galaretka - 14130 przepisów (strona:189/942)

Ciasto brzoskwiniowe na zimno (z serkami homogenizowanymi i galaretką) 182

jest lekkie, puszyste i po prostu smakuje rewelacyjnie. Dodatek mleka w proszku sprawia, że masa jest bardziej kremowa i delikatna. Całość doskonale komponuje się z owocami i niezbyt słodką galaretką. Tym spontanicznym wymysłem poczęstowałam moją babcię i miło było patrzeć jak pałaszuje ogromny kawałek - prosząc o dokładkę. Moja rodzina doprasza się o powtórkę! (Tortownica o średnicy 20 cm) Masa: 300g(...)śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 3 łyżki mleka w proszku (płaskie) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) Dodatkowo: około 180g herbatników (u mnie Stokłoski - Cukry Nyskie ) 1/2 opakowanie galaretki pomarańczowej 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1-2 brzoskwinie  Galaretki przyrządzić (osobno) wg przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.  Przygotować masę

Di gotuje
Smerfetka z borówkami 260

SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, szczypta soli, Pianka: 300ml śmietany 36%, 2 opakowania galaretki niebieskiej, Dodatkowo: 150g borówek amerykańskich, 2 opakowania galaretki niebieskiej, niebieska posypka Dekor Pol z Cukieteria.pl. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywną(...)olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24cm. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Pianka: Dwie niebieskie galaretki rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Do śmietany dodaję tężejącą galaretkę. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na upieczony biszkopt. Wyrównuję i odstawiam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto grejpfrutowo – kajmakowe 178

Przygotowanie: Masło utrzeć na puch. Dodawać kajmak po jednej łyżce cały czas miksując. Utrzeć na jednolitą masę. Na końcu dodać posiekane orzechy i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Galaretka z czarnej porzeczki z jabłkami: 1 opakowanie galaretki 1 szklanka soku z czarnej porzeczki 2 jabłka Przygotowanie: Sok z czarnej porzeczki zagotować, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i energicznie wymieszać(...)Jabłka obrać i pokroić. Dodać do galaretki. Odstawić do wystudzenia. Jak już galaretka będzie zimna zblendować. Odstawić. Wykonanie: Biszkopt przekroić na 3 blaty (można nasączyć naparem, nalewką, etc.) na pierwszy blat wyłożyć masę grejpfrutową, przykryć kolejnym blatem, wyłożyć masę kajmakową, przykryć ostatnim blatem i wylać tężejącą galaretkę. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Przyzdobić według uznania. GOTOWE

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto z wafelkami 217

około 25-30 minut. Składniki masa z wafelkami: 2 x 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30 % 4-5 sztuk wafelków (ja dałam estelle) Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka cytrynowa 500 ml śmietany 30% strata gorzka czekolada Galaretkę zalewamy 1 szklanką wrzątku. Studzimy i czekamy aż zacznie tężeć.Śmietanę ( 150 ml) ubijamy, dodajemy serki, miksujemy do momentu, aż serki(...)połączą się ze śmietaną i dodajemy pokruszone wafelki, mieszamy. Masę wykładamy na ostudzony biszkopt. Na masę układamy biszkopty. Jak galaretka zacznie nam tężeć, zaczynamy ubijać śmietanę (500 ml). Do ubitej dodajemy galaretkę, miksujemy do momentu, aż galaretka nam się połączy ze śmietaną. Ja masę na chwilkę włożyłam jeszcze do lodówki i jak troszkę się ścięła, wyłożyłam na ułożone wcześniej biszkopty

kruche babeczki
Bananowa delicja bez pieczenia 421

również szybkie do przygotowania. Najdłużej czeka się na to aż ciacho nam stężeje ;) Wyśmienite na letnie upały. Polecam :) duże opakowanie kakaowych herbatników 1 l mleka 3 budynie waniliowe 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki brzoskwiniowe 4-5 bananów bita śmietana i mięta do dekoracji Zaczynamy od przygotowania galaretki brzoskwiniowej, rozpuszczamy je w 3 szklankach gorącej wody, studzimy i wstawiamy do lodówki(...)zaczęła szybciej tężeć. Blaszkę (21x21cm) wykładamy folią i układamy warstwę herbatników. Gdy zobaczymy, że galaretka brzoskwiniowa lada chwila zacznie gęstnieć, przygotowujemy masę budyniową. Zagotować 3/4l mleka, w pozostałym rozpuścić budynie. Gdy mleko zacznie się gotować, przygotować budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretki cytrynowe i szybko mieszać aż do rozpuszczenia. Po ok 10 minutach, gdy budyń lekko przestygnie, wylać połowę

