galaretka - 14130 przepisów (strona:188/942)

Ciasto Ślimak wg Siostry Anastazji 207

koniec końców udało się je wykonać, i przyznaję, że ciasto jest wielkie i naprawdę warto się poświęcić, aby się nim zajadać, Ciasto Ślimak jest fajne na ciepłe dni dzięki galaretce i owocom w środku. Smacznego! Składniki [CIASTO]: 6 jajek 1 szklanka cukru 250 g mąki 6 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Wykonanie: Białka ubić(...)pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec do tzw. suchego patyczka (ok. 30-40 minut). Składniki [MASA DO ROLADY]: 3 jajka 1/2 szkl. cukru pudru 250 g masła 1 czerwona galaretka Wykonanie: Jajka ubić na parze z cukrem puderem. Utrzeć masło i dodać ubite jajka. Galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodatkowo do przełożenia placka: brzoskwinie z puszki ananasy

psgotujemy
Bananowa chmurka 324

minut lub dłużej. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zimnym ciastem wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok 20 minut. Wystudzić. Galaretka z bananami i ananasem: 4 duże banany puszka ananasów 3 cytrynowe galaretki 3,5 szklanki wody Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Wystudzić. Odłożyć do lodówki do lekkiego(...)stężenia. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół. Ananasy pokroić na cząstki. Banany wyłożyć na kruche ciasto, a na nie ananasy.  Gęstniejącą galaretkę wyłożyć na owoce, wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone zimnego 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zmiksować do otrzymania gęstego

kulinarnyswiatdomi
Charlotte malinowa 1124

foremkę o średnicy 18-20 cm Krem malinowy: 300 g malin* 500 ml śmietany kremówki 36% 200 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny Malinowa galaretka: 200 g malin* 2 łyzki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów  lady fingers 200 g malin młode listki mięty * PRZYGOTOWANIE Krem malinowy Maliny zmiksuj(...)spodu folią spożywczą. Biszkoptom przytnij końcówki, aby równo stały, a następnie wyłóż nimi boki formy. Wlej gotowy krem i wstaw do lodówki aż nieco stężeje (około 30 minut). Malinowa galaretka Maliny wraz z cukrem pudrem zmiksuj na purée. Żelatynę zalej 1 łyżką zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej 2 łyżki wrzątku i rozpuść w nim żelatynę

Food Square
Sernik cytrynowy na zimno z galaretką – lekki jak ptasie mleczko 164

wiaderka (użyłam z Piątnicy) 1 kubeczek śmietanki 36% skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka cytrynowa truskawki do dekoracji paczka okrągłych biszkoptów Wykonanie Twaróg przekładamy do misy miksera. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Miksujemy. Ściaramy skórkę cytrynową i wyciskamy sok z cytryny. Ponownie krótko(...)wypełniamy połamanymi częściami biszkoptów tak, aby całe dno zostało nimi przykryte. Na biszkopty delikatnie wykładamy za pomoca łyżki masę serową. Wyrównujemy wierzch i tortownicę umieszcamy w lodówce do stężenia. Galaretkę cytrynową przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. W ciepłe dni można przy jej przygotowaniu dodać nieco mniej wody. Galaretkę wlewamy do miseczki i umieszczamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Stężałą, zimną

Raj dla Podniebienia
Jogurtowy sernik na zimno 262

sernika : chałka drożdżowa czerstwa - 100 g tarte orzechy włoskie - 130 g masło - 100 g Masa serowa : jogurt naturalny - 1,5 litra ser biały tłusty - 3 kostki cukier - 4 łyżki galaretki mocno owocowy smak - 3 opak woda gotowana - 1 szkl Wierzch sernika : galaretki niebieskie - 2 opak woda gotowana - 750 ml Przygotowanie : Chałkę zetrzeć na tarce, lub rozdrobnić wałkiem do ciasta(...)rondlu, dodać starte produkty, wymieszać. Gorącą masę  wyłożyć do tortownicy o średnicy 27 cm,dobrze docisnąć łyżką. Masa serowa: Do blendera wlać jogurt, dodać ser,cukier, zmiksować. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Wymieszać galaretki z jogurtem , odstawić do lekkiego stężenia. Masę serową wylać na spód z orzechów, wygładzić, odstawić do lodówki. Wierzch sernika : Galaretki

