francuskie - 7160 przepisów (strona:38/478)

Pain perdu - tosty francuskie 199

Pain perdu - po francusku brzmi tak wykwintnie, prawda?;) W Hiszpanii spotkać możemy torrija, a my znamy to danie jako tosty lub grzanki francuskie - czyli chleb maczany w jajku i smażony na maśle. Jak widać kuchnia różnych krajów, szczególnie kuchnia prosta, wiejska, ma wiele podobnych dań. Dla mnie tosty francuskie to zdecydowanie smak dzieciństwa. Rumianie, mięciutkie kromki zajadaliśmy obficie posypane cukrem(...)albo posmarowane dżemem, a gdy polewaliśmy je miodem, nazywaliśmy je "grzankami Kubisia Puchatka":) Dziś znów mam 8 lat, bo na śniadanie przygotowałam sobie te francuskie tosty. Ze szklanką soku i pomarańczowym dżemem smakowały wybornie!  Do przygotowania tostów lepiej użyć czerstwego pieczywa - pszenny chleb albo chałka będzie w sam raz. Do jajecznej mikstury można dodać startą skórkę pomarańczową, cynamon albo

Obiad gotowy
Francuskie paszteciki z kurkami 284

Francuskie paszteciki z kurkami – idealne jako przekąska na imprezę lub do pracy :) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę oraz tutaj: Przekąski na Sylwestra. Francuskie paszteciki z kurkami – Składniki: 200g kurek 1 średnia cebula 1 czubata łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% pieprz, sól do smaku 100g sera Grana Padano lub parmezanu(...)post Francuskie paszteciki z kurkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Przekąski na karnawał z francuskiego ciasta 242

karnawał na ciepło i na zimno. Do nich niewątpliwie należą przekąski przyrządzone z francuskiego ciasta. Na karnawał, na prywatkę czy na miły wieczór przy telewizorze. Na słodko i na wytrawnie. Przekąska z daktylami czy przekąska z kozim serem albo przekąska z obiadowych resztek … Francuskie ciasto zawsze mam w lodówce! Przekąski na karnawał Składniki: rulon francuskiego ciasta(...)więcej lub według piekarnika). Opłucz szpinak i drobno pokrój. Rozpuść masło na patelni, dodaj czosnek i szpinak. Smaż szpinak dopóki nie odparuje wody. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Rozwiń francuskie ciasto na blasze. Rozprowadź równomiernie szpinak, następnie posyp pokruszoną fetą i utartym serem. Na końcu posyp przyprawą bruschetta. Wstaw placek do nagrzanego piekarnika i piecz przez około

codojedzenia
Tarta tatin ze śliwkami i marcepanem 188

końca wyszła) więc kiedy podczas jednego programu kulinarnego Merry Berry przygotowywała swoją wersję tarty tatin to nie było odwrotu i trzeba było ją w końcu zrobić Tarta tatin to francuski klasyk, który – jak podają stare księgi – powstał przypadkiem, a do którego powstania przyczyniła się Stéphania Tatin, prowadząca wraz z siostrą Caroline restaurację i hotel. Kiedyś, jednego wieczoru przygotowując(...)podana na ciepło okazała się strzałem w dziesiątkę Obecnie wariacji na temat tej tarty jest mnóstwo (z jabłkami, śliwkami, morelami czy gruszkami, z ciastem kruchym czy też z francuskim) i jedną z takich wersji za sprawą wspomnianej Merry Berry dzielimy się dzisiaj z Wami – tarta tatin ze śliwkami i marcepanem na cieście francuskim Składniki: - 125g ciasta francuskiego - 120g marcepanu

