KROKIETY Z SZYNKĄ I SEREM 141ciepło kiedy niebiańsko ciągnie się ser… INNE PYSZNE PRZEPISY Z NALEŚNIKAMI W ROLI GŁÓWNEJ: NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SALSĄ VERDE CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI KROKIETY PIECZARKOWO – CEBULOWE GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI NALEŚNIKI SIATKOWE
globuskulinarny
Oponki z serka homogenizowanego 139dekoracją stołu, polecam je też przygotować na Tłusty Czwartek, gdyż są bardzo szybkie do zrobienia, nie wymagają tyle zachodu co pączki drożdżowe!. Oponki serowe z twarogu, Oponki z ciasta francuskiego pączki angielskie , z sera risotta pieczone maślane oponki serowo-waniliowe Po usmażeniu oponki serowe zostały polukrowane i posypane cukrową posypką, Oponki serowe – najlepszy przepis, chrupiące na zewnątrz, a miękkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PYSZNE SMAROWIDŁO MIĘSNE ( RILLETES ) + FILMIK 150Rillettess to francuski sposób na smarowidło, polegający na gotowaniu kawałków mięsa w małej ilości tłuszczu. Miękkie mięso rozpada się na niteczki. Po rozmieszaniu mięsa przekładamy je do pojemników i schładzamy. Powstaje pyszne i gęste smarowidło do pieczywa. Ja nie dodałam wina do mięsa bo nie lubię tego połączenia :) SKłADNIKI : 2 kg bardzo tłustego mięsa ( u mnie ścinki
Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekane naleśniki z warzywami ratatouille 130chyba najgenialniejsze połączenie warzyw jakie można sobie wyobrazić – świetnie pasujące do siebie, soczyste i chrupiące warzywa, lekko podduszone na oliwie, z aromatycznymi ziołami, to właśnie kwintesencja tej francuskiej potrawy. Dzisiaj, zainspirowana ich pysznym smakiem postanowiłam połączyć to zestawienie warzyw i zapiec je pod beszamelem, w chrupiącym naleśniku. Bardzo mi to wyszło, że tak powiem nieskromnie, pysznie i pięknie. Polecam
Smaczna Strona
Surówka z czerwonej kapusty 148Surówka z czerwonej kapusty Składniki: pół główki czerwonej kapusty (ok 0,5kg) 1 marchew mała czerwona cebula opcjonalnie - kwaśne jabłko dressing: po 2 łyżki miodu, musztardy (np. francuskiej), octu winnego, oliwy szczypta soli i pieprzu Kapustę opłukać, osuszyć, poszatkować cienko. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa włożyć do miski
Obiad gotowy
Gęsie łapki, pyszne i kruche serowe ciasteczka 119ciasteczka. Skąd taka zabawna nazwa tych ciasteczek? Ponieważ kształtem przypominają właśnie takie błoniaste gęsie łapki. Dodatek masła i sera sprawia, że konsystencja upieczonego ciasta przypomina bardzo ciasto francuskie. Ciasto podstawowe możemy również wykorzystać do innych wypieków, jak strudel czy tarta. Dzięki temu, że nie zawiera cukru sprawdzi się zarówno w daniach słodkich, jak i słonych. Składniki
Tajemnice Smaku
Clafoutis z owocami (zapiekany budyń) 151Jeśli nie macie pomysłu na ciepły podwieczorek to zachęcam do przygotowania clafoutis, czyli francuskiego deseru - pieczonego budyniu z owocami. Poniższy deser jest prosty i szybki do przyrządzenia i wbrew pozorom przygotujecie go z niewielkiej ilości składników. Uwaga: deser tuż po upieczeniu ma konsystencję lekko gumowatą i może się ciągnąć (jak gorący budyń). Po schłodzeniu będzie zwarty i idealny do krojenia
Ugotować
Spaghetti z bazyliowym pesto 122spaghetti na 1 osobę. Natomiast bezglutenowe nie zwiększa objętości, np. spaghetti z kukurydzy, soczewicy, groszku. Polecam również: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na przekąski: Rożki francuskie z pieczarkami Śledź w sosie musztardowym Galantyna rybna w galarecie Rożki ze szpinakiem Ruloniki z pastą jajeczną
Kulinarny S.O.S.
Sałatka z rukolą, szynką hiszpańską i gruszką 149innej dojrzewającej) 100 g sera sałatkowego typu feta 3 łyżki orzechów włoskich + łyżka miodu 1 mała gruszka Dressing: 5 łyżek oliwy 3 łyżki octu winnego 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu zioła prowansalskie Sposób wykonania: 1. Rukolę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. 2. Szybkę obsmażyć na patelni, lekko rozdrobnić na mniejsze kawałki. 3. Pomidory umyć, pokroić w półplasterki
Kuchnia domowa Ani
Tarta francuska z grzybami i wędzonym serem / French tart with mushrooms and smoked cheese 173gałązki tymianku 6 plasterków sera wędzonego w roladzie sól, pieprz Oraz Obrobina jajka do posmarowania ciasta Grzyby gotuj przez 30 minut. Odcedź i posiekaj na mniejsze kawałki. Z ciasta francuskiego wytnij koło, które zakryje dno i brzegi formy do tarty (zamiast jednej dużej możesz zrobić - tak jak ja - dwie mniejsze tarty). Wyłóż natłuszczoną formę ciastem. Na maśle usmaż na złoty
Delicious Place
Wołowina z ryżem i warzywami 153tylko. Ze względu na swój smak bez wątpienia zjesz je również w restauracjach za granicą Kambodży. Wołowina z ryżem Lok Lak to potrawa z wpływami kuchni francuskimi i chińskimi, znana jest również w Wietnamie. Chociaż składniki jak i przygotowanie jest bardzo proste, ponieważ cienkie plasterki wołowiny są marynowane, a następnie smażone w woku i podawane z sałatą
RafalCook
Świąteczny obiad na Boże Narodzenie 139Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym. Mózg z kalafiora. Kotlety z kurczaka w panierce Kurczak w sosie grzybowym kurczak w sosie cebulowym Kurczak Caprese z piekarnika Kurczak w cieście francuskim Roladki z kurczaka Udka kurczaka pieczone z miodem Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem Stripsy ze schabu Schab duszony z kurkami Gołąbki z mięsem i papryką Wszystkie przygotowania przed
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowane kiełbaski w marynacie miodowo-musztardowej 104walcie śmiało, chętnie się czegoś douczę. Składniki: 10 cienkich białych kiełbas (lub innych ulubionych) 2 ząbki czosnku 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki wody 1 czubata łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 0,5-1 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka oleju rzepakowego Rozdrobniony czosnek mieszamy z resztą składników (poza kiełbaskami). Jeżeli marynata jest za gęsta, możecie dolać więcej
Kardamonovy
Śledzie z curry i musztardą 115wyszło teraz, bo miałam w planie zrobić te śledzie na najbliższą urodzinową bibę. Składniki: 2 solone filety śledziowe pół małej cebuli 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/4 łyżeczki curry sól pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, od czasu do czasu można wymieniać w nich wodę. Jeżeli po tym czasie okażą się nadal bardzo słone, moczymy kolejną
Kardamonovy
Sałatka z młodymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi 124Składniki: 10 średnich młodych ziemniaków 5 ogórków małosolnych pęczek koperku pęczek szczypiorku pęczek natki 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy i obieramy. Do miski wrzucamy pokrojone w większe kawałki ziemniaki, pokrojone w dużą kostkę ogórki, poszatkowane zioła, rozdrobniony czosnek, jogurt, majonez
Kardamonovy