francuskie - 7160 przepisów (strona:244/478)

TARTA Z JABŁKAMI 177

yszła krucha, pachnąca jabłkami i bardzo ładnie wyglądała.    Tarty można robić z różnymi sezonowymi owocami i warzywami. Polecam inne pyszne tarty: z truskawkami  z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki 14 dag masła + około

potrawyregionalne
Wegańska zupa cebulowa 154

złota jesień. Za oknem szaleje wiatr i deszcz, a temperatura spada bezlitośnie. Jest jednak bardzo prosty sposób, aby nie dać się jesieni i rozgrzać się mocną zupą cebulową po francusku. Wegańska zupa cebulowa Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 7 średniej wielkości cebuli 250 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki płatków drożdżowych 2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano 3 łyżki

Bananowe Pole
Grzanki z rydzami i serem camembert 185

Grzanki z rydzami i francuskim serem camembert to propozycja na śniadanie czy ciepłą kolację, są chrupiące i aromatyczne, rydze można poddusić wcześniej i zostawić w lodówce a po powrocie z pracy tylko zapiec na kromeczkach z serem, teraz w sezonie grzybowym do zrobienia choć raz, pycha! Składniki: 1 bagietka pszenna 20 dag świeżych rydzy 2 łyżki masła 1 krążek sera

Wanilia i Kardamon
Szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim 123

restauracjach:-) Kilka dni temu miałam ogromną przyjemność być w restauracji w Dublinie o nazwie La Mere Zou. Jest to kawałek Francji w centrum Dublina:-) Kwiaty i klimat typowo francuski, który bardzo przypadł mi do gustu. Jedzenie było przepyszne i właśnie chcę podzielić się z Wami moją interpretacją przystawki, którą tam jadłam. Podobne danie już gościło na naszym blogu  szparagi

Smaki Przyprawy i Kolory
Omlet 115

Omlet to klasyka kuchni francuskiej, chociaż jego odmianę można spotkać niemal wszędzie na świecie. Dziś chcę Wam pokazać moją wersję na niedzielne leniwe śniadanie. Dla jednej osoby będą nam potrzebne: 2 jajka szczypta soli i pieprzu 1 plaster szynki parmeńskiej łyżka tartego parmezanu odrobina zielonej cebulki odrobina koperku Wykonanie: Jajka roztrzepujemy widelcem z solą i pieprzem. Szynkę kroimy w cienkie

Smaki Przyprawy i Kolory
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 177

This lemon tart is a french classic. I love that tangy taste and I hope you will like it too. Tatra cytrynowa to klasyka kuchni francuskiej. Uwielbiam ten kwaśny smak i mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. Ingredients for the pastry 110g flour 75g cold unslated butter 1 tablespoon ice cold water 1 small egg pinch of salt

Smaki Przyprawy i Kolory
Francuska zupa cebulowa 204

kuchni (dobra, coś mnie drapało w gardle, ale nie było to jakieś zwiastujące drapanie), a dzisiaj wszystko mnie boli - nawet przełykanie śliny. Dobrze, że zostało mi trochę zupy cebulowej. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki na bulion: - 400 gram kości (u mnie szyja indycza) - 2 litry wody - 2 marchewki - kawałek pora - kawałek selera - 1 mała pietruszka - 1/4 pęczka natki pietruszki - 1/4 pęczka

Życie zamknięte w smaku
Crème brulée 167

Desery kuchni francuskiej nie mają sobie równych. Być może dlatego, że to kuchnia masłem i tłustą śmietaną płynąca, czyli tym, co tygryski (takie, jak ja) kochają najbardziej. Prezentowałam już na blogu suflet czekoladowy oraz mus czekoladowym, tym razem jednak zrezygnuję z czekolady na rzecz równie doskonałego składnika, jakim jest... wanilia ;) CREME BRULEE Składniki: - 10 żółtek - 1 litr śmietanki

Życie zamknięte w smaku
Małże po marynarsku na sposób francuski 197

Szybkie w wykonaniu i delikatne w smaku danie rodem z francuskich stołów. Danie jest godne polecenia i wypróbowania, zapraszam serdecznie. Małże po marynarsku -Mollusques marinières. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Quiche z porem i szynką 197

Dawno nie było nic z kuchni francuskiej, więc postanowiłam przygotować quiche. Ta niezwykle smaczna wytrawna tarta świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Do tego jest uniwersalna - w jej skład wchodzą kruche ciasto, masa jajeczna, mięso i warzywa. Możecie dać do środka, co tylko zapragniecie, dzięki temu zaspokoicie gusta wszystkich domowników. I jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Potrzebne nam: *na kruche

W poszukiwaniu inspiracji
Croissanty z serem i suszonymi owocami 160

Dziś bardzo szybko będzie deser albo pyszne śniadanie po francusku. Wystarczy zakupić ciasto na croissanty, potem dorobić farsz, zawinąć, upiec i gotowe. Ja użyłam tutaj owoców suszonych, gotowanych ale tutaj pełna dowolność, polecam. Croissanty z serem i suszonymi owocami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kminkowe krakersy słodzone jabłkiem 221

Fajny pomysł na przekąskę: do pochrupania przed telewizorem lub do serwowania z serami :) Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia", autorstwa Rachel Phoo. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 dużych krakersów: 200 g mąki żytniej 1/2 łyżki nasionek kminku 3 g drożdży instant 1/2 łyżeczki szczypta cukru 1 średniej wielkości jabłko do 80 ml ciepłej wody CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
Zupa fasolowa z porem i czosnkową kiełbasą 201

Danie kuchni francuskiej. Smak fasoli ,pora ,czosnku przeplatany z bazyliowym pistou ,po prostu pycha! Składniki 200 g drobnej białej fasoli 2 łyżki masła 150 g bekonu 2 ząbki czosnku por (biała część) 2-3 gałązki selera naciowego 2 marchewki 1,5 l bulionu drobiowego liść laurowy 250 g kiełbasy czosnkowej Pistou: pęczek świeżej bazylii ząbek czosnku 3 łyżki startego parmezanu

R'n'G Kitchen
Bakłażan faszerowany 197

Danie wegetariańskie. Pomysł na faszerowanie warzyw wziął się z oszczędnej kuchni chłopskiej. Bez mięsa można było przyrządzić zupełnie porządne, pożywne danie. Kuchnia francuska. Dla lubiących mięso, można oczywiście nafaszerować bakłażana masą mięsno ryżową. Składniki 3 średnie bakłażany 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 szklanka soku pomidorowego 2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanej natki

R'n'G Kitchen
Rillettes z łososia i zielonego pieprzu 173

Powiemy tak , kuchnia francuska ma w sobie to coś. Polecamy, wypróbujcie ten prosty, a czy smaczny przepis ? Dla nas TAK Składniki 1 bagietka 750 ml wody 125 ml wytrawnego białego wina 1 cebula grubo posiekana ( 80 g ) 1 liść laurowy 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 300 g filetów z łososia 100 g wędzonego łososia, w cienkich plasterkach 60 g masła

R'n'G Kitchen