Bagietka z gorgonzolą, miodem i gruszką 167Ostry, kremowy smak sera na bagietce polanej miodem i zapieczonej. Słodka gruszka i konkretny smak rukoli dopełnia całości. Ta francuska przekąska powstała na konkurs Blogerszefa jako danie Kuchni Zachodniej. Składniki na 4 porcje: • ser Gorgonzola Cremoso 200 g • 4 kromki bagietki korzennej przekrojonej wzdłuż • 4 łyżeczki płynnego miodu • 4 łyżeczki sosu balsamicznego • 4 łyżeczko oliwy
To co kocham
Kurczak w czerwonym winie 202oryginale jest to kogut i jest jednym z najbardziej tradycyjnych dań kuchni francuskiej. To danie często pojawia się w niedzielnym jadłospisie, kiedy to obiad jest celebrowany przez kilka godzin. U mnie w roli koguta występuje kurczak. Składniki: • 2 udka kurczaka • 6 pieczarek • 1 mała cebula • 4 plastry boczku • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła
To co kocham
Zupa cebulowa z żółtym serem i grzankami 233Zupa cebulowa trochę po francusku, trochę po polsku, czyli trochę wykwintna i trochę zwyczajna, ale bardzo wyrafinowana w smaku. Dużo cebuli, białe wino, ostry żółty ser i czosnkowe grzanki… to trzeba koniecznie posmakować, bo nie da się dokładnie opisać tego smaku. Dla mnie najlepsza z zimowych zup rozgrzewających. Wyszło jej dość
To co kocham
Parówki w cieście francuskim. 188Składniki: 10 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego ketchup Parówki przekrawamy na pół. Ciasto rozwijamy i tniemy na paski - tak aby parówki wystawały kawałek z każdej strony - smarujemy ketchupem i zawijamy tylko tyle żeby zawinąć parówkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Smacznego
Moje-pitraszenie
Wołowina po burgundzku (Manzo alla borgognona) 199owina po burgundzku ( boeuf à la Bourguignon) to typowe danie dla kuchni francuskiej, dla regionu Burgundii. Jest to przepyszna wołowina, długo pieczona w czerwonym winie z dodatkiem wywaru wołowego, boczku, cebuli, marchwi i aromatyzowana tymiankiem, rozmarynem i liściem laurowym. Po upieczeniu wołowinę podajemy razem z aromatyzowanymi cebulkami, podsmażonymi pieczarkami
La grande e la piccola cuoca
Croque Madame czyli francuska kanapka 201kolej na Chrupiącą Panią czyli Crogue Madame. Francuzi lubią sobie dogadzać przy śniadaniu i stąd te mega pyszne kanapki. Polecam jedną i drugą, mnie smakowały obie. Crogue Madame czyli francuska kanapka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Tosty pomarańczowe. 214Tosty nasączone masą jajeczno-pomarańczową są inspirowane francuskim daniem o nazwie pain perdu . Gdybym trzymała się ściśle oryginalnego przepisu to powinnam użyć innego pieczywa, najlepiej chałki. Moje uproszczenie podyktowane było aktualną zawartością domowej spiżarki. Chleb tostowy nie cieszy się dobrą sławą, ale chyba każdy od czasu do czasu po niego sięga. W tym wydaniu smakuje bardzo dobrze. Obecnie przeprowadzamy remont
zadanie-gotowanie
Clafoutis z jabłkami i dynią 211Przepis jest Ani Starmach i w oryginale są czereśnie a u nas skoro jesień to muszą być jabłka i dynia. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu. Clafoutis to najlepszy deser francuskich mam a przygotowuje się go tak szybko jak ciasto na naleśniki, zapraszam. Trochę przepis pozmieniałam pod nasze preferencje. Clafoutis z jabłkami i dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Żabie udka w sosie śmietanowo - pomidorowym 277stawało na drodze, najszybciej blokada w głowie. Zdarzyło się w końcu ze zakupiłam żabie udka i nie pozostawało nic innego jak przyrządzić je najlepiej jak umiałam. Przepis kuchni francuskiej gdzieś znalazłam i pyszne, tak teraz już mogę stwierdzić że pyszne udka zostały zjedzone na obiad. Smakują trochę jak malutkie udka z kurczaka, tylko bardzo delikatne i jeśli i Ty masz
Moje Małe Czarowanie
Cream Brulee 175Opis: Creme Brulee to wykwintny francuski deser. Jest to pyszny, waniliowy krem, zapiekany pod cienką warstwą karmelu. Ten deser przygotujemy szybko, a na pewno zachwyci swoim smakiem każdego. Składniki: 300 ml śmietany kremówki 36% 40 g cukru 100 ml mleka 1 laska wanilii 4 żółtka Sposób przygotowania: Na małym ogniu w rondelku gotujemy śmietanę oraz cukier. Do tego wrzucamy również
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tarta z kurkami 231pełnymi garściami. A jest z czego! Grzyby, dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą. Nie taka jesień straszna, jak ją malują....:) Składniki: Spód tarty: 120 g masła + do posmarowania formy 250 g mąki 1/2 łyżeczki
Smakowity Blog Kulinarny
Tian prowansalski. 221jest całkiem ortodoksyjny prowansalski tian, ale usuńcie jeden składnik i takim się stanie. Albo nie usuwajcie jeśli chcecie zaufać mojemu smakowi. Mozzarellę, bo o ten dodatek chodzi, we współczesnych francuskich wersjach przepisu można jednak czasem spotkać i pasuje świetnie. Z Prowansji do Italii jest w końcu tylko jeden krok. Ilość składników (ale nie proporcje) potraktujcie orientacyjnie i dostosujcie do naczynia
zadanie-gotowanie
Mięsne roladki w cieście francuskim 237czosnkowy. Zapewniam Was, pycha! Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego z indyka -2 małe korniszony -1 mała cebula -1 jajko -pęczek koperku -płat gotowego ciasta francuskiego -pieprz, sól Do wypełnienia cienkie paski : -czerwonej papryki -sera żółtego -korniszona Korniszony i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa wraz z posiekanym koperkiem. Wbijamy jajko, solimy i pieprzymy
Kulinarne przemyslenia
Galette z cukinią i ricottą 277podróż. Nie zbyt daleką - do Francji, gdzie powstała wykwintna i bogata kuchnia “haute cuisine”, którą obecnie wypiera bardziej przystępna, lekka, ale równie elegancka “nouvelle cuisine”. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje również proste dania i takim daniem jest rustykalne galette. Popularne w wersji słodkiej z różnymi, sezonowymi owocami jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną
Wędrówki po kuchni