Smakołyki Asi
Kremówka z truskawkami i bezą kokosową 198

Ugotować budyń. Wystudzić. Zmiksować masło i margarynę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Dokładnie utrzeć. Pod koniec ucierania dodać alkohol. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Ponadto: 50 dag truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 1 opakowanie galaretki agrestowej 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny           Truskawki przekroić na połówki, ułożyć(...)warstwie kremu,lekko wcisnąć. Galaretkę agrestową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, a gdy całkowicie stężeje posiekać widelcem. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, odstawić do momentu aż zacznie tężeć. Mocno tężejącą galaretkę truskawkową wylać na truskawki, na to położyć bezę kokosową.               Żelatynę rozpuścić

Praktyczna pl
Malinowa chmurka 202

jest jeszcze wczesno wiosenna.  Poziom trudności ****  Składniki: Ciasto kruche: 3 żółtka 30g cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia Pół opakowania cukru waniliowego 150g mąki pszennej 100g masła Galaretka: 600g malin (mogą być mrożone) 3 malinowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 3 białka 150g cukru(...)czasie rozwałkować i wyłożyć do formy o wymiarach 23x33 cm. Ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180*C przez 15-20 min. Ciasto wystudzić Galaretka: Galaretki rozpuścić w wodzie, przestudzić, wymieszać z malinami. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia i taką galaretkę wyłożyć na ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Krem: Wszystkie składniki ubić ze sobą do powstania gęstego kremu

Idę coś wszamać
Ciasto z manną i owocami 181

szkl mleka ( 4 szkl mleka) 1/2 kostki margaryny ( 1 cała kostka margar.) 1/2 szkl cukru ( 1 cała szkl cukru) 1/2 szkl kaszy manny ( 1 szkl kaszy manny ) 1 galaretka na 1 i 3/4 szkl wody np. pomarańczowa (2 galaretki na 500 ml wody ) Garść truskawek 1-2 pomarańcze Biszkopt: 1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę(...)minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Masa: 1. Mleko gotujemy z cukrem i margaryną. do zagotowanego mleka wsypujemy kasze mannę i got. z 5 min. Zagotowujemy także wodę i rozpuszczamy galaretkę/ ki. Odstawiamy do ostygnięcia. 2. Powstałą masę dzielimy na II części. 3. Biszkopt pozbawiamy wierzchniej skórki. 4. Do jednej części dodajemy rozgniecione ( pokrojone czy zblendowane ) truskawki i wykładamy na biszkopt

Gotowanie...to proste !
Ciasto biszkoptowe z galaretką, wiśniami i bitą śmietaną + film 290

Ciasto biszkoptowe z galaretką, mrożonymi wiśniami i bitą śmietaną posypane startą czekoladą to znakomita uczta dla podniebienia dla wszystkich miłośników słodkości. Połączenie słodkiego biszkoptu i bitej śmietany oraz lekko kwaskowatych wiśni doskonale orzeźwia i będzie idealną propozycją na wiosenny deser.       Składniki na formę 23cm na 26 cm : 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 opakowania galaretki wiśniowej 450 g mrożonych wiśni bez pestek 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan- fixu 50 g mlecznej czekolady Przepis : Do miski wbijamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy je na sztywną pianę, w trakcie ubijania wsypujemy cukier. Do ubitych na sztywno

Smakowite Dania
CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI 271

sera twarogowego z wiaderka, 90 g gorzkiej czekolady, 1/2 szkl. śmietany 36%, 3-4 łyżki cukru pudru, 1/3 szkl. likieru czekoladowego Dalkowski , 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Galaretka: 3/4 opakowania galaretki wiśniowej, słoik wiśni drylowanych w lekkim syropie WYKONANIE Spód herbatnikowy: masło rozpuszczamy, studzimy. Herbatniki mielimy drobno w malakserze. Mieszamy z wystudzonym masłem, aby powstał "mokry piasek". Tortownicę(...)wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie po łyżce twarogu. Dolewamy likier, dodajemy wystudzoną czekoladę oraz przestygniętą żelatynę, mieszamy dokładnie, wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy. Wyrównujemy powierzchnię. Galaretka : wiśnie osączamy z zalewy (soku), 1 szklankę soku zagotowujemy, rozpuszczamy w niej galaretkę, zostawiamy do stężenia. Wiśnie układamy na masie serowej, zalewamy tężejącą galaretką. Podajemy gdy galaretka całkowicie stężeje

słodki bratek
Ciasto Delicja 235

Dzisiaj ciasto, które swoją nazwą i strukturą nawiązuje do pysznych ciastek z biszkoptem, galaretką i czekoladą - Delicji. Nie wiem jak Wy - ale ja za nimi przepadam :) Więc uwierzcie, że jak tylko znalazłam ten przepis, to od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Ciasto jest przepyszne. Delikatny, lekki biszkopt, brzoskwinie w aromatycznej galaretce i puszysta pianka czekoladowa... Poezja :) W orginalnym przepisie(...)temp. pokojowej) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Warstwa brzoskwiniowa: 1 duża puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml gorącej wody Warstwa czekoladowa: 120 g mlecznej czekolady 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Polewa czekoladowa

