbujecie i przekonajcie się. spód: 1/2 szklanki pokruszonych ciastek kakaowych 1 łyżka masła pigwa: 50 dkg pigwy 1/2 galaretki cytrynowej 1 łyżka soku z cytryny masa śmietanowa: 1 łyżka galaretki cytrynowej 200 ml śmietany kremówki mus żurawinowy: 1 szklanka żurawiny świeżej 1 pomarańczo 2 łyżki cukru pozostała galaretka cytrynowa(...)masę ciasteczkową i ugniatam palcami. Mus żurawinowy: Żurawinę przekładam do garnka, dodaję sok z pomarańczy, cukier i gotuję na wolnym ogniu aż żurawina będzie miękka. Do gorącej dodaję łyżkę galaretki i mieszam. Zostawiam do ostygnięcia i wykładam na masę ciasteczkową. Pigwa: Pigwę obieram, pozbawiam naosion kroję na kawałki małe, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, 100 ml wody
wesoła kuchniaprzygotowanej zimnej wody sok wyciśnięty z 3 mandarynek 1 - 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 0,5 olejka spirytusowego pomarańczowego odrobina cukru do smaku Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym 700 ml gorącej wody 2 puszki mandarynek Przygotowanie: Biszkopt- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem(...)margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok wyciśnięty z mandarynek i olejek spirytusowy pomarańczowy. Dobrze wymieszać. Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto
Ciastka - domowe słodkości