Kuchenne Wariacje
Kurczak kukurydziany w sosie śmietanowym 343

etykiety możemy wyczytać mnóstwo informacji - między innymi miejsce pochodzenia, hodowlę, podawaną paszę, długość życia. Mój kurczak był odmiany Janze.  Ponieważ kurczak był francuski, francuski musiał być też przepis. Znalazłam go w pięknej książce "Kulinaria francuskie" *. Przepis jest prosty, minimum przypraw - tylko sól i pieprz. Kurczak wyszedł rewelacyjnie! Naprawdę warto było spróbować, bo teraz wiem jak może smakować dobre(...)kurze mięso! Korpus i skrzydełka były bazą do małego rosołu. *"Kulinaria francuskie" pod redakcją Andre Domine wydanie polskie 2005 (wydawnictwo Baran i Suszyński, Kraków)  składniki 1 kurczak sól , świeżo zmielony pieprz 250 ml białego wina (np chardonnay) 500 ml wody 100 g małych cebulek - użyłam szalotek 250g pieczarek - u mnie brązowe 60  g masła 10 g cukru

Stare Gary
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. III - Rachel Khoo, "Moja mała francuska kuchnia" 201

mnie takie połączenie Julii Child i Nigelli Lawson. Łączy zamiłowanie do francuskiej kuchni, poparte solidną wiedzą i dyplomem z nonszalanckim i lekkim podejściem do gotowania. Coq au vin (kurczak w winie) w roli szaszłyków? Rachel przekornie puszcza do nas oko i podkreśla, że jej francuskie dania muszą mieć "a little twist" (być podrasowane, trochę szalone). Już widzę mdlejących Francuzów(...)się z ich ust niemy krzyk "mon Dieu!!". W pierwszej książce dostaliśmy porcję przepisów podzielonych w zależności od okazji przy jakiej serwujemy dania. W recenzowanej dziś "Mojej małej francuskiej kuchni" przepisy podzielone są w zależności od regionów, a mamy ich 6. Każdy rozdział poprzedza krótka notka, której towarzyszą szkice autorstwa Rachel. To takie małe przeurocze rysunki, które

W kuchni wieczorem
Parówki w szlafrokach 171

domowe rogaliki. A go tego jest baardzo proste w użyciu :) Poniżej podam przepis na 10 parówek zawijanych w ciasto, bo mniej więcej tyle można przygotować z jednego opakowania ciasta francuskiego. Ja przygotowałam ich pięć, a z pozostałego ciasta zrobiłam PODUSZECZKI Z NUTELLĄ. TUTAJ znajdziecie moje pozostałe przepisy z użyciem gotowego ciasta francuskiego (na słodko oraz na słono). Zapraszam do pieczenia(...)Składniki (na 10 parówek): 10 chudych parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółtko 5 plasterków sera 1 łyżka sezamu CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wykrawamy 10 prostokątów o takim samym rozmiarze, plasterki sera kroimy na pół i układamy po jednym kawałku na cieście. Zawijamy parówki i bardzo dokładnie zaciskamy miejsce łączenia ciasta. Nacinamy

My Culinary Art
Ślimaczki z ciasta francuskiego 128

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem to rewelacyjna przekąska, którą musicie wypróbować. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy, domówki i inne tego typu okoliczności. Takie przekąski można również zabrać ze sobą do pracy czy zapakować dzieciakom do szkoły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia(...)gotowe. Rewelacyjnie smakują w wersji na ciepło, jak i na zimno. Podczas domowych imprez ekspresowo znikają ze stołu, dlatego polecam i Wam wypróbować przepis. Zapraszam! ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 12 plasterków szynki 12 plasterków sera żółtego 4 łyżki ketchupu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przepiski.pl
Przepis na szparagi zapiekane w cieście francuskim 101

Szparagi w cieście francuskim     Szparagi, to bardzo pyszne warzywa i mamy już przepisy na szparagi. Dziś szparagi w cieście francuskim.      Sam byłem ciekawy co z tego wyjdzie i jak to będzie wyglądać w efekcie końcowym. Muszę dodać, że sam byłem mile zaskoczony zapiekanymi szparagami...  👉Jak zrobić SZPARAGI zapiekane w cieście francuskim(...)pierwsze nie musimy martwić się jak zrobić ciasto francuskie, bo możemy...    Link do filmu z przepisem Przepis na SZPARAGI zapiekane w cieście francuskim -Szparagi z piekarnika -zapiekane szparagi -306   Składniki: pęczek szparagów opakowanie ciasta francuskiego oliwa sól pieprz Przygotowanie: Szparagi myjemy osuszamy i usuwamy zdrewniałe końce (po wygięciu końcówki szparag sam się odłamuje w odpowiednim miejscu). Gotowe