Świat Ciasta
Mini serniczki cytrynowe na zimno na spodzie z prażonego słonecznika oraz z lemon curd 1934

Serniczki wykonałam na spodzie z prażonych i karmelizowanych nasion słonecznika. Kolejną warstwą jest cytrynowa masa serowa, która jest wprost obłędna, gładka i rozpływa się w ustach! Na niej położyłam galaretkę cytrynową podkręconą o lemon curd domowej roboty. By deser nie był nudny postanowiłam, że jego wierzch posmaruję pozostałym lemon curdem tuż przed podaniem i udekoruję świeżymi malinami. Ten deser(...)szklanki nasion słonecznika 3 czubate łyżki cukru 50 gram masła Cytrynowa masa serowa: 125 gram mielonego twarogu półtłustego 200 gram serka homogenizowanego 50 ml soku z cytryny 1 opakowanie galaretki cytrynowej + 180 ml wrzątku 3 łyżki cukru 1 łyżka przyprawy do sernika marki Delecta 1 łyżka cukru cytrynowego marki Delecta Lemon curd: 1 jajko 1 żółtko 60 gram cukru

Mango Papaja
CIASTO Z BRZOSKWINIOWĄ PIANKĄ. 186

Dziś zapraszam na pyszne ciasto z delikatną brzoskwiniową pianką i galaretką. SKŁADNIKI: CIASTO: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mąki, 1 czubata łyżka kakao. PIANKA: 2 śnieżki, 1 i 1/2 szklanki mleka, 50dag serka Philadelphia (można zastąpić zmielonym twarogiem), 2 galaretki brzoskwiniowe, 1 puszka brzoskwiń(...)wierzch 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750ml wody. WYKONANIE: CIASTO: Dno blaszki o wymiarach 23x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180'C. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami cukier. Następnie dodawać żółtka i sypkie składniki. Wymieszać. Ciasto wylać do blaszki i piec około 20 minut. Po wyjęciu

Zrób to smacznie
Mini serniczki na zimno na kruchym spodzie z malinową galaretką 1499

Przepyszne mini serniczki to świetna, wiosenna propozycja na lekki i niezbyt słodki deser. Kruchy, ciasteczkowy spód, delikatna jak chmurka masa serowa oraz galaretka z malinami i granatem a całość uwieńczona świeżymi owocami. Przesmaczny deser, który z pewnością zachwyci gości lub domowników. Do wykonania deseru potrzebne będą obręcze cukiernicze lub jeśli nie macie obręczy cukierniczych wykorzystajcie małą tortownicę. Wówczas deser stanie(...)czekoladzie np. WW 30 gram rozpuszczonego masła Masa serowa: 200 gram chudego twarogu 150 gram waniliowego serka homogenizowanego 6 łyżek śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 5 listków żelatyny Galaretka z owocami: 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub malinowej 100 gram świeżych malin lub mrożonych pestki z 1/2 granata Dodatkowo: świeże maliny i borówki Kruchy spód Herbatniki, ciastka i rozpuszczone masło

Mango Papaja
Letni sernik na zimno z truskawkami wg Aleex 198

Spód: • 2 opakowania ciastek digestive, mogą być z czekoladą • 150 g masła Masa: • 500 g białego sera trzykrotnie mielonego • 500 g mascarpone • 400 g twarożku homogenizowanego naturalnego • 1,5 galaretki cytrynowej • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) • 400 g truskawek Wierzch: • 400 g truskawek • 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Dno formy o wymiarach 22x37 wyłożyć papierem do pieczenia(...)Ciasteczka zmiksować w blenderze z masłem na konsystencję mokrego piasku. 3. Wyłożyć nimi dno formy, ugnieść i wstawić do lodówki. 4. Galaretkę cytrynową rozpuścić w ¾ szklanki wrzątku. Ostudzić. 5. W misce zmieszać wszystkie rodzaje sera, zmiksować. 6. Dodać ostudzoną galaretkę i cukier puder do smaku. Zmiksować na gładką masę. 7. Na spodzie ciasteczkowym rozsmarować cienką warstwę masy serowej. Ułożyć

W mojej kuchni