Pâté (pasztet) z wątróbek drobiowych z pistacjami 115Klasyka francuskiej kuchni, czyli pasztet z wątróbek drobiowych z pistacjami. To idealna przekąska, potrawa na kolacje czy przyjęcie, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a składniki nie są skomplikowane i poza masłem, towarem już prawie luksusowym, też nie są drogie. Smak pâté dopełniają słone pistacje, dzięki czemu pasztet smakuje wyjątkowo szczególnie z dodatkiem chrupiącej bagietki i kieliszka wina. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rożki z jabłkami – szybkie ciasteczka serowe 198Rożki z jabłkami Szybkie i proste w przygotowaniu ciasteczka maślano-serowe. Kruche i delikatne, w smaku przypominają trochę ciasto francuskie. Są naprawdę pyszne! Składniki: Ciasto: 250g mielonego twarogu (może być ser z wiaderka) ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 żółtko Nadzienie: 2 jabłka 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: białko jajka cukier puder do posypania
Blog z Apetytem
Kotlet de volaille dla każdego 121Kotlet de volaille wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z kuchni francuskiej ale zza wschodniej granicy z Ukrainy. Taki sposób przygotowania piersi z kurczaka powoduje, że jest niesamowicie soczysta i pełna smaku. Sprawdźcie sami! Składniki: 4 duże piersi z kurczaka kostka masła olej sól pieprz bułka tarta mąka Jak zrobić kotlet de volaille? Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Z jednej (pojedynczej
Kulinarna Patilogia
Majonez curry 127tagiem #Czteryfajery. Na zdjęciu powyżej majonez curry, a na zdjęciu poniżej majonez z gotowanych żółtek Skąd się wziął majonez Zanim sos zwany majonezem pojawił się we francuskich książkach kucharskich w XVIII wieku, w Hiszpanii i we Francji istniało już kilka wersji podobnych sosów, a najstarsze przepisy (z dodatkiem czosnku) sięgają XIV wieku. Prawdopodobnie majonez był "odkrywany" w różnym
Cztery Fajery
Polecam na Wielkanoc terriny, paszteciki i inne 119łososiem i chrzanem Śledzie w sosie musztardowym Terrina z łososia Paszteciki z białą kiełbasą i chrzanem Ciasto francuskie z serem feta i szpinakiem Omlet z łososiem i szparagami Krakersy serowe z łososiem Gofry z łososiem, szparagami i pomarańczą w sosie
Passions hobbies life
Polędwiczki z pieczarkami w ciescie francuskim 118Coś pysznego na specjalne okazje -na wyjątkową kolację dla gości ,lub na święta. Pięknie wygląda i smakuje znakomicie. Polędwiczka jest soczysta i mięciutka. W towarzystwie pieczarek, szynki szwarcwaldzkiej ,ciasta francuskiego i sałatki ze świeżych warzyw -prezentuje się wyjątkowo pysznie. danie jak w restauracji ale bardzo proste do zrobienia - polecam
Swojskie jedzonko
Biała kiełbasa zapiekana w piwie 109Składniki: Biała kiełbasa parzona 0,5 kg - 6 sztuk Cebula 2 Piwo 1/2 szklanki Majeranek łyżeczka Musztarda francuska lub dowolna 2 pełne łyżeczki Miód łyżeczka Sól Pieprz Olej do smażenia 2 łyżki Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę pokroić w półplasterki lub pióra i podsmażamy do lekkiego zarumienia. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy musztardę, miód, majeranek
Kulinarne przygody
Roladki schabowe nadziewane pieczarkami w kremowym sosie musztardowym 124kremowym sosie musztardowym: Składniki: 1,30 kg schabu bez kości 35 dag świeżych pieczarek 1 cebula 1 por 15 dag żółtego sera 3 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka musztardy francuskiej –z ziarnami gorczycy 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 3 liście laurowe 4 ziela angielskie ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka masła Sól i pieprz do smaku Mąka pszenna do obtoczenia roladek
Wanilia i Kardamon
Sos musztardowy 110przygotowany na zimno to zaledwie kilka podstawowych składników i chwila przygotowań. Sos musztardowy podany na zimno to idealny dodatek do jajek ugotowanych na twardo, wędlin, kiełbas, przekąsek z ciasta francuskiego. Mój sos musztardowy na bazie majonezu i musztardy jest błyskawiczny w przygotowaniu. Możesz także przygotować sos z dodatkiem masła (2 łyżki), śmietanki (5 łyżek) i trzech żółtek. Zapraszam po mój
Zasmakuj Kuchni
Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem 128Wild Olive Chardonnay Ważne jest wybranie dobrego jakościowo wina – tym razem zdecydowałem się na białe, wytrawne, organiczne wino Wild Olive Chardonnay. Wino to dojrzewa w baryłkach z dębu francuskiego, ma idealnie zrównoważoną kwasowatość i w smaku wyczuwalne nuty owoców tropikalnych. Świetnie zrównoważą wyrazisty smak grzybów. Wino nie jest drogie – możecie kupić je już w cenie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wino na wesele — jak wybrać odpowiedni trunek? 125wrażenie sprawi on na podniebieniach gości. Zdecydowanie polecamy cavę, czyli „hiszpańskiego szampana” — koniecznie w wersji wytrawnej (brut lub nawet extra brut). Pomimo wysokiej jakości, jest ona dużo tańsza od francuskiego krewniaka, a także bardziej oryginalna niż niezwykle popularne, włoskie prosecco. Jaka ilość wina na wesele jest najlepsza? Kupując wino na wesele i zastanawiając się nad potrzebną ilością butelek
Ugotowane pozamiatane
Delikatny sernik śmietankowy i niedziela w Zamku w Przegorzałach 110zamawiamy coś słodkiego. Oczy cieszymy pięknym, rozpozcierającym się z zamku widokiem! Kelner przynosi nam świeżo wyciskany sok, mrożoną herbatę i ciasta. Śmieje się i żartuje, mówiąc zabawnie po francusku. Patrzę na siedzących wokół nas przy stolikach gości kawiarni. Sa rozluźnieni, weseli, swobodnie ze sobą rozmawiają. Coraz bardziej wydaje mi się, że ludzie szukają takich miejsc, niecodziennych, spokojnych, wręcz zaczarowanych. Odrzucają
Raj dla Podniebienia
Jakie zamienniki stosować, żeby nasze desery były mniej kaloryczne? 148wybierać desery, do których możemy dodać dużo owoców. Im więcej truskawek, bananów, malin, gruszek czy borówek, tym mniej możemy użyć cukru. Mogą to być tartaletki owocowe , koszyczki z ciasta francuskiego z owocami, owoce zapiekane pod lekką kruszoną. Takie desery nie zrujnują naszej diety, ale zaspokoją głód na coś słodkiego. Ważne żeby owoce były sezonowe. Wtedy są najsłodsze, dzięki czemu
Słodkie okruszki