Zupa buraczkowa z ziemniakami – przepis na prostą zupę z burakami 151burakami Zobacz przepisy na inne rozgrzewające zupy: Tradycyjna zupa fasolowa – sprawdzony przepis Grochówka wojskowa na żeberkach Soczewica po bretońsku Zupa porowa z czosnkowymi grzankami Zupa cebulowa pod ciastem francuskim Zupa z czerwoną soczewicą Artykuł Zupa buraczkowa z ziemniakami – przepis na prostą zupę z burakami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarne
Kuchnia na trudne czasy 194kalafiorowa z liści i głąba 6. Nie marnujemy też pieczywa! Mrozimy je albo robimy z pieczywa grzanki do zupy i sałatek. – Można wykorzystać chleb do zrobienia np. tostów francuskich, czyli nasz polski chleb w jajku smażony na maśle czy oleju. – grzanki do zupy , przygotowuję zawsze więcej grzanek i przechowuję je w zamkniętym słoiku aby nie zwilgotniały, The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SAŁATKA Z PIECZARKAMI 577święta . Spróbujcie a nie pożałujecie. Składniki: 1/2 kg pieczarek, najlepiej tych mniejszych 4 jajka 4 kiszone ogórki 2 ugotowane ziemniaki cebula 3 -4 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej pieprz, sól do smaku Pieczarki oczyścić i wrzucić na gotującą się wodę. Gotować około 10 min na średnim ogniu. Odcedzić, skropić sokiem z cytryny. Gdy ostygną pokroić w mniejsze kawałki
Niespełnione zdolności kulinarne
Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym 158dodatek do pieczywa. Uwielbiam kanapki z pastą jajeczną i dodatkowo z plastrem świeżego pomidora. Jej zaletą jest też prostota i szybkość wykonania. A może masz ochotę na r urki francuskie z pastą jajeczną ? Składniki: 5 jajek 3 ogórki kiszone 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo przez
Kuchnia MagdaLeny
GRUSZKOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ W SZKLANCE 111śmietany. Całości dopełniają kruszone, zdrowe orzechy włoskie i ten kęs białej czekolady. INNE PRZEPISY NA DESERY: KREM CYTRYNOWY LEMON CURD CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE
globuskulinarny
Sałatka z sera z ogórkami konserwowymi 132problemu. 250 g sera żółtego (mazdamer, ementaler, radamer...), puszka 400 g groszku, 5 jajek ugotowanych na twardo, 400 g ogórków konserwowych, 3 – 4 łyżki majonezu, łyżka musztardy (u mnie francuska), sól, pieprz świeżo zmielony, Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odsączyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych otworach. Jajka posiekać. Groszek odsączyć. Połączyć groszek z serem, ogórkami i jajkami
królestwo garów
Pasztet z pieczarek i tofu 117dajce znać w komentarzach jak smakował Fanom pasztetów polecam również taki z orzechów włoskich , pasztet z soczewicy zielonej . Fanom pieczarek polecam taką roladę fasolową nadziewaną pieczarkami , krokiety z pieczarkami , francuskie paszteciki z pieczarkami . Składniki: 600 g białych pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżeczka (5 ml) suszonej bazylii 1 łyżeczka (5 ml) suszonego majeranku 1/4 łyżeczki (1 ml) kurkumy w proszku
Lamarida.pl
Tarta ze śliwkami i posypką migdałową 172Tarta w stylu francuskim. Wykonana z ciasta półkruchego, z dodatkiem smażonych śliwek, zalanych waniliową masą śmietanowo-jajeczną oraz posypką z płatków migdałowych na wierzchu. Po zapieczeniu otrzymamy pyszne, kremowe nadzienie śliwkowe z chrupiącą kruszonką migdałową. Spód wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż to tradycyjne
Kuchnia MagdaLeny
Tarta ze śliwkami i posypką migdałową 172Tarta w stylu francuskim. Wykonana z ciasta półkruchego, z dodatkiem smażonych śliwek, zalanych waniliową masą śmietanowo-jajeczną oraz posypką z płatków migdałowych na wierzchu. Po zapieczeniu otrzymamy pyszne, kremowe nadzienie śliwkowe z chrupiącą kruszonką migdałową. Spód wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż to tradycyjne
Kuchnia MagdaLeny
Zupa cebulowa z klopsikami 150Już jakiś czas miałam ochotę zrobić zupę cebulową, ale taką nie do końca tradycyjną francuską, ale troszkę inną. Taka zupka jest bardzo rozgrzewająca, idealna na chłodniejsze wieczory. Zupa cebulowa z klopsikami składniki Artykuł Zupa cebulowa z klopsikami pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!
O jedzeniu: "The Hundred-Foot Journey ", czyli "Podróż na sto stóp" 132wiosce Saint-Antonin-Noble-Val, gdzie planują otworzyć restaurację: Maison Mumbai. Kompletnie przeciwna nowym przybyszom jest Madame Mallory, właścicielka pobliskiej La Saule Pleureur, resteuracji z gwiazdką Michelin, serwujacej klasyczne francuskie dania. Z czasem konflikt się wzmaga, aż wreszcie strony dochadzą do porozumienia, dzięki Marguerite, sous chef Madame, i Hassanowi. ( źródło
Lejdi of the house
Sałatka Cobb Faceta w Kuchni 152przegryźć. Otwierając ogromną lodówkę, wyjął to i owo, główkę sałaty, awokado, trochę rzymskiej sałaty, pomidory, trochę zimnej piersi z kurczaka, jajko na twardo, szczypiorek, ser i trochę staroświeckiego sosu francuskiego. Zaczął wszystko kroić i siekać. Dorzucił chrupiący bekon. I tak narodziła się sałatka Cobb. Była tak dobra, że Sid Grauman (Grauman’s Chinese Theatre), który był z Cobbem
RafalCook
Sałatka z makaronem, szpinakiem i tuńczykiem 218puszka tuńczyka w sosie własnym garść pomidorków koktajlowych garść zielonych oliwek 100 g sera kaszubskiego (u mnie z czarnuszką) 4-5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 płaska łyżeczka miodu 1 łyżka soku z limonki / cytryny 1 płaska łyżeczka ulubionej przyprawy do sałatek Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować u osolonym wrzątku, przelać zimną wodą. Tuńczyka odsączyć
Kuchnia domowa Ani
43 odmiany pomidorów które uprawiałam w tym roku – cz. I 228uczta dla oczu. Pyszny slicer, zdecydowanie do szamania tylko na surowo! On nie ma prawa się przejeść! 36 Nuits Australes – FR, 75, 130-150, D, G, T Odmiana o francuskim rodowodzie o której niewiele wiadomo. Pierwszy raz w sprzedaży pojawiła się w 2009. Owoce bardzo ciemne typu befsztyk, o wadze 150-300g, brązowe, z widocznymi zielonymi ramionkami. Po przekrojeniu
Karo in the Kitchen
BAJGLE Z PASTĄ JAJECZNĄ I WĘDZONYM ŁOSOSIEM – pomysł na idealne śniadanie + KONKURS! 162konkurs organizowany przez Śniadaniową! ZASADY: Pokaż swoją ulubioną wersję porannego posiłku ze Śniadaniową w domu lub na wynos – mogą to być kolorowe kanapki, naleśniki na słodko albo tosty francuskie! Masz inny pomysł – nie wahaj się go zrealizować! Zdjęcie oznacz hasztagiem: #śniadaniowa , #urlopwkraju oraz tagami: @sniadaniowa i @dwordroblin Naprawdę warto, ponieważ nagrodą główną jest cudowny weekendowy wypoczynek
Ostra na Słodko