Kuchnia Danusi
ciasto "leśne runo" z galaretkami 146

bokiem wychodziło. Ale ostatnio tak mnie naszło, żeby trochę pokombinować z tym przepisem. Odrobinę go przerobiłam i jak dla mnie wyszło lepiej niż w oryginale. Wersja z galaretkami i borówkami jest trochę bogatsza, ale ciasto samym swoim kolorem i tak przyciąga. Jeśli boicie się szpinaku na słodko to uspokajam- jeszcze nie słyszałam, żeby komuś nie smakowało.  *foremka(...)szklanki oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 500 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie fixu do śmietany 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki rubinowej 1 opakowanie galaretki pomarańczowej 125 g borówek amerykańskich Galaretki rozpuścić każdą osobno w szklance wrzątki i przelać do płaskich naczyń (najlepiej pojemników plastikowych) i odstawić do stężenia. Szpinak rozmrozić, bardzo dokładnie odcisnąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik na zimno z serków homogenizowanych z mrożonymi truskawkami 232

Składniki - na średnią tortownicę 4 serki homogenizowane - po 150 g 5 czubatych łyżeczek żelatyny 300 ml śmietany 30% 4 czubate łyżki cukru pudru truskawki mrożone - ok 500 g 2 galaretki truskawkowe Galaretki rozpuścić w normalnej ilości wody i odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami lub ciastem i odrobinę polać galaretką - najlepiej łyżką polewać każdy biszkopt czy kawałek ciasta. Żelatynę(...)pozostałej masy serowej i szybko miksować, żeby nie powstały grudki.  Gotową masę przełożyć na biszkopty, na wierzch można powciskać zamrożone truskawki i wstawić do lodówki do stężenia. Polać galaretką i poczekać do całkowitego stężenia. Zamrożone truskawki można też ułożyć na wierzchu masy i polać tężejącą galaretką. Dzięki temu galaretka szybciej stężeje a truskawki zachowają swój kształt. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Makowa panienka 162

Połączenie biszkoptu makowego, orzeźwiającej galaretki wiśniowej  z wiśniami i pysznego kremy do raj dla podniebienia największego łasucha. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 150 g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1/2 szklanki maku szczypta soli Krem budyniowy: 500 ml mleka 1 opakowanie Kremu budyniowego tradycyjnego Dr. Oetkera(...)masła Dodatkowo: 2 słoiki drylowanych wiśni sok z kompotu, woda - łącznie 750 ml 2 galaretki wiśniowe 1 opakowanie Polewy deserowej Dr. Oetkera Białka oddzielamy od żółtek.  Białka ubijamy na sztywną pianę.  W drugiej misce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Do ubitych białek dodajemy stopniowo  cukier i żółtka.  Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem  do pieczenia

Pyszności Słodkości
Galaretka z kurczaka 155

Dzisiejszą potrawę doskonale pamiętam z czasów dzieciństwa. Jej serwowanie było chyba obowiązkowe na wszelkiego rodzaju uroczystościach w tamtych czasach Galaretka z kurczaka Nóżki w galarecie robię dość rzadko głównie dlatego, iż w pobliskim sklepie, w którym robię na ogół zakupy trudno jest dostać nóżki wieprzowe. Często decyduję się zatem na zrobienie galaretki wyłącznie z kurczaka. Zamiast naturalnej żelatyny z nóżek(...)gałązkę natki pietruszki, na nią plasterek marchewki, następnie plasterek jajka oraz odrobinę groszku. Całość zalewamy wywarem uprzednio wymieszanym z żelatyną. Na jedną szklankę wywaru dodajemy 1 łyżkę żelatyny. Gotowe galaretki chłodzimy w lodówce. Serwujemy z cytryną bądź octem. Galaretka z kurczaka Smacznego! Galaretka z kurczaka Pamiętajmy aby żelatynę rozpuścić w gorącym wywarze. Jako foremek możemy użyć plastikowych lub szklanych kubków

mecooks
Pastelowy deser serowy 220

pyszny i delikatny deser z galaretek i twarożku,idealny do kawki i bardzo prosty do zrobienia-polecam Składniki: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów lub kilka herbatników 1 opakowanie galaretki kiwi 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 opakowanie galaretki pomarańczowej 1 kg sera sernikowego Przygotowanie: Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 1 szklance wrzątku, odstawić by ostygły i zaczęły tężeć. Na dnie tortownicy(średnica(...)23cm)rozłożyć ciastka. Twaróg sernikowy podzielić na 3 części.Do każdej dodać po 1 tężejącej galaretce i dokładnie wymieszać.Na biszkopty wylać najpierw czerwoną masę twarogową,potem pomarańczową i na koniec zieloną.Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki aby całkowicie stężało,gotowe