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami 113

będzie pyszne przez 365 dni w roku. Polecam. Brzoskwinie jeśli się uda warto znaleźć świeże, te z puszki mogą być za miękkie, ale też się uda.   Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami Danie Śniadania Kuchnia Polska Porcje 2 porcje Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Francuskie tosty 1/2 szt. chałki/ ciasta drożdżowego (lub 8 kromek chleba(...)pasty waniliowej (ekstraktu waniliowego) Karmelizowane brzoskwienie 2 szt. brzoskwiń (świeże lub twarde z puszki) 3 łyżki miodu 1 łyżeczka masła 1/2 szt. cytryny (soku z cytryny) Sposób przygotowania Tosty francuskie Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Chałkę pokroić na kromki. Wymieszać mleko z jajkiem, cukrem oraz wanilią. Chałkę obtoczyć w mieszaninie z mlekiem. Chałkę ułożyć

Wypieki i Rumieńce
Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej 104

Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej jest daniem niezwykłym! To zasługa słodko-kwaśnej, aromatycznej marynaty i glazury w jednym. Zamarynowane w niej mięso można usmażyć, upiec lub grillować. W każdej wersji będzie smakowało doskonale.   Czas : 30 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji : 2 Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej jakiej nie znacie Naprawdę niewiele trzeba, żeby polędwiczkę wieprzową zmienić(...)eleganckie danie. Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej taka właśnie jest. Nie tylko dobrze wygląda, ale doskonale smakuj. To zasługa hybrydowego sosu z musztardy, pełniącego rolę marynaty i glazury w jednym. Marynata z musztardy (a właściwie marynata i glazura w jednym), którą wykorzystaliśmy do tej polędwiczki ma doskonale zrównoważony smak: cukier karmelizuje się podczas smażenia i staje lekko gorzkawy

Niedzielny kucharz
Kurczak z pieczarkami i serem w cieście francuskim 189

Pierś z kurczaka w cieście francuskim to bardzo szybkie, soczyste i efektowne danie. Mięso upieczone w ten sposób jest niezwykle miękkie i delikatne. Spróbujcie Składniki (na 2 porcje): – 2 filety z piersi kurczaka (pojedyncze) – 1 op ciasta francuskiego – 5-6 pieczarek – 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda) – 2 łyżki ulubionej musztardy (u mnie rosyjska(...)obsmażyć z obu stron na rumiano na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej ulubionym tłuszczem. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto francuskie. Przeciąć je na pół, po dwóch bokach ciasta nacinać brzegi ostrym nożem tworząc paski, środek pozostawić w całości. Środek posmarować musztardą, na musztardę wyłożyć filety, na wierzch wyłożyć plasterki pieczarek

Smaki Armine
TARTA Z FIGAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I RUKOLĄ 230

Dziś szybciutki przepis na tartę na cieście francuskim z figami, serem pleśniowym, orzechami i rukolą. By tarta nie była sucha ciasto wysmarowałam delikatnie dżemem figowym, ale możecie użyć również morelowego, brzoskwiniowego lub posmarować je ricottą albo  innym puszystym serkiem 🍚 Kruche francuskie ciasto świetnie łączy się z wyrazistym serem pleśniowym i słodkimi figami, a dodatek intensywnej w smaku(...)fajnie całość... Przygotowanie tej tarty zajmie Wam dosłownie 20 minut i sprawdzi się ona świetnie jako oryginalny obiad, kolacja lub przekąska na imprezie z przyjaciółmi 😋 SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 3 łyżki dżemu figowego, morelowego lub brzoskwiniowego albo serka ricotty 5 - 6 dojrzałych fig 80 - 100 g sera z niebieską pleśnią 3 łyżki siekanych orzechów włoskich garść rukoli

Słodko-Słony Świat Ilony