Swojskie jedzonko
Ciasto jamajka 569

Ciasto zrobione i zjedzone. Znikało w szybkim tempie ale nie ma się co dziwić bo jest pyszne. Nie jest zbyt słodkie a cytrynowa galaretka nadaje lekko kwaśnego smaku. Składniki: Biszkopt:* 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej T500 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 750 ml śmietanki 30% Mlekoma 500 g mascarpone Mlekoma(...)łyżki cukru pudru Poncz: 3 łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 3 galaretki cytrynowe 1,2 l wrzątku 7-8 dużych bananów dżem brzoskwiniowy posypka czekoladowa* Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez

Ala piecze i gotuje
Torcik truskawkowy 149

płatków owsianych 3 łyżki brązowego cukru szczypta soli 7 łyżek stopionego masła (około 100g) łyżeczka ekstraktu z wanilii   Na masę śmietankowo - truskawkową: 200ml kremówki 30 lub 36% 1 galaretka truskawkowa   Na mus truskawkowy: 400g truskawek 1 galaretka truskawkowa   Na masę śmietankową: szklanka kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny   Dodatkowo: kilka okrągłych(...)solą, ekstraktem i stopionym masłem. Gotową masę wykładamy na spód tortownicy i dociskamy palcami. Spód podpiekamy około 15 minut w 160 stopniach i studzimy.   Masa śmietankowo - truskawkowa: galaretkę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, wlewamy wystudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na wystudzony spód, wyrównujemy

Smak mojej kuchni
Różowo-czekoladowy torcik 181

przygotowałam, to kompletnie zapomniałam.  Całe szczęście, że dziś nie idę do pracy, więc zaprowadziłam najmłodszą do przedszkola i zrobiłam przegląd lodówki.  Znalazłam śmietanę kremówkę, masło, jajka, galaretkę, domowy sok z wiśni i oczywiście czekoladę. Czekoladę mam w domu zawsze, bo ponad wszystko kocham właśnie czekoladę.  Torcik dla odmiany nie jest na biszkopcie a na cieście, które wydaje(...)być idealne do tego rodzaju wypieków.  Czekoladowe ciasto, które zrobicie bez miksera.  Mikser przyda się do kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, i do prostego musu z galaretki i śmietany kremówki. Czekoladowe ciasto jest wilgotne, mięsiste i baaardzo czekoladowe. Upiekłam trzy blaty osobno.  Możecie upiec w tortownicy (20 cm średnicy) i po wystudzeniu przekroić na trzy części

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
CIASTO Z MUSEM MALINOWYM I AJERKONIAKIEM 460

podpieczony gorący spód ciasta i piec przez kolejne 15 minut w temperaturze 180℃. Upieczony kruchy spód wystudzić. Składniki na mus malinowy: 1 kg malin świeżych lub mrożonych; 1 galaretka malinowa; 2 łyżeczki żelatyny; 1/3 szklanki cukru kryształu; Maliny zmiksować przy pomocy blendera, wsypać cukier i zagotować. Do gorących malin dodać galaretkę i żelatynę, wymieszać  do rozpuszczenia się galaretki (już(...)cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu. Na koniec do kremu, cały czas miksując dodawać powoli ajerkoniak.  Dodatkowe składniki: 250 g herbatników; 250 ml śmietanki 30%; 1 galaretka malinowa; 50 g startej mlecznej czekolady; Na wystudzone kruche ciasto z bezą wyłożyć tężejący mus malinowy, przykryć warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć krem ajerkoniakowy, który należy przykryć kolejną warstwą herbatników. Galaretkę

In my kitchen
Wielkanocne ptasie mleczko 7587

równe części. Jedną część wylać na blaszkę, wyłożoną folią spożywczą, i odstawić na chwilę do lodówki do schłodzenia Składniki na warstwę różową: 2 śnieżki 11/2 szklanki mleka 2 czerwone galaretki (o dowolnym smaku) 11/2 łyżki żelatyny Wykonanie warstwy różowej: Śnieżki dokładnie ubić na mleku, zaś galaretkę rozpuścić w 11/2 szklance gorącej wody, dodać żelatynę. Lekko tężejącą galaretkę wymieszać ze śnieżką(...)wylać na masę kakaową. Składniki na warstwę zieloną: 2 zielone galaretki (smak według uznania) 11/2 łyżki żelatyny 11/2 szklanki mleka Wykonanie warstwy zielonej: Śnieżkę ubić na mleku i odstawić. Galaretkę rozpuścić w 11/2 szklance gorącej wody, dodać żelatynę. Lekko tężejącą galaretkę wymieszać ze śnieżką i wylać delikatnie na tężejącą masę różową. Na tężejącą masę różową wylać drugą część masy kakaowej

Tradycyjna Kuchnia